Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak zakończyc pas płytek miedzy szafkami żeby nie było "progu" ponieważ płytki kończą sie w połowie ściany - wkuć je w ściane ? zeszlifować ?

i jeszcze - mają kończyć sie równo z dolną krawędzią szafek wiszących czy zachodzic pod meble....ale bedzie widać szpare...jak to macie rozwiązane ?

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jaksie,kuchnia właściwie w ogóle nie wpada w żółty, jest bardzo jasnobeżowa. Może bardziej pasowałby na ściany, np.beż? Jakiś ciemniejszy odcień, żeby nie zlewał się z meblami?

queene są pewnie jakieś sposoby na te płytki, ale niestety nie znam-płytkarz nie ma pomysłu? Zapytam dziś mojego-kumaty facet-może coś wymyśli? :yes: Pozdrawiam i miłego dnia!!!

ja jeszcze mojego nie pytałam bo casting na niego trwa ;)

Aaaa... Wszystko jasne ;) To zapytam mojego, który (tak na marginesie) wkręcił się bez castingu. Właściwie można powiedzieć, że się przyplątał przypadkiem i chyba go przygarniemy :D Chociaż ostateczna decyzja zapadnie po skończeniu przez niego kotłowni.

Magda Bartek, nie piszesz nic o wymiarach... Czy nowa kuchnia ma podobne wymiary, co ta u teściów?

Ja bym się obawiała, że po demontażu, to już nie bedzie to samo... Ale może udaj się do salonu kuchennego i niech dadzą Ci propozycję przerobienia kuchni. Wtedy zobaczysz czy się da i czy ewentualnie Ci się podoba.

Magda,

kuchnia, którą masz teraz jest podobna do tej, która Ci się podoba. Rozważyłabym zabranie i wykorzystanie korpusów szafek, przynajmniej tych z dolnej zabudowy. To spora oszczędność, a za te pieniążki zamówiła nowe fronty, albo blat. :yes:

tita6 Jestem na etapie podobnym do Ciebie jeśli chodzi o kuchnię. Podoba mi się woodentic ochra i zamierzam go położyc zarówno w salonie jak i w kuchni. Teraz pytanie jakie meble-ma byc lakier ale chyba szare. Wanilię chciałam wcześniej ale uznałam,że będzie jakoś mdło. (ale mogę się mylic) No a kolor ścian-też nie mam pojęcia. W dodatku kuchnia otwarta na salon...Nie mam jeszcze położonej podłogi. Ktoś może go ma i doradzi jaka kolorystyka pasuje do woodentica? Tita6: Można zapytac jakiego koloru masz okna? Wydaje mi się,że najlepiej do ochry pasuje złoty dąb, ale może są inne kolory,które lepiej wyglądają?

czesc,

W prawdzie do samego umeblowywania i wykanczania domu jesz cze daleko bo dopiero fundamenty szalują, ale pomału szykuje sie do projektowania kuchni ponieważ z nia zwiazane sa i instalacje i niektore sciany tez bede w zwiazku z nia zmieniac inaczej niz jest w projekcie dlatego chcialabym sie poradzic.

Na obecna chwile mam dwie koncepcje ktore niewiele sie w prawdzie różnia ale może ktos z Was zauwazy jakies wady moich koncepcji ewentualnie podsunie jakies ciekawe, sprawdzone rozwiazania.

poniżej wrzucam moje dwie koncepcje:

1:

kuchnia1.jpg

2:

kuchnia2.jpg

drzwi, ktore sa przedstawione na zdjeciach to drzwi do spiżarni

a niski murek z cegiel to bedzie barek po drugiej stronie od salonu beda krzesełka do niego - ale w tym programie nie moglam jakos zrobic blatu do barku

zastanawiam sie czy tych szafek przy barku nie zrobic szeokosci jednak 60 (a nie 37 jak jest na wizualizacjach) i nie zrobic ich na kolkach wtedy taka jakby ruchoma wyspa by mogla byc. przy wiekszych gotowaniach gdzie bedzie potrzebna pomoc innych rąk moznaby wyjechac na środek i miec wiecej blatu dostepnego z 4 stron...sama nie wiem

z gory dzieki za wszelkie uwagi

MagdaBartek:

ja bym probowała wykorzystac te mebelki co macie bo po pierwsze jestem dosc oszczedna, po drugie to bardzo ladne fronty.

jakos udoskonalic ale szafki wykorzystac. moze te co trzeba by dorobic zrobic w takim wzorze-ksztalcie ale np w jasnym kolorze i jakos podzielic strefami kuchnie ze ciemna i jasna czesc.. no nie wiem ...ale brałabym znajac moje oszczedne serce :)

maggieQ

pytanie: co jest vis a vis plyty ?? okno czy drzwi /ten rysunek jest jakis malutki dlatego wole zapytac ...

a co do ukladu kuchni ... duzo pieczesz ?? /uzywasz piekarnika??/ bo jesli tak to zdecydowanie warto dac go do slupka, mikrofala tez ma wtedy swoje dobre miejsce ... /umieszczanie jej nad zlewem to jeden z glupszych pmyslow bo wyciagajac goracy talerz chcesz go szybko odlozyc a niekoniecznie do zlewu !!/

wiec jesli wersja 1 to:

slupek z lodowka dalabym na prawo a piekarnik i mikrofalowke na lewo ... zachowujesz ciag technologiczny lodowka - zlewozmywak - plyta obok piekarnika mas zmiejsce na odlozenie blachy/garnka wiec jest to jak najbardziej ok

zlewozmywak przesunelabym w prawo o powiedzmy szfke 40cm ... zeby zrobic wspomniane juz miejsce na blacie pomiedzy plyta a zlewem no i zdecydowanie pomysl o "dodatkowym miejscu pracy" na tym polwyspie/barku ... przyda sie i smiem twierdzic ze bedzie to twoje ulubione miejsce pracy z widokiem na salon :)

duś i mea:

dzieki za odpowiedzi,

no wlasnie jesli chodzi o miejsce miedzy plyta a zlewem to wlasnie tego mi brakuje w opcji 1 za to jest w opcji 2.

to byl taki kompromis bo jakos nie za bardzo chce miec zlewozmywak centralnie pod oknem, bo wole miec oswietlony swiatlem dziennym blat roboczy, bo szkoda mi swiatla dziennego do oswietlenia zlewu kiedy i tak bedzie zmywarka...wiec cos za coś, a raczej coś kosztem czegoś.

mea: na przeciwko płyty są drzwi do spiżarni

tutaj może to bedzie lepiej widać, wersja 1 widok 3D od gory:

kuchnia1_2.jpg

kuchnia_otw.jpg

nna drugim zdjeciu przesunelam juz zlew, czy tak bezi lepiej???

jesli chodzi o zamiane miejscami słupków lodówki z piekarnikiem to hmmm... no musialabym sie zastanowic, bo decydujac sie na takie ustawienie bralam pod uwage:

1. goscie nie zagladaja mi do lodowki kiedy ja otwieram a oni siedza w salonie

2. kiedy gotuje cos i potrzebuje cos z lodowki to tylko siegam reka jedna a druga moge dalej mieszać ;-))))

odpowiadajac na Wasze pytania to :

tak dużo korzystam z piekarnika

No i rzeczywiście dziekuje za zwrocnie uwagi na fakt mikrofali nad zlewem, wczesniej nie wpadlam na to ze rzeczywiscie talerze sie nagrzewaja i czesto chcemy je szybko odlozyc, ten pomysl z mikrofala nad zlewem byl zupelnie nie trafiony, wiec dzieki

no i macie chyba racje ze, ten blat przy barku moze stac sie ulubionym jednak miejscem roboczym, z widokiem na rodzinke zasiadajaca w salonie tudzież na TV hehhe ;-))

jej jak juz sie pozno zrobiło, dobrej nocki wszystkim przy okazji

aksamitka, jutro pomysle o Twojej kuchni co mogłabym doradzić

Edytowane przez maggieQ

MaggieQ a gdybyś w miejscu gdzie masz kuchnię(płytę) na całą szerokość ściany zrobiła wysoką zabudowę, reszta to same szafki dolne aż do ściany. Płytę przeniosła na tę wyspę przy barku może...nie wiem ile tam masz miejsca co prawda. Generalnie wizualnie nie lubię takich 2 słupków w przeciwległych miejscach w kuchni, bo mi się to zawsze z zamkiem z wieżami kojarzy...:D

P.S. Jeżeli nie, to ostatnie rozwiązanie z przesunięciem zlewu o niebo lepsze.