Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spójrzcie... co zmienić???? :roll:

Aaa... i na tym "kominie" dam chyba półeczkę w kolorze mebli, taką na pirdółki...

ja mam w swojej kuchni półeczkę na pirdółki i.. wywaliłabym ją teraz w kosmos..

..ciągle muszę tam sprzątać, wycierać, każdy słoiczek z przyprawami przecierać, ściągać, wkładać z powrotem.. normalnie.. :roll:

powiem szczerze, fajnie takie półeczki z pierdółkami wyglądają, ale jak się do kogoś pójdzie i popatrzy, ze sprzątaniem gorzej.. ;) - upierdliwe strasznie..

a propo funkcjonalności kuchni to.. tak jak olika napisała, zupełnie niefunkcjonalne rozwiązanie :-? ..na tym zdjęciu nie widać szczegółów, ale pomiędzy płytą a zlewem generalnie robi się wszystko, a w Twojej kuchni praktycznie nie ma tam miejsca :-? pomyśl nad tym.. ;)

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy wybralibyście kuchnię symetryczną (okap w centralnym miejscu kuchni) ale z mniejszą ilością blatu roboczego pomiędzy zlewem a płytą, czy też wersją bardziej funkcjonalną - z przesuniętą płytą i trzema górnymi szafkami. Ja osobiście skłaniam się do wersji symetrycznej, bo i tak najprawdopodobniej główny blat roboczy będzie całkowicie z prawej strony pod oknem.

yy.. zależy na co stawiasz.. - jak na wygląd to symetryczną - btw. ile cm jest pomiędzy zlewem a płytą?

..a według mnie główny blat roboczy będzie między zlewem a płytą ;) a wiesz dlaczego? bo tam Ci będzie najwygodniej wszystko robić ;)

..ja też tak myślałam i między płytą a zlewem mam TYLKO 40cm.., teraz narzekam, że mam mało miejsca.. :-?

Jeśli płyta będzie symetrycznie po środku, to do zlewu będzie ok 40 cm. Mnie się wydaje, że główny blat będzie przy oknie, więc ew. mała powierzchnia pomiędzy zlewem a płytą będzie używana do odstawienia gara, itp. Rozwiązanie symetryczne wygląda "czyściej" i wg mnie korzystniej, unikam podzielenia górnych szafek na mniejsze.

Jeśli płyta będzie symetrycznie po środku, to do zlewu będzie ok 40 cm. Mnie się wydaje, że główny blat będzie przy oknie, więc ew. mała powierzchnia pomiędzy zlewem a płytą będzie używana do odstawienia gara, itp. Rozwiązanie symetryczne wygląda "czyściej" i wg mnie korzystniej, unikam podzielenia górnych szafek na mniejsze.

czyściej na pewno wygląda rozwiązanie symetryczne, ale.. ja piszę o funkcjonalności.., dla mnie 40cm między zlewem a płytą to za mało, bo ja na tym "odcinku" robię praktycznie wszystko ;)

ja bym jeszcze pokombinowała i TAM zostawiła "ciut" więcej miejsca ;)

Z gory bardzo przepraszam za krytyke...ale ta kuchnia jest kompletnie nieergonomiczna....przemysl jeszcze raz usytuowanie zlewu blatow roboczych i dostepu do kuchenki! Mnie sie to zabudowanie plyty nie podoba nie ze wzgeludow wizualnych ale praktycznych!

Z blatu roboczego musisz gonic do zlewu przez pol kuchni!w dodatku smiecac po calej podlodze....blat roboczy powinien byc jak najblizej zlewu w dodatku tak na prawde najwygodniej gdy jest miedzy zlewem a plyta....

Najlepiej wyobraz sobie robienie kotletow schabowych gdzie od czasu doc zasu trzeba umyc rece , wymyc szybko talerz itd Ty sie dziewczyno nagonisz po calej kuchni...

pozdrawiam

No właśnie względy wizualne u mnie wygrały :oops: , tak mi się podoba tzw. "stanowisko piecowe", że nie umiem sobie tego odmówić :oops: :roll: .

Ze względu na wielkość kuchni meble nie mogą być ustawione na wszystkich, bądź na większości ścian. Dlatego nierealne jest utworzenie ergonomicznego trójkąta płyta/zlew/lodówka. A skoro zabudowana ma być jedna (poza lodówką) ściana, i płyta ma być na środku... to nie widzę innego rozwiązania :( :-?

Ps. kotlety panieruję widelcem :wink:

Klodziki,

To co razi na poczatku, to brak zachowania ciągu funkcyjnego: lodówka - zlew - płyta. Jeśli to możliwe, to w miejscu płyty dałbym zlew, a płytę umieścił na wyspie, którą obróciłbym o 90 stopni, tak by stała równolegle do lodówki i przeniesionego zlewu. W ten sposób zrobi się jak dla mnie całkiem funkcjonalny kącik kuchenny. Jeśli dla zachowania stylu zależy Ci na stylowym okapie przyściennym, to na wyspę możnaby przenieść zlew. Hmm, to jest nawet lepszy pomysł niż mój pierwszy, bo odpada ryzyko potrącenia garnka/patelni stojącego na wyspie :-)

Spójrzcie... co zmienić???? :roll:

(kolor ścian, podłóg...itp - przypadkowy)

http://foto0.m.onet.pl/_m/550961c6cfb674b971f0448394769490,10,19,0.jpg

Stanowisko piecowe (kuchniowe) narysowałam tylko na tyle na ile pozwolił program. Będzie to zabudowa z OSB/sklejki/kartongipsu obklejona glazurą.

Brakuje tutaj jeszcze listew wieńczących, ale tego tez program nie przewidział. Aaa... i na tym "kominie" dam chyba półeczkę w kolorze mebli, taką na pirdółki...

Ja zrobiłabym duże szuflady zamiast małych,pod zlewem także dałabym szufladę

I

Klodziki,

To co razi na poczatku, to brak zachowania ciągu funkcyjnego: lodówka - zlew - płyta. Jeśli to możliwe, to w miejscu płyty dałbym zlew, a płytę umieścił na wyspie, którą obróciłbym o 90 stopni, tak by stała równolegle do lodówki i przeniesionego zlewu. W ten sposób zrobi się jak dla mnie całkiem funkcjonalny kącik kuchenny. Jeśli dla zachowania stylu zależy Ci na stylowym okapie przyściennym, to na wyspę możnaby przenieść zlew. Hmm, to jest nawet lepszy pomysł niż mój pierwszy, bo odpada ryzyko potrącenia garnka/patelni stojącego na wyspie :-)

Dzięki serdecznie za pierwszą i jedyną niestety odpowiedź na mój post :(

Wolałabym żeby ta wyspa była typowo robocza, bez sprzętów, poza tym nie będzie za duża, bo długa na 1 m, może 1,20 a szeroka na jakieś 60-70 cm.

Mogę ewentualnie zamienić lodówkę z piekarnikiem, wtedy będzie lepiej???Lodówka dałam w tym miejscu bo bliżej stołu.

Wklejam jeszcze raz wizualizacje, może ktoś jeszcze się wypowie ;)

http://images42.fotosik.pl/151/b329aa02c10db580m.jpg

http://images49.fotosik.pl/239/252a99ebdac1c02fm.jpg

http://images37.fotosik.pl/234/1a36491884c31f7am.jpg

......wklejam pozmieniane układy kuchni, pozostały te 2 wersje , jedna ze spiżareczką , druga z wygodnym miejscem do jedzenia.

proszę o opinię

ja bym wolała ze spiżarnią

tylko bym blatu roboczego więcej zrobiła, bo w tej wersji trochę go mało

Tylko gdzie ten blat dołożyć.........? stół się nie zmieści , ja mam piwnicę na słoiki , ale całe życie mam spiżarnię przy kuchni i ciężko mi się z nią rozstać.

Klodziki, zamiana lodówki z piekarnikiem pozytywnie wpłynie na funkcjonalność. Przydałoby się wtedy przesunąc zlew bardziej w stronę płyty, by pomiędzy lodówką i zlewem było więcej miejsca. Chodzi o to, że wiele rzeczy po wyjęciu z lodówki należy opłukać lub przygotować w zlewie, by później je postawić na płycie. O ergonomii możesz poczytać np. tutuaj:

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,1059/Itemid,199/

Proszę o Wasze sugestie co do układu mebli w kuchni.

Kuchnia jest o wymiarach 357x448 cm i wygląda tak:

http://img64.imageshack.us/img64/8440/kuchnia1proj20091201fin.jpg

Interesuje mnie układ kuchni jedynie z wyspą, w której jest płyta grzewcza + być może zmywarka, bo nie wiem gdzie ją umieścić.

Zrobiłam dwie wersje, niestety niezbyt dokładne i zupełnie przypadkowe jeżeli chodzi o kolory i typ frontów, ale chodziło mi jedynie o wizualizacje.

Wersja1.

Na ścianie 448 cm: ciągła wysoka zabudowa: z lodówką Side-by-Side - jednak chyba zbyt przytłaczające.... :roll:

http://img689.imageshack.us/img689/766/proj1.png

Wersja2.

Na krótszej ścianie: szuflady + zlew + być może jakieś górna zabudowa do kompletu(?).

Wyspa: płyta grzewcza + podwyższenie, aby umieścić krzesła hokery

http://img199.imageshack.us/img199/8471/proj2k.png

http://img85.imageshack.us/img85/1189/proj2a.png

Czy w ogóle taki układ jak sobie wymyśliłam będzie funkcjonalny?

Czy może lepiej będzie meble umieścić na tej ścianie na przeciwko okna (okno wychodzi na wschód).

Co do typu i układu mebli oraz kolorystyki, to wzoruję się na tej:

http://img188.imageshack.us/img188/8868/2008102412880timenocese.jpg

A tu hokery z podwyższonym blatem:

http://img5.imageshack.us/img5/9994/20083271049702008311142.jpg

Zdecydowanie lepsza jest dla mnie druga wersja.

Nie podoba mi się szafka narożna,ja zrobiłabym prostą,ścięty róg nie pasuje do tego typu kuchni.

Jeśli chodzi o wysoką zabudowę to wyrównałabym wysokość wysokich szaf do wysokości lodówki lub puściłabym nad lodówką chociaż formatkę żeby patrząc z boku nie wprowadzać różnicy poziomów.

Szafki wiszące -zastanów się czy chcesz aby były przeszklone i na górze i na dole-nawet przy matowych szybach i tak widać co jest w środku.

Na wyspie dałbym duże szuflady,pod oknem też(z projektu wynika że są małe 45cm?)

Czy płyta ma być na podwyższeniu?Jeśli chcesz zróżnicować poziom wysokości na wyspie płytę obniż jest wygodniej w użytkowaniu.

Blat na wyspie,jeśli ma służyć do jedzenia(na co wskazują hokery)to warto go wysunąć do przodu żeby nie uderzać nogami o szafki podczas siedzenia przy wyspie.Nie chcesz stołu w kuchni?

Fajnie jest w takiej nowoczesnej kuchni pobawić się światłem(np.oświetlić cokoły na wyspie)

Baterie zlewozmywakową albo umieść dokładnie na środku okna,albo kupić baterię z kładzioną wylewką którą kładziesz na płasko podczas otwierania okna,pod zlewem polecam szufladę nie szafkę.

POzdrawiam

I

Klodziki jak dla mnie zamien lodowke z piekarnikiem, czesciej to co wyciagamy z lodowki musimy wyplukac, wsadzic do zlewu itd niz od razu na plyte, rowniez piekarnik i plyta komponuje sie zdecydowanie lepiej razem zarowno ze wzgledu na funkcjonalnosc jak i kwestie wizualne..jakos lepiej wspolgra, masz wtedy w kuchni takie strefy...lodowka + zlew , plyta + piekarnik.

Ta wyspa musi byc? masz tyle blatu roboczego ze wydaje sie wystarczajace pod wzgledem miejsca natomiast sytuowanie blatu roboczego nie powiazanego ze zlewem jest niefunkcjonalne. Strasznie sie nagonisz po kuchni uzywajac wyspy a i tak sie skonczy na gotowaniu w trojkacie zlew-plyta .

W twoim projekcie akurat wyszlo to bardzo ergonomicznie.

pozdrawiam

Olika, tą lodówkę zamienię z piekarnikiem na pewno.

Co do wyspy.... to oczywiście nie musi być, ale tak mi się jakoś podoba, sama nie wiem :-? Kuchnia ma być raczej rustykalna, trochę prowansalska, i tak sobie myślę, że może fajnie taki blat roboczy by wyglądał, poza tym mogłabym na wyspie przygotowywać potrawy czy coś tam innego przodem do salonu i jednocześnie oglądać tv :wink: i być też przodem do domowników czy gości.

Z drugiej strony też sobie myślę, że w sumie szkoda trochę tego miejsca w kuchni, bo będzie taka przestrzeń może nie powalająca ale ten środek to po odjęciu szafek będzie miał 3 metry na 2,30.

Na prawej ścianie będzie wejście do spiżarni, koło lodówki.

Nigdy nie byłam u nikogo kto ma wyspę, i nie wiem, może i będzie ona przeszkadzać

:cry:

Wysoki połysk - dziękuję za Twoją opinię :wink: Ja również bardziej skłaniam się ku drugiej wersji.

Nie podoba mi się szafka narożna,ja zrobiłabym prostą,ścięty róg nie pasuje do tego typu kuchni.

Jeśli chodzi o wysoką zabudowę to wyrównałabym wysokość wysokich szaf do wysokości lodówki lub puściłabym nad lodówką chociaż formatkę żeby patrząc z boku nie wprowadzać różnicy poziomów.

Ta wizualizacja powstała na szybko, tak poglądowo, żeby wybrać odpowiedni układ do kuchni. Wiadomo, że wszystko będzie ładnie wyrównane, proste kąty itp.

Szafki wiszące -zastanów się czy chcesz aby były przeszklone i na górze i na dole-nawet przy matowych szybach i tak widać co jest w środku.

Myślę, że jeszcze za wcześnie, abym podejmowała takie decyzje :D Póki co wybrałam takie szafki do zaprojektowania, aby zobaczyć jak będzie to wyglądało z szafkami wiszącymi.

Na wyspie dałbym duże szuflady,pod oknem też(z projektu wynika że są małe 45cm?)

Wszędzie będą duże szuflady, żadnych drzwi-szafek. Na wizualizacji nie miałam zbyt dużego wyboru, stąd taka różnoroność... Szuflady będą duże i szerokie, takie jak na tym zdjęciu:

http://img188.imageshack.us/img188/8868/2008102412880timenocese.jpg

Czy płyta ma być na podwyższeniu?Jeśli chcesz zróżnicować poziom wysokości na wyspie płytę obniż jest wygodniej w użytkowaniu.

Nie nie, nie będzie na podwyższeniu, tak mi tylko wyszło na wizualizacji, którą robiłam pierwszy raz i to w 3 minuty :wink:

Blat na wyspie,jeśli ma służyć do jedzenia(na co wskazują hokery)to warto go wysunąć do przodu żeby nie uderzać nogami o szafki podczas siedzenia przy wyspie.

Blat na wyspie planuję bardziej jako blat roboczy i na szybkie zjedzenie czegoś... Dokładnie tak będzie z tymi nogami jak piszesz - tak jak na tym zdjęciu:

http://img5.imageshack.us/img5/9994/20083271049702008311142.jpg

Nie chcesz stołu w kuchni?

Stół będzie, w tej części gdzie na rzucie 2D jest kwiatek :wink: