Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie, chciałam skonsultować z Wami projekt mojej kuchni. Projekt wykonany przez jedną z firm wykonujących meble, ale już jakiś czas temu (orientacyjnie). Aktualnie powoli zbliża się czas wykańczania kuchni i chciałabym o wszystkim pomyśleć.

Jeśli nasunie się Wam coś to piszcie. Może czegoś brak, może coś zrobilibyście inaczej. będę wdzięczna :-)

http://files.tinypic.pl/i/00555/cj3mmsbo7bpb_t.jpg

http://images.tinypic.pl/i/00555/g1i08cvela6e_t.jpg

http://pics.tinypic.pl/i/00555/26i2m3dghzgi_t.jpg

Od razu dodam, że nie zwracaliśmy wykonawcy na razie żadnych uwag, np. że nie ma microfalówki, albo, że lodówka nie będzie do zabudowy.

Mąż również nie bardzo chciałby kolor biały kuchni. Nie chce również kuchni lakierowanej. Jakieś sugestie? Chciałabym jasną kuchnię.

Będę wdzieczna za sugestię.

Parycja

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm, znam ikea planer i nie bardzo rozumiem dlaczego tam jest ta druga płyta i o jakie doczepki chodzi. Każdy sprzęt dodaje się osobno więc nie powinno być takich problemów.

Druga sprawa to nie kumam po co ta wysoka zabudowa w rogu skoro nie jest ona na całej ścianie, po co dzielić blat , nie lepiej zrobić również w narożniku blat?

Ja bym zrobiła tak:

- w miejscu szafki nr6 piekarnik i mikrofala

- szafka nr4 tam gdzie masz piekarnik to daj zabudowaną lodówkę

- zamiast 1 i 2 szafka narożna 120x60 z blatem

- zamienić miejscami szafki 9 i 8

- dodałabym jeszcze jedną szafkę i odsunęłabym płytę od rogu

- wyspa czy półwysep z płytą chyba powinien być troszkę głębszy niż te 60cm ze względów bezpieczeństwa. Wystarczy od strony salonu dać szafki 35cm głębokie i będzie ok.

Dorinko dziękuje za odpowiedz, postaram się dostosować projekt do Twoich rad i wrzucę jeszcze dziś pod dalszą konsultacje. O "doczepki" chodzi mi właśnie o tę dodatkową płytę a jeżeli chodzi o ikea planer to nie odkryłam jeszcze jego wszystkich zakamarków i dużo muszę się jeszcze nauczyć.. w domu bawiłam się trochę pro100 ale np. chcąc zmienić kolor frontów w szafkach z zabudowanym piekarnikiem to zmienia się cała szafka na biało łącznie z piekarnikami.

Żeby nie być gołosłowną zakochałam się w tej kuchni ( fotki pochodzą z bloga deroratoramator.pl)

2.jpg3.jpg5.JPG10-horz.jpg14.JPG

Edytowane przez sadonki

w domu bawiłam się trochę pro100 ale np. chcąc zmienić kolor frontów w szafkach z zabudowanym piekarnikiem to zmienia się cała szafka na biało łącznie z piekarnikami.

Szafka w programie PRO100 jest grupą elementów. Jeśli chcesz zmienić jeden element znajdujący się w grupie musisz go zaznaczyć osobno. Kliknij myszą na wybranym elemencie(np froncie szafki) z wciśniętym kawiszem "Ctrl" i wtedy możesz edytować jego właściwości - materiał, wymiary, położenie, możesz go też usunąć...

Ctrl+klik.jpg

Jeśli chodzi o zmianę tylko materiału(koloru) to szybsze będzie przeciąganie wprost z otwartej Biblioteki. Klikasz na wybrany materiał, przeciągasz na wybrany element i zwalniasz przycisk myszy. Z dodatkowo wciśniętym klawiszem "Shift" ta sama akcja spowoduje, że w projekcie zmienią się na wybrany kolor wszystkie elementy, które mają ten sam materiał co element nad który najedziesz kursorem(np. wszystkie jasne drewniane fronty zmienią się na białe).Trzeba trochę uważać bo oprócz frontów mogą się zmienić np. drzwi lub inny mebel jeśli był w kolorze szafek.

Shift+klik.jpg

I przykładowa wizualka Twojej kuchni, na zachętę ;) Półwysep ma 210cm długości i ok.90cm szerokości. Jeśli nie chcesz takiego szerokiego blatu to dajesz standardowy 60cm i stawiasz ściankę od strony pokoju wyższą trochę niż blat.

1.jpg

Moim zdaniem to bardzo kiepski pomysł, szczególnie że masz zaraz obok płytę. Korzystając ze zlewu możesz się poparzyć czy strącić garnek. I jak ktoś będzie stał przy garach to już nie będzie możliwości skorzystania ze zlewu.

Faktycznie, nie byłoby możliwe korzystanie równocześnie z dwóch sprzętów jednocześnie, czyby zż z palników bardziej po lewej. Zlew wypadałby defacto na blacie jeszcze przed narożnikiem (40cm). Ewentualnie mały ociekacz wchodziłby na szafkę narożną, podobnie jak na tym zdjęciu. Większe wątpliwości mam natomiast co do wysokiej zabudowy zaraz z prawej strony.

3.jpg

Zrezygnowałabym z piekarnika w słupku i w jego miejsce przesunęła zlew. Wszystko na kupie i to jeszcze w narożniku to nie jest najlepszy pomysł.

Ewentualnie zlew zostawić tak jak jest i piekarnik w słupku też a płytę przesunąć na półwysep. Tylko że w tedy lepiej było by (bezpieczniej) żeby blat miał większą głębokość niż 60cm.

Zrezygnowałabym z piekarnika w słupku i w jego miejsce przesunęła zlew. Wszystko na kupie i to jeszcze w narożniku to nie jest najlepszy pomysł.

Ewentualnie zlew zostawić tak jak jest i piekarnik w słupku też a płytę przesunąć na półwysep. Tylko że w tedy lepiej było by (bezpieczniej) żeby blat miał większą głębokość niż 60cm.

kolejne 2 wizualizacje, jestem kompletnie rozdarta...

L.jpgU.jpg

Jeśli nie potrzebujesz dużego stołu a aneks chcesz mieć chociaż umownie oddzielony od strefy wypoczynkowej to może być w "U". Półwysep w takim wypadku zrobiłabym dłuższy, np. przy szafce narożnej dwie szafki 60cm, a stół przystawiony do półwyspu - dłuższym bokiem jeśli prostokątny.

[ATTACH=CONFIG]272406[/ATTACH] eUPscM58YbTYJCk7jX.jpg Gb0bOZsl5P1jNISVaX.jpg jpKUIqiPPkEYnrmavX.jpg lqkl1QVMIcafatG7kX.jpg

Na pewno to ze stołem w środku kuchni odpada.

dlaczego odpada?

Qubecek, Jeśli chcesz mieć duży stół lub możliwość rozłożenia go na 8-10 osób to zdecydowanie aneks w "L". Zrezygnowałabym z wąskiej szafki między szufladami a narożną. Zrobiłam wizualki bo mi się nudziło ;) - kolorystyka, meble i dekoracje przypadkowe

[ATTACH=CONFIG]272401[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272402[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272403[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272404[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272405[/ATTACH]

Bardzo dziękuję Ci za wizualizację! Czy możesz napisać jakiej szerokości są szafki dolne począwszy od narożnika? Jaką długość zajmuje kuchnia na ścianie i ile przyjęłaś, że kanapa ma szerokości?

Jeśli nie potrzebujesz dużego stołu a aneks chcesz mieć chociaż umownie oddzielony od strefy wypoczynkowej to może być w "U". Półwysep w takim wypadku zrobiłabym dłuższy, np. przy szafce narożnej dwie szafki 60cm, a stół przystawiony do półwyspu - dłuższym bokiem jeśli prostokątny.

[ATTACH=CONFIG]272406[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272407[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272408[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272409[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]272410[/ATTACH]

Chciałabym aneks mieć oddzielony półwyspem, ale zależy mi też na możliwości rozłożenia stołu co najmniej na 6 osób, chyba przy tym układzie ciężko korzystałoby się ze stołu rozłożonego?

Bardzo dziękuję Ci za wizualizację! Czy możesz napisać jakiej szerokości są szafki dolne począwszy od narożnika? Jaką długość zajmuje kuchnia na ścianie i ile przyjęłaś, że kanapa ma szerokości?

Na wizualce narożnik ma 240x160cm a stół 80x120cm.

Na wizualkach przeważnie używam szafek o wymiarach tych z Ikei.

W układzie "U" od drzwi: lodówka 60, szafka pod zlew 60, narożna 88x88cm, piekarnik 60, narożna 88x88cm i jako półwysep dwie szafki 60cm. Jeśli zrezygnować z dość grubej ścianki przy wejściu to ściana 222cm powiększy się do 232cm i wtedy na upartego między lodówką a narożną da się upchnąć zmywarkę 45cm i szafkę pod zlew 40cm - ta zabudowa miałaby 233cm czyli z 1cm wystawałaby w przejście(bez doliczania panela maskującego bok lodówki, grubość chyba ok.2cm).

Z długości pokoju 640cm aneks zajmuje ok.236cm. Można ewentualnie zmniejszyć o ok.20cm odległość między półwyspem a lodówką i zlewem wstawiając po lewej stronie piekarnika szafkę narożną asymetryczną 68x128cm( zamiast narożnej 88x88) i zakonczyć półwysep jedną szafką 60cm. Albo zamiast szafki narożnej po lewej stronie piekarnika wstawić zwykłą szafkę ale otwieraną od strony sofy ale to już w sumie detale.

Jeśli meble kuchenne będą na wymiar to pewnie będzie większa dowolność w planowaniu wymiarów szafek - w każym razie nie zwężałabym przestrzeni między lodówką a półwyspem do mniej niż 90cm - zalecane jest 120cm między równoległymi ciągami zabudowy. Trzeba mieć miejsce żeby się obrócić, otworzyć szafki, zmywarkę, wysunąć szuflady, gdzieś się przy tym schylić, gdzieś kucnąć itp.

W układzie "L" kuchnia zajmuje 328cm ale dałoby się to skrócić o ok.40cm - np.z dwóch stron płyty szafki 40cm zamiast 60cm(lub zmywarka 45cm przy szafce narożnej i szafka 40cm przy słupku z piekarnikiem).

Edytowane przez alicyja

alicyja dziękuje bardzo!

Jednak skłaniać się będę do układu L. Daje to dużą możliwość w manewrowaniu stołem ewentualnie wniesnienia kojca dla dziecka nie będzie problemem. Generalnie chciałabym od prawej lodówka + zmywarka 60 + n tej reszcie blatu (niecałe 40cm) umieścić zlew, który by nachodził już ociekaczem na narożną szafkę. Meble właśnie z tego względu byłyby na wymiar.

Układ mimo, że nie odgradza się tak klarownie od części salonowej ma jedną niewątpliwą zaletę posiada sporo więcej szuflad niż w U.

Dziękuję!

Edytowane przez qubecek

Mnie się nie podoba jak ociekacz wchodzi na narożny kawałek blatu - chyba, że zlew jest w tym samym kolorze co blat - ale to już kwestia osobistych upodobań.

Tych szuflad tyle wyszło na wizualce w wersji "L" bo nie uwzględniłam zmywarki. W wersji "U" pod półwyspem były szuflady - 2x60cm a jakby nie robić szafki narożnej po lewej stronie piekarnika to nawet 60+80cm lub 2x80cm.

Jeśli przy lodówce chcesz taką dużą zmywarkę a szafka narożna będzie miała 80x80cm(mniejszych się chyba nie robi bo byłyby niewygodne) to szafka pod zlewem będzie miała max.32cm (zakładając, że lodówka będzie stała zaraz przy wejściu, bez ścianki) - nie wiem czy taki mały zlew jest komfortowy. Duże gary przed włożenim do zmywarki będziesz odmaczać w wannie chyba ;)

L-narozna 80x80.jpg

Jeśli szafkę narożną wstawić asymetryczną, np.60x120cm(lub 110cm) to będzie trochę mniej szuflad w okolicach płyty ale szafka pod zlewem może być trochę większa - od 40cm (jeśli zostawić ściankę przy lodówce) do ok.50cm(bez ścianki).

L-narożna 60x120.jpg

Układ szafek przy ścianie 320cm przykładowy.

Zresztą to już szczegóły do ustalenia ze stolarzem - może zaproponuje jakieś inne rozwiązanie.

Mnie się nie podoba jak ociekacz wchodzi na narożny kawałek blatu - chyba, że zlew jest w tym samym kolorze co blat - ale to już kwestia osobistych upodobań.

Tych szuflad tyle wyszło na wizualce w wersji "L" bo nie uwzględniłam zmywarki. W wersji "U" pod półwyspem były szuflady - 2x60cm a jakby nie robić szafki narożnej po lewej stronie piekarnika to nawet 60+80cm lub 2x80cm.

Jeśli przy lodówce chcesz taką dużą zmywarkę a szafka narożna będzie miała 80x80cm(mniejszych się chyba nie robi bo byłyby niewygodne) to szafka pod zlewem będzie miała max.32cm (zakładając, że lodówka będzie stała zaraz przy wejściu, bez ścianki) - nie wiem czy taki mały zlew jest komfortowy. Duże gary przed włożenim do zmywarki będziesz odmaczać w wannie chyba ;)

[ATTACH=CONFIG]272630[/ATTACH]

Jeśli szafkę narożną wstawić asymetryczną, np.60x120cm(lub 110cm) to będzie trochę mniej szuflad w okolicach płyty ale szafka pod zlewem może być trochę większa - od 40cm (jeśli zostawić ściankę przy lodówce) do ok.50cm(bez ścianki).

[ATTACH=CONFIG]272631[/ATTACH]

Układ szafek przy ścianie 320cm przykładowy.

Zresztą to już szczegóły do ustalenia ze stolarzem - może zaproponuje jakieś inne rozwiązanie.

Ociekacz jeśli już będzie, bo to jeszcze nie jest postanowione, będzie oczywiście w kolorze blatu. Na ostatniej wizualizacji jest dokładnie tak jak chciałam, z tym że szafka narożna generalnie nie będzie narożna. Widziałam takie w ikei, czyli w prostokącie, front otwierany na bok. Pod tym zlewem będzie wszystko to na co nie mam pomysłu gdzie umieścić, czyli np. zapas czegoś tam. Wymierzyłam mój zlew i aktualnie ma 40cm, także dla mnie wielkość idealna.

Ścianki myślę, że już nie będę ruszać, zastanawiam się, czy jest sens zabudowywać taką ścianką drugi koniec aneksu, czy tam powinna zostać płyta lakierowana?

Witam.

MAm nadzieje ze pisze w dobrym watku ;)

Mamy zamówiona kuchnię - śmietankowe fronty, lakierowane w macie. Restol profil D. Do tego blat imitujący drewno ciemny, półmatowy. Czy do takiego zestawienia pasuja błyszczące płytki, na przykład takie:

http://www.merkurymarket.pl/plytki-ceramiczne/kolekcje-kuchenne/1175,mosaic-beige-20x60.html

Chodzi mi zarówno o format płytek ajk i fakt ze są błyszczące a meble matowe (prawie),

Piszę z prośbą o radę i trzeźwą ocenę naszej kuchni. Architekt na etapie projektu indywidualnego rozrysował kuchnię jak niżej:

kuchnia1.jpg

Nie ukrywam, że śpieszyło się nam wtedy do uzyskania PnB i nie "wnikaliśmy" za bardzo - zostało tak jak zostało. Im bliżej realizacji tym większe mamy wątpliwości czy taki układ ma sens. W międzyczasie podczas budowy zmniejszyliśmy o 20 cm dolne okno - w tej chwili oba okna w kuchni mają 130 cm x 145 cm. Nasze główne zastrzeżenia do układu z architektury to:

- bardzo długi blat po jednej stronie, duża odległość (ok. 4 metry) między lodówką i zlewem

- nieergonomiczne rozmieszczenie - najpierw jest lodówka i spiżarka, potem kuchenka i przy oknie zlew - przygotowując coś można narobić kilometrów...

- kuchnia jest połączona z salonem przejściem szerokości 120 cm - centralnie naprzeciwko wejścia jest blat kuchenny, który będzi widoczny z salonu - może lepiej umieścić tam coś bardziej reprezentacyjnego np stół z krzesłami?

Wymiary kuchni:

kuchnia2.jpg

Zastanawiamy się nad takim wariantem - czyli zabudowa w kształcie litery C + stół na przeciwko wejścia - jest tylko jedno "ale" - tracimy spiżarkę, na której nam bardzo zależy...

kuchnia3.jpg

Czy może ktoś z Was podpowie jak najrozsądniej wybrnąć z tej sytuacji? :rolleyes:

kuchnia3.jpg

kuchnia1.jpg

kuchnia2.jpg