Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie lepiej wejscie do kotłowni zrobic od strony halu?

Szkoda, że masz tak niefortunnie ustawione okno tarasowe. Gdyby zamienić je miejscami z kanapą, wówczas miałabyś kanapy na wprost kominka a stół można byłoby odsunąć od kuchni.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wklejam mój świeży projekt. Nie wszystko na wizualizacji zostało zrobione tak, jak chciałam, ale będzie poprawione:yes:

Zmywarka ma być zabudowana, okap ma być niewidoczny, lampy natynkowe mniejsze, a kafle na podłodze szare. W sumie to z tymi białymi też jest ok, ale myślę, że będzie mało praktycznie.

Na razie jest tak :D

http://foto1.m.onet.pl/_m/2dbb40c4eba4b15cfcbcf19267790d69,21,19,0.jpg

Jakieś uwagi?;)

nie lepiej wejscie do kotłowni zrobic od strony halu?

Szkoda, że masz tak niefortunnie ustawione okno tarasowe. Gdyby zamienić je miejscami z kanapą, wówczas miałabyś kanapy na wprost kominka a stół można byłoby odsunąć od kuchni.

Powinnam była napisać - to nie jest kotłownia, bardziej pomieszczenie gospodarcze (ogrzewanie legalett - wszystko w podłodze). A dom na razie w trakcie ustalania szczegółów - teoretycznie zmiany możliwe.

W oryginalnym projekcie okno tarasowe jest większe (180cm szerokości).

Obawiam się, że przesunięcie kanap bliżej kominka, skutkowało by nadmiernym zbliżeniem się do niego i być może niewygodą na trasie do kuchni.

W temacie stołu - wolę go ustawić prostopadle do ściany.

frelka - skoro to nie jest kotłownia, tym bardziej zrobiłabym drzwi od holu, by do kuchni nie ganiać z zakupami dookoła salonu.

Racja.

Ale pomieszczenie gospodarcze jest maciupkie, a że sensowne wydają mi się drzwi od strony kuchni, to drugie drzwi spowodują, że niewiele półek zmieszczę w tym pomieszczeniu. Ponadto w naszym przypadku chyba lepiej przejść kilka metrów więcej i wrzucić zakupy na stół, po czym spokojnie rozłożyć, niż otwierać drzwi i przeciskać się w małym pomieszczeniu.

Planowany domek jest malutki... Pocieszam się, że dzięki temu mniej wydam na wykończenie ;)

A jak Waszym zdaniem z układem funkcjonalnym samej kuchni?

Witam,

przeze wszystkim gratuluję wszystkim waszych twórczych pomysłów i dziękuję za chęć niesienia pomocy :-).

Oglądam projekty waszych kuchni, czytam podpowiedzi i usiłuję dopasować coś do mojej kuchni, bo w przyszłym tygodniu mam przedstawić gotowy projekt stolarzowi. Niestety wciąż jestem na wstępie, choć zużyłam już kilka kg papieru na własne rysunki :-).

Szkoda, że tak późno odkryłam muratora i to forum, gdybym "wpadła" na tę stronkę wcześniej, zaoszczędziłabym na nie przespanych nocach :-).

Moją kuchnię projektuję sama, w dodatku nie mogę ściągnąć programu do wizualizacji, bo mój bezprzewodowy internet jest na to za słaby, więc mam problem z zobaczeniem tego wszystkiego w trójwymiarze.

Mam jeden wstępny projekt, naniesiony mi przez znajomą (spróbuję go tu wkleić), ale ona nie do końca zrozumiała, o co mi chodzi, więc to tylko próbny rzut.

W związku z tym, że musiałam już podjąć decyzję co do miejsca zlewu, zmywarki, lodówki itp., to te urządzenia pozostają tam gdzie już są (mogę je przesunąć max. do 20 cm).

Przerobiłam już wersję z wyspą, półwyspem, wersję dwóch równoległych blatów,całej ściany ze słupkiem itd.

Ostatecznie, żeby mieć dużo blatu i szafek zdecydowałam się na następującą opcję:

kuchnia wraz z jadalnią jest częściowo otwarta na salon i widać ją z klatki schodowej, gdy się wchodzi do salonu i na wyższe piętro, ale nie widać szafek, gdy ktoś siedzi na kanapie w salonie, bo zasłania ją ściana. Widać tylko jadalnię.

Kuchnia w kształcie literki n, ale wciąż rozważam dodatkowo półwysep. Ale wówczas wejdzie tam mniejszy stół tylko dla nas, natomiast stół duży-gościnny będę musiała dać do salonu. Nie wiem, co lepsze.

Nie mam przy sobie projektu kuchni, bo jakoś tak wyszło, że w ogóle do mnie nie dotarła ostateczna wersja, dlatego nie wiem, czy jest sens prosić was o pomoc, bo jeśli nie będziecie mieć porządnego widoku na całość, to pomoc może być niewykonalna, ale mam nadzieję, że chociaż troszeczkę pomożecie :-)).

Jedyne, co mogę podać, to wymiary całej kuchni z jadalnią:

czyli:

wchodząc z klatki schodowej kuchnia z jadalnią są na lewo, salon na wprost i na prawo:

pierwsza ściana jadalni - od lewej:to 237 cm-duże okno na wysok. 90 cm od podłogi, potem ściana: 150 cm,

na wprost: 38 cm ściana, okno tarasowe: 174 cm,ściana 81 cm (na niej będzie wisiał telewizor), okno: 177 cm i ściana: 64 cm

po prawej: długa ściana kuchenna (ta z kuchenką, zlewem i zmywarką): 370cm

i potem ściana boczna: 166 cm i ściana: 80 cm

I układ taki: od tej ścianki: 81 cm idzie blat roboczo-ozdobny(pod oknem np. kwiaty w donicach),szafki szufladowe na garnki. Na ścianie 370 cm: szafa narożna 60cm-szafka30cm-kuchenka60cm-szafka40cm-zlew100cm(jedna duża komora z ociekaczem-pod szafkę 60cm)-zmywarka60cm-5-10cm zapasu-szafka60cm(ta narożna), po prawej: blat 40-60cm-lodówka 60 cm-małe cargo30cm a reszta to obudowana szafka jako pomiesz.gospod - otwierana od wejścia na klatkę schodową.

Do tego duży stół w jadalni(na10-12 osób) i szafka-kredens.

Druga opcja była z dobudowanym półwyspem na tej ścianie: 81 cm.

Inne wersje: to słupek po prawej(gdzie lodówka) aż do końca ściany.

Inna: meble kuchenne tylko na ścianie: 370 cm(część z nich w słupku np. piekarnik i wyżej i lodówka na tej samej ścianie po przeciwnej)) i półwysep na ścianie 81 cm, ale wówczas zabieram sobie ten ukryty róg za zmywarką, na którym może stać krajalnica, toster itp., i drugi róg ten przy oknie, gdzie może stać czajnik elektryczny.

Bardzo trudno to wszystko wytłumaczyć. Brawa dla tego, kto choć trochę zrozumiał z tego mojego pisania ;-).

A jeszcze trudniej wykonać to wszystko przy ograniczonych środkach finansowych :-). Stąd opcja: fronty z hurtowni i stolarz, który je zamontuje oraz własny projekt pasujący co do 1 cm, bo stolarz nie odpowiada za moje błędy.

Napiszcie, czy na tej podstawie możecie coś doradzić.

Spróbuję wkleić zdjęcia tego, co już mam, ale za bardzo nie wiem, jak tego dokonać, dlatego nie zdziwcie się, jak ich nie będzie.

Z góry wszystkim dziękuję za - choć minimalne - podpowiedzi.

Na zdjęciu po prawej stronie ta wystająca szafka to lodówka i ta szafka przed nią też ma tak samo wystawać, tzn ma iść w jednym ciągu-mebli 60cm - na zdjęciu źle to zrobiono(cofnięto ją).

Szafki wiszące nie będą do sufitu, tylko 60-tki. Odległość od blatu zależy od okapu. Chcę zabudowany, ale to nie daje symetrii ciągu szafek, co bardzo lubię, więc nie wiem, jak te szafki górne ułożyć. Chciałam mieć okap na wysok. 80 cm, a szafki na wysok. 70 cm od blatu (Blat razem z szafkami wys. 90 cm), co oznacza, że albo wszystkie szafki byłyby na tej wysokości okapu, albo po prawej stronie jakąś szafkę też należałoby podwyższyć. A co zrobić z górnymi szafkami po tej prawej stronie? zabudowę dać też z boku aż do lodówki, czy górne szafki zostawić tylko na linii 370 cm? Czy po stronie okna też te 64 cm zabudować górą szafkami? Boję się, że nadmiar górnych szafek nie będzie wyglądać lekko i nowocześnie. Bo ja lubię nowoczesność, ale taką kontrolowaną czyli łatwą do mycia, sprzątania (dzieci z alergią), lubię minimalizm, proste linie itp., ale w oparciu o wygodę i prostotę w sprzątaniu.

Fronty będą proste, bez żadnych zagłębień,tak jak w meblach nowoczesnych(mały problem z uchwytami, bo okna mają uchwyty ze starego złota), kolor: jasne drewno. Wszystkie szafki górne otwierane tradycyjnymi drzwiczkami(czyli nie do góry, a na boki). Płytki podłogowe w kuchni i jadalni jasny brąz(o wyglądzie drewna-bo płytki przechodzą w panele w salonie i chciałam mieć podobne do paneli.

Plus tak ustawionej kuchni-dużo szafek i blatów, minus: nie ma gdzie zrobić słupka z piekarnikiem na linii wzroku.

A że domek malutki, to typowej spiżarni i pomieszczeń gospodarczych brak, stąd opcja tej dużej szafy na granicy kuchni i salonu otwieranej na wprost schodów (na deskę, odkurzacz, miotłę itp.).

I czy zostawić kształt U czy dodać jeszcze z boku półwysep? Marzy mi się taki z miejscami do siedzenia, żeby dzieci, gdy jedzą coś pomiędzy posiłkami, nie brudziły stołu.

Czy ten kącik przy lodówce zabudować słupkiem mebli np. z roletami(których nie lubię) czy zostawić blat (i szafki górne)na rzeczy wyjmowane z lodówki i na krajalnicę?

I...jak już wspomniałam, zlew musi zostać mniej więcej tam, gdzie jest (tak wcześniej zdecydowałam: primo: goście nie widzą naczyń z zlewie, gdy wchodzą do domu, secundo: mam długi blat, na równi z oknem, co ładnie wygląda, a pod nim ciąg dużych szuflad, no i po trzecie: mam zachowaną kolejność: lodówka, zmywarka, zlew, kuchenka.

Gdyby nie ta potrzeba chowania wszystkiego po szafkach ;-), miałabym zapewne kuchnię tylko na tej jednej długiej ścianie, większość urządzeń w słupku na wysokości wzroku i pośrodku wyspę. Ale muszę mieć kącik na: krajalnicę, toster, mikser, czajnik itp. I jakąś dużą wnękę na tzw. pomieszczenie gospodarcze i choć jedną szufladę na cukier, wody, kasze itp -czyli taką wysoką jak lodówka.

Przez to, że od wielu lat wynajmuję mieszkania, mam niedosyt miejsc na pochowanie tych wszystkich rzeczy, które nie powinny stać na widoku :-).

To tyle w skrócie.

Bardzo proszę o podpowiedzi, pomysły, uwagi, sugestie itp.

Duży blat przydaje się przy zlewie a nie przy kuchence.

Witaj :-)

Dzięki za szybki odzew.

Początkowo na środku miała być wyspa 90x90 i na niej ten blat służący do krojenia zaraz przy zlewie.

Decyzja co do zlewu musiała być zatwierdzona przed wylewką, a już po, gdy naniosłam sobie tę wyspę na środku na trójwymiar, stwierdziłam, że nie wygląda to zbyt ładnie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/64128f48446aebd0.html

A tutaj znalazłam na tym forum czyjś projekt:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50dbd12a06dfa318.html

http://images50.fotosik.pl/975/50dbd12a06dfa318med.jpg

jedna z moich opcji była podobna-tzn. ta część po prawej stronie, słupek u mnie z lodówką i szafą, natomiast po lewej pod oknem blat dalej przechodzący w półwysep(literka G?)

Obecnie nie bardzo wiem, jak to zmienić, żeby ta wyspa nie kolidowała ze stołem, więc chciałam ją usunąć.

O...a tutaj znalazłam zdjęcie z podobnym do mojego blatem pod oknem i górnymi szafkami:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc89ea7c333c6868.html

Przepraszam, że tak piszę na wyrywki, ale jestem poza domem, w miejscu słabszego odbioru internetu i co jakiś czas zawiesza mi się laptop, więc żeby nie tracić tego, co napiszę - wysyłam wszystko od razu.

Poza tym próbowałam wkleić do fotosika skan z wymiarami kuchni i - niestety - program odmawia zapisania tego rodzaju zdjęcia.

Na usprawiedliwienie mam chyba tylko to, że informatyka wciąż nie jest moją mocną stroną :-).

Witam pierwszy raz w tym wątku :)

Porad kilku potrzebuję.

Kuchnia jest planowana mniej więcej taka jak na obrazkach, okno od zachodu.

Górne szafki białe, dolne wybarwione na orzech amerykański. Zlew będzie podwieszany stalowy.

Na blacie jest planowany granit Foreste Black (albo coś podobnego)

Co dać na ścianę nad blatem - białe matowe płytki połozone na minimalną fugę (wtedy górne szafki półmatowe) czy szkło np RAL7035 (a do tego szafki matowe).

Jakie kolory agd: biały, bialo czarny, czarny, srebrny?

Czy tą zabudowaną scianę m.in. z piekarnikiem lepiej zrobić kolorystycznie tak jak pozostałe szafki czyli orzech-biel, czy całą białą.

Jak zamontować pod górnymi szafkami liste z oświetleniem np. z IKEA, żeby była niewidoczna i takiego schodka na lini szafek nie tworzyła?

Chodzi o taka listwe:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/grundtal-oswietlenie-barowe-fluoresc__0089439_PE221729_S4.JPG

Pomocy! :)

kuchnia-ver-g.jpg

KUCHNIA-ver-w.jpg

KUCHNIA-rzut.jpg

Edytowane przez sheenaz

ja przychylam się do zdania Madeleine - agd stalowe, a płyta czarna, półmat. Ale mogę być nieobiektywna, bo u nas bardzo podobny zestaw - jedynie zamiast orzecha dąb i niestety zwykły blat, co determinuje zwykły zlew. Chociaż jak szukałam ładnego wpuszczanego zlewozmywaka, to znalazłam jedynie taki za ponad 1000 zł. Podwieszana Linea Teki jest już tańsza, to jeszcze się okaże, że taniej wyjdzie wziąć granit ;)

I chyba też szkło między szafki. Kafle na podłodze ok, ale tam gdzie mogłabym wolałabym nie dawać już ich na ścianę. Możesz wziąć jeszcze lacobel.

Wklejam mój świeży projekt. Nie wszystko na wizualizacji zostało zrobione tak, jak chciałam, ale będzie poprawione:yes:

Zmywarka ma być zabudowana, okap ma być niewidoczny, lampy natynkowe mniejsze, a kafle na podłodze szare. W sumie to z tymi białymi też jest ok, ale myślę, że będzie mało praktycznie.

Jakieś uwagi?;)

Magda, świetny projekt! Dla mnie białe płytki bardzo fajnie się komponują, ale rozumiem praktyczne założenie i Twoją zmianę na szare :) Zmywarka zdecydowanie idzie do zabudowy - w całości?

Meggie

nie rób szafek różnej szerokości, błagam... Masz koszmarnie poszatkowaną przestrzeń - do 2 szerokich szafek mieści się tyle samo co do 4 wąskich (albo i więcej), a o niebo lepiej wyglądają! :)

Madzioochna,

a w jakim stylu ta kuchnia? Jeśli nowoczesna - zlew np. stalowy wpuszczany, jeśli retro - jasny nakładany. Jakiego koloru sprzęt AGD i uchwyty meblowe (o ile są)

http://www.hometips.com/catimages/011906_kit_kitchen_sink_bates.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_6RuB-MyU_O4/STOQsg7m8YI/AAAAAAAADig/ZRCggqhFGPY/s400/After+-+Kitchen+sink+angle+2.jpg

Co nad blat? To znowu zależy od stylu kuchni ;)

Szybka jesteś joliska :)

Kuchnia ma być nowoczesna, wolałabym nie metalowy zlew - nie lubię. Sprzęt raczej czarny, płyta czarna i okap też czarny i dlatego myślałam że lepiej będzie dać ciemny zlew. Taki jest mniej więcej projekt.

projekt.jpg

Mam też pytanie co do szklanych frontów, czy są tego jakieś wady?

A co do uchwytów to jeszcze nie zdecydowałam, bo mi się podobają frezowane a jestem namawiana na takie delikatne, nie wiem niestety jak się nazywają i nie mam zdjęcia. Takie metalowe cienkie przyczepiane na górze szafki, taka listewka wystająca. Kurcze.. nie wiem jak to nazwać, a nie mogę znaleźć nigdzie przykladu.