Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Między meblami zostaje 120cm przestrzeni, wydaje mi się,że nie powinnam mieć kłopotu z obsługą zmywarki. Poza tym, ustawiając ją np. pod oknem przy przesunięciu zlewozmywaka w lewo patrz:wersja I tracę dostęp do rogowej szafki z prawej.Chociaż nie ukrywam,że pod oknem zmywarce i mnie byłoby najwygodniej. Edytowane przez gahan

Magda, świetny projekt! Dla mnie białe płytki bardzo fajnie się komponują, ale rozumiem praktyczne założenie i Twoją zmianę na szare :) Zmywarka zdecydowanie idzie do zabudowy - w całości?

Dzięki Basiu:-) Zmywarka ma być zabudowana. Jeszcze nie mamy z inwestorką uzgodnione jaka to będzie zmywarka, czy z z panelem zewnętrznym i czy wewnętrznym, ale zabudowa ma być na 100%. Jeszcze robi się łazienka, bardzo malutka. Wrzucę do łazienek;)

Edytowane przez Magda 34

@gahan

jeśli chodzi o układ - zdecydowanie najbardziej by mi 1 odpowiadała. pozostałe wersje wydają mi się ciasne (pewnie przez dwa słupki ustawione na przeciwko siebie). w 1 lodówka przysłania nieco burdelik wkoło kuchenki, ale szafki na przeciwległym skraju "wpuszczają" nieco światła z jadalni. do tego pomiędzy zlewem a płytą masz sporo blatu roboczego, a moje obserwacje potwierdzają teorię, że to tam się najczęściej przygotowuje posiłki (do tego u ciebie - okno). mankamentem jest odległość lodówki od zlewu, no ale gdzieś musi być kompromis. kuchnia gigantyczna nie jest, więc aż tak bardzo nie powinno to doskwierać

Zobaczcie proszę projekt kuchni - połączona w mieszkaniu z salonem. Płytki będą większe i po skosie układane - poza tym przed półwyspem poprowadzone łukiem aż du wejścia do kuchni. Turkus na ścianie planuje ciemniejszy niż w tej wizualizacji.

http://images43.fotosik.pl/975/45ef73daa2405b79gen.jpg

patrząc od okna: piekarnik w zabudowie, zmywarka 60, szuflady 80, szfka 60, lodówka 70 i turkusowy komin, wyspa ma 180 cm długości i 90 szerokości. Z przodu planujemy postawić 2 krzesła

http://images47.fotosik.pl/975/9f0e2c75d433bfbegen.jpg

Joliska - salon planuje w tonacji szaro - białej - co najwyżej poduszki turkusowe. Podłoga chyba merbau - ale tu ciezko decyzje mi podjąć.

Miedzy szafkami chciałam dać szary - taką szara delikatna mysz jak na ścianach, tego pasa nad szafkami też nie będzie widać - musimy obniżyć sufit do poprowadzenia kanału do okapu. Te 2 szafeczki nad wyspą - ciągle myślę czy nie lepiej dać tam szkło - wtedy można by dać rzeczywiście turkus dać pomiędzy szafkami, i to samo na tych 2. Ale co pod oknem? Szarość? i na kominie tez? i co z przodem wyspy?

A poza tym to tylko kolory - a co z układem?

@gahan

jeśli chodzi o układ - zdecydowanie najbardziej by mi 1 odpowiadała. pozostałe wersje wydają mi się ciasne (pewnie przez dwa słupki ustawione na przeciwko siebie). w 1 lodówka przysłania nieco burdelik wkoło kuchenki, ale szafki na przeciwległym skraju "wpuszczają" nieco światła z jadalni. do tego pomiędzy zlewem a płytą masz sporo blatu roboczego, a moje obserwacje potwierdzają teorię, że to tam się najczęściej przygotowuje posiłki (do tego u ciebie - okno). mankamentem jest odległość lodówki od zlewu, no ale gdzieś musi być kompromis. kuchnia gigantyczna nie jest, więc aż tak bardzo nie powinno to doskwierać

duś :-) też mi się najbardziej podoba I wersja, jakoś muszę przeboleć brak piekarnika w słupku, ale w tej wersji kuchnia zyska trochę przestrzeni i oddechu.

Tyle się "naukładałam" tej kuchni,że potrzebuję koniecznie Waszej obiektywnej opinii i porady, bo ciągle wydaje mi się,że są jeszcze inne możliwości zagospodarowania tej kuchni, których ja w swojej ciasnej wyobraźni nie widzę.

Zastanawiam się jeszcze czy na ścianie koło okapu zamontować półkę taką samą jak blat ( czyli dąb olejowany) od spodu dać oświetlenie , bo tego tam mi brakuje, a na półkę ustawić jakieś ładne ceramiczne pojemniki na przyprawy. Nie lubię otwartych półek, ale wydaje mi się,że w tym miejscu bardzo by mi się przydała. Zamknięte wiszące szafki w tym miejscu - to już chyba za dużo? Jak myślicie?

I jeszcze jedna sprawa ( już wprawdzie pytałam, ale teraz przy wizualizacji lepiej widać ) - komin na wizualizacji jest obłożony cegłą. Ponieważ płytki ścienne kuchenne są w kolorze ecru i ułożone w caro chciałam komin obłożyć również bardzo jasną cegłą ręcznie formowaną . Ale przy tak małej powierzchni boję się czy to aby nie za wiele faktur. Może lepiej pomalować dobrą zmywalną farbą, jak radziła już wcześniej joliska?

jest, i w tym problem ze tak mądrze zamontowano piony wod-kan w bloku. Kawałek i tak będę przesuwać - gdyż na razie wypada mi za lodówką. gdy przesunę bardziej w stronę okna to muszę zmienić układ szafek - więc kompletna asymetria będzie. Juz sama nie wiem co z tym zrobić.

Zastanawiam się jeszcze czy na ścianie koło okapu zamontować półkę taką samą jak blat ( czyli dąb olejowany) od spodu dać oświetlenie , bo tego tam mi brakuje, a na półkę ustawić jakieś ładne ceramiczne pojemniki na przyprawy. Nie lubię otwartych półek, ale wydaje mi się,że w tym miejscu bardzo by mi się przydała. Zamknięte wiszące szafki w tym miejscu - to już chyba za dużo? Jak myślicie?

szafki w tamtym miejscu to faktycznie chyba za dużo szczęścia na raz, ale półki (a też jestem antyfanem otwartych półek w kuchni) mogłyby wyglądać całkiem okay. tylko na twoim miejscu chyba rozważyłabym białe... żeby nawiązywały do szafek.

Mam nadzieję, że i mi doradzicie. Mam straszny mętlik jeśli chodzi o kolory w kuchni. Bardzo chciałam jasną kuchnię z elementami drewna. Nasza projektantka zaproponowała nam rewelacyjną propozycję jednak jak się okazało trochę niepraktyczną. Największy problem mamy z wyspą która miała być w czarnym lakierze. Przy dwójce dzieci chyba byłaby ona non stop upaćkana i niezbyt by to ładnie wyglądało. Ogólnie kuchnia ma być do użytku a nie do patrznia i podziwiania. Stąd pomysł by "coś" zmienić. Szafki zmieniliśmy z połysku na średni mat (nie będzie tak widać paluchów i rysek) ale nie wiemy co z czernią.

Poniżej załączam piewrszą propozycję (z czarną wyspą) i inne troszkę inne kolorystycznie. Napiszcie prosze co o tym sądzicie?

ws3.jpg

ws2.jpg

opcja 3.jpg

opcja 2 b.jpg

Mam nadzieję, że i mi doradzicie. Mam straszny mętlik jeśli chodzi o kolory w kuchni. Bardzo chciałam jasną kuchnię z elementami drewna. Nasza projektantka zaproponowała nam rewelacyjną propozycję jednak jak się okazało trochę niepraktyczną. Największy problem mamy z wyspą która miała być w czarnym lakierze. Przy dwójce dzieci chyba byłaby ona non stop upaćkana i niezbyt by to ładnie wyglądało. Ogólnie kuchnia ma być do użytku a nie do patrznia i podziwiania. Stąd pomysł by "coś" zmienić. Szafki zmieniliśmy z połysku na średni mat (nie będzie tak widać paluchów i rysek) ale nie wiemy co z czernią.

Poniżej załączam piewrszą propozycję (z czarną wyspą) i inne troszkę inne kolorystycznie. Napiszcie prosze co o tym sądzicie?

Wizualka bardzo ładna. Jednak mnie się wydaje, że większym problemem od kolorów są wymiary tej wyspy i jej umiejscowienie. Chyba, że wizualka je przekłamuje. Nie widać, aby w ogóle było przejście między wysoką zabudową a wyspą. Czy otworzy się zamrażarka? Sądząc po szafkach w zabudowie odległość wyspy od mebli pod scianą to ok. 1 m. Wygodnie to tak 1,25. Jak będzie się tam gotowac, to trochę jakby w przejściu. I kolejna rzecz - jak ktoś usiądzie przy stole od strony mebli, to już chyba nie będzie miejsca, aby stanąć przy zlewie.

Co do wersji kolorystycznych, to ciekawiej wyglądają kombinacje biało-czarnych szafek na ścianie. Tylko drewno na scianie powinno być chyba dociągnięte do końca mebli. Ładniej też wygląda czarna wyspa, ale jak napisałaś - ze względów praktycznych chyba lepiej wybrać tę drewnianą wersję.

A co jest tam pod oknami? To jest przejście gdzieś do dalszych pomieszczeń?

edit: obejrzałam jeszcze raz zdjęcia. Tam jest chyba ściana, nie ma przejścia. Mam wrażenie, że kuchnia była pierwotnie zupełnie inaczej planowana - parapet przy oknach miał chyba być zrównany z blatem. W efekcie przy meblach jest ścisk, a tam jest wolne miejsce. Nie jest wykorzystane naturalne oświetlenie. Pomysł na kuchnię bardzo ładne, ale mam wrażenie, że nie jest przystosowany do tego pomieszczenia tak, aby wykorzystać wszystkie jego walory.

Jaki w ogóle rozmiar ma ta kuchnia?

Edytowane przez Spirea

Ka_em, zajrzałam do Twoich pogaduch. Widzę, że pozmienialiście układ ścianki. Po przesunięciu przejścia kuchnia jest długa i wąska, bo część przeszła w strefę komunikacji. A czemu nie wypaliła wersja z taką wielką wyspą? Nawet gdyby zostawić wysoką zabudowę, to wyspę w takim układzie można trochę dalej przesunąć. Tylko jakoś mało praktyczne - ten zlew i kuchenka po przeciwlekłych stronach. Nie mam jak wstawić linka, bo nie chce mi się otworzyć - zajrzyj na stronę pracowni projektowej Plan Haniszów z Wrocławia. Mieli tam zdjęcia swojego domu, który był prezentowany w jednej z gazet. Ich kuchnia to własnie jedna wielka wyspa.

Witam pierwszy raz w tym wątku :)

Porad kilku potrzebuję.

Kuchnia jest planowana mniej więcej taka jak na obrazkach, okno od zachodu.

Górne szafki białe, dolne wybarwione na orzech amerykański. Zlew będzie podwieszany stalowy.

Na blacie jest planowany granit Foreste Black (albo coś podobnego)

Co dać na ścianę nad blatem - białe matowe płytki połozone na minimalną fugę (wtedy górne szafki półmatowe) czy szkło np RAL7035 (a do tego szafki matowe).

Jakie kolory agd: biały, bialo czarny, czarny, srebrny?

Czy tą zabudowaną scianę m.in. z piekarnikiem lepiej zrobić kolorystycznie tak jak pozostałe szafki czyli orzech-biel, czy całą białą.

Jak zamontować pod górnymi szafkami liste z oświetleniem np. z IKEA, żeby była niewidoczna i takiego schodka na lini szafek nie tworzyła?

Pomocy! :)

Kolorystycznie: szary pomiędzy szafkami, a wysoką zabudowę zrobiłabym całą białą - pod warunkiem, że chcecie lodowkę do zabudowy.

Światełko z reguły robi się w ten sposób, że się z przodu szafki montuje się białą (jeśli szafki górne są białe) listewkę i ona osłania jarzenówki.

Proponuję wymieniać się NA BIEŻĄCO informacjami o frontach kuchennych, bo też zaczynam zaczynam ten etap i mam dokładnie idealnie taki zestaw kolorystyczny

W końcu kuchnia musi pasować do mojej wymarzonej podłogi z orzecha

A wcale nie tak dużo firm ma fornir orzechowy

Ogólnie kuchnia z czarną wyspą wygląda cudnie! I z tym drewnem na ścianach! marzenie!

Ale ja przy dzieciach też bym się nie zdecydowała na czarny lakier:-(

Nie wiem też ile chcesz wydać na kuchnię, ale właśnie robiłam, pierwsze co prawda, podejścia do forniru i ceny, jakie mi podawali za metr płyty na ścianę podcięły mi skrzydła, bo też chciałam duże powierzchnie. Cena jakieś 400 zł za m2. Jeśli znajdziesz jakieś w rozsądniejszej cenie - podziel sie proszę!

duś:-) w porządku, już podaję co i jak, czyli:

na podłodze leży ordesa narania, na ścianie nad blatem ecru image z cerkoloru ułożone w caro , blaty dębowe olejowane. Komin chcę obłożyć cegłą ręcznie formowaną

i tu pytanie czy to aby nie za dużo faktur na małej przestrzeni kuchnio-jadalni.

Wklejam jedną z moich wizualek, gdzie widać komin. Oczywiście na wizualce są kolory takie jakie były dostępne w programie.

Płytka na ścianie oczywiście gładka, bez kwiatuszka.

kuchnia wersja 2.3..jpg

ordesa narania.jpg

image ecru kwiatuszek.jpg

vandersen nostalgia.jpg

vandersen kremowy.jpg

kuchnia wersja 2.3..jpg

ordesa narania.jpg

image ecru kwiatuszek.jpg

vandersen nostalgia.jpg

vandersen kremowy.jpg

Spirea dzięki za uwagi. Odnośnie rozplanowania kuchni wrzucam plan z wymiarami.

http://images37.fotosik.pl/940/534026ad9cbc5161med.jpg

Jeśli chodzi o odległości miedzy wyspą a szafkami to mierzyliśmy wiele razy i taka odległość jest w sam raz. Byłam u koleżanki, która ma wyspę i odległość 90cm jest więcej niż wystarczająca. My miedzy zlewem a płytą mamy ponad 100cm. Jeśłi dalibyśmy więcej to jak dla nas byłoby to już za daleko. A zbyt duża odległość też jest męcząca, gdyż pomiedzy dwoma blatami roboczymi robi się dwa kroki.

Odnośnie wykuszu to nigdy nie planowałam tam blatu. Raczej chciałam stolik pod oknem. Jednak bardziej funkcjonalnie jest gdy stół połączony jest z wyspą.

Odnośnie dużej wyspy to nie chciałam by stół był na jednym poziomie z wyspą. Przy małych dzieciach wydaje mi się to niepraktyczne - takie wysokie krzesła. A nie chcę by z każdym posiłkiem latało się do jadalni.

Balbina200 nie mam jeszcze wycenionego panelu. Kuchnię będzie nam robił stolarz. Wycenę mam dostać na dniach ale za same szafki liczymy w okolicach 25tys. Blat na pewno bedziemy robić laminowany - inny wychodzi strasznie drogo a na to, że będzie wytrzymały nikt am nie da gwarancji - wiem, ze każda ryska bedzie mnie wurzać, tym bardziej na blecie za 8k. DLatego wolimy wziąść tani i w razie czego za kilka lat go sobie wymienić.