Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie głosy :) Zaczynam poważnie się zastanawiać nad zrobieniem zabudowy na całej ścianie z drzwiami od spiżarni. Muszę sprawdzić czy powiększenie wnęki z 106 cm na ok 120 nie wejdzie za bardzo w jadalnię i wtedy może się zmieszczą: od lewej piekarnik 60 cm, lodówka ok 60 cm, drzwi 80 cm i 70 cm do ściany ...

załączam małego koszmarka zrobionego w paincie - moja kuchnia :)

kuchnia1.jpg

czy wtedy zrezygnować z szafek wiszących nad dłuższym oknem ??

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szybkie pytanie ...

robie kuchnie pelny polysk czerwono-bialo-czerwona ... do tego szary granitowy blat i lekko srebrne boki szafek ...

miedzy blat a gorne meble i przy oknach daje biale plytki opoczno penne ...

moje pytanie jest takie ... CO MYSLICIE O CIEMNEJ SZAREJ FUDZE MIEDZY TE BIALE KAFLE ?? kafle chce polozyc na zakladke /jak cegly/ ... fuga bedzie wtedy mocno widoczna !!

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie głosy :) Zaczynam poważnie się zastanawiać nad zrobieniem zabudowy na całej ścianie z drzwiami od spiżarni. Muszę sprawdzić czy powiększenie wnęki z 106 cm na ok 120 nie wejdzie za bardzo w jadalnię i wtedy może się zmieszczą: od lewej piekarnik 60 cm, lodówka ok 60 cm, drzwi 80 cm i 70 cm do ściany ...

załączam małego koszmarka zrobionego w paincie - moja kuchnia :)

[ATTACH=CONFIG]63413[/ATTACH]

czy wtedy zrezygnować z szafek wiszących nad dłuższym oknem ??

A może zlicować drzwi spiżarki z całą zabudową?Znaczy wysunąć je do przodu na równi ze słupkami, a drzwi zrobić w takiej samej okleinie jak fronty zabudowy;)

Hej !

pomozcie mi zaprojektowac kuchnie !!! Kuchnia jest super malutka i slepa, jest w kamienicy i ciezko mi cokolwiek wymyslic aby zachowac jak najwiecej przestrzeni. Na ten moment to jedynie jest pomalowana na jasny kolor, ale nie wiem co dalej..POMOCY !!!! Wymiary kuchni to 1,63 m x 2m :( jest w kwadracie ale na trzech scianach sa drzwi ) naprawde potrzebuje pomocy. Jakies pomysly ???

nie ma znaczenia czy jest plan czy nie - na powierzchni, którą podałaś i z drzwiami na ścianach nie da się zrobić kuchni. Można tylko wstawić kombajn kuchenny (podszafkowa lodówka, dwa pola grzejne i jednokomorowy zlew), bo on akurat ma ok. 2 m szerokości

Witam

To mój pierwszy post i od razu prośba :oops:

Chcialabym, zebyscie mi pomogli w ułożeniu mebli kuchennych.

Kuchnia jest mała 296cm/ 233cm. W tym momencie dość ciemna, ale (póki co) na sciane naprzeciwko wejścia chcemy wykłuć zejście do pomieszczenia i stworzyc tam jadalnie z wyjściem na ogród. W tamtym pomieszczeniu cała ściana będzie przeszklona, więc jakięś światło dzienne będzie wpadac do kuchni.

tu jest rysunek z wymiarami kuchni:

http://img228.imageshack.us/img228/1805/wymiarykuchni.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ustawienie mebli i agd może byc dowolne, ponieważ wszystko (całą instalacje elektryczna) robimy od nowa. Jedynie przyłącze wody musi byc tam gdzie jest.

Lodówke i mikrofale chcemy zostawić, ale jakos wpasowac w kuchnie. Gazu w kuchni nie bedzie, kuchenka i płyta na prad.

pomożecie? :wiggle:

nie masz za dużego wyboru - pod jedną ścianą zabudowa gospodarcza (szafy, lodówki, zabudowany sprzęt) a pod drugą do pracy (zlew i płyta). Aby zwiększyć pow. roboczą dokupiłabym pomocnik na kółkach z blatem (coś w tym stylu ma IKEA) - będzie go można przestawiać tam, gdzie będzie najbardziej potrzebny.

ale to nie jest złośliwość. Dlaczego tak to odbierasz?

Kuchnia ma 1.63 cm na 2 m. To oznacza, że da się ustawić meble tylko w jednym ciągu. 2 m bieżące to 3x60 cm + 20 cm jakieś wąskie cargo. Z tego 60 cm zajmie lodówka i 60 cm zajmie piekarnik. Zostaje tylko 1 szafka 60 cm na maleńki zlew. Garnki, sztućce, talerze będą ci się musiały zmieścić na górnych pólkach.

Na dodatek w rzucie widzę u ciebie, że kuchnia nie ma jednostajnej szerokości, więc pewnie i ten program minimum się nie zmieści. Chyba, że coś pokręciłaś z wymiarami?

Jeśli rzeczywiście źle podałaś wymiary, to daj porządnie zwymiarowany rysunek, z zaznaczeniem pionów, wentylacji, to będziemy mogły coś kombinować.

Jeśli wymiary są dobre, to niestety cudów nie sprawimy i nie upchniemy mebli w zbyt małej przestrzeni.

Rozważałaś otwarcie kuchni na salon? Poprzestawianie ścian w mieszkaniu?

Mi naprawde potrzebna jest pomoc, na szybkiego zrobilam plan aby wam to pokazac ( jest nieudaczny ale mniej wiecej tak to wyglada) Mieszkanie zostalo przerobione. Z jednego pokoju z duza kuchnia, zrobione zostalo mieszkanie 2pokojowe z kuchnia - slepa :cry: Dlatego potrzebuje POMOCY !!kuchnia.JPG No moze to nie kwadrat - szybko pisalam :D Wszelkie uwagi mile widziane:lol2:

Myslalam o otwarciu kuchni ale troche szkoda mi bedzie zabierac miejsca z salonu, ktory jest calkiem ladnej wielkosci. Postaram sie popracowac nad dobrze zwymiarowanym rysunkiem - to wtedy naswietli sprawe.Lodowka zajela miejsce w rogu przy scianie z pokoikiem. Wroce tu z pelonwymiarowym rysunkiem - to bedzie najlepszy pomysl:hug:

Ale przecież NIC nie da się zrobić. Szafki i sprzęt kuchenny mają 60 cm głębokości. Czyli nawet nie wejdą na ścianę gdzie jest szerokość 42,5 cm.

Jak lodówka mogła ci wejść na ścianę z pokojem, skoro na rysunku tamta ściana jest płytsza od tej od korytarza?

Naprawdę bez sensownego rozrysowania wymiarów (każdej ściany i każdego otworu drzwiowego) nie ma o czym myśleć.

agairl w kuchni trochę czasu się spędza śniadania na prędce też w kuchni czy inne posiłki na szybko to jednak w kuchni zjadasz a zrobić ten posiłek to miejsca trochę trzeba, więc może warto poświęcić te 19cm i przesunąć ścianę w kuchni wtedy masz prostą ponad 60cm(głęboka) ścianę i miejsce na lodówkę czy inny sprzęt agd

Agairl,

mój post nie był złośliwy... Potwierdzam, co napisała Elfir: potrzebny jest dokładny rzut Twojego mieszkania. Skala - oby! - rozsypała Ci się zupełnie; zerknij na rysunek: ten wąski pokój wygląda, jakby miał metr szerokości... Czy ściany już stoją? Które są nośne?