Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na rogu zawsze mozesz postawic czajnik elektr. mikser, czy tez ladny chlebak... zlew nie musi byc na srodku okna... mozna go przyblizyc w strone sciany do lewej..i ten pusty rog moze sluzyc rowniez do pracy miedzy kuchnia a zlewem... (tak mam obecnie zagospodarowany kat w mieszkaniu)

Poczekaj troszke, to moze dziewczyny tutaj zerkna i podpowiedza co i jak, bo miejsce do manewru jest :)

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co myślicie o tym projekcie? Czy nie jest za daleko zlew od płyty? A może zabudować całą ścianę szafkami i wstawić tam piekarnik? Już sama nie wiem... [ATTACH=CONFIG]292199[/ATTACH]

Jak dla mnie odpadają sprzęty w narożnikach.

Co myślicie o tym projekcie? Czy nie jest za daleko zlew od płyty? A może zabudować całą ścianę szafkami i wstawić tam piekarnik? Już sama nie wiem... [ATTACH=CONFIG]292199[/ATTACH]

Faktycznie sprzęty w rogach nie są zbyt wygodne. Odległości zbyt duże, gotowanie przestanie być przyjemne jak odpowiednio nie rozplanujesz dystansów i rozmieszczenia. Optymalne ustawienie to lodówka, zlew, płyta + odpowiednie odległości od lewej strony dla praworęcznej osoby. Lodówka najlepiej przy wejściu. To już się wyklucza u Ciebie. Może zabudowa lewej ściany wysokimi szafkami (lodówka, słupek z piekarnikiem + jakaś spiżarka,cargo) zlew przy oknie i płyta po prawej. Lodówka nie przy wejściu, ale blisko stołu też wygodnie.

Myślę podobnie jak dziewczyny,te sprzęty w narożnikach są niefajne i niefunkcjonalne,masz sporą kuchnię więc po co je tak upychać.

Ja to widzę tak

http://static.pokazywarka.pl/i/5398023/631551/tryt87.jpg

można jeszcze dać sam słupek z piekarnikiem koło wejścia bliżej płyty i dodać jakieś cargo.

Witam,

Staram się przygotować projekt kuchni do wstępnej wyceny u stolarza. Bawiłam się w programie ikea ale wyobraźnia przestrzenna to nie moja mocna strona :(

Kuchnię mam niewielką, niespełna 10m. Do tego bardzo mi zależy na stole przy którym będę mogły usiąść 4 osoby. Płyta gazowa musi być na ścianie mniej więcej w miejscu gdzie ją wstawiłam, zlew (czerwony krzyżyk) też, obok po lewej zmywarka. Wiem że projekt nie spełnia założeń trójkąta ale nie widzę tu żadnej innej opcji.

Mam pytanie, czy ociekacz też wymaga specjalnej szafki czy może nachodzić na szafkę narożną?

Czy szafki narożne wiszące są praktyczne?

Generalnie nie planuję pustych przestrzeni między szafkami górnymi czy dolnymi, po prostu nie udało mi się wypełnić tych luk szafkami w programie ikea.

Chętnie też zlecę wykonanie projektu profesjonaliście, może możecie kogoś polecić?

dzięki,

Ania

projekt3.jpg

Mam pytanie odnośnie szafki pod zlewozmywak - lepsza wysuwana (czyli taka wieelka szuflada), czy otwierana standardowo na boki?

Będę tam trzymał pojemniki na odpady, jakieś środki chemiczne, miotełka, szufelka itp.

Początkowo chciałem mieć tam szufladę, jednak zastanawiam się, czy to jest wygodne?

Nie lepiej byłoby otwierać podwójne drzwi (np z zamontowanymi kubełkami na śmieci)?

Dzięki Mmelisa za podpowiedz. Niestety dalej nie mogę sobie poradzić. Co to znaczy "zrzut ekranu"?

Na ekranie masz otwarty swój projekt.

Przyciskasz klawisz PrtSc lub PrtSc równocześnie z Fn (w zależności od posiadanych sterowników), po czym otwierasz program do obrazków np. Paint lub IrfanView i tam wklejasz za pomocą równoczesnego naciśniecia przycisków Ctrl oraz V.

Uzyskany obraz zapisujesz, po czym wrzucasz na forum (ikonka Dodaj zdjęcie) :)

Edytowane przez moniss
ostatnie zdanie

Na ekranie masz otwarty swój projekt.

Przyciskasz klawisz PrtSc lub PrtSc równocześnie z Fn (w zależności od posiadanych sterowników), po czym otwierasz program do obrazków np. Paint lub IrfanView i tam wklejasz za pomocą równoczesnego naciśniecia przycisków Ctrl oraz V.

Uzyskany obraz zapisujesz, po czym wrzucasz na forum (ikonka Dodaj zdjęcie) :)

Lub zamiast tego Ctrl oraz V mozna tylko myszka najechac na kartke w Paint(po lewej str) podpisana jest jako "wklej" ? (nie mam polskiego Paint, wiec sugeruje sie tlumaczeniem ;) )

Yaro09 ja mam u siebie w kuchni zamontowana szuflade z servo drive... kosze sa dosc duze i mam polke nad nimi..ale duzo rzeczy tam sie nie zmiesci :no: dlatego wiekszosc bede miec w spizarce.

Obecnie w mieszkaniu mam szafke otwierana na bok..kosze stoja w szafce i porownujac miejsca w srodku tyle samo.. z ta roznica...ze w tej szafce upycham wszystko za kosze..a w nowej bede miec na polce ;)

Decyzja nalezy do Ciebie co lepsze:)

Tak, szafka pod zlewozmywak 80. Początkowo też miała być szuflada, ale musze zejsc nieco z kosztów i poszukać, na czym można zaoszczędzić

Pytanie jeszcze o kosze na śmieci, bo takie na drzwi specjalne sa dość drogie i może nie wyjść nic z tej oszczędności :rolleyes:

Sluszna uwaga Ivy...

zeby przyoszczedzic to wybierz drzwiczki.. kosze na poczatek pojemniki tansze...bo kosze, no coz, troszke kosztuja ;)

a w przyszlosci, zawsze mozesz sobie wymienic na szuflade z wypasionymi koszami :D

Sluszna uwaga Ivy...

zeby przyoszczedzic to wybierz drzwiczki.. kosze na poczatek pojemniki tansze...bo kosze, no coz, troszke kosztuja ;)

a w przyszlosci, zawsze mozesz sobie wymienic na szuflade z wypasionymi koszami :D

z tymi wymianami drzwi to cięzko potem, zawsze sa pilniejsze wydatki :cool:

Ja jestem bardzo zadowolona z szuflady , mam tez servo drive ale nawet bez niego bardzo chwalę sobie to rozwiązanie. Kosz w szufladzie może stanąc na początek każdy :cool:

Pytanie jeszcze o kosze na śmieci, bo takie na drzwi specjalne sa dość drogie i może nie wyjść nic z tej oszczędności :rolleyes:

Kilka (chyba ok. 10) lat temu w IKEA były tanie kosze mocowane na drzwi. Kosztowały coś ok. 10. Nie wiem jednak czy ponownie są w ofercie, czy nie.