Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

ponownie :)

Już kilkakrotnie zamieszczałam tutaj swoją wizję kuchni. Niestety dalej mam mętlik w głowie :(

Kuchnia niewielka, a tak wiele chciałabym w niej zmieścić:

http://img813.imageshack.us/img813/1710/plankuchniasalon.jpg

Kuchnia połączona z salonem (kuchnia na dole rysunku), w przejściu do salonu chciałabym postawić rozkładany stół (zrobić taką mini jadalnię).

Planuję zrobić białą kuchnię z drewnopodobnym blatem. Co bym chciała:

- płytę grzewczą na lewej ścianie (patrząc z góry na plan);

- małą zmywarkę (45 cm);

- piekarnik i mikrofalówkę w słupku;

- lodówkę w zabudowie;

- wolałabym uniknąć zlewu w narożniku;

i to chyba tyle z moich wymagania (albo aż).

Nie wklejam żadnych poprzednich pomysłów,jestem otwarta na wszelkie propozycję i bardzo proszę o pomoc!

Ja również proszę o poradę dotyczącą oddzielenia kuchni od salonu. Jesteśmy właśnie na etapie scianek działowych. Projekt Impresja z Krajobrazów, w oryginale kuchnia całkowicie otwarta na salon.

Nie wiem czy bedzie to widać na zdjeciach, ale myslimy o zrobieniu dwóch wejść do kuchni. Na środku powstała by ścianka działowa, za którą stał by mały kuchenny stolik. Na dwóch równoległych ścianach wysoka zabudowa, a pod oknem niskie szafki i zlew. Do końca ciężko mi stwierdzic czy takie rozwiązanie ma sens.

Będę wdzieczna za wszelkie sugestie.

3b1cf5d1-3e2c-4817-84df-aff44d873d43.jpg

9224a028-ce02-44b4-8cb1-0fbc88628ccd.jpg

a7d8a0a3-435b-4e81-8cfa-71250793134b.jpg

f132db29-7549-4bfa-ab98-ce28a6e8b85c.jpg

madzia11mk

czy płytę można przenieść na prawą stronę? i czy koniecznie musisz mieć piekarnik i mikrofale w wysokiej zabudowie?

:) no tak zaczynają się "schodki" :) a więc OK zgadzam się na wszelkie propozycje, może być płyta po prawej stronie (rurę do wyciągu jakoś schowamy w suficie), nie musi być słupka (choć to chyba największe marzenie:( ) tak więc jestem OTWARTA

Witam

Zaczynam w tym miesiącu budowę. Myślę już o projekcie kuchni (aby w razie co móc przesunąć ścianki). Nie znam żadnego programu do projektowania.

Czy możecie podsunać mi jakiś pomysł? Kuchnia ma wymiar 3,10 na 3,28 m. Na dwóch ścianach (po środku, ściana południowa i wschodnia) są okna. Na trzeciej (ściana zachodnia) drzwi

Chciałabym mieć po jednej stronie tzw. cargo z piecykiem...

Niestety nie udaje mi się wkleić zdjęcia.

Edytowane przez karolinka1201

don_pedro nie podoba mi się miejsce "szafy spiżarnianej". Czy nie lepiej byłoby przesunąć ją w stronę lodówki? A w rogu zrobiłabym niskie szafki i jakąś bajerancka ścianę - fototapeta czy takie cóś. Bo jak wchodzisz do kuchni to od razu na taką kolumbrynę, a potem masz pustą ścianę - bo tam nie ma okna prawda?

karolakr - to zablokowanie kuchenki na lewej ścianie jest mocno utrudniające, ale powiedziałaś, że możesz rozważyć zmianę .... W tym układzie zrób sobie wysoką zabudowę na lewej ścianie a niskie szafki i wiszące na prawej ...

Edytowane przez Anulek2005

karolakr - to zablokowanie kuchenki na lewej ścianie jest mocno utrudniające, ale powiedziałaś, że możesz rozważyć zmianę .... W tym układzie zrób sobie wysoką zabudowę na lewej ścianie a niskie szafki i wiszące na prawej ...

to nie moja kuchnia, tylko madzia11mk

ale zgadzam się, że warto, jeśli jest taka możliwość przenieść płytę na drugą stronę, pod oknem (na ścianie 259 cm) dać zlew

i warto zrezygnować z jednego słupka na rzecz większej ilości blatu roboczego, bo przy 2 słupach jest go niewiele

przejście do salonu ma 212 cm, nie wiem czy stół nie będzie utrudniał komunikacji ;)

don_pedro nie podoba mi się miejsce "szafy spiżarnianej". Czy nie lepiej byłoby przesunąć ją w stronę lodówki? A w rogu zrobiłabym niskie szafki i jakąś bajerancka ścianę - fototapeta czy takie cóś. Bo jak wchodzisz do kuchni to od razu na taką kolumbrynę, a potem masz pustą ścianę - bo tam nie ma okna prawda?

Anulek okna nie ma ale jest otwarte wejście do części jadalnej oraz salonu :-(

No to wczoraj trochę pokręciłam ... ;)

don_pedro - jak tam jest wejście, to szafa zostaje w korytarzu ;) Poza tym IMHO jest ok :)

karola i madzia - bardzo was przepraszam za całkowicie bezprawne i nieuzasadnione przekazanie własności kuchni ;) Ale i tak uważam, że po lewej stronie wysoka zabudowa a po prawej cała reszta :)