Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeszcze nie ma czym sie chwalic moja kuchnia jest na etapie planowania wiem ze chce stół w kuchni i mozliwośc zamkniecia kuchni drzwiami (doświadczenia z domu rodzinnego gdzie kuchnia jest dość otwarta i stoł jest takjakby w jadalni w salonie) przesuwanymi mam kilka pomysłow pros\ze Was o pomoc w podjeciu decyzji a moze komuś też sie przydadzą moje pomysły :wiggle:

1k.jpg2k.jpg3k.jpg do wczoraj faworytem była 1 ale jak powstała w mojej głowie 5 to póki co najbardziej mi sie podoba:)

pozdramiam:) z gory dziekuje bardzo

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze nie ma czym sie chwalic moja kuchnia jest na etapie planowania wiem ze chce stół w kuchni i mozliwośc zamkniecia kuchni drzwiami (doświadczenia z domu rodzinnego gdzie kuchnia jest dość otwarta i stoł jest takjakby w jadalni w salonie) przesuwanymi mam kilka pomysłow pros\ze Was o pomoc w podjeciu decyzji a moze komuś też sie przydadzą moje pomysły :wiggle:

[ATTACH=CONFIG]298676[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298677[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298678[/ATTACH] do wczoraj faworytem była 1 ale jak powstała w mojej głowie 5 to póki co najbardziej mi sie podoba:)

pozdramiam:) z gory dziekuje bardzo

Układ 3 i 4 zdecydowanie odpada.

Rysunek 5... tutaj raczej zgadzam się z tym co pisze szarobiały. Ile tam będzie odległości pomiędzy szafkami z płytą, a szafkami przy stole?

Najsensowniej wygąda to na rysunku 1. Rysunek 2....nie wiem ile tam masz pomiędzy szafkami a stołem, ale takie nin. 120cm odległości to by się przydało dla wygodnego użytkowania.

Co najważniejsze: wysuń zlew z kąta pod okno. Będzie wtedy wygodniej z niego korzystać i więcej miejsca pomiędzy zlewen a płytą na przygotowywanie posiłków.

Langi_84 Kuchnia nie jest aż tak duża żeby w niej umieszczać dwie płyty i dwa zlewy(?). Słupek z piekarnikiem i mikro chyba tylko w kącie między spiżarką a większym oknem.

1)Płyta na półwyspie z blatem o głębokości ok.80cm(żeby zmniejszyć trochę dystans między płytą a zlewem), zasłoniętym od strony jadalni wyższymi szafkami(np. do poziomu parapetu okien). Te wyższe szafki i blat na nich miałyby być o głębokości słupa dlatego poszerzyłabym go do ok.30-35cm - ale i to niekoniecznie bo mam na myśli jedno rozwiązanie do dokładniejszego omówienia jeśli będzie trzeba. W celu zasłonięcia boku szafek wiszących i zamaskowania różnicy poziomów między dołem tych szafek i podwyższonym blatem postawiłabym wysoką szafkę-słupek z półkami od strony jadalni. Dodatkowo fajnie by było wyrównać dół szafek wiszących do poziomu parapetu - może szufladkami, otwartą półką - i wtedy ewentualnie mogłoby nie być tej szafki-słupka. Zastanawiałam się też czy nie lepiej byłoby szafki górne powiesić tylko nad blatem półwyspu(albo nawet postawić na tym blacie) a przy oknie zostawić dla "oddechu" kawałek ściany (na zegar, płytkie półeczki, obrazki albo inne dekoracje). Wizualki na szybko, szafki przypadkowe - pokazana ogólna koncepcja.

1.jpg 1A.jpg 1B.jpg

Okap do tego układu dobrałabym raczej prosty w formie(np.typu rura) czyli niezbyt "rozłożysty" żeby jak najmniej zasłaniał okno. Albo kwestia wentylacji zorganizowana w taki sposób, żeby okap był niewidoczny. Sa urządzenia wysuwane z blatu ale to chyba bardzo drogie rozwiązanie. Można też zamontować okap wysoko nad płytą w obniżonym lekko suficie(nad samym półwyspem). Może ktoś jeszcze podrzuci jakiś inny pomysł...

2)Jeśli jednak marzycie o pokaźnym, dekoracyjnym okapie albo okapie wbudowanym w szafkę wiszącą to kuchenka musiałaby raczej stać przy ścianie.

2.jpg

Nie wiem jak długi jest ten kawałek ściany między mniejszym oknem a jadalnią i w związku z tym ile zostałoby miejsca na wiszące witryny po bokach jeśli okap byłby szeroki - odradzam wieszanie szafki górnej tuż przy mniejszym oknie. Jako, że w tym układzie nie ma półwyspu to nie ma też blatu blisko lodówki na wykładane z niej produkty - trzeba by było latać z nimi trochę dalej. A półwyspu nie ma bo według mnie, że przy takim umiejscowieniu płyty, źle by wyglądał - m.in. nie pozwoliłby na umieszczenie płyty i okapu dokładnie na środku ściany. Ostatecznie można spróbować wkomponować tu jakiś półwysep a okap wbudować w szafkę wiszącą i brak symetrii nie rzucałby się tak w oczy. W tym miejscu muszę Cię ostrzec ;), że mam specyficzne podejście do urządzania wnętrz i poza ergonomią bardzo ważna jest dla mnie ogólna kompozycja, proporcje, wyrównywanie itp czyli kwestie wizualne.

To były wstępne propozycje - jeśli trzeba to skupimy się nad którąś z nich albo będziemy kombinować dalej chociaż ja tu chyba innego sensownego ustawienia nie wymyślę. Przydałyby się dokładne wymiary kuchni(każdego kawałka ścian - po bokach okien, przy drzwiach spiżarki), odległość słupa od ścian, wysokość pomieszczenia. Podaj na jakiej wysokości jest parapet, czy nad wejściem do kuchni jest widoczny podciąg(nadproże). Jeśli masz jakieś fotki-inspiracje preferowanych rozwiązań(np okap)to też możesz zamieścić.

Anna 123p

Zniknął mój post, więc napiszę jeszcze raz.

Stół ustawiony po skosie wprowadza moim zdaniem niepotrzebny optyczny nieład i zabiera zbyt dużo miejsca.

Ja kilka miesięcy temu też szukałam pomocy przy zaprojektowaniu kuchni. Wersja, którą miałam, wydawała się jedyną słuszną i optymalną. Teraz widzę ile miała wad. Za radą forumowiczek przekułam przyłącza i zaczyna mi się klarować zupełnie inna kuchnia. Raz jeszcze wielkie dzięki.

Słuchaj dobrych rad. Lepiej zmienić coś wcześniej niż męczyć się latami w ,,złym,, wnętrzu. Pozdrawiam

Szarobiały-witam w klubie kuchni podobnych do siebie (pewnie tak będzie ,nie wiem, czy coś innego wymyślimy),

Ja mam kafle na podłogach podobne do breccia sarda, kolory ścian i kafli są pastelowe, chciałabym w kuchni (widoczna na salon) jakiś mocniejszy akcent. Ogólna koncepcja już jest ale kolorystyka-nie wiem, może biel i brąz ale w jakim kolorze blat, boki i przody mebli-nie wiem. Jak podglądam inne kuchnie to są tak cudne kolorystycznie. A jak głupia w ostatniej chwili zmieniłam sobie miejsce płyty indukcyjnej i okapu i masz babo placek-teraz się męczę, bo wszyscy ładnie mają schowane meble, widać tylko fronty a u mnie będą widoczne boki.

Gdzieś u góry wrzucałam na żywo obecną kuchnię-masz jakiś pomysł dot kolorystyki?

Jaka jest różnica w wyglądzie i użytkowaniu między lakierem mat a lakierem połysk? Nie doszłam jeszcze do tego ale skoro piszesz o tym to uświadom koleżankę. W sklepie dają próbniki i wybieraj tu z małego skrawka ....

Będę wdzięczna za podpowiedzi... Pozdrawiam

Edytowane przez BEWA
.

[ATTACH=CONFIG]298738[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]298739[/ATTACH]

Ładne... bardzo ładne :)

Nie wiem, czy można wymyślić jeszcze coś lepszego. Ta kuchnia jest jednocześnie i otwarta i jakby zamknięta, bo nie widać ewentualnego kuchennego bałaganu. Nowoczesna i jednocześnie tradycyjna. Elegancka i funkcjonalna.

Langi_84, ja popieram tę wersję.

Langi_84 Kuchnia nie jest aż tak duża żeby w niej umieszczać dwie płyty i dwa zlewy(?). Słupek z piekarnikiem i mikro chyba tylko w kącie między spiżarką a większym oknem.

1)Płyta na półwyspie z blatem o głębokości ok.80cm(żeby zmniejszyć trochę dystans między płytą a zlewem), zasłoniętym od strony jadalni wyższymi szafkami(np. do poziomu parapetu okien). Te wyższe szafki i blat na nich miałyby być o głębokości słupa dlatego poszerzyłabym go do ok.30-35cm - ale i to niekoniecznie bo mam na myśli jedno rozwiązanie do dokładniejszego omówienia jeśli będzie trzeba. W celu zasłonięcia boku szafek wiszących i zamaskowania różnicy poziomów między dołem tych szafek i podwyższonym blatem postawiłabym wysoką szafkę-słupek z półkami od strony jadalni. Dodatkowo fajnie by było wyrównać dół szafek wiszących do poziomu parapetu - może szufladkami, otwartą półką - i wtedy ewentualnie mogłoby nie być tej szafki-słupka. Zastanawiałam się też czy nie lepiej byłoby szafki górne powiesić tylko nad blatem półwyspu(albo nawet postawić na tym blacie) a przy oknie zostawić dla "oddechu" kawałek ściany (na zegar, płytkie półeczki, obrazki albo inne dekoracje). Wizualki na szybko, szafki przypadkowe - pokazana ogólna koncepcja.

[ATTACH=CONFIG]298737[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]298738[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]298739[/ATTACH]

Okap do tego układu dobrałabym raczej prosty w formie(np.typu rura) czyli niezbyt "rozłożysty" żeby jak najmniej zasłaniał okno. Albo kwestia wentylacji zorganizowana w taki sposób, żeby okap był niewidoczny. Sa urządzenia wysuwane z blatu ale to chyba bardzo drogie rozwiązanie. Można też zamontować okap wysoko nad płytą w obniżonym lekko suficie(nad samym półwyspem). Może ktoś jeszcze podrzuci jakiś inny pomysł...

2)Jeśli jednak marzycie o pokaźnym, dekoracyjnym okapie albo okapie wbudowanym w szafkę wiszącą to kuchenka musiałaby raczej stać przy ścianie.

[ATTACH=CONFIG]298740[/ATTACH]

Nie wiem jak długi jest ten kawałek ściany między mniejszym oknem a jadalnią i w związku z tym ile zostałoby miejsca na wiszące witryny po bokach jeśli okap byłby szeroki - odradzam wieszanie szafki górnej tuż przy mniejszym oknie. Jako, że w tym układzie nie ma półwyspu to nie ma też blatu blisko lodówki na wykładane z niej produkty - trzeba by było latać z nimi trochę dalej. A półwyspu nie ma bo według mnie, że przy takim umiejscowieniu płyty, źle by wyglądał - m.in. nie pozwoliłby na umieszczenie płyty i okapu dokładnie na środku ściany. Ostatecznie można spróbować wkomponować tu jakiś półwysep a okap wbudować w szafkę wiszącą i brak symetrii nie rzucałby się tak w oczy. W tym miejscu muszę Cię ostrzec ;), że mam specyficzne podejście do urządzania wnętrz i poza ergonomią bardzo ważna jest dla mnie ogólna kompozycja, proporcje, wyrównywanie itp czyli kwestie wizualne.

To były wstępne propozycje - jeśli trzeba to skupimy się nad którąś z nich albo będziemy kombinować dalej chociaż ja tu chyba innego sensownego ustawienia nie wymyślę. Przydałyby się dokładne wymiary kuchni(każdego kawałka ścian - po bokach okien, przy drzwiach spiżarki), odległość słupa od ścian, wysokość pomieszczenia. Podaj na jakiej wysokości jest parapet, czy nad wejściem do kuchni jest widoczny podciąg(nadproże). Jeśli masz jakieś fotki-inspiracje preferowanych rozwiązań(np okap)to też możesz zamieścić.

alicyja - nie wiem co powiedzieć, brak mi słów, jestem pod wielkim wrażeniem. Tak 80% trafiłaś idealnie w nasze (żony i moje) oczekiwania. Co prawda styl chciałbym inny, ale na razie nie o to chodzi. Bardziej mi zależy na wstępnym rozmieszczeniu urządzeń. Piekarnik i mikrofala faktycznie w tym miejscu pasuje najlepiej.

O płycie w barku (półwyspie, tak?) nie myślałem, ale rozwiązania rewelacyjne.

Pomysł na dwa zlewozmywaki oraz drugą małą (dwu polową płytę) wziął się stąd ponieważ często uwielbiam gotować razem z żoną, a wtedy robimy każdy po swojemu;-) Może zamiast dwóch płyt i dwóch zlewozmywaków. Dołożyć gdzieś na półwyspie tylko sam 1 komorowy zlewozmywak - wiem, wiem upieram się;-)

Ogólnie dla nas także ważniejsza jest estetyka niż idealna ergonomia. Bardziej mi leży pierwsza wersja, z tym większym blatem.

Ten słupek z pólkami od strony jadalni bardziej myślałem aby był w formie witryny tzn. zamykany półokrągły od strony jadalni. To samo z filarem między lodówką, a wejściem do kuchni. Może zaokrąglić jemu jeden kant i przedłużyć półwyspę prostopadle w stronę ściany z większym oknem (takie jakby "L"). Ale nie wiem czy to się zmieści, czy w środku nie zostanie za mało miejsca na poruszanie się.

Okap zwisający nad płytą, będzie fajnie wyglądał, ale jak już to będzie to coś małego, nie za duży. Barek od strony jadalni chciałbym aby był wykończony płytkami z piaskowca lub cegły, może nie na całej powierzchni. Generalnie tak aby można było przy nim sobie usiąść od strony jadalni,

Szafki nad blatem półwyspu też bardzo interesujące.

Ogólny styl kuchni docelowo miałby być jak na fotkach poniżej - fronty szafek z witrynami. Może szafki dać pod sam sufi? Czy to tylko do dużych kuchni?

Dzisiaj byłem pomierzyć dokładniej pomieszczenia, ale nie pomierzyłem tak dokładnie jak byś chciała - jutro podjadę zmierzyć wszystkie zakamarki. Może naszkicuję coś odręcznie i zeskanuję - a Ty, czy ktoś inny oceni trzeźwym okiem.

kuch2.jpg

kuch3.jpg

Langi_84, Szafki pod sam sufit to rozwiązane polecane głównie do bardzo małych kuchni gdzie każda dodatkowa półka się liczy. Do pokazanego przez Ciebie stylu raczej to nie pasuje ale nie mówię definitywnie "nie". Na zamieszczonych inspiracjach podoba mi się kolor frontów i ogólnie dolna zabudowa jest ładna ale naciupcianie wiszących szafeczek w stylu "każda innej wysokości, szerokości" jakieś dziwne załamania, łukowate wycięcia itp. to koszmar. Mam nadzieje ze nie jesteście zwolennikami takich aranżacji "na bogato" czyli podejścia typu "wieszamy wszystkie rodzaje szafek które jakiś projektant raczył wymyślić".

Nie wiem o jakie zaokrąglenie słupa nośnego i słupka meblowego chodzi - możesz to jakoś narysować na rzucie? Mam złe przeczucia...

Dodanie prostopadłego blatu do półwyspu za bardzo utrudni poruszanie się po kuchni, zwłaszcza dwóm osobom gotującym jednocześnie.

Skoro przy barku ma być miejsce do siedzenia i jedzenia to zastanówcie się czy przy tak wysoko umieszczonym blacie będzie Wam(a zwłaszcza Waszym dzieciom) wygodnie. Ja - dorosła, wysoka baba - mam lęk wysokości siedząc na wysokich hokerach i wydają mi się one niestabilne a co będzie jak na takim usiądzie kilkuletni szkrab, wiercący się i traktujący wszelkie krzesła jak koniki na biegunach;)... Można na przykład blat służący za barek zrobić na tej samej wysokości co na półwyspie ale wtedy nie masz zasłonięcia kuchni a zwłaszcza płyty i stojących na niej garnków. Jedna z forumowiczek płytę na wyspie zasłoniła stojącymi na blacie doniczkami z zielskiem. Można też za "plecami" półwyspu postawić ściankę wyższą niż jego blat ale już blat barowy od strony jadalni zrobić nie na górze tej ścianki tylko na jakiejś wygodniejszym, niższym poziomie.

Dokładne wymiary i ewentualnie swoje pomysły możesz nanieść na rzut w paincie - najlepiej jakbyś od razu wykadrował też fragment obejmujący samą kuchnię i w miarę możliwości go powiększył żeby wszystko było czytelne.

Langi_84, Szafki pod sam sufit to rozwiązane polecane głównie do bardzo małych kuchni gdzie każda dodatkowa półka się liczy. Do pokazanego przez Ciebie stylu raczej to nie pasuje ale nie mówię definitywnie "nie". Na zamieszczonych inspiracjach podoba mi się kolor frontów i ogólnie dolna zabudowa jest ładna ale naciupcianie wiszących szafeczek w stylu "każda innej wysokości, szerokości" jakieś dziwne załamania, łukowate wycięcia itp. to koszmar. Mam nadzieje ze nie jesteście zwolennikami takich aranżacji "na bogato" czyli podejścia typu "wieszamy wszystkie rodzaje szafek które jakiś projektant raczył wymyślić".

Nie wiem o jakie zaokrąglenie słupa nośnego i słupka meblowego chodzi - możesz to jakoś narysować na rzucie? Mam złe przeczucia...

Dodanie prostopadłego blatu do półwyspu za bardzo utrudni poruszanie się po kuchni, zwłaszcza dwóm osobom gotującym jednocześnie.

Skoro przy barku ma być miejsce do siedzenia i jedzenia to zastanówcie się czy przy tak wysoko umieszczonym blacie będzie Wam(a zwłaszcza Waszym dzieciom) wygodnie. Ja - dorosła, wysoka baba - mam lęk wysokości siedząc na wysokich hokerach i wydają mi się one niestabilne a co będzie jak na takim usiądzie kilkuletni szkrab, wiercący się i traktujący wszelkie krzesła jak koniki na biegunach;)... Można na przykład blat służący za barek zrobić na tej samej wysokości co na półwyspie ale wtedy nie masz zasłonięcia kuchni a zwłaszcza płyty i stojących na niej garnków. Jedna z forumowiczek płytę na wyspie zasłoniła stojącymi na blacie doniczkami z zielskiem. Można też za "plecami" półwyspu postawić ściankę wyższą niż jego blat ale już blat barowy od strony jadalni zrobić nie na górze tej ścianki tylko na jakiejś wygodniejszym, niższym poziomie.

Dokładne wymiary i ewentualnie swoje pomysły możesz nanieść na rzut w paincie - najlepiej jakbyś od razu wykadrował też fragment obejmujący samą kuchnię i w miarę możliwości go powiększył żeby wszystko było czytelne.

Generalnie kaskada szafek tez nie bardzo mi leży, chodzi mi właśnie o same fronty i ogólnie wygląd szafek, ta różnorodność wysokości trochę chaosu wprowadza.

Kwestia zasiadania przy barku będzie należała do bardziej okazjonalnych niż funkcjonalnych.

Blat barku na tej samej wysokości co blat półwyspu to raczej nie. Wysokość jak w pierwszym projekcie była bardzo OK.

Ścianka za plecami półwyspu tez mogła być całkiem ciekawym rozwiązaniem, ciekaw jestem jak by to wyglądało.

Tak jak pisałem wcześniej, dzisiaj podjadę dokładnie wszystko pomierzyć. Także postaram się coś naszkicować z tymi słupkami o co mi chodzi.

Mam nadzieję, że nie wymyślam za bardzo?

Bewa

Dlaczego wybrałam kuchnię lakier mat ?

-Taka wersja bardziej pasuje, według mnie, do drewnianych, matowych, białych drzwi i starego stołu z toczonymi nogami.

-Wydaje mi się, że przy rogowym oknie, od frontów lakierowanych na połysk, światło strasznie się będzie odbijać.

-Połysk błyszczy i oświetlenie wewnętrzne też się w nim odbija.

-Jeśli chodzi o użytkowanie to na jasnych frontach najmniej widać, niezależnie czy mat, czy połysk. W pierwszej i drugiej kuchni miałam błyszczące drzwiczki i ze sprzątaniem nie było problemu.

Wybierając kolorystykę najlepiej widzieć podobne realizacje. Wtedy wybierzesz to, co Ci się najbardziej podoba.

Czy znasz ,,moją budowę'' muratora? Ja często tam zaglądam. Wiele rozwiązań mi się podoba, wiele można podejrzeć. Inwestorzy wstawiają zdjęcia ze swoich realizacji. Zajrzyj, może Ci się przyda.

Znalazłam Twoją kuchnię. Myślałam, że jeszcze bardziej ,, budowlana,, jesteś, a tu podłogi, ściany, drzwì gotowe.

Widziałabym w takim wnętrzu białą kuchnię z dodatkiem koloru jaki masz na drzwiach do spiżarni. Proponowała to moniss w jednym z pierwszych projektów (post z 19 XI). Według mnie przy wyraźnym rysunku podłogi i płytek nadszafkowych nie trzeba już kombinować.

Czy w salonie masz meble ? Jeśli tak to jakie ?

Pozdrawiam

Edytowane przez szarobiały

Langi_84, Podejście drugie. Zmieniłam na wizualce rodzaj frontów na bardziej podobny do tych z Twojej inspiracji ale nie spodziewaj się za wiele - ze względu na ograniczenia programu wizualizacje i tak nie będą super realistyczne. Niedopracowane są różne detale, nie zwracałam na razie uwagi na ścianę z lodówką i wejściem do spiżarki, pozostałe kolory itp

3A.jpg 3B.jpg 3C.jpg

Otwarte półki w słupku meblowym zmieniłam na witryny. Słup nośny został pogrubiony, żeby miał te same wymiary co te wysokie witryny i jest obłożony podobnym materiałem. Półwysep z płytą ma teraz standardową głębokość blatu, za jego plecami jest postawiona wyższa ścianka(grubość ok.6-8cm) - powyżej blatu obłożona drewnem(opcjonalnie) a poniżej cegłą(od strony jadalni). Blacik barowy też drewniany(niekoniecznie).

Wiszące witryny są do sufitu, obok nich wkomponowałam otwarte półki ale mogą być same przeszklone fronty. Szufladki wyrównujące linię szafek wiszących do poziomu parapetu(jak w poprzedniej wersji) też mogą być.

Jeśli bardzo zależy Wam na zaokrąglonej witrynce to możecie jedną taką powiesić jako zakończenie ciągu witryn wiszących, od strony okna. Dodatkowo możecie na końcu półwyspu wstawić zaokrągloną dolną szafkę(otwartą lub z drzwiczkami) i zaokrąglić róg blatu.

4A.jpg

Zagwozdkę mam z okapem a raczej z ukryciem rury odprowadzającej opary(jeśli okap ma pracować w trybie wyciągu a nie pochłaniacza). W sumie mam wątpliwości czy obniżenie sufitu(o ok.15cm lub trochę mniej) wyszłoby pomieszczeniu na dobre. Chyba, że i tak planowaliście sufit podwieszany i zamontowanie w nim oświetlenia. Jeśli obniżenie sufitu nie wchodzi w grę to jest jeszcze opcja poprowadzenia rury za podciągiem(wzdłuż niego) - jeśli jest podciąg bo jeśli nie ma to trzeba dobudować;). Dużo zależy też od tego gdzie jest kanał wentylacyjny albo "wylot" w ścianie zewnętrznej do którego należy podłączyć rurę - nie widać tego na rzucie i fotce.

Edytowane przez alicyja

Bewa

.

Znalazłam Twoją kuchnię. Myślałam, że jeszcze bardziej ,, budowlana,, jesteś, a tu podłogi, ściany, drzwì gotowe.

Widziałabym w takim wnętrzu białą kuchnię z dodatkiem koloru jaki masz na drzwiach do spiżarni. Proponowała to moniss w jednym z pierwszych projektów (post z 19 XI). Według mnie przy wyraźnym rysunku podłogi i płytek nadszafkowych nie trzeba już kombinować.

Czy w salonie masz meble ? Jeśli tak to jakie ?

Pozdrawiam

Szarobiały, dom to jak wiesz, jest skarbonką bez dna. Zamiast zrobić kuchnię zrobiłam u góry łazienkę na którą już brakło kasy. I nie żałuję tej decyzji, nie wyobrażam sobie tak brudnej roboty teraz. Wstawiliśmy to co było . Sprzęty nowe już mam, nie wiem tylko co z lodówką-czy w zabudowie czy wolnostojąca. Jej miejsce jest na tej ścianie po prawej stronie. Dwóch znajomych ma lodówkę w spiżarce, nigdy nie narzekali ale ja teraz na żywo przetestowałam funkcjonalność kuchni z lodówką w spiżarce i powiedziałam: n i g d y więcej. Po każdy kawałek sera, masło idę do spiżarki, drzwi są wiecznie otwarte! Masakra!

Drzwi są bardzo ciemne, mocny orzech i mamy z mężem obawy, czy nie będzie za ciemno jak zrobimy także taki ciemny bok mebli, który będzie widoczny na salon. Stąd nie wiem jak dobrać kolorystycznie, może połączyć biały+ wenge . Przyzwyczajona jestem do jasnych blatów. To gdzie dać ciemne akcenty? Mam jeszcze jeden pomysł na połączenie takich kolorów, jak znajdę zdjęcie to Ci podeślę.

Meble w salonie mam, ale będą wymienione. Tylko jakaś komoda, stolik pod TV. Wypoczynek też do wymiany, Skłaniam się ku wenge. Pozdrawiam cieplutko

Witam wszystkich!

Podglądam forum od jakiegoś czasu i w końcu odważyłam się zadać pierwsze pytanie.

Obecnie zaczynamy urządzanie naszego domu.

Mamy pierwsza wizualizację kuchni.

Prosiłabym o kilka rad:

- czy zostawić szafkę wiszącą po stronie półwyspu?

- jeżeli zostawić to jaki kolor - biały czy drewno - tak jak szafki po lewej stronie.

- co na podłogę panel czy płytka?

- czy zostawiać wnękę w półwyspie czy zabudować?

Będę ogromnie wdzięczna za propozycje - wszelkie uwagi mile widziane !

:)

2_c.jpg2_e.jpg3_b.jpg3_c.jpgc.jpg

Langi_84, Podejście drugie. Zmieniłam na wizualce rodzaj frontów na bardziej podobny do tych z Twojej inspiracji ale nie spodziewaj się za wiele - ze względu na ograniczenia programu wizualizacje i tak nie będą super realistyczne. Niedopracowane są różne detale, nie zwracałam na razie uwagi na ścianę z lodówką i wejściem do spiżarki, pozostałe kolory itp

[ATTACH=CONFIG]298939[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]298940[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]298941[/ATTACH]

Otwarte półki w słupku meblowym zmieniłam na witryny. Słup nośny został pogrubiony, żeby miał te same wymiary co te wysokie witryny i jest obłożony podobnym materiałem. Półwysep z płytą ma teraz standardową głębokość blatu, za jego plecami jest postawiona wyższa ścianka(grubość ok.6-8cm) - powyżej blatu obłożona drewnem(opcjonalnie) a poniżej cegłą(od strony jadalni). Blacik barowy też drewniany(niekoniecznie).

Wiszące witryny są do sufitu, obok nich wkomponowałam otwarte półki ale mogą być same przeszklone fronty. Szufladki wyrównujące linię szafek wiszących do poziomu parapetu(jak w poprzedniej wersji) też mogą być.

Jeśli bardzo zależy Wam na zaokrąglonej witrynce to możecie jedną taką powiesić jako zakończenie ciągu witryn wiszących, od strony okna. Dodatkowo możecie na końcu półwyspu wstawić zaokrągloną dolną szafkę(otwartą lub z drzwiczkami) i zaokrąglić róg blatu.

[ATTACH=CONFIG]298946[/ATTACH]

Zagwozdkę mam z okapem a raczej z ukryciem rury odprowadzającej opary(jeśli okap ma pracować w trybie wyciągu a nie pochłaniacza). W sumie mam wątpliwości czy obniżenie sufitu(o ok.15cm lub trochę mniej) wyszłoby pomieszczeniu na dobre. Chyba, że i tak planowaliście sufit podwieszany i zamontowanie w nim oświetlenia. Jeśli obniżenie sufitu nie wchodzi w grę to jest jeszcze opcja poprowadzenia rury za podciągiem(wzdłuż niego) - jeśli jest podciąg bo jeśli nie ma to trzeba dobudować;). Dużo zależy też od tego gdzie jest kanał wentylacyjny albo "wylot" w ścianie zewnętrznej do którego należy podłączyć rurę - nie widać tego na rzucie i fotce.

Alicyja, Langi_84 jestem pod wrażeniem! Cudownie!

Projekt tym bardziej jest mi bliski ponieważ układ kuchni jest taki sam jak u mnie. Mam także dwa okna, w tym samym miejscu spiżarkę. Nie mam wnęki na lodówkę. Też myślałam o takim wariancie.

Tutaj samotny słupek po prawej stronie okna wygląda bardzo ciekawie. Podoba mi się rozwiązanie po lewej stronie, fajnie oddzielają salon od reszty.

Jak myślicie, czy w kuchni nowoczesnej kuchni można coś takiego zrobić? Ja jedyne szafki górne mam w tym samym miejscu. Kuchnia ma wymiary 329cm, 307cm. Okna w tym samym miejscu.

[ATTACH=CONFIG]298939[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]298940[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]298941[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]298946[/ATTACH]

Po raz kolejny jest bardzo ładnie. Tzn. jeszcze ładniej;-) Koncepcja chyba pozostanie jak na ostatniej wizualizacji. Tzn. jeśli mowa o wyglądzie szafek. Ale co do półwyspu to chyba będzie on z wizualizacji dla wersji nr 1 - tzn. blat dwupoziomowy oraz szafki z przodu. Tak jak wspominałaś.

Witryny w słupku są prawie idealne, cały czas myślę nad tym zaokrągleniem (ale to postaram się naszkicować).

Jeśli chodzi o okap to jeszcze nie jest przygotowany do niego kanał wywiewny - liczyłem się z tym, że nie będzie wiadomo, co gdzie będzie umieszczone w kuchni - więc coś się wykombinuje. Sufit będziemy chcieli częściowo obniżyć, ale tylko w koło ścian lub na długości jednej ściany - dokładnie nie wiem;-)

Chciałem dzisiaj podjechać na budowę i wszystko pomierzyć, ale teraz jest już ciemno i niewiele będzie widać, a przy latarce to nie robota. W sobotę rano podjadę sobie wszystko pomierzyć i przygotować szkice tych "zaokrągleń"

Prześlę też więcej fotek z budowy.

Możemy się tak umówić, że to już będzie ostateczna wersja - nie chciałbym nadużywać Twojego cennego czasu i chęci pomocy.

kuch1.jpg

Langi_84, ja tak z innej beczki. Czy nie masz przypadkiem stropu kanałowego (na fotce tak to wygląda)?

A jaka wentylacja? Bo jeśli mechaniczna wywiewno-nawiewna, to forumowe dziewczyny, które nie zamontowały okapów/pochłaniaczy/wyciągów a już użytkują swoje domy, twierdzą że przy WM nie są potrzebne (wypowiedzi z tego wątku sprzed miesiąca czy dwóch).

Ale co do półwyspu to chyba będzie on z wizualizacji dla wersji nr 1 - tzn. blat dwupoziomowy oraz szafki z przodu.

Popieram tę decyzję, bo te witrynki od strony jadalni bardzo ładnie wyglądają.

Tutaj jedna z moich ulubionych wnętrzarskich fotek z szafkami pod podwyższonym barkiem:

FRONTEM-DO-SALONU--Do-polwyspu-na-granicy-kuchni-i.jpg

[ATTACH=CONFIG]299035[/ATTACH]

Langi_84, ja tak z innej beczki. Czy nie masz przypadkiem stropu kanałowego (na fotce tak to wygląda)?

A jaka wentylacja? Bo jeśli mechaniczna wywiewno-nawiewna, to forumowe dziewczyny, które nie zamontowały okapów/pochłaniaczy/wyciągów a już użytkują swoje domy, twierdzą że przy WM nie są potrzebne (wypowiedzi z tego wątku sprzed miesiąca czy dwóch).

Popieram tę decyzję, bo te witrynki od strony jadalni bardzo ładnie wyglądają.

Tutaj jedna z moich ulubionych wnętrzarskich fotek z szafkami pod podwyższonym barkiem:

[ATTACH=CONFIG]299037[/ATTACH]

moniss, strop mam filigran, wentylacja docelowo ma być mechaniczna, ale wszystko zależy od funduszy;-)

Fotka kuchni jaką dołączyłaś jest naprawdę świetna. Faktycznie witrynki w barku wyglądają świetnie.

Langi_84, Nie mam kompletnie pojęcia jak miałoby się zgrać to zaokrąglenie wysokiego słupka z witrynami z podwyższonym blatem i witrynami pod nim. Proponuję po prostu zrobić jak na inspiracji od moniss (czyli bez słupka) a wiszące witryny zakończyć z obu stron zaokrągleniami jeśli są takie wymarzone;). I już nie podwieszać szufladek - można jakieś ewentualnie wpasować między podwyższony blat a blat półwyspu, dostępne od strony płyty.

5A.jpg 5B.jpg

Witam wszystkich. Od pewnego czasu śledzę forum ponieważ jestem na etapie budowy domu. Utknęłam na projekcie kuchni. Kuchnia jest dosyć nieustawna (jedno z okien jest do ziemi). Myślimy o białych matowych frontach i drewnianym blacie (bądź jakimś laminacie). Wstępnie przygotowałam projekt, ale nie wiem czy ma to jakiś sens (na wizualizacjach ukryłam ściany od spiżarni, które widać na rzucie z góry). Przyda się pomoc i spojrzenie z zewnątrz. Zależy nam by lodówka była wolnostojąca (chcemy wykorzystać lodówkę, którą mamy teraz) i by znajdowała się jak najbliżej wejścia do kuchni. I właśnie ta ściana z lodówką to moja największa bolączka. Kompletnie nie wiem jak tą przestrzeń zagospodarować. Nie wiem też co umieścić i gdzie dokładnie na ścianie nad blatem.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

Kuchnia 1.JPG Kuchnia 2.JPG Kuchnia 4.JPG Kuchnia 3.JPG

Wzorując się na projekcie kuchni proponowanym BEWIE zrobiłam wizualizację mojej kuchni. Spójrzcie proszę i napiszcie co tu można ulepszyć? Trochę nie podoba mi się widok z jadalni, ale nie wiem jak go zmienić. Rozmieszczenie szuflad przypadkowe, to absolutnie nie jest przemyślana wersja. Pozdrawiam.