Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej!

czy myslicie ze taka kuchnia jest wygodna w uzytkowaniu? chodzi o to ze wyspa jest bokiem do salonu a przodem do blatu, gdzie bedzie (w moim przypadku ) zlewozmywak . Zastanawiam sie gdzie jest lodówka? po prawej strone?

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.domzpomyslem.pl/files/media/image/891/1483891/interior/wielofunkcyjna-wyspa,main.jpg&imgrefurl=http://www.domzpomyslem.pl/wnetrza/galeria-wnetrz/kuchnia/styl-nowoczesny/wielofunkcyjna-wyspa,ta3:21,in1071.html&h=489&w=805&tbnid=FuO05-kkCsZA5M:&zoom=1&docid=I6i5n2WjsitMvM&ei=KnfKVI3QF4GwUd2pgPgO&tbm=isch&ved=0CCAQMygAMAA

moniss nadal walcze ze swoja kuchnia.... w nastepnym tygodniu ma przyjechac Pan od mebli kuchennych a ja ciagle w czarnej.....:)

Edytowane przez ANKAg

Hej!

moniss nadal walcze ze swoja kuchnia.... w nastepnym tygodniu ma przyjechac Pan od mebli kuchennych a ja ciagle w czarnej.....:)

Rozumiem, że dostałaś od nas tyle różnych wersji, że po prostu nie wiesz, którą wybrać :D

A boczek wyspy można zbudować np. tak:

kuchenna wyspa.jpg

P.S.

Zwróćcie uwagę na pięknie zardzewiała belkę stalową... Będę taką miała nad stołem jadalni :D

Edytowane przez moniss

tez myslalam o boczku albo widoczne polki, albo zamkniety barek :)

nawet odpalilam Twoj program pro 100 ale straszna lipa mi wychodzi nie mam cierpliwosci

moniss to Twoja przyszla kuchnia??? zardzewiala belka nad stolem hmmmmm klimatycznie:)

a to na scianie to co przepraszam? wlaz do spizarki?

w temacie pochwalcie sie swoimi kuchniami jest teraz na tapecie kuchnia za 16 tys ktora zostala zrobiona bez projektu dla wlascicielki az sie przestraszylam ze mnie tez takie cos czeka.... musze spiac posladki i do niedzieli ostatecznie cos wymyslec!!!

Edytowane przez ANKAg

moniss to Twoja przyszla kuchnia??? zardzewiala belka nad stolem hmmmmm klimatycznie:)

a to na scianie to co przepraszam? wlaz do spizarki?

w temacie pochwalcie sie swoimi kuchniami jest teraz na tapecie kuchnia za 16 tys ktora zostala zrobiona bez projektu dla wlascicielki az sie przestraszylam ze mnie tez takie cos czeka.... musze spiac posladki i do niedzieli ostatecznie cos wymyslec!!!

Niee, moja kuchnia będzie dużo mniejsza, chociaż na razie przestrzeń jest jeszcze nieograniczona... Hmm....tak prawdę mówiąc to mogłoby mniej więcej tak wyglądać. Nawet ten blady kolor ściany czasami daję w moich wizkach kuchennych (tak mi jakoś do kuchni pasuje :p

A to metalowe na ścianie to zapewne okap nad płytą :D No ale u mnie chyba jednak będzie bardziej klasycznie i tylko gdzie-niegdzie takie industrialne smaczki.

No kobietko, spinaj więc poślady i pokazuj co wymyśliłaś/na co w końcu się decydujesz :popcorn:

Weronika Urb Daszki z halogenami są średnio atrakcyjne. Zlew dałabym pod okno a kuchenkę przesunęła bliżej barku. "Dziurę" w kącie za lodówką lepiej zabudować(głęboka nadstawka na szafce narożnej) bo te płytkie szafki wiszące wyglądają tam na takie wciśnięte i ten kawałek zakręcającego blatu jest za krótki żeby był funkcjonalny i według mnie nieładnie to wygląda. Ostatecznie można blat na szafce narożnej zostawić na duperele typu mikrofalówka i toster a powiesić po prostu nad nim głębokie szafki zamiast płytkich ale wtedy postarałabym się jednak, żeby ten blat był trochę dłuższy czyli lodówka musiałaby stać przy samym wejściu, bez tej wąskiej szafki po jej prawej stronie. Albo nie robić w ogóle tego zakrętu na ścianę z wejściem i lodówkę postawić w kącie po prawej stronie okna.

Ehh dopiero chwila żeby spokojnie odpisać :) akak w tym "projekcie" skupiłam się głównie na rozstawieniu mebli i sprzętów, światła praktycznie w ogóle nie uwzględniłam ale bardzo bym chciała żeby wyglądało właśnie tak jak mówisz :) To jest jeszcze kwestia trochę odleglejsza, za miesiąc wchodzi na budowę elektryk i chciałam już wiedzieć jak ustawić sprzęty żeby mógł już odpowiednio rozstawić prąd. No więc alicyja jak już wcześniej pisałam daszki to tak tylko symbolicznie, zlew faktycznie pójdzie pod okno a z tą wnęką i krótką ścianą to zastanawiałam się czy zabudować całą od dołu do sufitu na równo z lodówką czy zostawić ten blat i wymyśliłam sobie że ten blat będzie dobry na ustawienie sprzętów które mają być blisko pod ręką typu właśnie czajnik, toster, ekspres do kawy czy po prostu zwykła suszarka na naczynia która mimo zmywarek bardzo często również ląduje w kuchniach a które chciałabym trochę jednak schować żeby nie było ich widać bezpośrednio z salonu. A ta szafka obok lodówki to tak z przeznaczeniem na wina których mamy całkiem sporo, marzyła mi się taka i nie bardzo w ogóle wiem gdzie by znaleźć miejsce na taką w tej niewielkiej kuchni ;) Nie wiem czy dobrze myślę dlatego pytam Was i bardzo jestem wdzięczna za wszelkie rady i sugestie ;)

Wrzucam wersję ze zlewem bliżej okna

proj14.jpgproj15.jpg

(zlew tylko przesunięty na szybko, nie zmieniałam już ustawienia mebli ale przy takim ustawieniu na pewno ulegnie ono zmianie)

a co myślicie o tej płycie lepiej tak czy bliżej lady? W tym ustawieniu podoba mi się zachowanie symetrii w górnych półkach.

Nie tyle symetria co jakaś przemyślana kompozycja jest ważna. Nie wiem ile w końcu masz tej ściany do zagospodarowania szafkami górnymi - na wizualce wygląda na ok.240cm, na rzucie który kiedyś zamieściłaś było ok.260cm. Poza tym jest jeszcze barek o nieznanej mi szerokości, nad którym szafki też mogą wisieć. Bazując na tamtym rzucie i wykorzystując szafki ikeowskie, można tak:

1)Po obu stronach kuchenki szafki 40cm(może szuflady) i po obu stronach szafki na okap też szafki 40cm. Bliżej okna wiszą dwie 60-tki.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e293a26cbf6e.jpg

2)Szafki wiszące same 40-tki(lub 80cm z frontami 40) tylko na okap szafka 60cm - ten układ pasował też będzie do "dołu" z poprzedniej wersji. Po prawej stronie piekarnika mogą być szuflady 80cm a po lewej 40cm.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3cba5b91f0e4.jpg

Jeśli płyta będzie elektryczna lub indukcyjna to okapu najprawdopodobniej nie trzeba będzie wieszać wyżej i robić "wcięcia" w dolnej linii szafek wiszących.

a z tą wnęką i krótką ścianą to zastanawiałam się czy zabudować całą od dołu do sufitu na równo z lodówką czy zostawić ten blat i wymyśliłam sobie że ten blat będzie dobry na ustawienie sprzętów które mają być blisko pod ręką typu właśnie czajnik, toster, ekspres do kawy czy po prostu zwykła suszarka na naczynia która mimo zmywarek bardzo często również ląduje w kuchniach a które chciałabym trochę jednak schować żeby nie było ich widać bezpośrednio z salonu.

Jak już musisz zachować ten blat przy lodówce to błagam Cię - powieś nad nim głębokie szafki. Może to tylko moje zboczenie ale nienawidzę za wysokim meblem takiej wąskiej dziury, której nie wypełnią wizualnie płytkie szafki.

Tu przykład jak w kacie za wysoką zabudową takie "cofnięte" szafki górne biednie wyglądają:

http://meble.kalwaria.pl/media/photos/1842041681/660x440/biala-nowoczesna-2-.jpg

A tu prawie identyczny układ jak ten co u Ciebie można by zastosować:

http://cdn26.ofero24.smcloud.net/t/adv/24f41c0f39b7599b8630edb7f2424977ae02a638.jpg

Wiadomo, że można to jakoś estetyczniej wykonać, coś na wzór tego:

http://kuchnieportal.pl/uploads/user_files/margo3.JPG

Nieważna jaka w końcu będzie szafka narożna i czy będzie cargo miedzy nią a lodówka czy lodówka przy szafce narożnej i półki na wino przy wejściu - zrób sobie wizualkę z głębokimi szafkami nad blatem i oceń sama.

A ta szafka obok lodówki to tak z przeznaczeniem na wina których mamy całkiem sporo, marzyła mi się taka i nie bardzo w ogóle wiem gdzie by znaleźć miejsce na taką w tej niewielkiej kuchni ;)

Może jakoś w barku/pówyspie?

Dziewczyny jak uważacie czy w kuchni białej lakierowanej w połysku , w części widocznej z salonu ( dolnej ) bok zrobić z blatu? :confused:

W górnych szafkach chcę boczek lakierowany a w dolnych zastanawiam się czy lepiej biały lakierowany czy może blat szary ?

Kuchnia z boku będzie wyglądać podobnie jak tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172507-Wdzięczny-M07-na-płycie/page5, post #97 https://lh6.googleusercontent.com/-ybXzMQVqotg/VG-edaxRI4I/AAAAAAAABwo/igfb4VbgSTE/s512/DSC07036.JPG

( mam nadzieję że się właścicielka nie obrazi )

Blat chciałabym coś w stylu egger jasny beton , podłoga płytki szare ( NG SG 12) w salonie podłoga z płytki drewnopodobnej w kolorze rudo - miodowym .

Czy blat na bocznej ściance nie spowoduje że będzie widoczny papier ( który jest od spodu )

Jak myślicie co będzie lepsze ?

Edytowane przez alcudia

nie mam nic! powaznie mowie

wiem tylko ze bedzie lodowka side by side - maz zdania nie zmieni

spojrz moniss jak ladnie https://www.homesquare.pl/aranzacja/nowoczesna-kuchnia-z-salonem-w-bieli/

eee tam kuchnia...popatrz jakie fajne są tam schody wraz z przyległościami :D

Jak dla mnie to ten układ wygląda nienajgorzej. Tylko trzeba by tam zwizualizować jeszcze tę wielką lodówkową kolubrynę ;)

ANKAg_kuchnia2c.jpg

Czy może wymyśliłaś jeszcze coś innego?

Edytowane przez moniss

widzialam widzialm te schody...:) ale do tego tematu wroce pozniej jak sie uporam z kuchnia:)

mysle ze bedzie tak:

odnoszac sie do Twojego rysunku:

1.pod oknem melbe taj jak sa

2. ta niska zabudowa wzdłuz długiej sciany (tak gdzie jest luchenka) znika

3. wyspa wymiary 1200 na 2000 rownolegle w odleglosci 100 cm od zabudowy pod oknem

w wyspie kuchenka w dolym prawym rogu, natomiast lewa storna blatu wyspy po dlugosci podwyzszona tak aby usias i zjesc sniadanie

4.lodowka side by side na tej scianie przy salonie wolnostojaca

5. ta duza wysoka zabudowa - zmniejszam do 3 słupkow posrodku piekarnik podwieszonych do wysokosci 1500

Moniss mozesz mi to narysowac plissss

mysle ze bedzie tak:

odnoszac sie do Twojego rysunku:

1.pod oknem melbe taj jak sa

2. ta niska zabudowa wzdłuz długiej sciany (tak gdzie jest luchenka) znika

3. wyspa wymiary 1200 na 2000 rownolegle w odleglosci 100 cm od zabudowy pod oknem

w wyspie kuchenka w dolym prawym rogu, natomiast lewa storna blatu wyspy po dlugosci podwyzszona tak aby usias i zjesc sniadanie

4.lodowka side by side na tej scianie przy salonie wolnostojaca

5. ta duza wysoka zabudowa - zmniejszam do 3 słupkow posrodku piekarnik podwieszonych do wysokosci 1500

Moniss mozesz mi to narysowac plissss

Robi się, robi...

Ale...

- po pierwsze primo: odległośc pomiędzy dwoma rzędami szafek powinna wynosić 120cm a nei 100 (zakłądam, że pod blatem wyspy z jednej strony też będą szafki)

- po drugie primo: płyta nie może być całkiem na rogu, bo to grozi nieszczęściem typu strącenie i poparzenie.

Zaraz dodam jakieś obrazki poglądowe.

Po...pewnym czasie...

ANKAg_k6a.jpg ANKAg_k6b.jpg ANKAg_k6c.jpg

Edytowane przez moniss

Nie tyle symetria co jakaś przemyślana kompozycja jest ważna. Nie wiem ile w końcu masz tej ściany do zagospodarowania szafkami górnymi - na wizualce wygląda na ok.240cm, na rzucie który kiedyś zamieściłaś było ok.260cm. Poza tym jest jeszcze barek o nieznanej mi szerokości, nad którym szafki też mogą wisieć. Bazując na tamtym rzucie i wykorzystując szafki ikeowskie, można tak:

1)Po obu stronach kuchenki szafki 40cm(może szuflady) i po obu stronach szafki na okap też szafki 40cm. Bliżej okna wiszą dwie 60-tki.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e293a26cbf6e.jpg

2)Szafki wiszące same 40-tki(lub 80cm z frontami 40) tylko na okap szafka 60cm - ten układ pasował też będzie do "dołu" z poprzedniej wersji. Po prawej stronie piekarnika mogą być szuflady 80cm a po lewej 40cm.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3cba5b91f0e4.jpg

Jeśli płyta będzie elektryczna lub indukcyjna to okapu najprawdopodobniej nie trzeba będzie wieszać wyżej i robić "wcięcia" w dolnej linii szafek wiszących.

Jak już musisz zachować ten blat przy lodówce to błagam Cię - powieś nad nim głębokie szafki. Może to tylko moje zboczenie ale nienawidzę za wysokim meblem takiej wąskiej dziury, której nie wypełnią wizualnie płytkie szafki.

Tu przykład jak w kacie za wysoką zabudową takie "cofnięte" szafki górne biednie wyglądają:

http://meble.kalwaria.pl/media/photos/1842041681/660x440/biala-nowoczesna-2-.jpg

A tu prawie identyczny układ jak ten co u Ciebie można by zastosować:

http://cdn26.ofero24.smcloud.net/t/adv/24f41c0f39b7599b8630edb7f2424977ae02a638.jpg

Wiadomo, że można to jakoś estetyczniej wykonać, coś na wzór tego:

http://kuchnieportal.pl/uploads/user_files/margo3.JPG

Nieważna jaka w końcu będzie szafka narożna i czy będzie cargo miedzy nią a lodówka czy lodówka przy szafce narożnej i półki na wino przy wejściu - zrób sobie wizualkę z głębokimi szafkami nad blatem i oceń sama.

Może jakoś w barku/pówyspie?

kurcze dopiero teraz rozumiem o co chodziło z tymi szafkami za lodówką, faktycznie! Dzięki wielkie :) na tych zdjęciach zdecydowanie lepiej to wygląda gdy szafki są na równo z lodówką.

Pytanie jeszcze mam takie, czy przy takim ustawieniu jak tutaj rozrysowałaś uda się ustawić tak zmywarkę żeby przy otwartej był dostęp do chociaż jednej szafki narożnej? chciałabym żeby można było mieć jednocześnie otwartą tą szafkę (jedynym rozsądnym jej przeznaczeniem będą garnki i większe pojemniki plastikowe) i właśnie zmywarkę żeby wkładać je od razu na swoje miejsce :) I jaką szafkę muszę przeznaczyć pod zlew z ociekaczem 60 cm wystarczy?

Wrzucam rzut z rzeczywistymi wymiarami pomierzonymi na budowie, te wcześniejsze były z projektu :)

rzut wymiary kuchnia.jpg

Robi się, robi...

Ale...

- po pierwsze primo: odległośc pomiędzy dwoma rzędami szafek powinna wynosić 120cm a nei 100 (zakłądam, że pod blatem wyspy z jednej strony też będą szafki)

- po drugie primo: płyta nie może być całkiem na rogu, bo to grozi nieszczęściem typu strącenie i poparzenie.

Po...pewnym czasie...

[ATTACH=CONFIG]301901[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]301902[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]301905[/ATTACH]

Ciekawe projekty moniss dla ANKAg. Taka inna kuchnia od wszystkich. Chodzi mi o ustawienie. Ciekawa jestem jak w użytkowaniu. A tak wogóle mam pytanie do ANKAg: jakie masz wymiary tej kuchni?

No wlasnie...

jak dla mnie to taki "dziwny" jest ten uklad...

nie wyobrazam sobie chodzenia taki kawal od lodowki do zlewu, czy tez od piekarnika.. zataczajac "koleczko" czy tez robiac "manewr" przy wyspie..

chyba ze odleglosci sa blizej niz mi sie teraz wydaja patrzac na wizualizacje..

Alcudia, inspiruj sie inspiruj :D

gdybym chciala miec wszystko "dla siebie" to bym na fm nic nie pokazala :)

Robi się, robi...

Ale...

Po...pewnym czasie...

[ATTACH=CONFIG]301901[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]301902[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]301905[/ATTACH]

Oj, nie! Totalnie nieergonomiczne rozwiązanie!

Witam!

Dziewczyny :) wymiary kuchni to 2,5 na 5 albo troche ponad 5 (nie mam nigdzie zapisane)

Układ kuchni jest taki, poniewaz ja sie uparłam na wyspe a moj maz na to zeby nie gotowac w pokoju (bo pomysl byl tez taki aby wyspe umiescic na granicy kuchnia salon) i na lodowke sbs. Teraz mieszkamy u rodziców gdzie tez jest duza kuchnia i rowniez trzeba sie do lodowki nachodzic.

Zapomnialam dodac ze nie chce wiszacych szafek i jakby dac ciag mebli po dlugosci to wyjdzie lada jak w barze mlecznym :)

Moze któras z Was ma inny pomysl??

Zaraz sie załamie:) !!

Edytowane przez ANKAg

z piekarnika korzystam srednio raz na 3 tyg. Poza tym nie lata sie do piekarnika co 5 min. nastawia sie czas i tyle. Przynajmnie ze mnie taka kucharka :)

z lodowka moze byc gorzej, zdaje sobie z tego sprawe, ale nie widze miejsca dla niej gdzie indziej tym bardziej ze jest szerokie przejscie do salonu i gdyby lodowka stala tam gdzie piekarnik wszyscy wszystko by widzieli w niej.