Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dla mnie i tak, nie ergonomiczne (tak jak pisze adrianad) jest umiejscowienie lodowki w takim miejscu...(nawet w miejscu piekarnika) bo bedziesz zataczac polkole wokol wyspy....

no sorki ale nie widzi mi sie zupelnie taki uklad kuchni :(

wyrazilam swoje zdanie, a decyzje to i tak Wy jako inwestorzy podejmiecie, bo to ma sie Wam podobac :)

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wy jako inwestorzy podejmiecie, bo to ma sie Wam podobac :)

Tylko kuchnia nie powinna się tylko podobać. Kuchnia to miejsce używane codziennie, powinna być wygodna, funkcjonalna, tak żeby korzystanie z niej było przyjemne a nie upierdliwe.

Pomysł z takim układem jest naprawdę złym pomysłem. Mając tyle miejsca do dyspozycji robić sobie zawalającego kolosa na środku to jest naprawdę nieporozumienie.

ja tez chcialam za wszelka cene miec u siebie wyspe :yes:

moj maz mini barek w formie dostawionej deski, ale nie opierajacej sie na blacie... (bylam przeciwna temu)

jednak wyszlo inaczej...i jestem zadowolona, bo pozniej mialabym problem co zrobic z pusta sciana? ;)

to prawda..kuchnia ma byc wygodna w przygotowywaniu jakichkolwiek potraw...

Mmelisa a gdzie mozna obejrzec Twoja kuchnie?

w moim dzienniku :)

link w stopce.

nie jest jakas tam wow..w sumie jak u wiekszosci osob na fm (oprocz tajnego wejscia do spizarki :lol2:) ..ale wiedzialam, ze chce miec biala zanim na forum trafilam, juz od 10lat :yes:

czekaja ja poprawki, czyli zmiana blatu na granit, montaz zlewu podblatowego (moj blanco czeka od roku w kartonie) i kupno innej baterii (te rozwiazania sa tymczasowe) i dokupienie kawiarki i piekarnika 2w1

Mmelisa :) spokojnie pozagladam poznej ...ale juz mi sie podoba:)

spizarka SUPER:) ja mam spizarnie w garazu bo tam zimniej. Dlaczego tam? poniewaz z doświadczenia wiem ze ziemniaki woda cukier maka itc lepiej mi z auta zanies do garazu i prosto do spizarki niz wszysko taszczyc w kartonach az do kuchni.

wspomniałas o piekarniku 2 w 1? masz ma mysli piekarnik plus mikro? ja tez sie nad tym zastanawiam tylko nie wiem czy w takim czyms mozna szybko odgrzac posilek?

tak, piekarnik z mikro...ale dlugo ojj bardzo dlugo myslalam o piekarniku z funkcja pieczenia i pary

mikro nie uzywam..moja stoi schowana w szopce od 3lat ;)

stad te dylematy...bo na pewno musi byc zintegrowany, bo takie miejsce jest na niego zrobione...

ze spizarka nie bedzie u mnie problemu... podlogowki tam nie mam :)

No, jeden dzień nie zaglądałam do wątku, a laski się tak rozgadały :p

Ania w tamtym roku (wiosna?) wrzuciła tutaj swoją kuchnię i była mała burza mózgów, z której....hmmm...chyba w końcu nic nie wynikło ;)

Bo przecież każda kobieta musi wszystko przemyśleć kilka razy i przez kilka miesięcy, aby była zadowolona. No nie? :D

Tutaj wrzucam wymiary z ostatniego układu:

ANKAg_plan kuchni.jpg

P.S.

Ile w końcu ma wejście od strony holu?

Bo na starych wizualizacjach mam szersze.

Edytowane przez moniss

Dziewczyny cała noc nie spie.... tylko mysle:)

Dzisiaj o 15 przyjedzie Pan stolarz wiec decyzja zapadnie...

Moniss... tamte pomysly owszem byly moze i sensowne ale zadnej z nich nie jestem w stanie sobie wyobrazic u siebie, bo albo byla propozycja pociagu szafek, albo kacik pod oknem lub z drugiej strony.... no trudno... moze jak polatam pare lat do lodówki to zamuruje przejscie do salonu i bedzie rozwiazany problem.

Z wysokiej zabudowy zrezynuje na miejsce takiej http://www.solidnekuchnie.pl/Biala-kuchnia-z-wyspa.html. Pomysle tylko jeszcze czy 3 czy 4 slupki.

Nie potrzebuje duzo szafek. Wystarczy mi tyle. W wyspie z boku jakis ukryty barek :) zeby żale schowac.

Dziekuje za cenne uwagi WSZYSTKIE. Mam nadzieje ze wkrotce bede sie mogla pochwalic swoja kuchnia.

Oto projekt mojej kuchni,

kolory będą inne, bo szafki będą w białym połysku, ciemny drewniany blat, i jasno kremowa podłoga,

problem w tym, że pomyliliśmy się w obliczeniach i w kuchni nie zmieści się szafka, która obecnie jest między piekarnikiem, a lodówką,

nie wiem co teraz robić, czy piekarnik ma stać przy samej lodówce czy może zamienić miejscami piekarnik i zlew?

To co jest między zlewem, a piekarnikiem to zmywarka.

kuch1.jpg

kuch.jpg

kuch2.jpg

Co sądzicie o szafce tego typu, pod którą znalazłby się zlew narożny:

http://www.leroymerlin.pl/meble-kuchenne/zestawy-i-elementy-mebli/meble-kuchenne-w-zestawach/szafka-stojaca-narozna-moreno-bis-stolkar,p248151,l638.html?gclid=CLPPrNyxwcMCFaHJtAodEjIAYQ&gclsrc=aw.ds

Ta szafka jest tylko przykładem, że będzie łamana, narożna 90*

Kuchnia będzie w białym połysku!

Więc kuchnia ma 300cm na 210

Na długiej ścianie będzie lodówka 65cm + szafeczka 30cm + piekarnik 60cm + zmywarka 60cm + szafka narożna 85cm,

natomiast na ścianie krotkiej będzie szafka narożna 85cm + szuflady 60cm + szuflady 60cm i zostaje 5cm na blendę, chyba, że podpowiecie coś innego

Edytowane przez prezes861

kurcze dopiero teraz rozumiem o co chodziło z tymi szafkami za lodówką, faktycznie! Dzięki wielkie :) na tych zdjęciach zdecydowanie lepiej to wygląda gdy szafki są na równo z lodówką.

Pytanie jeszcze mam takie, czy przy takim ustawieniu jak tutaj rozrysowałaś uda się ustawić tak zmywarkę żeby przy otwartej był dostęp do chociaż jednej szafki narożnej? chciałabym żeby można było mieć jednocześnie otwartą tą szafkę (jedynym rozsądnym jej przeznaczeniem będą garnki i większe pojemniki plastikowe) i właśnie zmywarkę żeby wkładać je od razu na swoje miejsce :) I jaką szafkę muszę przeznaczyć pod zlew z ociekaczem 60 cm wystarczy?

Przykładowy układ. Wymiary na rzutach ścian traktuj poglądowo bo czasem nie chciało mi się wstawiać blendy i tylko rozciągałam szafkę (np. 62,5 cm pod zlewem) a same szafki są w większości przeróbkami szafek o wymiarach tych z Ikei i dlatego np. jedna szafka narożna ma 127,5cm. Zmywarka jest mniej więcej na środku blatu pod oknem i z obu stron będzie miejsce na równoczesne otwierane szafek narożnych(zależy jeszcze jak będzie się otwierała ta po prawej, jaki mechanizm wysuwanych koszy i z której strony zawiasy drzwiczek itp). Na samą komorę zlewu szafka 60cm wystarczy a ociekacz może być nad zmywarką - i wygodniej i ładniej niż gdyby był po drugiej stronie i nachodził na lewą szafkę narożną.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8eb8c6db526e.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f4f26d919853.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7fc062378c39.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/31b76cfb8dc4.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/23ee380f4bd0.jpg

Zastanawiałam się czy nie zaproponować Ci zamurowania przejścia z holu bo wtedy byłaby cała ściana na wysoką zabudowę z piekarnikiem w słupku itp no i dziwnie wyglądały dwa wejścia obok siebie ale zobaczyłam, że akurat na projekcie domu masz tam między nimi kominek w salonie więc chyba się nie opłaca przedłużać drogi do kuchni.

Na długiej ścianie będzie lodówka 65cm + szafeczka 30cm + piekarnik 60cm + zmywarka 60cm + szafka narożna 85cm,

natomiast na ścianie krotkiej będzie szafka narożna 85cm + szuflady 60cm + szuflady 60cm i zostaje 5cm na blendę, chyba, że podpowiecie coś innego

Zlew i zmywarka pod okno.

Co sądzicie o szafce tego typu, pod którą znalazłby się zlew narożny:

http://www.leroymerlin.pl/meble-kuchenne/zestawy-i-elementy-mebli/meble-kuchenne-w-zestawach/szafka-stojaca-narozna-moreno-bis-stolkar,p248151,l638.html?gclid=CLPPrNyxwcMCFaHJtAodEjIAYQ&gclsrc=aw.ds

Ta szafka jest tylko przykładem, że będzie łamana, narożna 90*

Kuchnia będzie w białym połysku!

Użytkuję taką szafkę narożną, nie wyobrażam sobie jej pod zlewem tam gdzie kosz na śmieci. Trzymam w niej rzadziej używane przedmioty., ze względu na sposób otwierania i głębokość. Użytkuję również zlew narożny 1, 5 komory i nigdy bym już takiego nie kupiła, teraz tylko prosty i pod oknem :) Przy moim narożnym nie mieszczą się dwie osoby i zawsze to przyjemniej byłoby patrzeć w okno niż w kąt :(

Oto projekt mojej kuchni,

kolory będą inne, bo szafki będą w białym połysku, ciemny drewniany blat, i jasno kremowa podłoga,

problem w tym, że pomyliliśmy się w obliczeniach i w kuchni nie zmieści się szafka, która obecnie jest między piekarnikiem, a lodówką,

nie wiem co teraz robić, czy piekarnik ma stać przy samej lodówce czy może zamienić miejscami piekarnik i zlew?

To co jest między zlewem, a piekarnikiem to zmywarka.

prezes861 myślę że słuszna decyzja biały plus drewniany blat będzie wyglądać super ;) jeżeli nie będzie tej szafki to definitywnie odsuń piekarnik od lodówki bo będzie po prostu niepraktyczne gotowanie na niej np jak tam zmieścisz patelnie? ja ostatnio gotowałam obiad na 4 palniki i na pewno bym się tam nie zmieściła :p albo dać zlew przy lodówce albo jak mówi alicyja pod okno :)