Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cro, podoba mi się gzyms Twojej kuchni kaflowej. Wnęka na drewno to też ciekawe rozwiązanie. Pytałam o Twojego kaflaka, bo też chodzi mi po głowie myśl, aby takie ustrojstwo postawić :)

Wrzucam 3 rysunki z PRO100 z ustawieniem szafek. Przy piecu ustawiłam 2 słupki - w jednym z nich piekarnik. Generalnie resztę szafek wrzuciłam na przeciwległą ścianę. Przy zlewie z jednej strony jest wąskie cargo na ściereczki itp., a po drugiej stronie zmywarka.

cro_k1.jpg cro_k2.jpg cro_k3.jpg

Nie wiem, czy potrzebujesz miejsca na jakiś stół. Jeśli tak, to ustawiabym go chyba w rogu, pomiędzy oknami.

Edytowane przez moniss

Ja mam chyba jakaś fobie związana z uchwytami bo kolejny raz nie podobają mi sie uchwyty...Za dużo ich jest i sa zbyt ordynarne poszłabym w mniej rzucające sie w oczy.Sprobuj tak wypośrodkować baterie zeby można było okno otwierać.Zrezygnowalabym jeszcze z tego szarego paska nad blatem.Widac ze cos juz tam jest zaplanowane na ścianę to po co to łączyć z ta stawka szara? To moje sugestywne zdanie.:rolleyes:

I jeszcze uchwyty jak już mają być (ja mam) to delikatniejsze do białych frontów (jasnych). No i ten kącik obok piekarnika na blacie mało użyteczny, może by jednak zmniejszyć nieco te szafki wokół piekarnika, bez tego słupka pomiędzy piekarnikiem a blatem?

(ja mam takie uchwyty jak w załączeniu, są delikatne - aż za bardzo bo można je wygiąć, te dłuższe)

uchwyt.jpg

Edytowane przez Smakor

Witam,

Kochani załączam zdjęcia wizualizacji mojej kuchni.

Mam do Was ogromną prośbę. Doradźcie mi co zmienić, może macie jakieś inne pomysły i rozwiązania, np. jakiej długość powinien być barek.

Słupek daj między lodówkę a piekarnik - będzie buforem termicznym.

Przy białej zabudowie wart szukać białego piekarnika.

Uchwyty - w przeciwienstwie do koleżanek wolę wygodne niż desingerskie :D

Możesz użyć uchwytów lakierowanych na biało a nie stalowych.

Albo węzszych:

http://www.tophomeideas.com/wp-content/uploads/2012/08/white-kitchen-designs-Mira.jpg

Edytowane przez Elfir

cebula221, mnie się nie podoba jak za wysoką zabudową jest taki krótki kawałek blatu - powstaje wąska wnęka-dziura i płytkie szafki wiszące wyglądają na upchnięte, po prostu ma to złe proporcje. Przeważnie proponuję w takich przypadkach zrobienie zaudowy na całą ścianę o tej samej głębokości. W rogu może być np. szafka żaluzjowa lub z drzwiczkami albo miejsce na blacie na drobny sprzet agd(toster, ekspres do kawy...)a powyżej głębokie szafki. I tak z tego kawałka blatu trudno będzie korzystać w inny sposób.

http://kuchnie-chojnaccy.pl/public/images/pictures/large/kuchnie-chojnaccy-1371798866-966.jpg http://img.shmbk.pl/rimgsph/2899_52dbf9e9-f583-4b19-8fb4-e44f389c0d7d_max_550_800_-kuchnia-styl-nowoczesny.jpg

Innym wyjściem jest zrezygnowanie z wąskiego wysokiego cargo co da dłuższy kawałek blatu, już nadający się np. do krojenia i ogólnie szykowania potraw i troche poprawiający proporcje.

Jeśli zostanie taki układ jak na Twojej wizualce to chociaż nawis z halogenami zrób po lewej stronie bez tego wcięcia, równo z tym nad wysoką zabudową.

Lodówkę postawiłabym bliżej blatu, w miejscu piekarnika albo wysokiego cargo.

Blat-barek dla dwóch osób powinien mieć ok.120cm długości(po 60cm na osobę) ale jak jedna z tych osób ma siedzieć z nosem "wbitym" w bok szafki wiszącej to lepiej byłoby go trochę przedłużyć ale tak, żeby wejście do kuchni nie było węższe niż 90cm.

fajna kobieta, Smakor, Mmelisa, Elifr, alicyja:

Dziękuję za uwagi i rady.

Uchwytów takich jak na wizualizacji nie będzie, będą tip-ony i frezowane, chciałam jedynie poznać Wasze zdanie i sprawdzić czy macie podobne odczucia do moich, jest ich poprostu za dużo.

Jeśli chodzi o szafki pod piekarnikiem, to nie mam pomysłu jak to zmienić, bo chcę żeby piekarnik był na wygodnej dla mnie wysokości, a Ja mam 175 cm wzrostu...

Pomysł Elfir mi się podoba, muszę podpytać projektanta, bo nie wiem jak to jest w praktyce, czy piekranik obok lodówki nie przeszkadza, myślałam, że skoro tak projektują tzn, że może tak być...

Z dużego cargo chyba zrezygnuję i zrobię sobie dwa małe carga na dole i wtedy pomysł Elfir nie zostanie wykorzystany.

I myślicie, że jak zrezygnuję z dużago cargo to sufit podwieszany też dać na równo, bez uskoku?

Muszę to wszystko przemyśleć i znowu mętlik w głowie. ;-)

10-15 cm piekarnik niżej to chyba nie tragedia... A ile zyskasz na wizualnej spójności linii w kuchni.

BTW. Umieszczony wysoko piekarnik ma wadę taką, że jak się go otwiera to bucha z niego gorąco i jak mamy buzie tak blisko to nie jest fajnie. Zawsze muszę o tym pamietać przy otwieraniu, a jak miałem pod blatem ten problem jakoś był mniej odczuwalny dla mnie...

Wyspy są bardzo fajnym rozwiązaniem, nie zawsze się sprawdzają, ale to bardzo wygodne. Mieliśmy ostatnio parapetówkę u znajomych i właśnie zafundowali sobie wyspę w kuchni. Kurczę fajnie, bo wszyscy się kręcili w kuchni gotując a ja siadłem sobie przy wyspie popijając kawkę i nie plątałęm się nikomu pod nogami:)

Wyspy są bardzo fajnym rozwiązaniem, nie zawsze się sprawdzają, ale to bardzo wygodne. Mieliśmy ostatnio parapetówkę u znajomych i właśnie zafundowali sobie wyspę w kuchni. Kurczę fajnie, bo wszyscy się kręcili w kuchni gotując a ja siadłem sobie przy wyspie popijając kawkę i nie plątałęm się nikomu pod nogami:)

Wyspy są fajne... ale to nie impreza do małych kuchni. Biorąc pod uwagę wymagania przestrzeni wokół wyspy w typowym polskim domku (90-120 m2) nie ma racji bytu z powodu braku miejsca. Można oczywiście dla takiej wsypy poświęcić dodatkowy pokój, spiżarnię czy kawałek salonu jak ktoś bardzo chce... U mnie w domu z okazji zamkniętej kuchni i braku wyspy raczej wolę jak mi się goście po kuchni nie plączą ;P

Stara dobra zasada mówi, że jak lubisz jakąś restaurację to nie wchodź na zaplecze ;P

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości pewnej forumowiczki otrzymałam takie oto rozmieszczenie sprzętów w mojej kuchni, które bardzo mi się podoba. Po przeczytaniu połowy wątku zauważyłam jednak, że bardzo często pojawia się uwaga że najważniejszy blat w kuchni to blat między zlewem a płytą, z czym zgadzam się w 100%. I zaczęłam się zastanawiać czy u mnie aby na pewno będzie wystarczająco? Zaczęłam więc kombinować i stworzyłam (choć to za dużo powiedziane) 2 wersje kuchni. W wersjach tych układ szafek zupełnie przypadkowy, nawet nie ma zmywarki, symetria niezachowana, na uchwyty i inne, klamki okienne nie zwracajcie uwagi - generalnie chodziło tylko o to aby sobie przybliżyć, wygląd kuchni - bo ja z tych co jak nie zobaczą to nie widzą.

Pierwsza wzorowana na wizualizacji baski_st - jednak tutaj chciałam przesunąć zlew jak najbliżej wysokiej zabudowy (zlew ma być bez ociekacza jednokomorowy 60 cm lub półtorakomorowy - też 60 cm). W miejscu barku próbowałam umieścić szafki standardowej głębokości i wysokości ok. 120 cm i zlicować je z oknem oraz z witryną którą widać w wersji Baski_st ( na mojej wizualizacji szafki mają 140 cm ale tylko takie były w programie). Minusem takiego rozwiązania jest to że tracę blat, plusem że zyskuję pełnowymiarowe szafki, ale tak naprawdę ciągnie mnie w stronę barku.

W drugiej wersji w wysokiej zabudowie zrezygnowałam z piekarnika w słupku i przeniosłam tam okap, a zlew umieściłam na przeciwległej ścianie. Piekarnik umieściłam w szafkach "barkowych", bo jednak jak się da to chciałabym piekarnik trochę wyżej niż tradycyjnie pod blatem. Wcisnęłam też tam mikofalę ale ona nie jest tam niezbędna.

Proszę nie zwracajcie uwagi na chaos panujący w szafkach - podpowiedzcie tylko nad którą wersją pracować dalej. A może w ogóle nie ma co się zastanawiać i w wersji baski_st jest wystarczająco dużo strategicznego blatu?

Wersja Baski_st

http://images63.fotosik.pl/1128/fbe3afe575052853gen.jpg

http://images64.fotosik.pl/1130/a9b238ea27f6a5d7gen.jpg

http://images61.fotosik.pl/1128/d6a6c02e4029e676gen.jpg

http://images61.fotosik.pl/1128/18bec8bf7d2ac095gen.jpg

http://images61.fotosik.pl/1128/6bc39e730b4f8b27gen.jpg

http://images64.fotosik.pl/1130/a088e5f4b50c68d7gen.jpg

wersja 1

kuchnia1a.jpgkuchnia1b.jpgkuchnia3a.jpg

Edytowane przez milita

wersja 2

kuchnia2a.jpgkuchnia2b.jpgkuchnia3b.jpg

W tej wersji piekarnik jest na linii z blatem, ale ta szafka ma 140 cm (taka tylko była w programie) a ja chciałabym 120 cm więc piekarnik musiałby zejść trochę niżej. Tu już raczej nie ma opcji i z barku zrezygnować muszę. I zlew wolałabym trochę przysunąć w stronę narożnika (oddalić od "barku"), ale nie wiem czy to sensowne.

Edytowane przez milita

Witam.

Kilka miesięcy temu prosiłam o pomoc przy projektowaniu kuchni. Chciałam wykorzystać istniejące przyłącze wodno-kanalizacyjne i indukcyjne. Przekonałyście mnie, że lepiej przenieść płytę wraz z pochłaniaczem i zlew. Przyłącza zmieniłam i zrezygnowałam z wyciągu na rzecz pochłaniacza (tym samym uniezależniam się od komina wentylacyjnego). Planowałam normalną lodówkę, ale cała rodzina woli sbs. Żeby uniknąć problemów z zabudową tejże lodówki planuję postawić ją samodzielnie na ścianie. Jednocześnie w rogu za lodówką wolałabym zrezygnować z szafki narożnej i umieścić płytę z pochłaniaczem symetrycznie na środku wolnej ściany (piekarnik może być pod płytą). Na drugiej ścianie blat zakończony byłby barkiem wyższym niż dolne szafki o około 20 cm (do wysokości parapetów). Nie wiem, jak to się skomponuje z przejściem do jadalni.

Co sądzicie o moim projekcie? Podpowiedzcie, jak go ulepszyć. Pozdrawiam.

http://i61.tinypic.com/54a8i9.png

Dzien dobry :)

Wielkimi krokami i u mnie zbliża się remont starej kuchni i nie sądziłam, że projektowanie spędzi mi sen z powiek ;) Otóz remontujemy stary dom i pewne kwestie nas ograniczają. Mam pewien projekt (ale przepraszam za jakość) . Doradźcie mi proszę czy takie ustawienie będzie funkcjonalne? Mam obawy ustawić lodówkę obok piekarnika i dlatego pomiędzy będzie stało cargo aby je trochę rozdzielić. Ale czy piekarnik przy samym oknie nie będzie zawadzał? Jestem otwarta na wszelkie sugestie i porady za które będe niezmiernie wdzięczna :)

http://images68.fotosik.pl/138/10e93d7368dddf1am.jpg

wersja 2

[ATTACH=CONFIG]277188[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]277189[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]277190[/ATTACH]

W tej wersji piekarnik jest na linii z blatem, ale ta szafka ma 140 cm (taka tylko była w programie) a ja chciałabym 120 cm więc piekarnik musiałby zejść trochę niżej. Tu już raczej nie ma opcji i z barku zrezygnować muszę. I zlew wolałabym trochę przysunąć w stronę narożnika (oddalić od "barku"), ale nie wiem czy to sensowne.

nie wrzucalabym indukcji w rog przy lodowce :no:

uwierz, sa problemy podczas gotowania... mialam tak w wynajmowanym mieszkaniu przez 3 lata i modlilam sie, zeby w koncu uciec z tego miejsca...

nie wrzucalabym indukcji w rog przy lodowce :no:

uwierz, sa problemy podczas gotowania... mialam tak w wynajmowanym mieszkaniu przez 3 lata i modlilam sie, zeby w koncu uciec z tego miejsca...

Mmelisa Dzięki za opinię:D - w obecnym mieszkaniu mam płytę odsuniętą 15 cm od wysokiego słupka - nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia ale nie przeszkadza mi to w ogóle, choć faktycznie gdyby było więcej to pewnie byłoby bardziej komfortowo. Zresztą mojemu mężowi nie leży ta opcja - więc temat wersji 2 jest zamknięty.

Wpadłam jeszcze na pomysł nr 3 - może tak?

kuchnia3a (2).jpgkuchnia3b (2).jpgkuchnia3c.jpg

I jak? Wersja nr 1 czy wersja nr 3 ??? Acha, barek ma słyżyć przede wszystkim przysłonięciu kuchennego rozgardiaszu i wypicia kawki, bo nieopodal jest stół.