Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, na ścianie 305 cm mam zaplanowaną wysoką zabudowę tak jak piszesz tyle, że ze ściany 580 mam tylko 350 cm do zabudowy, bo okno jest z 50 cm nad podłogą. Z tej niskiej zabudowy zostaje mi po odjęciu 70 cm głębokości wysokiej zabudowy max 270 cm blatu na którym bedzie płyta i zlew...zostanie mało blatu roboczego więc szukam innych rozwiązań. Rozważam opcję pozostawienia na ścianie 305 cm wysokiej zabudowy, a resztę wrzucić w wyspę którą zakończę stolikiem z krzesłami...ale nie mam pojęcia jak to by wyglądało.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agi75

Zaglądałam już kiedyś do Ciebie :D (nie zostawiwszy śladu). Muszę przyznać, że mimo preferencji bieli, to bardziej podoba mi się wizualizacja fornir + czarny kolor. Okno prezentuje się w tym zestawieniu fantastycznie. Wiem jednak, że masz dużo wątpliwości, bo nigdy nie mamy gwarancji jak poradzi sobie z realizacją marzeń fachowiec :(.

Tak sobie patrzę na wizualizację białej i... nie wiem czy pojawił się u Ciebie taki pomysł, ale myślę, że ciekawie mógłby wyglądać fornir na ścianie w miejsce czarnego szkła. Nie miałabyś problemu z usłojeniem. Przy płycie oczywiście trzeba fornir zabezpieczyć np. przezroczystym szkłem - to może zająć nieco miejsca, ale chyba jest wykonalne?

konwalia31

Rozsatwienie sprzętów w tym układzie jest niestety optymalne. Masz miejsce po obydwu stronach płyty, masz sensowną ilość blatu między płytą a zmywarką, masz sensowną ilość miejsca operjąc przy zlewie. Ja wygodniejszego rozstawienia nie widzę.

Na siłę możnaby spróbować jeszcze zabudowę zakręcić do murku (zrobić L) , po tej stronie gdzie jest płyta. Na krótszą nogę L przenieść płytę, a zlew przesunąc tak, żeby się schował za murkiem. Tylo wtedy nad płytą musisz mieć okap, robią Ci się na dole szafki narożne no i murek pozostanie tylko murkiem.... Może jak julianna16 znajdzie czas, to wrzuci wizu.

Mogłabym to zobrazować, bo bazę mam, więc pracy mniej, ale ja też uważam, że nie ma sensu kombinować, bo będzie niewygodnie, a okap na ścianie z dużymi oknami nie będzie dobrze wyglądał.

Konwalio 31 - Kup do zlewu fajną baterię i będzie ozdobą, którą będziesz się chciała chwalić ;). Jeśli strasznie Ci przeszkadza, to kup łamaną i chowaj w zlewie :). Naczynia po posiłku pakuj do zmywarki, albo stawiaj na blacie za ścianką :D. Zobaczysz, że w trakcie używania nie będzie to miało aż takiego znaczenia :). Na pewno ważniejsza będzie wygoda i funkcjonalność takiego układu. Czekamy na piękne efekty ściankowe :).

Cholerka, wiem....chyba miałam nadzieję, że się rozrośnie jak tutaj napiszę ;)

:rotfl:

Jak nawet Elfir tego nie zdziałała, to szans nie widzę ;). Ale druga propozycja jest bardzo ok :).

Mam tylko pytanie do Elfir - jest jakiś powód, że zlew jest bliżej półwyspu, a płyta dalej?

Aj, aj - za blisko ściany ten piekarnik z płytą :(. Gdzie jest zmywarka? W szafce pod ociekaczem? Troszkę mało przestrzeni jak na wygodne rozmieszczenie wszystkiego :(.

Jeśli zmywarka nie jest przy ścianie, to może tę blendę przenieść obok pieca na drugą stronę? Wtedy z kolei będzie ciaśniej przy zlewie. Można odwrócić w drugą stronę ociekacz, ale wtedy znowu zmywarka ląduje przy ścianie i koło się zamyka, bo potrzebuje nieco odsunięcia od ściany :(. Wygląda na to, że trzeba będzie zmniejszyć nieco szafki między zlewem a piecem. To oznacza mniej blatu roboczego, ale macie w pobliżu stół, więc można się nim ratować w czasie większego gotowania. Jeśli chcecie zabudować tylko tę jedną ścianę, to innej opcji raczej nie znajdziecie.

Bardzo fajne pomysły podsuwają dziewczyny na ukrycie okapu. Zabudowa karton-gips ładnie ukryje i pozbawi Was troski o trudno dostępne miejsce do odkurzania :). Patrząc na rozmiary kuchni dobrym pomysłem wydaje się trzeci rząd na rzadziej używane sprzęty, naczynia, i inne rzeczy, które zdarza nam się nie wiadomo kiedy gromadzić ;). Kilka stron wcześniej wklejałam już taką ciekawą kuchnię, która należy do kaury. Ma chyba tylko dwa rzędy, ale ten górny jest wyższy i dwukolorowy, stąd całość daje wrażenie 3 poziomów.

http://lh3.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/Sgx2xW9ZHhI/AAAAAAAACCY/x6kkN6QGKow/s512/_MG_2643.JPG

Kolory Twojej wizualizacji dla mnie zdecydowanie na plus, w porównaniu z poprzednią :D. Co do Twojego pytania - kiedyś postawiłabym na barwne szkło z pięknym widokiem lub tematem florystycznym. Nadal mi się podobają, ale dziś raczej wybrałabym gładką powierzchnię w podobnej tonacji. To akurat taki element kuchni, który można w miarę szybko wymienić / urozmaicić nawet samemu. Prostota stanowi najlepszą bazę do szybkich, bezproblemowych zmian. W takiej kuchni wystarczy zmieniać kolory dodatków i za każdym razem jest inna. Nie opatrzy się tak szybko jak mocne akcenty na stałe.

Za Waszymi radami i poszukiwaniami jak najlepszych rozwiązań wyszły nam 3 kolejne projekty:

13.jpg

14.jpg

15.jpg

Zmniejszyliśmy powierchnię głównego blatu roboczego. Ale mamy za to swobodny dostęp do płyty z dwóch stron, co nie wątpliwie wpłynie na przyjemność gotowania we dwoje ;)

Na pierwszych dwóch zdjęciach wysokość szafek wiszących wynosi 90cm. Nad szafkami jest listwa maskująca 10 cm. Co o tym sądzicie?

Zamiast tej listwy 10 cm można zrobić większe obniżenie sufitu, ale czy to będzie lepsze rowiązanie?

Jak sądzicie, w jaki sposób zainstalować oświetlenie? Czy ma ono wychodzić z wyższych partii szafek i oświetlać całą powierzchnię, czy zainstalować je jednynie przy blacie, aby tutaj był największy efekt?

A tak w ogóle to jaki blat byście zaproponowali?

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc! :)

Julianna 16- zaraz przy wejściu masz lodówkę - wyciągasz rzeczy z lodówki na blat półwyspu - to jest główny, dobrze oświetlony światłem słonecznym blat roboczy. Odwracasz się i wykładasz rzeczy do zlewu. Robisz krok w lewo i już jesteś przy kuchence - idealny trójkąt roboczy.

gustawkot

Czym się różnią dwie pierwsze? Próbuję znaleźć różnice, ale już późno jest ;).

Dla mnie zdecydowanie rząd górnych półek ze schowanym okapem wygląda wizualnie lepiej i daje Wam więcej miejsca do przechowywania.

Co do oświetlenia, to nad-szafkowe jest głównie elementem dekoracyjnym. Jeśli górę zabudujesz, to i tak nie będzie to możliwe. Praktyczniejsze jest oświetlenie pod-szafkowe - oświetla dokładnie miejsce, które powinno być oświetlone.

Nie doradzę z obniżanym sufitem, bo to kwestia Waszych preferencji, ale jeśli się zdecydujecie to właśnie w nim można zaplanować górne oświetlenie i z pewnością będzie to wyglądało dobrze.

I na koniec... Wg zaleceń główny blat roboczy, którym będzie u Was przestrzeń między zlewem a piecem powinna mieć min. 80 cm. Zwróćcie na to uwagę przy wyborze zlewu i płyty. Z własnego doświadczenia wiem, że można sobie radzić na mniejszym blacie, ale nie jest to wygodne :(.