Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej. Spodobal mi sie watek;) Podziwiam zdolnosci aranzacji co niektorych! Gdybym tylko tak umiala :bash: Wrzucam moje wypociny. Bylabym wdzieczna za jakiekolwiek sugestie. Salon, kuchnia i jadalnia na 40 m 2. Wolalabym zeby kuchnia byla troszke przyslonieta np wyspa. Niestety poszalec na takim metrazu nie moge :mad::mad:: A marzy mi sie dlugi stol. Taki z surowego drewna na conajmniej 8 osob :rolleyes: Poradzcie gdzie go wcisnac. Czy to byloby dobre rozwiazanie? Ta witrynka idzie w odstawke. Bardziej zalezy mi na dlugim stole. Ale czy zmieszcze wszystkie gary i cala reszte kuchennego barachla w szafkach kuchennych? I gdzie piekarnik, lodowa? scianka z ciagiem szafek ma 3m 20 cm

http://images67.fotosik.pl/442/1bd86699e31d961cgen.png

http://images67.fotosik.pl/442/3df1df73c50cb9f2gen.png

http://images70.fotosik.pl/439/03ca28a904ea9f72gen.png

Edytowane przez byczek190

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Probowalam z takim ukladem ale nie podoba mi sie. Zalezy mi na wrazeniu przestronnosci a tu jakos mi cos nie pasi

http://images68.fotosik.pl/440/aca7bd28293a677cgen.png

Probowalam tez takich rozwiazan (tu chyba wiecej by mi sie zmiescilo) ale gdzie zlew? I za malo blatu roboczego. echhhh

http://images70.fotosik.pl/439/13caa60c41ebd31d.png

Edytowane przez byczek190

Ściana 2,5 m długości. Postaram się to wrzucić w program dostepny na ikea.pl . Muszę zobaczyć jak to będzie wyglądało. Ale chyba musimy zrezygnować z tej scianki działowej. Dziękuję za pomoc!

Tez bym zrezygnowala na Twoim miejscu. Podoba mi sie wariant z wyspa proponowany przez Alicyje

Tez bym zrezygnowala na Twoim miejscu. Podoba mi sie wariant z wyspa proponowany przez Alicyje
Chyba tak zrobię- zadzwonię dziś do architekta. Bawiłam się tym plannerem IKEI, ale nic mi produktywnego nie wychodzi- czy może ktoś z forumowiczów mógłby zwizualizować mi rzut zrobiony przez Alicyje ? 1c.jpg.

Chyba tak zrobię- zadzwonię dziś do architekta. Bawiłam się tym plannerem IKEI, ale nic mi produktywnego nie wychodzi- czy może ktoś z forumowiczów mógłby zwizualizować mi rzut zrobiony przez Alicyje ? [ATTACH=CONFIG]293475[/ATTACH].

Wizualki - kolory przypadkowe. Jeśli mialaś na myśli rezygnację z wysokiej ścianki kończącej półwysep to oczywiście możesz ale troche łyso się robi przy wejściu i drzwi do łazienki są bardzo wyeksponowane.

1-A.jpg 1-B.jpg 1-C.jpg 1-D.jpg 1-E.jpg

Wizualki - kolory przypadkowe. Jeśli mialaś na myśli rezygnację z wysokiej ścianki kończącej półwysep to oczywiście możesz ale troche łyso się robi przy wejściu i drzwi do łazienki są bardzo wyeksponowane.

[ATTACH=CONFIG]293493[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]293494[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]293495[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]293496[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]293497[/ATTACH]

Alicyja- jesteś niesamowita!!!!

A chodzi mi o ściankę, która jest w oryginalnym projekcie. - ta oddzielająca kuchnię o jadalni. Super wizualizacje, trafiłaś w sedno!

Mogę prosić jeszcze tylko o jedną wizualizacje widoku półwyspu ze ścianką?

Edytowane przez emilkazozz

emilkazozz, jeśli mogę jeszcze coś zasugerować... Okno w jadalni zrobilabym dokladnie na wprost schodów bo jakoś mnie darażni to przesunięcie. Tylko, że wtedy stoł będzie bliżej kanapowni jesli ma stać równo z oknem... Może dałoby się przesunąć schody bliżej wiatrolapu - zmniejszyć łazienkę i wnekę w kotłowni?

I drzwi do łazienki umieściłabym dokładnie na linii póływspu - wtedy można by było zrobić sufit obniżony nad całą kuchnią i częścią hallu - wyrożnić przynajmniej w ten sposób te dwie strefy w otwartej przestrzeni dziennej. Na wizualce dodatkowo podkreślona strefa wejściowa poprzez zastosowanie ceglanej okładziny(lub kamienia, tapety, płyt betonowych, boazerii...co tam Ci będzie pasowało) i wkomponowane(zamaskowanie?) drzwi do łazienki i wiatrołapu.

1d.jpg 1-F.jpg

A, i jakbym miała projektować dom dla siebie to pewnie okno w kuchni umieściłabym z 10-20cm powyżej blatu ale to tylko moje osobiste preferencje. Poza tym w otwartej części dziennej masz okna na trzech różnych poziomach - okno przy stole też bym chyba zrobila od podłogi.

Edytowane przez alicyja

Witam,

A co powiecie na ten układ?

Kuchnia jest z wyjściem na taras.

Wiem że nie jest w ciągu zabudowana ale taki ma układ

Zastanawiałam się jeszcze nad wyspą zamiast stołu :)

[ATTACH=CONFIG]293479[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]293480[/ATTACH]

I jeszcze takie ustawienie:

[ATTACH=CONFIG]293506[/ATTACH]

Szafki wchodzące w drzwi tarasowe? Nie bardzo to sensowne.

Przesunęłabym drzwi do kuchni o jakieś 40cm żeby po prawej od wejścia dało się wstawić standardowej głębokości zabudowę(wysokie szafki lub niskie) i dodatkowo szafki pod oknem czyli zabudowa w kształcie "L".

1.jpg

Bez przesuwania drzwi - pod oknem blat ze zlewem a po obu stronach wysoka zabudowa(lodowka, cargo, słupek z piekarnikiem...), płyta na wyspie.

2.jpg

Edytowane przez alicyja
dodana propozycja 2

Okno w jadalni chyba nie do ruszenia- chcieliśmy aby było "symetrycznie" w połowie elewacji bocznej- no i dodatkowo pokrywa się z oknem w garderobie na piętrze, którego nie da się przesunąć akurat w tamtą stronę. Poza tym, to jak przesuniemy stół to salon będzie jeszcze mniejszy ( długość salon-> jadalnia ma tylko 7,06m + kuchnia 4,28m . Wiadomo, gdybym tylko mogła i miała środki zaprojektowalibyśmy dom z salonem ponad 35m kw i kuchnię co najmniej 20m, ale dom i tak z garażem ma już ponad 200m kw

też chciałam okno w jadalni do podłogi, ale mąż coś marudził- teraz mamy okna w jadalni na wysokości 60cm ( jest wykusz)- w zasadzie podobny układ kuchnia-jadalnia w wykuszem, salon - także 3 różne wysokości i na szczęście "na żywo" tak nie razi jak na projekcie. Być może się już przyzwyczailiśmy

a co do wyodrębnienia części wejściowej -kuchennej od reszty to dziwie się za sama na to nie wpadłam. Nie mam doświadczenia w temacie, ale starałam się myśleć praktycznie sugerując zmiany projektu u architekta. Budujemy pierwszy dom i oby był ostatni. Dlatego pochylę się nad tematem jeszcze raz, bo widzę, że dużo jeszcze do przemyślenia:) Pozdrawiam, dziękuje jeszcze raz za pomoc!

A schodów się nie da o te 45-50cm przesunąć? Łazienka na dole będzie miała wtedy 160-165cm szerokości co w zupełności wystarczy. Z umiejscowieniem komina musiałby architekt zawalczyć, biorąc też pod uwagę ustawność górnej łazienki(nie planujecie tam wanny?). Moim zdaniem taka modyfikacja opłaciłaby się bo zyskujesz wiekszą powierzchnię gabinetu i pokoju na górze.

dom.jpg

Ale nie zmuszam do niczego. Jakbyś chciała mimo wszystko przedykutować temat to daj znać - przejdziemy na wątek dotyczący projektu Helios albo w jakieś inne odpowiedniejsze miejsce żeby w kuchennym nie bałaganić :)

A schodów się nie da o te 45-50cm przesunąć? Łazienka na dole będzie miała wtedy 160-165cm szerokości co w zupełności wystarczy. Z umiejscowieniem komina musiałby architekt zawalczyć, biorąc też pod uwagę ustawność górnej łazienki(nie planujecie tam wanny?). Moim zdaniem taka modyfikacja opłaciłaby się bo zyskujesz wiekszą powierzchnię gabinetu i pokoju na górze.

[ATTACH=CONFIG]293519[/ATTACH]

Ale nie zmuszam do niczego. Jakbyś chciała mimo wszystko przedykutować temat to daj znać - przejdziemy na wątek dotyczący projektu Helios albo w jakieś inne odpowiedniejsze miejsce żeby w kuchennym nie bałaganić :)

Przedyskutujemy sprawę z architektem ,

chętnie skorzystam z Twoich propozycji, jeśli oczywiście nie jest za późno

a co do wcześniejszego postu, to chcemy aby blat wchodził pod okno- tak jak mamy dotychczas,

a wanny nie potrzebujemy, od 11 mieszkam w domu z wanną i korzystałam z niej może 5 razy. Wolę w jednej z łazienek zrobić wysoki brodzik

Dziewczyny pomóżcie.

Lada chwila musimy wiedzieć gdzie robić podłączenia do wody, kanalizacji i prądu a nasz zarys kuchni w powijakach.

Mam nadzieję, że uda mi się wrzucić zdjęcie

https://lh4.googleusercontent.com/-gXISce8ldfM/VIjTZ64EeyI/AAAAAAAAAB0/9uQqPaOJFKM/w777-h437-no/Zrzut%2Bekranu%2B2014-12-10%2B23.42.23.jpg

Zamysł jest taki, żeby zrobić dwa ciągi kuchenne tak jak na projekcie tylko w zupełnie innym ustawieniu poszczególnych mebli.

Myślę nad takim ustawieniem:

pierwszy ciąg od wejścia: wysoki piekarnik w zabudowie, lodówka w zabudowie, 80 niska szuflady, 60 zlew, 40 szuflady

drugi ciąg (patrząc od ściany między oknami): 40 szuflady, 60 płyta i dalej szuflady.

Chciałąbym aby pierwszy metr (kuchenka) był odzielony wyższymi płytki szafkami od strony salonu (na szkło).

Czy to będzie dobry układ wg Was?

Zrzut ekranu 2014-12-10 23.42.23.jpg

Edytowane przez halszka1938

Dziewczyny pomóżcie.

Lada chwila musimy wiedzieć gdzie robić podłączenia do wody, kanalizacji i prądu a nasz zarys kuchni w powijakach.

Mam nadzieję, że uda mi się wrzucić zdjęcie

https://lh4.googleusercontent.com/-gXISce8ldfM/VIjTZ64EeyI/AAAAAAAAAB0/9uQqPaOJFKM/w777-h437-no/Zrzut%2Bekranu%2B2014-12-10%2B23.42.23.jpg

Zamysł jest taki, żeby zrobić dwa ciągi kuchenne tak jak na projekcie tylko w zupełnie innym ustawieniu poszczególnych mebli.

Myślę nad takim ustawieniem:

pierwszy ciąg od wejścia: wysoki piekarnik w zabudowie, lodówka w zabudowie, 80 niska szuflady, 60 zlew, 40 szuflady

drugi ciąg (patrząc od ściany między oknami): 40 szuflady, 60 płyta i dalej szuflady.

Chciałąbym aby pierwszy metr (kuchenka) był odzielony wyższymi płytki szafkami od strony salonu (na szkło).

Czy to będzie dobry układ wg Was?

Witaj, moja propozycja jest taka.

Co do ustawienia szafek to zamieniłbym tylko miejsce wysokich szafek z lodówką i piekarnikiem...

http://4.bp.blogspot.com/-lHVcUY3yyrc/VIw2PpIamJI/AAAAAAAAASE/1qB2cJmpCro/s1600/IMG.jpg

...normalnie lodówkę dałbym pierwszą od lewej (najbliżej wiatrołapu) później słupek z piekarnikiem, później blat (wpadałoby dużo światła na blat)... ale ... w tym przypadku, jak mamy tuż przy kuchni wejście to tam na pewno tych wysokich szafek bym nie dawał. Trzeba je schować w rogu przy oknie. Dużo więcej kilometrów nie zrobisz podróżując do lodówki umieszczonej kilka szafek dalej.

Wyspę jak najbardziej z wysokim blacikiem od strony jadalni/salonu (zasłonimy płytę i zlew ;) ) nie rysowałem okapu ale oczywiście musi on nad wyspą się znaleźć.

co do wyspy to może coś w tym stylu (oczywiście bez zlewu)

http://3.bp.blogspot.com/-RL_X7kYjJEQ/VIMQJkSX-QI/AAAAAAAAAMw/qYH1RYozxJ8/s1600/modern-kitchen.jpgv

więc co do przyłączy.

ELEKTRYKA...

Na ścianie z drzwiami, od okna

- punkt zasilania lodówki i piekarnika zwykłe gniazdo możesz zrobić 3 x 230V (jedno w zapasie) lub trójfazowe (siłowe) 400V , a elektryk podłączy Ci i lodówkę na 230V i mocny piekarnik

- pod blatem 2 x 230V zmywarka + zapas

- nad blatem na ścianie 2 x 230V (czajnik, blender, mikser...)

- na wysokości szafek górnych wypuść jeden przewód 230V na oświetlenie (włącznik ukryty pod szafkami, nie musi iść oddzielny przewód, robi się z tego samego)

wyspa

- pewnie będziesz chciała płytę ceramiczną, wtedy zasilanie do niej z podłogi, 400V (poradź się jeszcze elektryka jakie najlepiej napięcie gdzie zastosować )

- nad blatem 2 x 230V (też do jakiegoś blendera czy co tam będziesz potrzebowała)

- no i zasilanie nad wyspą (do wyciągu) ( na tych planach nie widzę kominów, pewnie będzie trzeba robić sufity w g/k żeby gdzieś ten wyciąg mógł to wyrzucić)

WODA / KANALIZACJA

- pod zlewem zasilanie zimna i ciepła + zimna zmywarka (do zmywarki poleci wężykiem)

- pod zlewem odpływ (kolankami do zlewu i odpływem do zmywarki)

Chyba tyle

w ogóle napisz w jakiej stylistyce i w jakich kolorach ją widzisz? Masz duże okna można poszaleć ;) (oczywiście z umiarem)

Pozdrawiam

Witam serdecznie!

Przebrnęłam wczoraj przez 200 stron wątku "Pochwalcie się swoimi kuchniami" (za ten dopiero się zabieram :) ) Każdy kto tam wchodził, zauważył, że 98% z kilkudziesięciu kuchni to kuchnie białe. Zaprawdę kompletnie straciłam rezon ;-) Troszkę się pogubiłam w tym co ok, co nie. Jak zawsze na forum jest tam dużo uwag, wiele konstruktywnej krytyki i nie tylko. Pytanie do tych, którzy są na etapie remontu/budowy czyli planowania kuchni (już abstrahując od ułożenia, ergonomii itd) - jak sobie radzicie z wyborem kolorów, stylu itd jeśli zdecydowanie nie chcecie białej kuchni? Może guru tego forum podpowiedzą co czynić :) Bo trochę mi wychodzi, że jeśli nie biała i nie sielsko-klasyczna to już żadna..

Pozdrawiam cieplutko!

Ja wiedzialam, ze chce miec biala od 8-9 lat, nie wiedzac, ze kiedykolwiek dom wybuduje...wiec decyzja dla mnie byla prosta :)

a ze na fm wiekszosc takich jest, to dla mnie nie problem... wsrod znajomych nie widzialam bialej :no:

Co do krytykowania, najlepsze sa krytyki tych, co sami maja kuchnie nie idealne ;)

czyli, ktos robi do czyjegos gniazda, nie widzac swego :p

MMelisa miałaś to szczęście, że wiedziałaś czego chcesz ;-)

Nie mam na myśli tego, że koniecznie chcę mieć modną kuchnię, bo jak będzie passe "w oczach krytyków" to już kanał :) Wiele uwag jest cennych, a te dotyczące ogólnych trendów szczególnie (jak przed chwilką widziałam w sąsiednim wątku o projekcie mieszkania - kapliczka z tv to już do bani itd) - z tym się*zgadzam, tym bardziej, że jest tu wielu świetnych fachowców i dzięki ich radom da się uniknąć wielu wpadek. A jak ktoś się uprze i chce kapliczkę tv to jego sprawa i basta :) Nie mam czasu na śledzenie co jest na czasie, a co kompletnie odeszło do lamusa.

Problem w tym, że nie wiem czym się zainspirować :) Jak parę lat temu robiłam wielki remont to forum było dla mnie źródłem masy pomysłów! (Chociaż kuchnię i tak zrobiłam "niemodną"). Teraz zonk z tymi kuchniami ;-) A najprawdopodobniej będę w takiej sytuacji, że będę miała jakieś 3 tygodnie na zaplanowanie generalnego remontu całego mieszkania, w tym m.in. zaprojektowania kuchni. Na pewno będę Was prosić o rady :)