Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

alicyja, lodówki nie mogę przestawić do przedpokoju, bo tam będzie szafa i biurko.

ElfirZdecydowałam, że jednak będę miała kuchnię na wymiar, więc można kombinować z różnymi szerokościami szafek. W szafkach narożnych nie chcę wysuwanych półek, bo z tego co widziałam, to mieści się w nich mniej, niż na standardowych półkach.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozumiem Cię - chcesz gotować, jeść i pracować(czyli spędzać kilka godzin dziennie) w ciemnym przedpokoju a w pokoju z oknem tylko spać i oglądać telewizję? Nie boisz się, że przyszły lokator będzie kręcić się za Twoimi plecami(a to do kuchni, a to do łazienki)jak będziesz siedzieć przy biurku? Czy może oczekujesz, że w godzinach, w których zdecydujesz się pracować spłoszony będzie siedział w swoim pokoju i to po cichutku, żeby nie przeszkadzać? Według mnie strefa przedpokój-kuchnia-łazienka powinna pozostać wspólna i niekrępująca dla obu stron.

Szafka narożna, jeśli jej jeden bok jest o szerokości korpusu zwykłej szafki(ok.55-60cm) a drugi dłuższy, to szafka asymetryczna. W takich szafkach nie zmontujesz drzwiczek łamanych a te pojedyncze drzwiczki, które będzie mieć powinny być w miarę szerokie właśnie ze względu na dostęp do głębi szafki - nieważne czy będą zwykłe półki czy wysuwane bajery. I robienie szafek na wymiar tych zasad nie zmieni.

Szafka narożna symetryczna(88x88cm) z drzwiami łamanymi(2x25cm):

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/metod-narozna-szafka-stojaca-z-karuzela__0184652_PE336123_S4.JPG

Szafka narożna asymetryczna(128x68cm) z pojedynczymi drzwiami(60cm):

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/metod-narozna-szafka-stojaca-z-poka__0181964_PE332457_S4.JPG

alicyja , co do szafek narożnych - ok. już rozumiem :)

Co do reszty - telewizorni nie planuję :) W dużym pokoju będzie również spore biurko i tam będę głównie pracować, ale chcę mieć też swój mały kącik, gdzie będę trzymać dokumenty, katalogi itp. itd. :) A współlokator nie będzie mi przeszkadzał, bo teraz też mieszkamy razem i tęskno mi, gdy nie ma go w mieszkaniu ;) Zresztą on zostanie u nas na max. 2 lata i wtedy ten mój kącik będzie w jego małym pokoju.

Cieszę się, że pokazałam Wam swoje projekty, bo dzięki temu wiem, że były nierealne i zostanę przy pierwotnej myśli:

kuchnia2.jpg

Uff.. teraz chyba lepiej, prawda? Oczywiście czekam na dalsze porady :)

Modyfikacja układu zaproponowanego przez Elfir. Zlew w rogu bo blat w tym miejscu trudno uznać z roboczy, nie bardzo nadaje się np. do krojenia czy ogólnie szykowania potraw - do tego jest przeznaczony jako-taki kawałek blatu między zlewem a lodówką (ok.85cm). Szafka narożna symetryczna 100x100cm - zamiast drzwi dwuczęściowych łamanych może mieć dwoje niezależnie otwieranych drzwiczek (po ok.40cm szerokości) - za jednymi kosz na smieci a za drugimi półki na garnki a gdzieś w głębi rury i syfon od zlewu oraz rzadziej potrzebne rzeczy(zapas płynu do zmywania, ręczników papierowych itp). Po obu stronach kuchenki jest blat na odstawianie garnków z palników - nie cierpię układów ze zlewem i płytą zaraz obok siebie. Drzwiczki szafki stojącej po lewej stronie kuchenki otwierają się pod blatem, na końcu wąskiego blatu płytka szafka z szufadami - albo zamiast blatu i płytkiej szafki składany stolik, jak wolisz.

5.jpg

alicyja, no i jest super, na tym mi zależało, jesteś boska! :) Myślę, że zdecyduję się na mały rozkładany stolik. Górne szafki chyba też w układzie L, żeby nie narobić misz-maszu, prawda?

I w ogóle dałaś mi do myślenia z tym biurkiem w przedpokoju! Rzeczywiście siedzenie przed nim za dnia jest bez sensu, a używałabym go chyba tylko wieczorami, gdyby mój luby zajął mi miejsce w dużym pokoju. Chyba wymyślę coś innego do tej wnęki :)

Skoro biurko ma docelowo wylądować w mniejszym pokoju to zastanów się jeszcze nad poprzednim zaproponowanym przeze mnie układem - z lodówką "w przedpokoju" a we wnęce za nią dodatkowa większa szafa lub schowek na odkurzacz itp. Zyskasz nie tylko więcej blatu ale też lepszy efekt wizualny - wnęka kuchenna będzie bardziej otwarta a nie zastawiona od razu od wejścia wysokim sprzętem. Układ niskich szafek może być też taki jak na ostataniej wersji tylko zamiast lodówki szafka dolna i wisząca.

6A.jpg 6B.jpg 6C.jpg 6D.jpg

Edytowane przez alicyja
dodane wizualki

Kobietki,

Orientujecie się może co można zrobić z wentylacją mechaniczną? Kartka to BXC z czujnikami wilgotności. Nie można jej ruszyć, ale czy można częściowo zbudować? Myślę o wysokiej zabudowie na tej ścianie z otwarta szafka w miejscu gdzie jest kratka. Myślicie, że to będzie ok z punktu widzenia wentylacji? Bo pewnie szafki z kratką nie można zrobić?

Skoro biurko ma docelowo wylądować w mniejszym pokoju to zastanów się jeszcze nad poprzednim zaproponowanym przeze mnie układem - z lodówką "w przedpokoju" a we wnęce za nią dodatkowa większa szafa lub schowek na odkurzacz itp. Zyskasz nie tylko więcej blatu ale też lepszy efekt wizualny - wnęka kuchenna będzie bardziej otwarta a nie zastawiona od razu od wejścia wysokim sprzętem. Układ niskich szafek może być też taki jak na ostataniej wersji tylko zamiast lodówki szafka dolna i wisząca.

[ATTACH=CONFIG]281460[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]281461[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]281462[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]281463[/ATTACH]

Do lodówki w miejscu, gdzie ma być szafa na ubrania jakoś nie jestem przekonana, natomiast Twoje wizualizacje uzmysłowiły mi, że faktycznie dobrze by to wyglądało bez lodówki z przodu. Ponieważ mimo wszystko nie wyobrażam sobie zlewu w narożniku, to wykombinowałam sobie jeszcze coś takiego:

kuchnia-a.jpg

Już nie dodawałam stolika, ale wiadomo, że będzie po lewej :)

Marysia, szafka narożna nie moze miec 60cm glebokosci bo bys nie otworzyla zmywarki!

Tak, wiem, tam by była blenda, to samo przy lodówce po lewej strony od ściany. Zastanawiałam się jeszcze nad zamianą miejsc zmywarka-zlew, ale wówczas blat roboczy byłby za bardzo "rozdrobniony", prawda?

Razem z blendą wyjdzie chyba właśnie 60cm.

Znalazłam takie coś:

http://etienne.mydevil.net/alle_golmot/Amica_EBZ_EKGC_16327.jpg

Wychodzi na to, że na lodówkę 54cm potrzebuję szafki 56cm.

Ale zauważ, że to 56 cm to jest wnętrze szafki, do tego dochodzą 2 boki, więc będzie 60 cm (bez blendy, mój stolarz mówi, że jak kuchnia na wymiar, to takie blendy to grzech :D)

Szafka narożna, jeśli jej jeden bok jest o szerokości korpusu zwykłej szafki(ok.55-60cm) a drugi dłuższy, to szafka asymetryczna. W takich szafkach nie zmontujesz drzwiczek łamanych

A dlaczego nie? Jeśli front łamany ma zawiasy na dłuższym boku, to nie widzę przeszkód. Poza tym jest jeszcze inne rozwiązanie: wystarczy, że front nie będzie sztywny a na zawiasach w dwóch miejscach (mam u siebie). Wtedy jeden bok możesz mieć krótszy, drugi dłuższy i w niczym to nie przeszkadza.

U mnie akurat w szafce narożnej prawie symetrycznej, ale na zdjęciu poniżej właśnie w asymetrycznej:

http://forum.leroymerlin.pl/inspiracje/medium/4591_DSC05947.1.jpg

Wobec tego wychodzi tak: blenda 5cm, lodówka 60cm, zlew 40cm, zmywarka 45cm, blenda 5cm, szafka narożna 60cm?

Lub: blenda 5cm, lodówka 60cm, zmywarka 45cm, zlew 40cm, szafka narożna 60cm.

Flawia, skoro blendy to grzech, to jak ma się otwierać lodówka na ścianę? Bo już się pogubiłam ;)

AniaS79 , no właśnie wydawało mi się, ze coś takiego już kiedyś widziałam!