Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]299194[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]299195[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]299197[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]299196[/ATTACH]

Wzorując się na projekcie kuchni proponowanym BEWIE zrobiłam wizualizację mojej kuchni. Spójrzcie proszę i napiszcie co tu można ulepszyć? Trochę nie podoba mi się widok z jadalni, ale nie wiem jak go zmienić. Rozmieszczenie szuflad przypadkowe, to absolutnie nie jest przemyślana wersja. Pozdrawiam.

Jakie wymiary ma Twoja kuchnia? Ściana po lewej, na wprost i ta po lewej stronie?

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochani moi!

Całą niedzielę spędziłam wertując to forum i bardzo chętnie usłyszałabym Wasze sugestie na temat moich pomysłów :) Jestem na etapie SSZ był u nas elektryk i kazał zastanowić się nad gniazdkami dlatego postanowiłam rozrysować trochę moją kuchnię i przemyśleć już dokładnie co gdzie usytuować żeby się później nie rozczarować i nie przerabiać wszystkiego :D

Proszę Was o pomoc i porady.

1. Czy dałby ktoś radę w jakimś lepszym programie rozrysować mi tą kuchnię żebym mogła z tym iść, do zaprzyjaźnionego stolarza który robi dobrze i precyzyjnie swoją robotę ale cóż trzeba mu konkretnie pokazać czego się chce :) ja próbowałam w ikea planner ale niestety nie wszystko dało się tam ująć :/

2. Poradźcie jak usytuować względem siebie lodówkę kuchenkę zlew i zmywarkę tak żeby w przyszłości było to najpraktyczniejsze. Na rzucie wrzuciłam rozmieszczenie na której ścianie co bym widziała tylko nie wiem gdzie zostawić mniej gdzie więcej blatu roboczego pomiędzy nimi, gdzie dać zmywarkę aby była najpraktyczniejsza

Zdecydowałam się już na:

- styl nowoczesny/skandynawski

- szare płytki imitujące beton na podłogę

- białe fronty (mat czy połysk? jak cenowo to się różni?)

- czarny/ grafitowy blat, czarny zlew na 1,5 komory

- białe szafki na górze pod sam sufit najlepiej 2 rzędy

- białe kafelki na ścianę

- podwieszone sufity z halogenami przy szafkach

Poradźcie proszę co i jak, bo bardzo cenię sobie Wasze doświadczenie w tej sprawie ;)

Page6.jpgPage4.jpgPage1(1).jpg10952_bbbee62a-2a93-4612-a095-bf8b84be0ce7_max_900_1200_-kuchnia-styl-nowoczesny.jpg56716_d065b0e0-879c-48fe-bdb6-4421d1fe4834_max_900_1200_-kuchnia-styl-nowoczesny.jpg

BEWA moja kuchnia ma 305x565, ale w rogu wydzielona jest jeszcze spiżarka (125x175).

Mam przejście z jadalni do kuchni o szerokości 180 cm i długości 175 cm. Może postawię tam kiedyś szafkę ,,stołową,, (wąską na talerze, sztućce, obrusy). Ale zdecydujemy dopiero po zrobieniu mebli kuchennych.

Ściany o które pytasz mają wymiary:

--- ta z drzwiami do kuchni 390 cm

--- na wprost 305 cm

--- ściana ze zlewem 565cm, ale wykorzystam na meble kuchenne około 4 m

Zobacz na 534 str. jest rzut mojej kuchni.

Pozdrawiam

Witam

Wracam do tematu po kilku tygodniach kombinowania.

Help

Mam mętlik w głowie w sprawie szafek wiszących.

W międzyczasie podzwoniłem do developera i wysokość mieszkania to planowo 2.75 metra (spodziewałem się nieoc mniej) i koncepcja mi się posypała.

Kombinuję czy dawać je do samego sufitu dopasowując wysokość ich zawieszenia.

Zacząłem od 80tek, szybko przeszedłem na 100ki, a ostatnio kombinuję nawet z zabudowa 120cm :D

Może jaka kobieta rzuci okiem czy nie projektuję sobie potworka na zasadzie wcisnąć jak najwięcej szafek?

Chciałbym uniknać zabudowy karton-gips , więc albo luka na górze na wentylację i płaski tunel do okapu (wtedy zapewne z nierdzewki) albo 8-10cm blenda w kolorze mebli

szafki 120cm (100cm nad okapem teleskopowym)

1.jpg2.jpg3.jpg

szafki 100 cm (80 nad okapem)

1.jpg2.jpg

Podział pionowy do poprawy będzie prawdopodobni 2 lub 1 rząd szafek.

w lukach były by blendy.

Nie wiem też czy nie darować sobie tej szafki/szafek nad lodówka wolnostojącą.

Edytowane przez 99tomcat

:)Czy ktoś ma metalowy zlew łatwy w użytkowaniu (bez konieczności wycierania go do sucha po każdym użyciu) ? Czy wogóle takie istnieją ?

A może taki ze strukturą lnu?

struktura.jpg

Miałam taki w poprzedniej kuchni (a specjalnie takiego szukałam, aby nie wycierać zwykłego po każdym użyciu).

alicyja, załączam szkic, z dokładniejszymi wymiarami, tj. wysokość pomieszczenia, wysokość do podciągu, wysokość do parapetu oraz pozostałe wymiary pomieszczenia.

Mam nadzieję, że załącznik będzie widoczny ponieważ załączałem plik ponad 1MB w dobrej rozdzielczości, a widzę, że teraz ma niecałe 100kB.

Dorzuciłem też szkic barku z tym "zawinięciem" przy wnęce na lodówkę - co Ty o tym myślisz?

Faktycznie - masz rację - słupek/witryna od strony jadalni w wersji zaokrąglonej pasowałby jak świni siodło;-)

HPSC0994a.jpg

Tak długo go szukałam, więc jak miałabym nie być z niego zadowolona ;) hehe

A tak na poważnie, to w szkole non stop po zajeciach praktycznych musiałyśmy szorować zlewy z nierdzewki do sucha, więc pierwsza moja własna kuchnia, którą urządzałam musiała mieć zlew, którego nie trzeba przecierać kilka razy dziennie.

I rzeczywiście na strukturze wodne zacieki nie były tak widoczne. Bardzo mi odpowiadał jego wygląd - zaokrąglone rogi oraz delikatny satynowy połysk :)

Teraz, w wynajmowanej chałupce, mam znów zwykły (stan zastany), ale już darowałam sobie jego przecieranie, bo wodne zacieki przestały mi przeszkadzać - chyba z wiekiem człowiek staje się coraz bardziej leniwy :p

Znalazłam nawet stare foto mojej kuchni z tym zlewem:

kuchnia-kącik1.jpg

Tak się teraz zastanawiam, jak się go myło, czy równie łatwo jak zwykły bez struktury... Teoretycznie strukturę powinno się myć trudniej niż gładki, ale jakoś nie potrafię sobie tej czynności przypomnieć, więc pewnie tak źle nie było, skoro w pamięć mi to nie zapadło ;)

Edytowane przez moniss

:)Czy ktoś ma metalowy zlew łatwy w użytkowaniu (bez konieczności wycierania go do sucha po każdym użyciu) ? Czy wogóle takie istnieją ?

Ja w starej kuchni miałem zlew metalowy gładki, dwie komory, nakładany na szafkę (nie wpuszczany).

Jak dobrze pamiętam, firma Franke i kupiony około 20 lat temu. Wygląda jak nowy, dosłownie :)

Planuję go sprzedać, bo zmieniałem meble i kupiłem granitowy, wpuszczany w blat.

A czy dzisiaj robią takie wytrzymałe? Tego nie wiem... Dzisiaj wszystko się psuje. Musi się psuć, żeby napędzać biznes.

Zainteresowałam się zlewem metalowym, bo pasowałby mi do pochłaniacza z takiego samego materiału. Pochłaniacz będzie bardzo widoczny - zawiśnie na pustej ścianie bez szafek.

W obecnym mieszkaniu mam jednokomorowy zlew z kwarcytu. Po jedenastu latach intensywnego użytkowania nie wygląda źle, ale bez polania go jakąś chemią nie ma mowy o domyciu.

Poza tym podoba mi się często coś innego niż wszystkim. Tak mam, cóż zrobić ?

Kupowałam w ubiegłym roku muszlę sedesową. Upatrzyłam sobie wielką, kanciastą. Obok przechodziło młode małźeństwo. ,,Jejku, jaka krowa,, , ,,zobacz jaki paskudny,, usłyszałam, gdy mijali mój sedes. Normalnie to powinnam odpuścić. Ale co mi tam. Najważniejsze, że mi się podoba. Kupiłam.

Dziękuję za informacje nt stalowych zlewów. Pozdrawiam

Edytowane przez szarobiały

Langi_84 Mnie się opcja z tym dodatkowym blatem niezbyt podoba

6A.jpg

Powstało dość długie i zwężone wejście do kuchni i chociaż te 90cm szerokości wydaje się wystarczające żeby wygodnie przechodzić a może nawet korzystać z lodówki to jednak radziłabym Wam to sprawdzić. Możecie narysować/nakleić sobie na podłodze pomieszczenia zarysy szafek/blatów i przeprowadzić "symulację" użytkowania kuchni.

Nie wiem czy chcielibyście ten dodatkowy blat podwyższony(chyba byłoby ładniej patrząc od strony jadalni ale trochę mniej wygodnie odkładać zakupy lub produkty wyjęte z lodówki) czy raczej na takiej samej wysokości co blat na pozostałych szafkach.

Na wizualce blat wzdłuż podciągu(za plecami witryn od strony jadalni) jest płytszy niż standardowy(ok.35cm) - tak chyba jest narysowane na Twoim rzucie - więc płyta jest tym razem przy ścianie(a okap wbudowany w szafkę wiszącą). Jeśli przywiązaliście się do myśli o płycie umieszczonej jak na poprzednich wersjach(z okapem wyspowym) to na rzucie narysowane jest kilka możliwości z zachowaniem zaokrąglenia szafek/blatu przy słupie na wejściu do kuchni.

- Czerwony zarys to blat o standardowej głębokości, który można wykończyć zaokrągleniem zaznaczonym żółtą kreską albo bardziej wystającym półokrągłym blatem - pomarańczowy obrys.

- Niebieski zarys to blat o głębokości ok.80cm wraz z sugerowanym wykończeniem.

blaty.jpg

Blat pod płytą o głębokości 80cm pozwoliłby na wstawienie od strony jadalni witryn głębszych niż 24cm(szerokość słupa)bo tak płytkie mogą nie być funkcjonalne(zależy jeszcze co chcecie w nich trzymać). Poza tym od płyty do zlewu byłoby bliżej o te 20cm.

witryny.jpg

Szafki wiszące:

Jeśli półokrągła witryna od strony jadalni będzie powieszona tuż pod podciągiem a pozostałe szafki do sufitu to powstanie półokrągło-kanciaste wcięcie na styku tych elementów. Szafki powieszone do wysokości podciągu trochę lepiej się prezentują. Jest jeszcze opcja z szafkami do wysokości górnej krawędzi okna czyli ani do sufitu ani do podciągu :)

wiszące.jpg

Najłatwiej byłoby zaaranżować szafki górne gdyby od strony jadalni była normalna prostokątna(niezaokrąglona) szafka lub nawet ten wysoki słupek jak na moich pierwszych projektach. Nie brałam na razie pod uwagę kwestii ukrycia rury od okapu jeśli będzie przy tamtej ścianie.

Na powyższych wizualkach w wiszących szafkach jest od dołu wcięcie na okap. Producenci okapów przeważnie zalecają wieszanie ich zdaje się w odległości 75cm od palników płyty gazowej a szafki wiesza się 55-60cm nad blatem i niestety wychodzą takie "schodki". W przypadku płyty indukcyjnej okap mógłby być równo z szafkami a jeśli płyta będzie na półwyspie to problem nie istnieje.

W kuchniach klasycznych często na górze szafek wiszących i wysokich montuje się listwy dekoracyjne - są takie na jednej z Twoich inspiracji. To też powinno być wzięte pod uwagę przy planowaniu wysokości zabudowy.

Zdecydowaliście już jak oświetlicie blaty tam gdzie nie będzie szafek górnych? Halogeny, reflektorki, lampy wiszące? A dekoracja okien jaka będzie? Firanki, rolety zwykłe bądź rzymskie, zazdrostki?

Witam. Bardzo proszę o ocenę mojego projektu-czy coś powinnam zmienić bezwzględnie, zwłaszcza jeśli chodzi o układ/funkcjonalność. Kolorystyka jest na razie wstępna aczkolwiek skłaniamy się ku temu żeby tak zostało...Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie

[ATTACH=CONFIG]300087[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]300088[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]300089[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]300090[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]300091[/ATTACH]

Bateria od zlewu nie będzie przeszkadzać w otwieraniu okna?

[ATTACH=CONFIG]300092[/ATTACH]

Powstało dość długie i zwężone wejście do kuchni i chociaż te 90cm szerokości wydaje się wystarczające żeby wygodnie przechodzić a może nawet korzystać z lodówki to jednak radziłabym Wam to sprawdzić. Możecie narysować/nakleić sobie na podłodze pomieszczenia zarysy szafek/blatów i przeprowadzić "symulację" użytkowania kuchni.

Nie wiem czy chcielibyście ten dodatkowy blat podwyższony(chyba byłoby ładniej patrząc od strony jadalni ale trochę mniej wygodnie odkładać zakupy lub produkty wyjęte z lodówki) czy raczej na takiej samej wysokości co blat na pozostałych szafkach.

Na wizualce blat wzdłuż podciągu(za plecami witryn od strony jadalni) jest płytszy niż standardowy(ok.35cm) - tak chyba jest narysowane na Twoim rzucie - więc płyta jest tym razem przy ścianie(a okap wbudowany w szafkę wiszącą). Jeśli przywiązaliście się do myśli o płycie umieszczonej jak na poprzednich wersjach(z okapem wyspowym) to na rzucie narysowane jest kilka możliwości z zachowaniem zaokrąglenia szafek/blatu przy słupie na wejściu do kuchni.

- Czerwony zarys to blat o standardowej głębokości, który można wykończyć zaokrągleniem zaznaczonym żółtą kreską albo bardziej wystającym półokrągłym blatem - pomarańczowy obrys.

[ATTACH=CONFIG]300093[/ATTACH]

Blat pod płytą o głębokości 80cm pozwoliłby na wstawienie od strony jadalni witryn głębszych niż 24cm(szerokość słupa)bo tak płytkie mogą nie być funkcjonalne(zależy jeszcze co chcecie w nich trzymać). Poza tym od płyty do zlewu byłoby bliżej o te 20cm.

[ATTACH=CONFIG]300094[/ATTACH]

Szafki wiszące:

Jeśli półokrągła witryna od strony jadalni będzie powieszona tuż pod podciągiem a pozostałe szafki do sufitu to powstanie półokrągło-kanciaste wcięcie na styku tych elementów. Szafki powieszone do wysokości podciągu trochę lepiej się prezentują. Jest jeszcze opcja z szafkami do wysokości górnej krawędzi okna czyli ani do sufitu ani do podciągu :)

[ATTACH=CONFIG]300095[/ATTACH]

Najłatwiej byłoby zaaranżować szafki górne gdyby od strony jadalni była normalna prostokątna(niezaokrąglona) szafka lub nawet ten wysoki słupek jak na moich pierwszych projektach. Nie brałam na razie pod uwagę kwestii ukrycia rury od okapu jeśli będzie przy tamtej ścianie.

Na powyższych wizualkach w wiszących szafkach jest od dołu wcięcie na okap. Producenci okapów przeważnie zalecają wieszanie ich zdaje się w odległości 75cm od palników płyty gazowej a szafki wiesza się 55-60cm nad blatem i niestety wychodzą takie "schodki". W przypadku płyty indukcyjnej okap mógłby być równo z szafkami a jeśli płyta będzie na półwyspie to problem nie istnieje.

W kuchniach klasycznych często na górze szafek wiszących i wysokich montuje się listwy dekoracyjne - są takie na jednej z Twoich inspiracji. To też powinno być wzięte pod uwagę przy planowaniu wysokości zabudowy.

Zdecydowaliście już jak oświetlicie blaty tam gdzie nie będzie szafek górnych? Halogeny, reflektorki, lampy wiszące? A dekoracja okien jaka będzie? Firanki, rolety zwykłe bądź rzymskie, zazdrostki?

[ATTACH=CONFIG]300092[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]300093[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]300094[/ATTACH]

Szafki wiszące:

[ATTACH=CONFIG]300095[/ATTACH]

Faktycznie będzie lepiej narysować sobie na podłodze - taka symulacja wyjdzie;-) Co do pozostałej aranżacji kuchni (firanki itp.) to o tym jeszcze nie myślę ponieważ to jeszcze za daleka przyszłość. Najbardziej, zależało mi na układzie co, gdzie tak +/- będzie.

Oświetlenie będzie na pewno jakieś centralne, dodatkowo coś na suficie podwieszanym (w nim będzie ukryta ewentualna rura od okapu), coś podszafkowego też będzie - na razie tylko rozłożę sobie przewody.

W kwestii tej półokrągłej witryny od strony jadalni to faktycznie Twoja pierwotna wersja (witryno/słupek) jest najlepsza.

Ten ewentualny dodatkowy blat przy lodówce byłby do poziomu głównego blatu raczej.

Alicyja wysłałem Ci PW, czytałaś? Jeśli uważasz, aby to wkleił do jakiegoś wątku to jak najbardziej.

Bateria od zlewu nie będzie przeszkadzać w otwieraniu okna?

Pewnie może być problem z jedną kwaterą, ale trudno-chcąc zostawić taki ogólny układ to nie bardzo jest gdzie zlew przestawić...ewentualnie bardziej do rogu ale to chyba nie byłoby za wygodne. Tą jedną część będę myć z zewnątrz (i tak w salonie mam jednego fix'a, więc po drodze umyje i w kuchni :), to nie taki znowu problem).

Czy jeszcze ktoś może podzielić się swoją opinią...mam ostatnią szansę na wniesienie poprawek do projektu.

Mam też wersję z lodówką wolnostojącą, bo w sumie takie było pierwotne założenie, ale jakoś to się nam bardziej teraz spodobało...a może to błąd :rolleyes:

6 copy.jpg

2 copy.jpg

Tutaj też jest inna wersją sufitu i oświetlenia (taki schodek z halogenami), która rozwiązanie będzie lepsze? Czy zostawiając sufit prosty i oświetlenie tak jak w wizualizacji (tej w poprzednim poście) nie będzie ciemno nad blatami (zlew, płyta)?

Edytowane przez annaka
dod.zdj.

Pewnie może być problem z jedną kwaterą, ale trudno-chcąc zostawić taki ogólny układ to nie bardzo jest gdzie zlew przestawić...ewentualnie bardziej do rogu ale to chyba nie byłoby za wygodne. Tą jedną część będę myć z zewnątrz (i tak w salonie mam jednego fix'a, więc po drodze umyje i w kuchni :), to nie taki znowu problem).

Czy jeszcze ktoś może podzielić się swoją opinią...mam ostatnią szansę na wniesienie poprawek do projektu.

Mam też wersję z lodówką wolnostojącą, bo w sumie takie było pierwotne założenie, ale jakoś to się nam bardziej teraz spodobało...a może to błąd :rolleyes:

[ATTACH=CONFIG]300162[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]300165[/ATTACH]

Tutaj też jest inna wersją sufitu i oświetlenia (taki schodek z halogenami), która rozwiązanie będzie lepsze? Czy zostawiając sufit prosty i oświetlenie tak jak w wizualizacji (tej w poprzednim poście) nie będzie ciemno nad blatami (zlew, płyta)?

W kwestii oświetlenie się nie wypowiem, bo to kompletnie nie mój styl, chociaż sufity płaskie, bez schodków, teraz są bardziej popularne.

Co do baterii zlewozmywakowej, to można kupić składaną, wyjmowaną lub wciskaną w blat/szafkę:

http://www.bateriekuchenne.com.pl/index.php/nggallery/image/periscopesf_blanco2-2?p=103

składana bateria kuchenna.jpg składana bateria zlewozmywakowa.jpg Teka_bateria podokienna1.jpgTeka_bateria podokienna2.jpg

Bardzo ładnie na projekcie rozwiązano połaczenie aneksu kuchennego z pomieszczeniem obok, poprzez wyróżnienie (i tak już wyróżniającego się) słupka z piekarnikiem, takim samym kolorem jak drzwi obok kuchni (o dolnych szafkach i blacie nie wspominając).

Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale przy opcji białe szafki wysokiej zabudowy + czarna lodówka i piekarnik robi sie bardziej pstrokato (przy bieli, czerni i brązie - dziwne, co nie?) :) Pierwsza wersja jest bardziej spokojna pomimo wyróżnionego słupka z piekarnikiem.

A co mnie w tym projekcie przeraża (tak, tak, przeraża) - ten wielki pochłaniacz. Czy nie jest on zbyt wielki?

W kwestii oświetlenie się nie wypowiem, bo to kompletnie nie mój styl, chociaż sufity płaskie, bez schodków, teraz są bardziej popularne.

Co do baterii zlewozmywakowej, to można kupić składaną, wyjmowaną lub wciskaną w blat/szafkę:

http://www.bateriekuchenne.com.pl/index.php/nggallery/image/periscopesf_blanco2-2?p=103

[ATTACH=CONFIG]300194[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]300195[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]300196[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300197[/ATTACH]

Bardzo ładnie na projekcie rozwiązano połaczenie aneksu kuchennego z pomieszczeniem obok, poprzez wyróżnienie (i tak już wyróżniającego się) słupka z piekarnikiem, takim samym kolorem jak drzwi obok kuchni (o dolnych szafkach i blacie nie wspominając).

Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale przy opcji białe szafki wysokiej zabudowy + czarna lodówka i piekarnik robi sie bardziej pstrokato (przy bieli, czerni i brązie - dziwne, co nie?) :) Pierwsza wersja jest bardziej spokojna pomimo wyróżnionego słupka z piekarnikiem.

A co mnie w tym projekcie przeraża (tak, tak, przeraża) - ten wielki pochłaniacz. Czy nie jest on zbyt wielki?

Dziękuje za opinie. Właśnie też mam takie wrażenie że jest tak 'spokojniej', prościej, z zabudowaną lodówką chociaż mieliśmy inne założenie.

Co do tego nawiązania do pomieszczenia obok (spiżarka) ta fakt ciekawie to wygląda ale nie wiem czy uda się to zrealizować bo mimo że akurat te drzwi są przy kuchni i można powiedzieć że tak jakby w małym korytarzyku to już tuż obok są drzwi z wiotrołapu, potem pokoju...no i nie wiem czy nie musielibyśmy wszędzie tak zrobić...a to mogło już by nie wyglądać tak dobrze:confused:

Przerażający pochłaniacz :D to narazie jest zupełnie przypadkowy model, nawet nie zwróciłam uwagi na to więc tym bardziej dziękuje :) chociaż planowałam żeby był właśnie w tym stylu, bo nie będzie tam jak widać żadnych szafek tylko sam okap. Z drugiej strony ta ścianka do okna ma ok. 150cm więc też nie jakoś powalająco dużo toteż okap jaki by nie był sporą część zabierze...

annaka bardzo mi się podoba Wasz kuchnia :) myślę że takie usytuowanie zlewu i ogólny układ będzie najpraktyczniejsze mimo że mniej praktyczne będzie mycie okna z zewnątrz :p tak jak moniss zdecydowanie jestem za wersją lodówki w zabudowie i nie przemawia do mnie ten pochłaniacz, wiem że jest teraz modny ale absolutnie nie rozumiem jego fenomenu :D no i światła bardziej mi się podobają ze schodkiem tyle że białym (sama taki planuję), ten obniżony całkiem sufit optycznie zmniejszy i tak nie wielką kuchnię :)