Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chyba tak bedzie najlepiej, pomaluje ściany na kolor kremowy, a malinowy zastosuje w dodatkach....

z dokładnie tych względów o ktorych pisze Aantenka uważam że to najlepszy pomysł.

szkło z obrazkiem wygląda fajnie, ale moim zdaniem pasuje wyłącznie do jednokolorowych kuchni - całych białych na przykład (ostatnio ktoś zamieścił taką udaną realizację w wątku "Pochwalcie się swoimi kuchniami"). nie znam natomiast ani jednej udanej realizacji "dwukolorowej"... (a przynajmniej nie pamiętam). oka, czarno-białe też się bronią, pod warunkiem że na "obrazku" są te kolory.

samo szkło na ścianę natomiast gorąco polecam - jeśli kiedyś będę urządzać 2 kuchnię, z pewnością również wybiorę taką opcję

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

bardzo proszę o uwagi na temat projektu mojej kuchni, planuje w domu kolory: biały, szarosci i ciemny orzech, w tej kolorystyce wymarzyłam sobie równiez kuchnię.

Nie mam doświadczenia w projektowaniu, dlatego cenne będa dla mnie wszelkie uwagi.

A oto moja wizja:

wersja1

3f.jpg

wersja2

3e.jpg

wersja3

3e2.jpg

rzut z góry, kształt kuchni (dół rysunku - wejscie do kuchi z holu, po lewej przejście do jadalni, wnęka wymuszona jest obecnością komina)

kuchnia%2525201z%252520g%2525C3%2525B3ry.jpg

Edytowane przez fistaszek

w wersji 2 płyta w tym samym miejscu miała być czyli tak jak na rysunku 1 i 3 jednak w wersji 2 mam problem bo mało miejsca zostanie między płyta a słupkiem. Szalenie podobaja mi sie bloki 3 słupków ale w mojej kuchni chyba nie da rady? a może? (wymiary kuchni 3,5x3,0 m - wnęka na komin). Już poprawiłam to zdjęcie. Edytowane przez fistaszek

Witam,

od jakiegoś czasu oglądam wasze kuchnie, moja kuchnia jest już również zamówiona. Borykam się tylko z wyborem płytek na podłogę. Bardzo proszę was o pomoc. Płytki chcę położyć takie same w kuchni, wiatrołapie i holu.

Kuchnia ma być w dwóch kolorach wanilia mat i malibu. Blaty malibu. Poniżej przedstawiam zdjęcia oklein, szyba na ścianie brąz ale wygląda bardzo podobnie jak na zapożyczonym zdjęciu.

tutaj zdjęcie numer 1 kolor fronty ciemne, 2 wanilia, 3 szyba, 4 szyba w kuchni z netu.

http://img72.imageshack.us/img72/1410/dsc05357k.jpg

zastanawiałam się nad płytkami w polerze paradyż arkesia kolr mocca oraz nowa gala wanilia. Nie wiem jak sprawdza się poler i czy te płytki będą pasować bardzo proszę o pomoc.

przepraszam za te nieudane próby wstawienia zdjęć.

ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us[/img] Uploaded with ImageShack.us[/img]http://img838.imageshack.us/img838/2163/ssssssd.png' Uploaded with ImageShack.us[/img] Uploaded with ImageShack.us[/img]http://img838.imageshack.us/img838/2163/ssssssd.png' alt='ssssssd.png'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Edytowane przez magda85

nie ma sensu robić 3 słupków tylko dlatego, ze to ładne, kiedy jednocześnie kuchnia robi się niewygodna. Przy płycie musisz mieć min. 40 cm wolnej przestrzeni.

True, true. Była już dyskusja na ten temat kilka postów wcześniej, miejsca przy płycie trochę jednak powinnaś mieć. Jak sie uprzesz i jestes leworęczna, to może być mniej niż te 40 cm, ewentualnie moze wystarczy Ci kuchnia dwupalnikowa. Ale jesli Twoja kuchnia ma być typowa pod względem funkcjonalności, to spokojnie odpuść sobie jeden slupek. Dla mnie wizualizacje z i bez prawie w ogole sie nie roznily. Ramka do mnie bardziej przemawia szara niż brązowa

Dwie dodatkowe uwagi - wszedzie i wszystkim (chyba że nie gotująw domu prawie w ogóle)polecam zastanowienie się nad chocby minimalnym ociekaczem przy zlewie. Dwa: z ciekawości - czy rozważałaś inny kolor sciany nad płytą niz czarny?

A sama kuchnia jest bardzo fajna, nieduża ale przyjemna dla oka i chyba będzie fajna w użytkowaniu.

nie ma sensu robić 3 słupków tylko dlatego, ze to ładne, kiedy jednocześnie kuchnia robi się niewygodna. Przy płycie musisz mieć min. 40 cm wolnej przestrzeni.

I ja się zgodzę. Wszak nie bywa się w kuchni by się delektować jej wyglądem, a po to by z niej wygodnie korzystać :). Stąd funkcjonalność przede wszystkim. Dwa słupki też dobrze wyglądają. Sama zaczynam myśleć nad swoją kuchnią i chciałam przy okazji zapytać - fistaszku z jakiego programu do projektowania korzystałaś?

Elfir, Aantenka, dzięki za uwagi,

zostają 2 słupkii i szara ramka, zlew będzie 2-komorowy (z ociekaczem). Po lewej stronie od zlewu zmywarka (teraz mam po prawej i jest ok), tu nie daję po prawej, bo nie chcę sobie blokować dostępu do kuchenki jak otworzę zmywarkę. Po lewej czy prawej myślę że bedzie dobrze, ważne dla mnie żeby była blisko zlewu.

julianna16, korzystam z programu Ikea planner

Teraz kolorystyka:

płytki na podłogę: jasne, biel, beż, coś koło tego, takie same będą w holu i jadalni i salonie (wiem, że bardzo widać na nich brud itd., ale teraz mam białe i jestem zadowolona, czy widać czy nie widać brudu sprzątać i tak trzeba i już :)), ściany białe, sufit biały a fragmenty podwieszane w kolorze szarym ale jasnym). Podwieszenie sufitu w kuchni chciałabm w takim układzie jak szafki dolne. Co do koloru ściany na kórej ma być okap, hmmm myślałam o szybie czarnej lub szarej, może macie jakieś propozycje? i nad tą szybą płyta lub szafki w kolorze orzecha. Do ciemnego orzecha chcę nawiązać w kuchni, bo jest częściowo otwarta na salon a tam planuję panele w tym kolorze (tylko fragment gdzie bedzie naroznik i stolik kawowy), fragment ściany na której bedzie telewizor i schody.

julianna16, korzystam z programu Ikea planner

Dziękuję za odpowiedź. Muszę się w takim razie jeszcze w nim dokształcić, bo też z niego korzystam i nie wiedziałam, że można w nim takie cuda robić jak ramka i blat bez szafki, że nie wspomnę o widoczku w oknie ;).

zlew będzie 2-komorowy (z ociekaczem).

A może wystarczy 1,5 komory z ociekaczem? Masz zmywarkę, więc druga komora nie jest potrzebna. Połówka przyda się do mycia warzyw, owoców, etc.

np. taki:

http://images45.fotosik.pl/1237/2700bb0ece416bca.jpg

Co do kolorystyki, to Twój pomysł z nawiązaniem to salonu do mnie przemawia. Będzie spójnie. Elegancko przełamiesz mariaż bieli z czernią. :)

ja też namawiam na półtorej komory. te zlewy wyglądają lżej i są mniejsze, a jeśli masz zmywarę - więcej niż kilku szklanek czy noży myć w ręku i tak nie będziesz. mała "komórka" sprawdza się natomiast idealnie do rozmrażania mięcha i zostawiania warzyw do obcieknięcia.

Ponawiam prośbę o pomoc w doborze płytek na podłogę.

Magdo, mnie troszkę trudno się zorientować w Twoim opisie i dołączonych wizjach, ale kolory jakimi operujesz w opisie wydają się do siebie pasować. Dla kontrastu dałabym ciemniejszą podłogę (mocca), by wanilia z frontów nie zlała się z waniliową podłogą. Chyba, że taką jednolitość preferujesz. Zastanawiam się tylko nad praktycznością polerowanych płytek w kuchni. Zgodnie z panującą opinią:

1. są śliskie, więc może być niebezpiecznie

2. bardziej widać na nich plamy (nawet zwykłe z wody), a o takie w kuchni nietrudno

Niestety nie mam własnych doświadczeń w tym względzie, więc lepiej by wypowiedziały się osoby posiadające takie płytki i ewentualnie potwierdziły tę opinię lub jej zaprzeczyły :).

Sama wybrałam półpoler - czyli takie bezpieczniejsze 2 w 1.

Dziękuję za odpowiedź. Muszę się w takim razie jeszcze w nim dokształcić, bo też z niego korzystam i nie wiedziałam, że można w nim takie cuda robić jak ramka i blat bez szafki, że nie wspomnę o widoczku w oknie ;).

A może wystarczy 1,5 komory z ociekaczem? Masz zmywarkę, więc druga komora nie jest potrzebna. Połówka przyda się do mycia warzyw, owoców, etc.

np. taki:

http://images45.fotosik.pl/1237/2700bb0ece416bca.jpg

Co do kolorystyki, to Twój pomysł z nawiązaniem to salonu do mnie przemawia. Będzie spójnie. Elegancko przełamiesz mariaż bieli z czernią. :)

julianna16 zlew półtorakomorowy, który tutaj pokazujesz jest super. Ale nie odradzałabym dwumomorowego, bo jest na niego miejsce i w tej lokalizacji w której jest, nie będzie się rzucał w oczy, a jeśli fistaszek do tej pory korzystał z dwóch komór, to na półtora może być się ciężko przestawić. Zwłaszcza że teraz dwukomorowe zlewy z różnymi rozmiarami komór i ociekaczem, mogą być naprawdę ozdobą.

Fistaszek ja ewentualnie szybę nad kuchnią widziałabym w bieli. Kuchnia się stanie trochę chłodniejsza i mniej przytulna, ale jaśniejsza. Możesz sprawdzić sobie na wizualizacji, jaki chcesz mieć efekt. Ale z tego co piszesz, masz preferencje kolorystyczne, więc sobie poradzisz. Inna opcja koloru równałaby się zmianie koncepcji calej kuchni, a tego chyba nie chcemy ;-)

Magda85 przychylam się do opinii julianna16 w sprawie koloru. Też dałabym ciemniejsze płytki, ale nie za ciemne, żeby podłoga nie zdominowała wnętrza, a jedynie lekko odcinała się od mebli. Przy waniliowej podłodze możesz efekt w kuchni lodów waniliowych z bitą śmietaną, czyli nieco mdły. Przy tak gładkich frontach odradzałabym jedynie zbyt wyraźną strukturę np. rowki wyraźnie widoczne na płytce i płytki matowe, bo będzie to zgrzyt w sąsiedztwie gładkich powierzchni, które pewnie są błyszczące, i szyby na ścianie

Co do poleru, to ma znajoma i to białe gresy polerowane. Nie wchodząc w kwestie kolorystyczne, zaletą poleru jest to, że czyści się równie łatwo jak się brudzi- mop i woda z czymś tam i gotowe . Natomiast przy polerach warto najpierw sprawdzić jak chłoną płyny - najlepiej wziąć płytkę na próbę lub kupić jedną i wylać kawusię, barszczyk, farbę dla dzieci ;) Taką radę dała nam nasza ekipa :) I nie dać się nabrać na opowieści o dodatkowych impregnatach, bo te albo działają albo nie....

Co do śliskości i bezpieczeństwa - cóż tutaj pewnie zleży też co nieco od konkretnego gatunku płytek. U znajomej problemu nie ma, ale ona ma tylko w kuchni, gdzie działa sama. Co najwyżej się kot raz na jakiś czas w pogoni za piłką zatrzyma pyszczkiem na lodówce :yes: Kwestia śliskości lub nie może być ważna w przypadku gonitw dzieci, ale dorośli powinni sobie z polerem poradzić.

To i ja ślicznie proszę o porady i Waszą opinię. Miałam kilka wizji kuchennych, ale ostatecznie zostały dwie różne wersje. Kuchnia jest niewielka (około 9,5 m2), otwarta, ale niestety na środku otwartej strony (czyli wejścia) stoi sobie dumnie betonowy słup. Nie mam do niego pretensji, bo mam na niego pomysł ;), no i nie jest tam bez przyczyny, ale jednak ogranicza.

Dla szerszej wizji najpierw rzut komunikacji z kuchnią - kolorem zaznaczyłam funkcje poszczególnych pomieszczeń. Obok jest spora spiżarnia, więc nie przeszkadzają mi mało imponujące wymiary kuchni. Jak widać słupy są dwa - jeden na wejściu do kuchni, a drugi na wejściu do jadalni (żółta i zielona kropa).

http://images38.fotosik.pl/1228/56ff815e6c6e4161gen.jpg

W pierwszej wersji spróbowałam stworzyć układ na wzór tego, który jest na projekcie domu - układ w literę G. Wsunęłam przy tym nieco w głąb podniesiony blat z hokerami by nie stały w korytarzu (hokery zaznaczyłam na zielono na rzucie z góry, bo program ich nie zmieścił). Za nimi jest oczywiście wolna przestrzeń korytarza (a nie ściana).

http://images46.fotosik.pl/1195/f60e569c1b2a9a1bgen.jpg

zach

p

wsch

rzut G.jpg

W drugiej wersji zrobiłam układ równoległy i chyba bardziej mi się podoba...

http://images38.fotosik.pl/1228/a638deeba6a55b45gen.jpg

A Wy co sądzicie? Co będzie bardziej funkcjonalne, a przy okazji będzie lepiej wyglądało? (kuchnia będzie widoczna z jadalni) A może jeszcze inaczej widzicie jej układ? Na razie nie ma żadnych przyłączy i instalacji, więc można wszystko przestawiać (z wyjątkiem słupa ;)).

Nie sugerujcie się smutnym kolorem ścian. Na pewno je jakoś „podrasuję” ;). Teraz chciałam dać tło dla białych mebli.

zach

p

rzut.jpg

ysshwxr.jpg