Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem wlasnie tuz przed zamowieniem mebli kuchennych. Mam wstepna wizualizacje ale nie jestem do konca przekonana. Myslelismy o dolnych frontach fornirowanych w kolorze debu, gornych frontach bialych oraz polwyspie pokrytym blatem z klejonego debu. Caly problem polega na tym, ze osoba, ktora bedzie robila nam kuchnnie powiedziala, ze nie jest w stanie dobrac forniru na fronty tak zeby spasowac z blatem na polwyspie wiec musimy szybko wymyslic cos innego. Mozna by bylo zrobic cala kuchnie biala ale nie jestem do konca przekonana. Bardzo bylabym wdzieczna o rady i sugestie dotyczce tej kuchni i nawet calego pomieszczenia:-) Lodowka napewno bedzie typu side by side, myslalam tez zeby zostawic pusta przestrzen wokol okapu a na sciane dac szklo. 1598461_568395166568421_1600134102_n.jpg1608667_571643736243564_354301306_n.jpg1615161_573849662689638_770483294_n.jpg1082647_576693599071911_1778601674_n.jpg

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja skłaniałabym się przy wersji numer 2, wydaje się najbardziej przestrzenna, moim zdaniem będzie najwięcej miejsca.

:rolleyes:

ja jestem w trakcie urządzania małej kuchni w literze L i chciałam się Was zapytać co myślicie o słupku ZMYWARKA- PIEKARNIK- MIKROFALA. Znalazłam skrajne opinie na ten temat- wolno piekarnik nad zmywarką, nie wolno piekarnika nad zmywarką i nie wiem w co wierzyć. Dodatkowo będzie to przy samej ścianie w rogu kuchni, czy to duży problem? jasne, że lepiej aby piekarnik był na środku tak aby można było się do niego dostać z każdej strony jednak nie mam takich możliwości.

Proszę o Wasze opinie :)

misq,

[ATTACH=CONFIG]273117[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]273119[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]273120[/ATTACH]

Dla siebie wybrałabym chyba wersję 2.

Dziękujemy bardzo za pomoc. Po przemyśleniu tych trzech koncepcji mamy takie wnioski:

- Nr 1 wyszedł bardzo fajnie, jedyne co byśmy zmienili to wysoka zabudowa naprzeciw wejścia - wstawilibyśmy tam coś ładnego - może drewniany kredens albo otwarte półki

- Nr 2 jest równie ciekawe - z tym, że na pewno stół byłby prostokątny. Poza tym świetne oddzielenie strefy ze stołem od reszty kuchni - swobodnie można przyjmować tam "szybkie" wizyty :) No i widok z salonu na kuchnię też byłby ciekawy. Jedyna rzecz jaka doskwiera, że musielibyśmy zrezygnować ze spiżarki (a w sumie to była jedna z ważniejszych rzeczy jakie zakładaliśmy projektując dom)

- Nr 3 chyba nam najmniej pasuje - nie chcemy dzielić kuchni na dodatkowe przestrzenie meblami, poza tym z małymi dziećmi może to być trochę niewygodne - fajnie mieć dziecko siedzące przy stole "pod ręką" podczas gdy można coś zrobić. Poza tym strefa przechowywania jest trochę za bardzo oddalona od zlewu/kuchenki

Wybierzemy pomiędzy 1 i 2 :)

Raz jeszcze - dzięki wielkie! :wave:

Dziękujemy bardzo za pomoc. Po przemyśleniu tych trzech koncepcji mamy takie wnioski:

- Nr 1 wyszedł bardzo fajnie, jedyne co byśmy zmienili to wysoka zabudowa naprzeciw wejścia - wstawilibyśmy tam coś ładnego - może drewniany kredens albo otwarte półki

A gdzie lodówka i ewentualnie piekarnik w słupku? Specjalnie narysowałam wysoką zabudowę na wprost wejścia a dość daleko od okien, żeby nie zabierała światła dziennego. Jeśli lodówkę planujecie zabudowaną to nie wiem dlaczego widok na wysoką zabudowę miałby być nieładny... Inna sprawa byłaby z paskudą-sbs ;)ale nie widzę potrzeby instalowania takiego kolosa - dodatkowe urządzenia chłodzące można postawić w spiżarce.

- Nr 2 jest równie ciekawe - z tym, że na pewno stół byłby prostokątny.

W tej wersji zaplanowałam na ścianie na wprost wejścia płytkie witryny i dlatego stól narysowałam okrągły ale może być i prostokątny przystawiony do ściany a nad nim półki.

Jedyna rzecz jaka doskwiera, że musielibyśmy zrezygnować ze spiżarki (a w sumie to była jedna z ważniejszych rzeczy jakie zakładaliśmy projektując dom)

To co miało być w spiżarce zmieści się w wysokiej zabudowie na całą ścianę.

- Nr 3 chyba nam najmniej pasuje - nie chcemy dzielić kuchni na dodatkowe przestrzenie meblami, poza tym z małymi dziećmi może to być trochę niewygodne - fajnie mieć dziecko siedzące przy stole "pod ręką" podczas gdy można coś zrobić.

Nie rozumiem - dziecko siedzące przy stole po drugiej stronie pólwyspu nie będzie "pod ręką"?Na pewno będzie na widoku i raczej nie będzie się kręcić pod nogami jak powiesz, że ma zakaz wstępu za półwysep ;) Dla tego długiego pomieszczenia podzielenie w poprzek byłoby korzystne ale lepiej jakby wejście do kuchni było bliżej części "roboczej" - ale pewnie teraz wejście jest tak zaplanowane, żeby było bliżej wejścia do domu.

Poza tym strefa przechowywania jest trochę za bardzo oddalona od zlewu/kuchenki

Spiżarka w wersji 1 jest w jednej części kuchni a blat w drugiej połowie - wychodzi na to samo. Zresztą przechowywanie to nie tylko spiżarka i wysoka zabudowa - a od czego są dolne szafki pod blatem? Ale wcale nie upieram się, że ta wersja jest super hiper ;)

Jeśli dobrze pamiętam z wątku łazienkowego to można wprowadzić jakieś zmiany do projektu domu - zastanówcie się nad przesunięciem jednego okna tak, żeby było na wprost wejścia. Drugie okno też odsunięte od rogu, na środku krótszej ściany. I wtedy wersja 2 ze stołem pod oknem. Albo stół przy ścianie wiatrołapu(?) i wejście do kuchni trochę odsunięte, żeby stól nie "wystawał".

k2-b.jpg

Nie wiem jaki jest uklad salonu ale jeśli np. z sofy będzie widoczny jednocześnie stół w salonie i stół w kuchni to niezbyt korzystnie - efekt jak w restauracji ;) i raczej nie podwójnie "reprezentacyjny" ;)

ja jestem w trakcie urządzania małej kuchni w literze L i chciałam się Was zapytać co myślicie o słupku ZMYWARKA- PIEKARNIK- MIKROFALA. Znalazłam skrajne opinie na ten temat- wolno piekarnik nad zmywarką, nie wolno piekarnika nad zmywarką i nie wiem w co wierzyć. Dodatkowo będzie to przy samej ścianie w rogu kuchni, czy to duży problem? jasne, że lepiej aby piekarnik był na środku tak aby można było się do niego dostać z każdej strony jednak nie mam takich możliwości.

Proszę o Wasze opinie :)

Dostęp do piekarnika powinien być głównie od przodu i może trochę z boku a to powinno być możłiwe ze słupkiem przy ścianie. Zresztą ja to jestem przyzwyczajona do sięgania do piekarnika wyłącznie z boku :) Gdybym miała mieć obok siebie słupek i lodówkę to zdecydowanie przy ścianie stałby piekarnik a lodówka przy blacie ale nie wiem jaki u Ciebie jest układ - może lodówka jest na drugim końcu szafek? Co do zmywarki to nie wiem czy może być pod piekarnikiem - a nie ma miejsca na nią gdzie indziej?

prosze o pomoc, układ kuchni dosc nieciekawy, zaznaczylam tez media( z gazu ewentualnie mozna zrezygnowac), nie mam pomyslu jak zaprojektowac kuchnie...

jest i propozycja..

http://i62.tinypic.com/9gc0h3.jpg

lodowka bedzie na ścianie miedzy drzwiami a wejsciem

http://i58.tinypic.com/1zcjwvl.jpg

Edytowane przez Adka_

jest i propozycja..

http://i62.tinypic.com/9gc0h3.jpg

Chaos w szafkach wiszących. Narożna - pionowy front(na dodatek po skosie), pozostałe szafki poziome. Pełne fronty i szklane, o różnej szerokości - od małych "piczek"przy narożnej, przez średnie po prawej stronie okapu do szerokich nad zlewem. Różna wysokość - szafka z okapem wyżej od pozostałych, szafki nad płytą niższe o jeden rządek od tych nad zlewem. Brakuje jeszcze otwartych półek żeby dopełnić wrażenia bałaganu ;)

Piekarnik pod płytę, wisząca szafka narożna jak się da to z łamanym frontem, pionowe szafki nad zlewem(np.witryny) a nad płytą moga być poziome o ile w trzech rządkach będa miały taką wysokość jak pionowe. Albo:

1)Piekarnik przy lodówce po lewej stronie kuchni - z dwojga złego wolę taki układ jeśli piekarnik ma być w słupku a lodówka wolnostojąca. Dodatkowo blat na całą szerokość krótszej ściany poszerzy optycznie pomieszczenie. Lepiej byłoby nie wieszać szafek nad blatem ze zlewem, co najwyżej jakaś płytka półka albo dwie- nad lodówką i nad kaloryferem mogą wisieć płytkie szafki i wtedy masz dwie krótsze ściany bardziej zabudowane co też korzystnie wpływa na proporcje kuchni.

1A.jpg 1B.jpg 1C.jpg 1D.jpg

hmmm masz racje, nie będzie żadnych witryn( fronty to wogole osobna sprawa, tu tylko poglądowo), okap będzie skośny, lodówka z piekarnikiem nie może byc bo nie ma tyle miejsca( od ściany do kaloryfera jest 85cm a zmiana kaloryfera nie wchodzi w gre), po jednej stronie ( tam gdzie plyta) meble nie mogą być do sufitu gdyż idzie tam rura z gazem...nie mogę zmieniać usytuowania mediów , mogę tylko trochę przesunąć płytę w prawo...

a moze cos jak tutaj?

http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/dlugo-oczekiwana-ale-wreszcie-ja-mam-:,1,27,266211.html

Edytowane przez Adka_

Witam,

to mój pierwszy post na forum, do tej pory czytałam godzinami jednak teraz potrzebuję pomocy w projekcie kuchni.

Projekt wykonałam samodzielnie i sama nie wiem czy dobrze wszystko rozplanowałam.

Na ścianie A znajduje się wejście, natomiast na ścianie B jest spiżarnia. Zlew pod oknem, czytałam jakie są wady takiego rozwiązania jednak myślę że odpowiednia wysokość okna powinna zminimalizować chlapanie na szybę a po 2 będzie zmywarka więc tego zmywanie nie będzie tak dużo.

Zastanawiam się czy istnieje jakiś sposób na zagospodarowanie tych wolnych miejsc przy ściętym rogu? Myślę że miejsca nie będzie brakować i ewentualnie mogę się pogodzić ze stratą tych kilkunastu cm ;)

Kolejny błąd to zapewne płyta indukcyjna pod oknem ale może coś się z tym zrobi, może okno się przesunie (jesteśmy obecnie na etapie fundamentów więc jeszcze dużo można zmienić) Może okno dać ok 20 cm nad płytą i wtedy będzie ok.

A może ktoś ma jakiś inny pomysł na tą kuchnię?

kuchnia1.jpgkuchnia2.jpgkuchnia3.jpgkuchnia4 kopia.jpg

Przesunięcie lub zmiane wymiarów okna należy poważnie przemyśleć, gdyż można w ten sposób "zniszczyć" wizualnie elewację.

Płyta kuchenna pod oknem to nienajlepszy pomysł. Poza pryskaniem tłuszczu podczas smażenia, co brudzi szybę, należy też pamietać, że w kuchni przydałby sie takze pochłaniacz lub okap z wyciągiem ;)

Ile masz odległości od okna do ściany z wejściem do spiżarki? Może tam by sią zmieściła lodówka, a płytę (+ okap/pochłaniacz) przenieść bliżej słupka z piekarnikiem i mikrofalą...

Wg planu okno idzie to samej ściany, oto projekt: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Montana/

Masz racje że zmiana okna może wyjść na niekorzyść, o tym nie pomyślałam.

Chyba że zasugeruję się projektem i dam płytę między lodówką a narożnym zlewem? A na cały obszar pod oknem dam blat i to będzie taki większy obszar roboczy. Tylko że wtedy nie ma zachowanej zasady trójkąta roboczego. Jak wybierałam projekt ta kuchnia wydawała mi się taka prosta i niewymagająca a teraz to już sama nie wiem jak będzie najwygodniej.

Jeszcze jeden wariant to zlew w miejscu płyty (wg projektu) a na rogu płyta (kolejność zachowana ale wtedy będzie problem z okapem)

Witajcie!

To mój pierwszy post na forum, mam nadzieję że piszę w dobrym miejscu :)

Zwracam się z prośbą o pomoc w aranżacji kuchni i salonu, to nasze pierwsze mieszkanie więc dopiero zaczynamy zabawę w projektowanie, a niestety wyobraźnia przestrzenna nie jest naszą dobrą stroną :)

Całe mieszkanie ma 56m2. Dużym atutem jest wysokość mieszkania bo ma 2,7m. W założeniu dewelopera kuchnia miała być oddzielenie, ale my chcemy zrobić tam oddzielny pokój a aneks kuchenny przenieść do salonu.

Problemem jest dla nas zaprojektowanie go tak aby było funkcjonalnie i ładnie. Chcielibyśmy w kuchni zmieścić jak najwięcej szafek, postawić rozkładany stół z krzesłami i być może krótki barek; a w salonie koniecznie wygodny narożnik. Fajnie byłoby choć wizualnie oddzielić część kuchenną od części wypoczynkowej. Jedyne co potrafimy sami wymyślić to kuchnia wzdłuż ściany przy wejściu, na środku stół a dalej w prawym rogu narożnik. Mam nadzieję jednak, że z tego pokoju da się uzyskać coś ciekawszego.

Za każdą pomoc i wskazówki byłabym bardzo wdzięczna!

Pozdrawiam,

rzut + wymiary.jpg

Hej,

załączam poniżej mój projekt aneksu.

Jak Wam się on widzi? Co według Was powinnam zmienić?

http://images69.fotosik.pl/71/f8b48382c2942648gen.png

Bardzo ładny. Czepiłąbym się tylko drobiazgów:

- zamiast odstającego poza ścinę parapetu, "spłynęłabym" go po ścianie aż do zlewu (parapet oczywiście taki sam jak blat)

- bateria zlewozmywakowa z niższą wylewką, aby można było otworzyć okno

Dzięki dziewczyny za opinie :)

Bardzo ładny. Czepiłąbym się tylko drobiazgów:

- zamiast odstającego poza ścinę parapetu, "spłynęłabym" go po ścianie aż do zlewu (parapet oczywiście taki sam jak blat)

- bateria zlewozmywakowa z niższą wylewką, aby można było otworzyć okno

Niestety parapet od dewelopera wpada w odcienie brązu. Zupełnie nie wiem jak wyglądałaby jego wymiana. Trzeba całe okno wyjmować?

Bo faktycznie wizualnie o wiele lepiej wyglądałby ten sam materiał.

ja bym zrobiła srebrny zlew ze srebrną wlewką, ale poza tym - bardzo zgrabny projekt niedużej przestrzeni.

Rzeczywiście, kolor zlewu to pozostałość po starym projekcie, w którym kuchnia miała czarny blat. Będzie szary :)

A baterię zlewozmywakową kupić chromowaną czy szary mat? Co się lepiej sprawdza w użyciu i co lepiej będzie wyglądać?

I co położyć na podłogę? Takie płytki mogą zostać?

Aneks połączony jest i z holem i salonem. Całość mieszkania w szarościach i bieli z kolorem w dodatkach.

Wiele osób stosuje do takiej kolorystyki jasne drewno. Jednak zupelnie nie umiem dobrać koloru paneli i koloru płytek do siebie .

Wg planu okno idzie to samej ściany, oto projekt: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Montana/

Masz racje że zmiana okna może wyjść na niekorzyść, o tym nie pomyślałam.

Chyba że zasugeruję się projektem i dam płytę między lodówką a narożnym zlewem? A na cały obszar pod oknem dam blat i to będzie taki większy obszar roboczy. Tylko że wtedy nie ma zachowanej zasady trójkąta roboczego. Jak wybierałam projekt ta kuchnia wydawała mi się taka prosta i niewymagająca a teraz to już sama nie wiem jak będzie najwygodniej.

Jeszcze jeden wariant to zlew w miejscu płyty (wg projektu) a na rogu płyta (kolejność zachowana ale wtedy będzie problem z okapem)

Można też zlikwidować te narożne okienko.

EDIT:

Właśnie znalazłam fotkę amerykańskiej kuchni, gdzie kuchenka jest pod oknem, a okap nad nim:

kuchenka pod oknem.jpg

Edytowane przez moniss

Dzięki dziewczyny za opinie :)

Niestety parapet od dewelopera wpada w odcienie brązu. Zupełnie nie wiem jak wyglądałaby jego wymiana. Trzeba całe okno wyjmować?

Bo faktycznie wizualnie o wiele lepiej wyglądałby ten sam materiał.

[...]

Całego okna nie trzeba, wyjmuje się tylko parapet. Trochę bałaganu się zrobi ale póki nie wykończone ściany to nie ma tragedii.