Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bardziej według mnie przeszkadza widok na kuchenkę z garami, ale co kto lubi.

:wink:

Racja! :D Chciałam Was jeszcze o coś zapytać. Docelowo miał być okap tzw skośny (bardzo mi się podobają!), ale w tym ustawieniu chyba praktyczniejszy będzie ten chowany.. jak sądzicie?

chodzi o okap schowany w szafce?

Ja nie mam doświadczenia. A swój okap lubię, mimo kurzu na nim i potrzeby przecierania, żeby porządnie wyglądał. Teraz wybrałabym czarny :wink:

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, dokładnie o ten :) może jakiś użytkownik tego okapu się wypowie? :D

Aneta, masz ten skośny okap w swojej kuchni? Ja własnie chciałam inox+czarny - przepiękne są te okapy 8) Jak się użytkuje?

nie, mam taki jak na wizualizacji. Nie wiem czy znajde jakąś realna fotke :-?

Dodaje fotkę :wink: . Taki:

http://lh3.ggpht.com/_8Plan52eFtk/S20sYmm_2rI/AAAAAAAACLI/tZ36E8m863k/P2060001.JPG

Cześć dziewczyny :D

maartaa zajrzałam sobie do Twojego bloga. :wink: Bardzo ładnie sobie rozplanowałaś to mieszkanko :D Tylko w czym ja mogłabym Ci pomóc :roll: jak ty masz już wszystko dokładnie sprecyzowane :D Ale jeśli jest coś, to podaj wymiary kuchni ( a najlepiej wymiary kuchni z salonem) - przedyskutujemy to :D

dzięki :oops:

co do kuchni z salonem - całość ma 6 metrów długości i niecałe 3,45 metra szerokości. na krótszej ścianie jest szerokie wejście - tak, ze miejsce na aneks ma wzdłuż ściany 2,4 metra.

z resztą jakoś słabo mi idzie tłumaczenie, więc oto schemat - kompletny brak zeskalowania, bo robiłam na szybko w paincie ;D

http://img214.imageshack.us/img214/5701/schematl.jpg

zółte to wypusty świetlne na suficie

niebieskie to przyłącze wody (ok. 150 cm od sciany po lewej)

czerwone to podłączenie do komina :)

Przywędrowałam i ja ze swoją wizualką.. zainspirowana szarym Abstraktem, który pojawił się w pomyśle ~~slonko~~

Projekt jest w trakcie realizacji i jeszcze trochę ewoluuje, bo realizacja jest rozciągnięta w czasie.

Wizualizacja nie jest za bardzo bajerancka, bo robiłam ją sama w programie Pro100.

Najpierw iało być tak:

http://img243.imageshack.us/img243/9205/kroowkakuchnia.jpg

ale ostatnio koleżanki mnie natchnęły, że za mało będzie mi szafek, żebym wepchałą więcej, ile się zmieśći!, więc powstała taka koncepcja

http://img532.imageshack.us/img532/8308/kroowkakuchniazpk.jpg

Tu jeszcze nie mam dopracowanego pomysłu na oświetlenie blatów, bo powiększenie zabudowa g-k wypada już nie fajnie

Co o nich myślicie?

Szafki to Ikeowski szary Abstrakt, panele wykończeniowe w okleinie dębowej lub brzozowej, blat drewnianopodobny, bom leniwa i olejowania raz na tydzień nie zdzierżę ;) No chyba że nie trzeba aż tak często.

Dół jest już nie za bardzo do ruszenia, bo wszystkie szafki są zakupione. Mogę zmienić kolejność ich ustawienia, ale wierzcie, że wszystkie układy przerobiłam i ten ma najmniej minusów. Dużym jest sąsiedztwo lodówki i piekarnika oraz płyty, wiem :/

Szafki mają szare fronty, natomiast nie mam ani blatu ani paneli wykończeniowych, więc tu jeszcze wciąż dowolność i milion pomysłów na sekundę.

~~slonko~~ moje koncepcje na szary Abstrakt są takie. Ma być szaro, ale ciepło i przytulnie. Fuksjowy garnek sygnalizuje pomysł na kolor dodatków ;) Wciąż myślę co dać na ścianę pomiędzy szafki, na wizualkach są płytki 40x60 Antares Imola. Ale ostatecznej decyzji brak, bo trudna jest. Nie chciałam płytek, bo takie oklepane, ale jednak chyba najlepiej wyglądają. Szkło z fototapetą brałam pod uwagę i wjazd z kontynuacją blatu aż pod szafki.

Za rady i oceny będę wdzięczna :)

~~slonko~~ będziesz w końcu wiedziała o czym się u Ciebie rozpisałam :)

Sylwia_LBN czy zlew bedziesz miala pod oknem ? i obok zmywarke, czy bez ?

okno bym poszerzyla, skoro i tak nie planujesz wiszacych szafek

DoniaSuzzi uklad anety-we jest bardzo fajny i pasuje idealnie do Twojej kuchni :)

i zgodze sie, ze w tym miejscu lodowka, ale tylko w zabudowie, jesli wolnostojaca to ja wolalbym ja umiescic wlasnie po prawej stronie

kroowka pozwolisz, ze bede pisala ratami, bo "z doskoku" jestem

ja bym zamienila jednak kuchenke z jedna szafka - wstaw ja przy lodowce

wiem, ze wiele osob tak ustawia, ale jestem zwolenniczka oddzielenia tych 2 sprzetow

dalabym panel boczny przy szafkach w kolorze blatu (sama tak chce zrobic u siebie), szafki poziome wiszace zrobilabym inaczej - by nadac lekkosci proponuje jedna pelna szara a druga przeszklona Avsikt szklo matowe (poniewaz nie znalazlam abstrakta szarego w szkle), obejrzyj na zywo czy to pasuje, poki i tak nie masz zakupionych gornych

http://www.ikea.com/PIAimages/29640_PE117187_S3.jpg

Sylwia_LBN wysokosc okna od podlogi tez u mnie na tapecie

nie widzialam jeszcze tu nawet 10 % domow forumowiczow, ale fajnie ma to rozwiazane rAsia (przepraszam moja droga, ze tak sie powoluje na Twoje rozwiazania, ale one sa po prostu swietne :) 8) )

chyba, ze planujesz baterie podokienna, to musisz do wysokosci wylewki i plytek doliczyc wysokosc szafek jaka Ci odpowiada - ja jestem wysoka i moje pomiary pewnie na nic sie zdadza ;)

co do rozplanowania szafek - polecam szuflady, w narozniku albo obrotowa polke (kosze sa chyba mniej wytrzymale, ale pewnosci nie mam) lub wysuwana, ktos tu linkowal

mozesz jakies male cargo zrobic - przydatne na suche produkty

polki lepiej w zabudowie wysokiej - latwiejszy dotep niz na dole pod sciana

widze, ze tez nie planujesz szafek wiszacych

i tu pytanie do innych - gdzie trzymacie w takiej sytuacji szklanki, filizanki i ulubione (u nas) kubeczki ?

o matko ale mnie wciagnely te kuchnie :roll:

~~slonko~~ co do rAsi - dom piękny - obejrzałam wzdłuż i wszerz :) Ale nie wiem o jakie rozwiązanie rAsi Ci tutaj chodzi? Zlew pod oknem?

Jesli chodzi o wysokość okna to chyba teraz u każdych znajomych w kuchni będę mierzyć, jaka wyskość pode mnie pasuje ;)(175cm wzrostu)

Szafek wiszących raczej nie planuję. Wydaje mi się, że zabudowa do sufitu na tej jednej ścianie będzie wystarczająca, kuchnia nie jest wielka, a co za tym idzie nie chciałabym jej "przygnieść" dodatkowymi szafkami wiszącymi.

Szklanki, kubki zamierzam trzymać w szufladach - u kilku osób widziałam takie rozwiązanie i są zadowolone. Wydaje mi się, że szuflady są praktyczniejsze niż głąbokie szafki stojące. Ale to moje zdanie - innym może być wygodniej z szafkami.

~~slonko~~ wg mojego pomysłu Twój róg wychodzi tak:

http://img98.imageshack.us/img98/2981/kuchniaslonko.jpg

z miejscem na ekspres.

Ewentualnei jeszcze jedna ta mniejsza szafka i kawałek panela maskującego, jeśli chcesz zabudować aż do blatu.

To są szafki nad lodówkę.

A w mojej kuchni zrobię bok taki jak blat, o ile mi się zmieści :) Bo szafek jest na tej ścianie na styk. Zobaczymy co w praktyce wyjdzie. Jeśli nie zmieści się grubość blatu to będzie właśnie panel, szary albo drewniany jeśli będzie pasował do blatu.. wciąż wiele zagadek ;)

Płyty raczej nie zamienię, bo tak jest (będzie ;)) spory wygodny kawałek blatu od zlewu do płyty, jak zamienię to będzie kilka krótkich kawałków, co myślę że wygodne nie będzie.

Górne szafki przemyślę, obejrzę te z szybami. Dzięki za pomysł :)

Jakby ktoś jeszcze miał sugestie, to chętnie poczytam

Kubki mam w tej chwili na karuzeli w szafce narożnej, wygodniej byłoby chyba w szufladzie, bo tu ciężko wyjąć te najbliżej rurki. Ale źle nie jest, w sumie chyba i tak lepiej niż z ostatniego rzędu najwyższej półki w szafce wiszącej ;)

Sylwia_LBN chodzilo mi o rozwiazanie okna kuchennego - jest na takiej wysokosci, ze spokojnie mozna umiescic baterie przy zlewie i sie nie martwic czy okno da sie otworzyc czy nie ;)

i wlasnie tak chcialabym zrobic u siebie

co do szuflad - zgadzam sie, sa bardzo praktyczne, mowilam o polkach w slupku na gorze

kroowka ooo dzieki, wlasnie cos w tym stylu (p.s. dzieki za fotki :) )

a powiedz mi ogladalas Rubrik ? bo to chyba tez szarosci

ja teraz szklanki mam wlasnie w poziomych wiszacych, ale mam jeden rzad (nie tak podwojnie, jak u Ciebie na projekcie) i zawieszone na takiej wysokosci, ze swobodnie siegamy z mezem, ktos nizszy juz ma problem ;)

ale wtedy na gore mozna wlozyc rzeczy, ktore uzywa sie sporadycznie, no a gdzies je trzeba schowac ;)

A to wstepny projekt naszej kuchni.

Kolory beda inne - poloczenie gladkiej vanilii z odcieniem merbau

http://images37.fotosik.pl/273/fa4401130d0a2a8emed.jpg

http://images43.fotosik.pl/278/6ead2d103b633970med.jpg

Sciana przy wejsciu bedzie zabudowa pod sam sufit - jest to waska zabudowa 30 CM GDZIE BEDE TRZYMALA TALERZE.

Kolor mysle ze tu wlasnie bedzie vanilia.

a powiedz mi ogladalas Rubrik ? bo to chyba tez szarosci

Rubiki to stal nierdzewna, nie wiem czy prawdziwa, czy coś co ją imituje. Mi nie pasuje, więc nawet dokładnie nie oglądałam.

O układach kuchennych to ja za bardzo nie będę się wypowiadać, bo mam doświadczenie tylko z maleńkimi i raczej nie ergonomicznymi kuchniami.

no wlasnie tak mielismy dac wczesniej, ale wtedy mamy baaardzo malo blatu roboczego :( kuchnia jest krotka na tej scianie i w zasadzie zostaje mi blatu tylko szer dwóch szafek. wiec niestety dla mnie za malo bo z mezem gotujemy i sie nie pomiescimy :) juz wszytskie opcje rpobowalismy ciezko ta kuchnie ustawic :(

bo z mezem gotujemy i sie nie pomiescimy :)

wydaje mi sie, ze wlasnie w tym ukladzie bedzie Wam niewygodnie - w przypadku mycia czegos i mieszania w tym czasie potrawy w garnku - bedziecie stali tuz przy sobie

a ile cm ma ta sciana po prawej ? bo nie wyglada na krotka (wg szafek wydaje sie jakies 2,5 m a to chyba nie za malo by umiescic kuchenke i jeszcze miec blat roboczy z obu stron)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

poniewaz na kuchniach z Ikei malo kto zaglada to tutaj podziele sie dylematem

nie wychodza mi sprzety w slupkach na jednej wysokosci :( tzn slupek z mikrofala i slupek z piekarnikiem

ten jest do mikrofali

http://www.ikea.com/PIAimages/49055_PE145022_S3.jpg

a ten do piekarnika

http://www.ikea.com/PIAimages/75483_PE193855_S3.jpg

czy to tylko moje zludzenie ?

na stronie nie ma wymiarow na jakiej wysokosci sa te wneki do sprzetow

chyba przyjdzie mi szukac kuchni na zamowienie :( zalamie sie :(

Tez nastawialam sie na ten szary Ikeowski Abstrakt + blat drewniany. Jest to jedyny ladny szary, jaki widzialam (ale fakt, wiedzialam niewiele szarych frontow). Wiekszosc jest zlamana zielonym albo granatem. Z tym ze nie pasuje mi do niego kolorystycznie zaden z blatow w Ikei - sa za ciemne albo za jasne i jakos nie graja. Bylam juz nawet zdecydowana blat znalezc gdzie indziej, ale ostatecznie poszukalam przystepnego cenow stolarza. Chcialabym, zeby szare byly tylko fronty, a blaty, korpusy i cokoly w kolorze drewna. Najchetniej w takim cieplym jak doussie. Po swietach ma do mnie przyjechac z probkami - mam nadzieje, ze bedzie mial moj wymarzony blyszczacy szary :)

poniewaz na kuchniach z Ikei malo kto zaglada to tutaj podziele sie dylematem

nie wychodza mi sprzety w slupkach na jednej wysokosci :( tzn slupek z mikrofala i slupek z piekarnikiem

czy to tylko moje zludzenie ?

to pocieszę cię - złudzenie :)

właśnie sprawdziłam w 'przewodniku po sprzęcie agd', który wzięłam kiedyś z IKEI - wszystkie te szafki mają 57 cm od dołu, czyli dolna krawędź sprzętów będzie się pokrywać. z resztą widziałam to rozwiązanie też na wystawce w sklepie i zdecydowanie są na jednym poziomie : )