Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wlaśnie zastanawiam się nad wyspą albo półwyspem, ale wysoki piekarnik musi być (problem z kucaniem- stawy). Reszta ustawien raczej bez zmian, bo jednak innego sensownego ustawienia nie wymysle. A po przemysleniach czy zostawiac czy usuwac spizarnie - spizarnia wygrywa. Jednak jest to takie pomieszczenie do którego zawsze cos schowam, a czego nie upchne w szafkach (wiadro z obierkami, maszynka do miesa, słoiki, jakies zapasy itp.) A własnie cos o takim wyzszym barku mysle. Od strony kuchni nizszy i szerszy jako blat roboczy, a od jadalni wyzszy i przeznaczony do spozywania posiłków.

agusia59 jeśli na Twojej wizualce wyspa jest równo ze spiżarnią to jest za blisko blatu pod oknem. W takim układzie wyspę postawiłabym inaczej - może być za ścianką zasłaniająca trochę kuchnię od strony salonu.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bf0be1c90b4b.jpg

Albo pod oknem blat ze zlewem i po obu stronach lodówka i słupek z piekarnikiem a płyta na półwyspie z wyższym barkiem od strony jadalni.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e9917a8948b5.jpg

Alicyja ten kibelek ze środka jest do likwidacji, to być może ta wyspa bedzie inaczej. A o ustawieniu kuchenki na półwyspie lub wyspie na środku też myślę, ale chyba ten układ odpadnie, bo jeśli tak postawie, to już bardzo sie nie rusze ze środkiem, gdyby jednak mi sie cos odmieniło. Też właśnie myśle o jakimś delikatnym przesłonieniu kuchni od jadalni, ale żeby jednak te promienie południowego słońca dotykały jadalnie i salon.

Witam,

Jestem na etapie projektowania mojej pierwszej kuchni i zastanawiam się jak najlepiej zagospodarować tą niewielką przestrzeń. W kuchni nie ma dużo miejsca więc istotne jest dla mnie maksymalne wykorzystanie przestrzeni ale bez doprowadzenia do efektu przytłoczenia. Zrobiłam wstępny projekt w planerze ikeii. Co o tym sądzicie? Może ktoś pomoże albo przekaże fajny pomysł. Prawą stronę chce zostawić wolną na mały stolik i krzesła.

Dziękuje i pozdrawiamRzut.jpgKuchnia.jpg

http://images70.fotosik.pl/698/226171d06176bfacmed.jpg

Hej dzięki za odpowiedź.

Mam tylko takie pytanie co miałaś na mysli rysująć te X na dole?

Pod oknem ma się znajdować grzejnik o szerokości takiej jak okno.

Myślę że warto go przenieść w lewą stronę, czyli tam gdzie stół(lub w w jakieś jeszcze inne miejsce)

Ponieważ zlew + grzejnik w tym samym miejscu to chyba słabe połączenie.

Jeszcze pytanie o umiejscownienie zmywarki.

Z tego co czytałem powinna znajdować się blisko zlewu

i chyba jedynym sensowym miejsciem jest na lewo od zlewu.

Co o tym myślicie?

Witam,,

mam ogromną prośbę o pomoc w aranżacji kuchni. Jakiś czas temu dostałam projekt robiony z wymiarów projektowych niestety rzeczywistość okazała się zupełnie inna... skurczyła mi się kuchnia i nie wiem co teraz ?? a za chwilę wchodzi elektryk i hydraulik a ja już nie wiem gdzie co będzie..

Proszę mi powiedzieć czy ten projekt można jeszcze uratować Podaję aktualne wymiary kuchni: 148 do okna , okno 180, ściana 180, szer.223 .

Bardzo bym chciała wysoką zabudowę i spiżarkę tak jak na projekcie. Kuchnię planuję białą minimalistyczna.HS 003 nowy.JPG

Robiąc meble na zamówienie możesz zaplanować każdy wymiar. Zdecydowanie wygodniej jest jednak korzystać z szerszych szafek. Odpowiednie rozplanowanie szafek niekoniecznie z linią okna nie będzie się rzucać w oczy. W twoim wypadku rozsunął bym zlew szerzej aby między urządzeniami główny blat roboczy miał co najmniej 100cm. Szerokie szuflady w kuchni (80cm+) są także bardzo wskazane. A takie szafeczki 40-45cm w kuchni z pólkami to udręka.

Staraj się nie robić węższych szafek niż 60cm, jedynie jakieś cargo aby wyrobić z wymiarem.

Witam od jakiegoś czasu szukam inspiracji(w większości na tym forum) do urządzenia swojej ukochanej pierwszej kuchni. Myślę, że sporo tu ludzi jest kreatywnych a na pewno bardziej doswiadczonych w urządzaniu wnętrz ode mnie:) Dlatego też bardzo bym prosiła o opinie,propozycje zmian projektu. Projekt mi się podoba uwzględniając mały rozmiar aneksu : lewo- 270 cm, środek 240 cm , prawo 150 cm . Jednak nie wiem czy nie za mało szafek na gorze i czy dobre jest rozmieszczenie dołu. Była bym wdzięczna za wszelką pomoc :) projekt został wykonany w sklepie ja nie znam się na takich programach :( oto linki pozdrawiam

kuchnia projekt.JPG

kuchnia.JPG

projekt kuch.JPG

Edytowane przez kasia840
za małe zdjęcia

Hej dzięki za odpowiedź.

Mam tylko takie pytanie co miałaś na mysli rysująć te X na dole?

Pod oknem ma się znajdować grzejnik o szerokości takiej jak okno.

Myślę że warto go przenieść w lewą stronę, czyli tam gdzie stół(lub w w jakieś jeszcze inne miejsce)

Ponieważ zlew + grzejnik w tym samym miejscu to chyba słabe połączenie.

Jeszcze pytanie o umiejscownienie zmywarki.

Z tego co czytałem powinna znajdować się blisko zlewu

i chyba jedynym sensowym miejsciem jest na lewo od zlewu.

Co o tym myślicie?

Hej, ostatnio przyszedł mi do głowy jeszcz jeden pomysł.

Tym razem z mini-wyspą na płytę indukcyjną.

Do tej pory to rozwiązanie najbardziej mi się podoba.

Zastanawiam się czy ma jakieś wady o których nie pomyślałem.

Proszę o wskazówki czy to może być praktyczny układ kuchni.

kuchnia2.jpg

Edit: Jeszcze jeden projekt:

kuchnia3.jpg

Edytowane przez rdors

Zlew umieściłbym bliżej okna. Jakieś 60cm w lewo czyli po prostu zamienił szafkę zlewową i zmywarkę miejscami. Nie widzę powodu aby w tak dużej kuchni zlew umieszczać przy samym rogu. Jedno że stojąc przy zlewie blokujesz dwie szafki oraz główny blat roboczy, który jest zbyt mały, a i sam zlew lepiej odsuwać od łączenia blatów (chyba że to kamień).

Druga opcja jest taka by płytę dać dalej od lodówki, równo z drugą szafką szufladową, a zlew zdecydowanie bardziej do centrum okien. Przy gniazdkach masz bardzo mało miejsca, między płytą i lodówką widzę 3 gniazda i tylko 30cm blatu. Dostęp do gniazdek za zlewem także niewygodny. Patrząc na twoją wizualkę, mam wrażenie, że główny blat roboczy jest za zlewem a nie między nim a płytą. Czyli daleko do wszystkiego i bez dostępu do prądu.

Opcja nr 2 z rozsunięciem sprzętów zdecydowanie lepiej się sprawdzi.

Edytowane przez arek570