Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć! Co prawda nie udzielałam się na forum z braku czasu, ale nadeszła "wiekopomna" chwila... Mój problem - projekt kuchni. Nie mam pojęcia jak zaaranżować :/ Dom budowany według projektu Archipelag http://www.archipelag.pl/projekty-domow/nastka-g1?ProjectName=nastka-g1

Chciałabym mieć kuchnię otwartą na salon z barkiem, płytę grzewczą myślałam żeby pozostawić w narożniku. No i oczywiście lodówka site by site :) Pomóżcie, bo już sama nie wiem co robić. Dodam tylko, że kuchnię jestem zmuszona robić pod wymiar choćby ze względu na mój wzrost (185cm) :) Jeśli macie jakieś propozycje - będę wdzięczna! Do tej pory miałam meble w kształcie L-ki, a że mi już za ciasno...

kuchnia_rzut.jpg

Edytowane przez Justi.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

alicyja - masz rację, tyle tylko, że u mnie jest dodatkowo po lewej stronie umiejscowione niżej okno z grzejnikiem :/ Poza tym, chodzi mi o blat roboczy - w tej chwili mam szerokość około 50cm - a to stanowczo za mało (pomiędzy płytą a zlewem) bo trudno jest mi pomieścić się. Ciekawa jestem, jak wyglądałby pochłaniacz z płytą w lewej części rogu... Generalnie to, co wkleiłaś - to mniej więcej mój styl. To, co planuję zrobić u siebie, nawiązuje do kolonializmu. I tu zaczynają się schody :(kuchnia_w_stylu_kolonialnym.jpgbige03c5d3105c3a9f50d58d325d0feacf2.jpgkuchnia_w_stylu_kolonialnym.jpg

Wkurzają mnie nie zagospodarowane kąty - takie nie wiadomo co i po co ;)

Edytowane przez Justi.

Cudna ta kuchnia forumowicza JACUŚ. Moniss drzwi wstawiłaś dobrze,są w samym rogu.Też braliśmy pod uwagę właśnie lodówkę z taką szafą,ale może na wprost tej która jest w twojej propozycji,zaraz za oknem.Wchodząc od razu rzucałoby się w oczy,a to okazały mebel.Ale wtedy jest o wiele mniej miejsca na stół.Patrząc na kuchnię jacusia myślę że i u nas,mogło by być podobnie.

Arek, ściana na wprost wejścia może wygladać tak:

arek4.jpg arek5.jpg

Dodałam jedną szafeczkę obok szuflad.

Wstawiając stół 70x120 zamiast 80x120 można będzie zyskać trochę więcej miejsca na krzesła.

Można też oczywiście dać wysoką zabudowę na ścianę na wprost drzwi (wtedy nawet z piekarnikiem w słupku i dwiema wysokimi szafkami), a stół będzie między drzwiami a szafkami (ściana drzwiowa):

arek6.jpg arek6a.jpg arek6b.jpg

Można oczywiście jeszcze pozmieniać wymiary szafek (np. wyrzucić jedna wysoką 40. lub zamienić na cargo 30) lub poprzesuwać sprzęty np. zlew w miejsce czajnika, zmywarka w miejsce zlewu,.

Edytowane przez moniss
dodanie obrazków

Alicyja chodziło mi o samo wprowadzenie koloru ,żeby właśnie korpusy szafek miały kolor drewna sokół i blat, niekoniecznie zabudowa lodówki, chyba że może wziąc lodówkę do zabudowy? czy taka wolnostojąca bez zabudowy lepsza w tym rogu i mogłaby tam stac? od ściany do okna jest 88cm więc raczej nic tam nic więcej nie wykombinuje

Co poradzili by forumowicze???

czy lepszy układ tej lodówki w wejsciu czy w rogu między oknami? który układ wydaje się Wam najbardziej korzystny z tych przedstawionych?

lodówka wolnostojąca w rogu, piekarnik pod płytą

zdj kuchni 2.jpgzdj kuchni 1.jpg

2)lodówka wolnostojąca , piekarnik w słupku

zdj kuchni 5.jpgzdj kuchni 3.jpgzdj kuchni 4.jpg

3)Lodówka przy wejściu, witryna od jadalni.

[ATTACH=CONFIG]289962[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]289963[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]289964[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]289965[/ATTACH]

tak cały czas rozmyślam nad tymi propozycjami....mimo że upierałam się najpierw nad blatem żeby był na trzech ścianach jak na ostatniej propozycji tak teraz bardziej przychylam się do wersji w kształacie L plus wyspa,

tylko pytanie czy piekarnik dac pod płyte czy pasuje tak w słupku? czy może piekarnik zamienic z lodówką???? proszę o poradę!!!!

Edytowane przez marta19866

Ja głosuję na wersję

2) czyli piekarnik w słupku + ewentualnie witryna od strony jadalni (jeśli Tobie sie podoba i masz co w niej trzymać)

ale tak jak jest czy zamieniac z lodówką miejscami? ta witryna mi się bardzo podoba ,

ale jednak wysunięty blat i możliwośc korzystania z blatu jako stołu bardziej nam odpowiadają,

Marto,

Najlepiej, gdy lodówka jest jak najbliżej zlewu. Obok niej szafki do przechowywania artykułów spożywczych. Później wszystko co potrzebne do mycia (czyli zlew), obierania i siekania (czyli np. plastikowe miski). Przy zlewie powinna znaleźć się także zmywarka i czajnik. Nad czajnikiem kawy, herbaty, cukier i kubki/szklanki/filiżanki.

Dalej strefa panierowania na blacie, a w szafkach garnki, patelnie. Następnie mamy płytę kuchenną i piekarnik (nad/pod brytfanki i blaszki na ciasta i pasztety).

Jeśli potrzebujecie "śniadaniówki", to przy opcji z witryną, najlepiej byłoby zrobić ją od strony kuchni. Siedzisz już przy śniadanku, kawusia ładnie pachnie...tylko kurczę bez mleka!...Nic się nie stało, bo tylko sięgasz do tyłu i otwierasz lodówkę :lol2:

Edytowane przez moniss

BEWA,

ja głosuję na wersję nr 3. Według mnie jest najbardziej uporządkowana i spójna. Ewentualnie 4, ale z niskim półwyspem (jak się zmieści).

Pomyśl czy mikrofala nie będzie dla Ciebie za wysoko.

To tyle ode mnie. :) Życzę udanych decyzji.

Czyli którą? Czy masz na myśli zdjęcia cztery projekty ostatnio zrobione przez Moniss? Ja nazwałam jes 1a, 1b , 2a ...............itd. Co uważasz za 3 i 4?

Czyli którą? Czy masz na myśli zdjęcia cztery projekty ostatnio zrobione przez Moniss? Ja nazwałam jes 1a, 1b , 2a ...............itd. Co uważasz za 3 i 4?

Pewnie te 4 kuchnie, które później wrzuciłam: ten sam kolor, to samo ujęcie.

I jeszcze nawrzucam, tak dla jasności, od góry i na wprost ;)

Wersja z wysoką zabudową na wprost salonu i z płytą na półwyspie:

BEWA_płyta na półwyspie1.jpgBEWA_płyta na półwyspie2.jpg

Wersja z wysoką zabudową przy spiżarce + barek:

BEWA_wys.zabudowa przy drzwiach.jpgBEWA_wys.zabudowa przy drzwiach2.jpg

A można też zamienić barek na witryny:

BEWA_witryny.jpg

No i co tam jeszcze było?

Edytowane przez moniss
oczywiście, że dodanie wizualizacji

Pewnie te 4 kuchnie, które później wrzuciłam: ten sam kolor, to samo ujęcie.

I jeszcze nawrzucam, tak dla jasności, od góry i na wprost ;)

Wersja z wysoką zabudową na wprost salonu i z płytą na półwyspie:

[ATTACH=CONFIG]290356[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]290357[/ATTACH]

Wersja z wysoką zabudową przy spiżarce + barek:

[ATTACH=CONFIG]290359[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]290360[/ATTACH]

A można też zamienić barek na witryny:

[ATTACH=CONFIG]290361[/ATTACH]

No i co tam jeszcze było?

Tam był jeszcze wariant z wysoką zabudową po lewj.

Zatem wzór 3 i 4 to byłyby następujące wizki przedatawione poniżej

Idą tym tropem m gdybyśmy te wybrały to o która wersja lepiej się reprezentuje z salonu-widok jest na ścianę po prawej.

W postach powyżej wklejałam zdjęcie kuchni w realu.

BEWA_wys_zabudowa%20przy%20drzwiach.jpg

bewa_po%20lewej.jpg

No to jeszcze zabudowa po lewej stronie:

BEWA_zabudowa po lewej stronie 1.jpgBEWA_zabudowa po lewej stronie 2.jpg

Wersja tylko z lodówką:

BEWA_lodówka na wprost1.jpgBEWA_lodówka na wprost2.jpg

Może być przesłonieta barkiem lub całkiem otwarta...

I jeszcze jedna wersja z rozdzieleniem lodówki i słupka z piekarnikiem:

BEWA_dwa słupki1.jpg

No właśnie, BEWA, na jaką kuchnię się decydujesz:

1. z barkiem aby wciągnać coś na szybko

- niski - odsłaniający kuchnię

- wysoki - przesłaniający rozgardiasz

2. bez barku czyli kuchnia w pełni otwarta na salon

moim zdaniem to nie jest najlepsze rozwiązanie gdy dysponuje się wielkim salonem

3. półwysep odgradzający kuchnie od salonu

- same szafki pod blatem

- płyta na blacie, gdy rodzina wspólnie lubi pichcić

Edytowane przez moniss