Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To masz spokojnie dość miejsca wg mnie. Ja mam 20 cm mniej niż ty i jeśli zdecyduję się na taki plan to będę miała 60 zabudowa, 130 do poruszania się, potem 120 wyspa i 90 cm miejsca na krzesła ... Ale chyba poczekam, aż ty zrobisz swoja kuchnię i ją przetestujesz. Jak będzie wygodnie to ja też tak zrobię ;)

To na krzesła zostanie Ci tylko 5 cm mniej niż mi :), no ale... zgadzam się być królikiem doświadczalnym :)

Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za pomoc, jak tylko zacznę realizację to się pochwalę. Teraz czeka mnie wybór kolorystyki, kombinowanie z przeniesieniem gazu i zaprojektowaniem fajnego sufitu, żeby doprowadzić połączenie wyciągu z kominem. Może macie jakieś pomysły , albo ciekawe inspiracje?

Aaa, jeszcze jedno pytanie, czy Waszym zdaniem układ górnych szafek na wizualce będzie ok?

Edytowane przez Beasza
.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aaa, jeszcze jedno pytanie, czy Waszym zdaniem układ górnych szafek na wizualce będzie ok?

Chyba nie robiłabym tych szafek obok słupków. U siebie myślę w tym miejscu o otwartych półkach.

Chyba nie robiłabym tych szafek obok słupków. U siebie myślę w tym miejscu o otwartych półkach.

Julianna, ja mam teraz otwarte półki i mówię im stanowcze NIE. Oprócz tego, że zbiera się na nich kurz, to drażni mnie ta wystawka, która na nich stoi. Mimo, że są to np. ładne filiżanki do kawy to wolałabym, żeby znajdowały się w zamkniętej półce.

Julianna, ja mam teraz otwarte półki i mówię im stanowcze NIE. Oprócz tego, że zbiera się na nich kurz, to drażni mnie ta wystawka, która na nich stoi. Mimo, że są to np. ładne filiżanki do kawy to wolałabym, żeby znajdowały się w zamkniętej półce.

Rozumiem, hmm... Może węższe? (teraz masz chyba dwie poprzeczne - ja też tak kombinowałam, ale Dziewczyny sugerowały by się ich pozbyć i jak tak porównuję to przyznaję rację, że przyciężkawo to u mnie wyglądało). Albo wcale, ewentualnie zrobić tam jakiś ciekawy dekor, kolor, fototapetę, cegłę, kamień? Nie wiem jaki styl preferujesz i co będzie się działo na frontach :).

Zastanawiam się jeszcze nad mikrofalówką. Też mam ją zaplanowaną w słupku, ale czy ta wysokość jest wygodna? Czy któraś z Was używa tak zainstalowanej mikrofalówki? Jak z funkcjonalnością?

Edytowane przez joliska

Rozumiem, hmm... Może węższe? (teraz masz chyba dwie poprzeczne - ja też tak kombinowałam, ale Dziewczyny sugerowały by się ich pozbyć i jak tak porównuję to przyznaję rację, że przyciężkawo to u mnie wyglądało). Albo wcale, ewentualnie zrobić tam jakiś ciekawy dekor, kolor, fototapetę, cegłę, kamień? Nie wiem jaki styl preferujesz i co będzie się działo na frontach :).

Może węższe rzeczywiście byłyby lepsze - będe kombinować :) Co do frontów i tego co na nich będzie się działo to jeszcze nie wiem, na pewno jestem zwolenniczką jasnych kolorów, mam kilka inspiracji kolorystycznych, które do mnie przemawiają.

Co do mikrofalówki to rzeczywiście należy się nad tym dobrze zastanowić, bo że fajnie wygląda nad piekarnikiem to bezsprzeczna rzecz, ale czy funkcjonalnie dla użytkowania? Poszukam w necie co piszą o wysokościach mądrzy ludzie :)

Może węższe rzeczywiście byłyby lepsze - będe kombinować :) Co do frontów i tego co na nich będzie się działo to jeszcze nie wiem, na pewno jestem zwolenniczką jasnych kolorów, mam kilka inspiracji kolorystycznych, które do mnie przemawiają.

Co do mikrofalówki to rzeczywiście należy się nad tym dobrze zastanowić, bo że fajnie wygląda nad piekarnikiem to bezsprzeczna rzecz, ale czy funkcjonalnie dla użytkowania? Poszukam w necie co piszą o wysokościach mądrzy ludzie :)

Co do tematu mikrofalówki- chyba znowu funkcjonalność trochę zależy od czynników indywidualnych, czyli wzrostu głównych użytkowników oraz częstości użytkowania.

Ja jestem wysoka, dlatego nawet jak miałam mikrofalówkę na lodówce o wysokości 175 cm, to korzystałam z niej bez problemów, aczkolwiek zawsze wtedy jeste kwesia bezpieczeństwa i wstawiania płynów.

Najwygodniejsza mikrofalówka z jaką miałam do czynienia to na wysokości 140 cm (w słupku). Chyba po prostu zawsze najwygodniejsze jest to co do czego nie musimy się schylać ani wyciągać rąk, czy to piekarnik czy mikrofalówka. Myślę natomiast, mikrofalówka powinna stać maksymalnie tak, żeby drzwiczki znajdowały się na wysokości twarzy najczęściej korzystających osób, zastrzeżeniem, że wyższej zawsze łatwiej opuścić ręce niż mniejszemu podnieść :lol2:

Aha, jeśli ta kwestia robi różnicę, to pomyślcie też o dzieciakach, które już od pewnego wieku z mikrofalówki mogą samodzielnie korzystać, ale wzrostu mogą mieć nmniej niż rodzice.

Oczywiście zgadzam się, że najlepiej dostosować sprzęty do wzrostu domowników, a przynajmniej do osoby najczęściej korzystającej z kuchni czytaj "obsługującej" :)

Na tej stronce podają w tabeli różne wymiary i odległości (minimalne, optymalne i maksymalne) - może się przyda:

http://www.meblekuchenne.pl/kuchnia_w_cm.htm

Beasza Dziękuję za link. Jest tam kilka odległości, które mi się przydadzą :).

Aantenko zazdroszczę wzrostu (dlaczego niektórzy używają słowa zazdraszczam? - ma jakieś szczególne inne znaczenie?) :).

Beasza Dziękuję za link. Jest tam kilka odległości, które mi się przydadzą :).

Aantenko zazdroszczę wzrostu (dlaczego niektórzy używają słowa zazdraszczam? - ma jakieś szczególne inne znaczenie?) :).

Słowa zazdraszczam nie znam, możę to jakaś kalka z innego języka?

A wzrostu przestałabyś mi zazdrościć przy pierwszej wizycie w większości sklepów odzieżowych i obuwniczych :o

Ale z drugiej strony nie żebym narzekała :no:

I tyle na ten temat bo to w końcu o kuchniach ma być a nie o wyglądaniu :wiggle:

Witam, właśnie skończyłem projekt swojej kuchni i zgłupiałem, który wariant wybrać?

Rozsądek podpowiada wariant jasny ale mam słabość do czerwieni.

Wszystko, co narysowałem, wymiarami odpowiada rzeczywistości, waskie drzwiczki mają 30cm, szerokie 60cm.

Okap będzie zabudowany w środkowej szafce wiszącej; obok lodówki znajduje się zabudowana zmywarka, nad którą planuję postawić malutką suszarkę na naczynia. Do tego ekspres, toster etc. (nie wrysowałem, żeby nie zaciemnić).

A może ktoś ma inny pomysł na ustawienie?

Wymiar kuchni: 220 x 320 cm.

Można krytykować :)

P.S. dla leniwych u góry ankieta.

wariant jasny

http://szmszk.superhost.pl/_viz/p001.jpg

wariant czerwony

http://szmszk.superhost.pl/_viz/p002.jpg

Witam, właśnie skończyłem projekt swojej kuchni i zgłupiałem, który wariant wybrać?

Rozsądek podpowiada wariant jasny ale mam słabość do czerwieni.

P.S. dla leniwych u góry ankieta.

wariant jasny

http://szmszk.superhost.pl/_viz/p001.jpg

wariant czerwony

http://szmszk.superhost.pl/_viz/p002.jpg

jak dla mnie wizualnie wariant czerwony super. :lol2:

Co do układu są lepsi specjaliści tutaj ode mnie. ja może zemieniłabym miejscami szafki przeszklone i dała je w dolnym rzędzie. Trochę też te trzydziestki psują układ dołu, muszą tak być? A gdzie stół w tym układzie?

Co do koloru to może jeszcze dwie kwestie do przemyślenia:

- styl mieszkania - czerwień + szarości zwłaszcza w towarzystwie tej tapety nad kuchnią wprowadzają nowoczesność do wnętrza. Tak więc wszelkie masywne dębowe stoły, firaneczki z falbaneczkami, styl angielski czy nawet wiejski styl skandynawski IMHO nie mają tutaj już czego szukać. Jasna opcja jest bardziej neutralna, bo jak rozumiem tapetę za meblami spokojnie można wymienić, jeśli będziesz miał potrzebę zmiany stylu na baridzej klasyczny.

- jeśli kuchnia jest aneksem to przy małym pomieszczeniu może zdominować wnętrze. Nawet przy dużym wnętrzu powinna mieć potem jakąś przeciwwagę, czyste mocne kolory a nie pastelki i wzorki, bo wyjdzie jeden wyrazisty kąt i reszta zniknie. Żeby po prostu nie było że zrobi się kuchnia z aneksem salonowym...

Twoja decyzja jak chcesz mieszkać i w której kuchni widzisz siebie (wiem, że to taki trochę banał, ale - czasem coś jest super, ale masz przeczucie, że to nie Twój styl) . No i jak lubisz czerwienie. Jeśli masz przeczucie (pewności nie można mieć) że Ci się nie znudzi, to why not? Niestety przestaję wierzyć w meble "na całe życie", więc możesz po kilku latach być nawet zmuszony zmienić ją na coś innego.

Powodzenia

jak dla mnie mało blatu roboczego, przesunęłabym zlew w prawo lub lewo

właśnie, można najechać trochę ociekaczem na tą szafkę obok lodówki, podejrzeam, że to zmywarka. Faktycznie najczęściej ja pracuję na przestrzeni pomiędzy kuchnią a zlewem, mimo tego, że nie jestem mega kucharzem. Tak jakoś wychodzi, zwłaszcza, żę są tam szafki wiszące.

Aha i teraz doczytałam, że szafki przeszklone raczej powinny być u góry, po w dolnej jest okap. Ale coś mi tak z tą przeszkloną górą nie do konca pasuje,. Ale może to tylko moje wrażenie

Edytowane przez joliska

Słowa zazdraszczam nie znam, możę to jakaś kalka z innego języka?

Z tym słowem spotkałam się właśnie tu - na Forum i zaczęłam wątpić w swoje kompetencje językowe :(.

A wzrostu przestałabyś mi zazdrościć przy pierwszej wizycie w większości sklepów odzieżowych i obuwniczych :o

Ale z drugiej strony nie żebym narzekała :no:

No właśnie - ja też bym nie narzekała, tymczasem niedomiar kompensuję obcasami, ale nogi nie są szczęśliwe ;)

Przepraszam za off topic.

Wracając do meritum wątku - ekst@ jeśli chodzi o te dwie wizualizacje, to mnie bardziej podoba się kolor czerwony. Może dlatego, że ten jasny jest taki lekko pozbawiony wyrazu. Czerwony ma charakter (choć sama bym raczej czerwonej kuchni nie zrobiła) :).

W rozmiarach blatów może nie ma szaleństwa, ale moim zdaniem są ustawione optymalnie. Przesuwając zlew w stronę lodówki będziesz musiał z produktami z lodówki pokonywać więcej drogi. No i nie wiadomo czy zmieści się zaplanowana suszarka. Można ewentualnie obrócić zlew by ociekacz był w stronę narożnika, ale dla osoby praworęcznej to mniej funkcjonalne.

jak dla mnie wizualnie wariant czerwony super. :lol2:

Co do układu są lepsi specjaliści tutaj ode mnie. ja może zemieniłabym miejscami szafki przeszklone i dała je w dolnym rzędzie. Trochę też te trzydziestki psują układ dołu, muszą tak być? A gdzie stół w tym układzie?

- jeśli kuchnia jest aneksem to przy małym pomieszczeniu może zdominować wnętrze. Nawet przy dużym wnętrzu powinna mieć potem jakąś przeciwwagę, czyste mocne kolory a nie pastelki i wzorki, bo wyjdzie jeden wyrazisty kąt i reszta zniknie. Żeby po prostu nie było że zrobi się kuchnia z aneksem salonowym...

Powodzenia

dziękuję za głos; zacznę od końca - meble to IKEA, więc w każdej chwili zmieniając fronty mam nową kuchnię (też nie jestem zwolennikiem jednych mebli do emerytury);

przeciwwagą dla kąta z meblami jest wykusz z trzema oknami i widokiem na ogród (jeszcze go nie narysowałem); na tych oknach planuję powiesić takie same żaluzje drewniane, jak przy zlewie + w wykuszu okrągły stół + 4 krzesła.

http://szmszk.superhost.pl/_viz/p000.jpg

kurcze, czyli czerwień odpada, bo czerwony stół jest mocno dyskusyjny a czerwone żaluzje mogą się dwuznacznie skojarzyć...

poniżej poprawiona wersja ze zlewem po prawej - wtedy blat od zlewu do kąta ma 150cm i 30cm do indukcji;

szafki szklane na dole wyglądają beznadziejnie a naprzemiennie to jeszcze gorzej.

http://szmszk.superhost.pl/_viz/p003.jpg

Edytowane przez ekstr@

I jeszcze kwestia tych przeszklonych szafek - bardzo Ci na nich zależy? Produkty, przedmioty, które tam umieścisz będą widoczne i przez to mogą wpływać na wygląd całości. Z moich obserwacji wynika, że obecnie raczej odchodzi się od nich na rzecz zabudowanych lub odwrotnie otwartych, jeśli chcesz coś szczególnie eksponować.

:D Jak widzisz każdy ma swoje zdanie :).

Edytowane przez joliska

kurcze, czyli czerwień odpada, bo czerwony stół jest mocno dyskusyjny a czerwone żaluzje mogą się dwuznacznie skojarzyć...

Przecież stół wcale nie musi być czerwony, a tym bardziej żaluzje. :)

Co do szafek, to może zmień ich rozmiar - zamiast poprzecznych zwykłe.

ekstr@

Masz kuchnię o powierzchni 15 m2, czyli większą od mojej, a beznadziejnie rozplanowane wnętrza w projekcie powoduje, że blatów masz tyle, co w maleńkich aneksach kuchennych w blokach.

Przemyśl sobie wywalenie stołu do salonu. Na jakim jesteś etapie budowy?

Bo w projekcie jest wiele rzeczy, które można zmienić, by uzyskac wygodniejsze wnętrze.

Spójrz na wielkość holu! Jest tylko 30 % mniejszy do salonu.

Edytowane przez Elfir

Przecież stół wcale nie musi być czerwony, a tym bardziej żaluzje. :)

Co do szafek, to może zmień ich rozmiar - zamiast poprzecznych zwykłe.

sciany na czerwono nie pomaluję, firanek nie planuję, terakota biała... chyba barszcz czerwony postawię na stół dla przeciwwagi :)

ekstr@

Masz kuchnię o powierzchni 15 m2, czyli większą od mojej, a beznadziejnie rozplanowane wnętrza w projekcie powoduje, że blatów masz tyle, co w maleńkich aneksach kuchennych w blokach.

Przemyśl sobie wywalenie stołu do salonu. Na jakim jesteś etapie budowy?

salon już mam gotowy - rewolucja odpada - są 2 kanapy i lawa - stół zdecydowanie odpada (zresztą salon nie jest taki duży wbrew pozorom - 23m2)

a co mi da wywalenie stołu do salonu? nie zrobię zlewu w wykuszu :)

a z hallem nie rozumiem? tam wyjechać ze stołem? a serio: cały parter jest praktycznie na scianach nośnych i nie ma za bardzo czym manipulować

Edytowane przez joliska