Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BEWA, a Twój mąż to o jakiej pojemności chce lodówkę? Bo są lodówki do zabudowy o poj. 300L bez zamrażalnika (to ustrojstwo jako oddzielny sprzęt można wrzucić do spiżarki).

2) Moniss-jak masz jeszcze gdzieś ten projekt to wrzuć proszę mikrofalę w wysoką zabudowę

Nie wiem, czy dobrze rozumiem...mam wrzucić mikrofalę w wys. zabudowę w projekt z inną kolorystyką (obecnie rozpatrywaną)?

Konkretnych modeli nie znam. Trzeba szukać modeli i opinii na Internecie.

Mogę podać jedynie nazwę modelu, o którym mówiłem, czyli mały zamrażalnik na górze.

A czy jest cicha, dobra, ładne itd - tego już nie wiem :)

Bosch KID28V20FF

Sam obecnie szukam lodówki do zabudowy, ale będe brał raczej z zamrażarką na dole.

Szukam od miesiąca i nie mogę się zdecydować:)

BEWA, a Twój mąż to o jakiej pojemności chce lodówkę? Bo są lodówki do zabudowy o poj. 300L bez zamrażalnika (to ustrojstwo jako oddzielny sprzęt można wrzucić do spiżarki).

Lodówka w zabudowie jest mniejsza w środku. Teraz mamy porządnego Boscha i się mieszczę. Jak dla mnie jest optymalna. Jak kupię lodówkę w zabudowie to wszystko będzie mniejsze i lodówka i zamrażarnik. Nie marzę o dwudrzwiowej, nie mam na nią miejsca i nie wiem, czy byłaby taka potrzeba. Mąż nie ma przekonania do lodówki w zabudowie i myślę, że w tym tkwi problem. Ja się waham, czy taką lodówkę brać, tak samo jak mam obawy przed ciemnym bokiem mebli, który zaproponowałaś. Ot takie jestem dziwadło bez wyobrażni. Potrzebuje Was bo, dlatego tu jestem.

Ostatecznie wygra wygląd

BEWA,

Nie wiem, czy dobrze rozumiem...mam wrzucić mikrofalę w wys. zabudowę w projekt z inną kolorystyką (obecnie rozpatrywaną)?

Już mi zrobiłąś, odszczekuję. Tylko zamrażarnik i mikrofalę dałabym niżej. Czy za wysoką zabudową jest jakaś szafka stojąca, czy jest pusta. Jak to rozplanowałaś?

zależy mi na tym, aby była w miarę energooszczędna, niedroga (około 2tys) i pojemna. Cicha być nie musi.

Początkowo szukałem z opcją no frost w zamrażalniku i lodówce, ale takie są dość drogie.

Dlatego myślę, że wystarczy mi jedynie automayczne odszranianie na w zamrażarce i lodówce.

Bo bez tych opcji chyba nie warto brać?

Moja propozycja to ELECTROLUX ENN2853COW

może mi coś doradzicie? :)

Pozdr

Tylko zamrażarnik i mikrofalę dałabym niżej.

Tak, przy opcji piekarnik + mikrofala powinno to być na takiej wysokości:

słupek z piekarnikiem i mikrofalą.jpg

ale w programie miałam akurat gotowy słupek szufady + piekarnik i tak już zostawiłam :D (leniuszek ze mnie)

Czy za wysoką zabudową jest jakaś szafka stojąca, czy jest pusta. Jak to rozplanowałaś?

:confused: chyba nie rozumiem...

A wracajac do lodówek...

Zmierzyłam moją wolnostojącą. Szerokość zewnętrzna 60cm, a wewnątrz ok. 50cm.

Przy wysokości 186cm ma pojemność 205l - chłodziarka i 87l - zamrazarka.

Te do zabudowy, które właśnie oglądam na necie, przy wysokości 177cm (+ szafka jak na obrazku) mają często pojemność chłodziarki ok. 200l a zamrażarki ok. 70-80l

Obrazek szafki:

Amica_EBZ_EKGC_16327.jpg

DOPISEK:

Gdybyś jednak pozostała przy mikrofalówce luzem (bo miejsce na balacie za wysoką zabudową dla niej jest), to piekarnik podnieść by można było nieco wyżej:

kuchnia z wysokim piekarnikiem.jpg

Wg. słów mojej cioci bardzo wygodna opcja, bo nie trzeba się schylać.

Przetestowałam "na sucho" i rzeczywiście jest wygodnie :)

Pod piekarnikiem jest obecnie zwykła mikrofalówka (nie do zabudowy).

Edytowane przez moniss

W to że lodówka do zabudowy ma większą pojemność od wolno stojącej ciężko uwierzyć. Tak na szybko przejrzałem, średnio lodówki wolnostojące mają pojemność około 300l + łącznie, a zabudowane 250- 260. Przy tej samej wysokości, zwykłe mają 65cm głębokość i 60 szerokość a zab 56/56. Piszę o podobnym pułapie cenowym. To nie jest wielka różnica, ale przy obecnym wyglądzie lodówki, nie robiłbym z kuchni bunkru :) Zabudowane są głośniejsze, w późniejszym czasie trudniej z serwisem.

Podsumowując :) Na korzyść zabudowanej lodówki przemawia tylko wygląd. Ja zawsze cenie sobie solidne wykonanie, ergonomię a na końcu wygląd.

Bo popatrzę na nią przez jakiś czas, pochwale się znajomym, a potem weź człowieku się mecz przez kolejne 20 lat. Taka samo z każdym innym meblem.

Wysokość piekarnika z mikrofalą w słupku to 67cm od ziemi (linia 2 szuflad 284cm) lub jeśli sam piekarnik wysokość blatu 82cm. Nic mądrzejszego jeszcze nie wymyślono.

Czy to lodówka w zabudowie czy nie, jej bok z salonu będzie taki sam, wystarczy kawałek płyty po zewnętrznej stronie. Czy jest sens męczyć się przez kolejne 20 lat z małą lodówką? Mały % ludzi wybiera lodówkę do zabudowy, zwykle Ci, którzy nie jadają w domu.

Nie zgodzę się z twierdzeniem, że lodówki do zabudowy wybierają niejedzący w domu. Ja bardzo dużo gotuję, lubię. Też się zastanawiałam od jakiegoś czasu nad wyborem lodówki, rodzina chciała dużą dwudrzwiową z kostkarką i innymi bajerami. Ale za cholerę nie podobają mi się te wielkie grzmoty stojące luzem, szpecą kuchnię (oczywiście wg mnie). Sama chłodziarka w dwudrzwiowej SBS ma pojemność ok. 400 l, a zamrażarka nie poraża pojemnością, nawet ta usytuowana na dole z osobnymi drzwiami/szufladami. Dlatego postanowiłam poszukać lodówki bez zamrażalnika, a zamrażarkę wysoką szufladową wstawię w spiżarni, tak jak gdzieś tam wcześniej proponowała komuś Monisss. Znalazłam lodówkę bez zamrażarki o pojemności 330 l (firma na L, ale są podobne pojemności innych firm), więc niewiele mniejsza jest od chłodziarki w SBS. Uważam, że w połączeniu z dużą zamrażarką będzie to o wiele wygodniejszy zestaw, a przy tym dla mnie bardziej estetyczny.

Napisałam ten post dla potomnych, może komuś pomysł przypadnie do gustu i rozsądku ;)

Nie zgodzę się z twierdzeniem, że lodówki do zabudowy wybierają niejedzący w domu. Ja bardzo dużo gotuję, lubię. Też się zastanawiałam od jakiegoś czasu nad wyborem lodówki, rodzina chciała dużą dwudrzwiową z kostkarką i innymi bajerami. Ale za cholerę nie podobają mi się te wielkie grzmoty stojące luzem, szpecą kuchnię (oczywiście wg mnie). Sama chłodziarka w dwudrzwiowej SBS ma pojemność ok. 400 l, a zamrażarka nie poraża pojemnością, nawet ta usytuowana na dole z osobnymi drzwiami/szufladami. Dlatego postanowiłam poszukać lodówki bez zamrażalnika, a zamrażarkę wysoką szufladową wstawię w spiżarni, tak jak gdzieś tam wcześniej proponowała komuś Monisss. Znalazłam lodówkę bez zamrażarki o pojemności 330 l (firma na L, ale są podobne pojemności innych firm), więc niewiele mniejsza jest od chłodziarki w SBS. Uważam, że w połączeniu z dużą zamrażarką będzie to o wiele wygodniejszy zestaw, a przy tym dla mnie bardziej estetyczny.

Napisałam ten post dla potomnych, może komuś pomysł przypadnie do gustu i rozsądku ;)

Osoba, która przykłada uwagę przede wszystkim do wyglądu i tak kupi do zabudowy. To nie jest złe, przecież nie będziemy robili mebli na zamówienie wbrew sobie. Ja mam inne myślenie, bo robię te kuchnie, dla mnie przede wszystkim liczy się praktyczność. Tylko nie mówmy, że obydwie wersje sprawdzą się jednakowo. Twoja opcja zabiera więcej miejsca i pieniędzy.

Wiem u jakich ludzi montuje lodówki do zabudowy, dlatego napisałem u niejedzących (mało jedzących), może za bardzo dobitnie. Najczęściej 2 osoby pracują od rana do wieczora. A w domu rządzi nianio-gosposia.

Ja nie chcę narzucać komuś swojej racji. Chcę tylko pokazać punkt widzenia kogoś, kto wykonuje te meble, często rozmawia z ludźmi i jeździ na prezentacje producentów.

zależy mi na tym, aby była w miarę energooszczędna, niedroga (około 2tys) i pojemna. Cicha być nie musi.

Początkowo szukałem z opcją no frost w zamrażalniku i lodówce, ale takie są dość drogie.

Dlatego myślę, że wystarczy mi jedynie automayczne odszranianie na w zamrażarce i lodówce.

Bo bez tych opcji chyba nie warto brać?

Moja propozycja to ELECTROLUX ENN2853COW

może mi coś doradzicie? :)

Pozdr

A taka

http://siemens.strefamarek.allegro.pl/chlodziarko-zamrazarka-siemens-ki38va51pl.html

lub

http://liebherr.strefamarek.allegro.pl/lodowko-zamrazarka-liebherr-ics-3304.html

Liebher ma duży zamrażarnik.

Witam

Nie wiem czy to miejsce na takie pytanie.

Poszukuję kogoś, kto zechciałby pomóc mi w zaprojektowaniu kuchni. Powiecie, że najlepiej udać się do stolarza, meblarza, aby wykonać projekt i zamówić meble lub zlecić jakiemuś architektowi. Chciałbym, ale odwieczny problem z kasą doskwiera. Na razie jestem na etapie wykonywania instalacji elektrycznej i w tym miejscu się zatrzymałem. Niby wszystko wiem, ale tak na prawdę nic nie wiem - gdzie co ma być.

Stąd pomysł aby jednak wykonać projekt kuchni chociaż taki bardzo roboczy, ale aby mieć jakiś punkt zaczepienia.

Wiadomo nic za darmo - mogę w zamian wykonać projekt instalacji elektrycznej lub jakiekolwiek doradztwo z zakresu elektryki, elektroenergetyki.

Chciałbym po prostu aby ktoś fachowy okiem doradził co gdzie umiejscowić.

Langi_84 - właśnie tym się zajmujemy na tym forum i tym wątku. Mniej lub bardziej profesjonalnie;) doradzamy w kwestii rozmieszczenia sprzętów i mebli więc jak chcesz jakoś wstępnie sobie kuchnie zaplanować to wrzuć rzut z wymiarami i innymi niezbędnymi informacjami i podaj swoje preferencje(czy chcesz piekarnik w słupku, wyspę, barek, stół itp). Rozumiem, że chociaż większość podmiotów zajmujących się zabudowami kuchennymi oferuje projekt gratis (jeśli to oni ostatecznie dostaną zlecenie) to warto mieć jakąś swoją koncepcję i wtedy można na początku poprosić tylko o wycenę wybranego układu w kilku różnych miejscach.

Langi_84 - właśnie tym się zajmujemy na tym forum i tym wątku. Mniej lub bardziej profesjonalnie;) doradzamy w kwestii rozmieszczenia sprzętów i mebli więc jak chcesz jakoś wstępnie sobie kuchnie zaplanować to wrzuć rzut z wymiarami i innymi niezbędnymi informacjami i podaj swoje preferencje(czy chcesz piekarnik w słupku, wyspę, barek, stół itp). Rozumiem, że chociaż większość podmiotów zajmujących się zabudowami kuchennymi oferuje projekt gratis (jeśli to oni ostatecznie dostaną zlecenie) to warto mieć jakąś swoją koncepcję i wtedy można na początku poprosić tylko o wycenę wybranego układu w kilku różnych miejscach.

Jak miło, z góry dziękuję serdecznie.

Generalnie wiem co chcę mieć. Ale gdzie i w jakim miejscu to już gorzej;-) Wiem, że jeśli jakaś firma dostanie zlecenie to wtedy projekt gratis. Jednakże cały dom buduję własnoręcznie (w dodatku jednoosobowo), więc etap wyposażenia kuchni jeszcze daleko przede mną. Każdy stolarz mnie pogoni, jeśli bym mu powiedział, że jak mi projekt przypasuje to za rok, dwa wezmę od niego mebelki;-)

Jutro postaram się wrzucić szkic i zaznaczę miejsca gdzie miałby być barek, gdzie jest spiżarnia i gdzie wnęka na lodówkę - tyle wiem. Wrzucić szkice czy załączyć też fotki wnętrza - może coś by pobudziły wyobraźnię.

Edytowane przez Langi_84

Czy za wysoką zabudową jest jakaś szafka stojąca, czy jest pusta. Jak to rozplanowałaś?

Moniss, czy mogłabyś mi napisać, jak rozplanować meble za wysoką zabudową tj. chodzi mi o narożnik prawej strony mebli, tam gdzie jest wysoka zabudowa.

Ile mam cm mam liczyć na

1) lodówkę w zabudowie i piekarnik w słupku

lub

lodówkę bez zabudowy i piekarnik w słupku.

Ściana ma 220cm.

Czy zmieści się za wysoką zabudową jakaś szafka narożna i jakie będą jej wymiary?

beznazwynjjjjkl.jpg