Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kuchnia po montażu- jeszcze bez blatu (dopiero był wybierany kolor).

http://img156.imageshack.us/img156/9307/kuchnia1h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img832.imageshack.us/img832/5844/kuchnia2v.jpg

http://img714.imageshack.us/img714/3356/kuchnia3e.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/8146/kuchnia4.jpg

I świeżo po montażu blatu

http://img715.imageshack.us/img715/9145/kuchnia5.jpg

od lewej zmywarka a potem szafka z koszem na śmieci. Dla mnie jest to wygodne rozwiązanie.

mrówka75 - świetnie to wygląda - super podświetlenie (taśma led czy może coś innego ) - a co jest pod meblami ? wygląda jak lustro ?!?!?:D ale to kolejne dwie szuflady mniej :(

z czego są twoje fronty ? ja też się zastanawiałam nad białą kuchnią ale wydawała mi się bez wyrazu - Twoja jest na prawdę git :) ni i widzę że masz wbudowaną lodówkę

super ten blat - ja zastanawiam się nad unico - tylko nie wiem czy ciemny czy jasny ;) - jak na zdjęciach

u Ciebie czarny super wygląda - to kamień czy jakiś kompozyt ?volcan-lawa.jpgartico_lodowiec_1_.jpg

racja racja - ja też nie wiem czy szkło na ścianę czy płytki - mam już kupione tak zwane metro tiles - ale nie iem do końca może ty mi poradzisz jak będą wyglądać ze szklanymi lub akrylowymi blatami ?

metro tiles.jpg

mrówka75 - czy twoje szafki są wszystkie o tej samej szerokości - 60 cm !!!!!?????

Przy szafkach górnych i dolnych to taśmy ledowe a we wnękach chyba żarówki jakieś diodowe :) Na pierwszych zdjęciach elektryk sprawdzał czy wszystko świeci wiec wyszło jak na dyskotece, na co dzień mam 3 pstryczki na dowolną konfiguracje oświetlenia. Pod szafkami lustra, kuchnia otwarta na salon więc fajnie optycznie powiększa podłogę, przy szufladach tylko więcej cofnięte jeszcze do tyłu. Fronty lakier na wysoki połysk, nie są białe kolor ciężki do określenia bo wybierałam z palety ral , pierwotnie miały być bardzo jasno popielate ale zależy od światła. Blat kupowany w Lupusie w Rzeszowie bezpośrednio u przedstawiciela 2/3 taniej niż chcieli mnie skasować w salonie meblowym. Jest czarny ale tez nie do końca bo ma taką dziwną fakturę jakby mat i błysk ( marzył mi się granit Star galaxy czy jakoś tak ale cena mnie dobiła :) )

Na 4 zdjęciu były przymiarki blatu jasnego i ciemnego (po lewej to mój szalik który imitował czarny blat :). Szafki wszystkie 70 -tki a po bokach blendy 15 -tki. Okap De Dietrich zabudowany w środku są jeszcze półki.

Edytowane przez mrówka75

kuchnia jeszcze nie dopracowana, ja tu wkleiłam ponieważ Anowi3107 zastanawiała się nad swoim projektem a ja mam bardzo podobny układ. W"pochwalcie się swoimi kuchniami" to by mnie chyba większość forumowiczów mocno zjechała za taki wygląd :)

racja racja - ja też nie wiem czy szkło na ścianę czy płytki - mam już kupione tak zwane metro tiles - ale nie iem do końca może ty mi poradzisz jak będą wyglądać ze szklanymi lub akrylowymi blatami ?

[ATTACH=CONFIG]51574[/ATTACH]

Takie płytki cegiełki to był mój typ nr 1 ale moja druga połówka ma odmienny gust no więc trzeba iść na kompromis. Już mam zarys i pomysł na ścianę nad blatem ale muszę ja dopracować przez weekend .

na przykład tak (ciemnozielony to wysoka zabudowa):

http://img717.imageshack.us/img717/3486/6303fa21ab28d7d5753f268.jpg

likwidujesz w ten sposób jedną narożną szafkę (a one zawsze marnują miejsce)

ta opcja z wysoka zabudowa przy salonie byla brana pod uwage dosc dlugo /okno takie jaki jest w niczym nie przeszkadza ... ale zastanowilam sie nad jednym szczegolem ... ilosc kilometrow pokonywana w takiej szesciometrowej kuchni zabilaby nawet roberta korzeniowskiego !!

albo tak:

http://img62.imageshack.us/img62/3486/6303fa21ab28d7d5753f268.jpg

opcja z plyta na wyspie odpada z uwagi na okap i wentylacje !! nie widzialam okapu z filtrem weglowym bez komina ... no i pytanie jak taki musialby wisiec ??

a tak wogole to zrobilas to samo co ja mam teraz zaprojektowane tylko jest to obrocone o 90 st !! imho bez rewelacji ...

a co do okna na polnocnej scianie ... kuchnia bylaby bardzo ciemna jak by go nie bylo !! widze ze w zamian dalas "mega okno" na zachodniej ... byla i taka opcja ale wygrala koncepcja z ujednoliceniem elewacji zewnetrznych ... oboje z mezem jestesmy zdania ze im mniej rodzajow okien na elewacji /ksztaltow wielkosci polozenia itd/ tym elewacja jest bardziej uporzadkowana ... wiec wyszlismy z zalozenia ze glowne okna beda kwadratowe /wyjatek to polnocna sciana gdzie okna sa typowo naswietlajace i "funkcyjne"/ i drzwi tarasowe !!

Ale ja nie mam białej kuchni!!! :) Wiem, ze na zdjęciu ona się wydaje biała ale na żywo to jasny popiel. Ze sprzątaniem jest ok raz na tydzień . Miałam na jednym wynajmowanym mieszkaniu łączoną wenge dół jasna ecru góra- to dopiero był koszmar doczyścić z palców to wenge.

Ale przyznaje racje- ja nie gotuje tylko mąż :)

opcja z plyta na wyspie odpada z uwagi na okap i wentylacje !! nie widzialam okapu z filtrem weglowym bez komina ... no i pytanie jak taki musialby wisiec ??

a tak wogole to zrobilas to samo co ja mam teraz zaprojektowane tylko jest to obrocone o 90 st !! imho bez rewelacji ...

To twoja kuchnia i tobie ma się podobać.

Ja nie lubię zabudowy w U na tak niewielkiej powierzchni, bo wychodzi kiszka. Nie lubię jak zabudowa kończy się przypadkowo, np. w połowie okna.

Dlatego w moich propozycjach zabudowane są max 2 ściany.

Okap na wyspie bez problemu podłącza się do komina w dobie sufitów podwieszanych.

W pierwszej propozycji blisko zlewu byłaby lodówka, potem wąskie cargo, następnie piekarnik z którego rzadziej się korzysta, a bliżej salonu kawiarka i zastawa stołowa.

Nie widziałam twojego domu, nie widziałam układu parteru, wiec trudno mi polemizować z argumentami na temat elewacji. Dlatego chciałam byś wrzuciła rzut parteru.

W tej chwili masz już wstawione okna, więc moje propozycje i tak są tylko sztuką dla sztuki, a nie pomocą w aranżacji. Już i tak nic nie możesz zmienić.

Edytowane przez Elfir

Kompletnie przypadkiem wpadłam znalazłam to forum i żałuję, że tak późno! Ile tu inspiracji...istna kopalnia pomysłów.

Jestem na etapie projektowania kuchni...i mam problem. Potrzebuję waszej pomocy.

Zrobiłam wstępną wizualizację w programie ( nie zwracajcie uwagi na drobne niedociągnięcia, to był mój pierwszy raz:P). Kolorystyka na pewno pozostanie taka. Pytanie czy cała zabudowa brązowa, czy wysokie szafy białe mdf lakierowany? Wrzucam dwie wizualizacje.

Drugim problemem jest wyspa. Kuchnia jest dość duża zamknięta - 20m2 - więc chciałabym jakąś wyspę, ale nie wiem jak ją ustawić. Na tej wizualizacji coś mi ona tu nie pasuje. Na pewno w pobliży wyspy (a może gdzie indziej) chciałabym jakiś stolik na 4 krzesła. Ja nie mam pomysłu. Proszę, pomóżcie dobre duszyczki!

4.jpg

1.jpg

5.jpg

9.jpg

8.jpg