Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gicho, piękna duża kuchnia - ale nie widzę w niej miejsca na choćby lodówkę;)

Zrezygnowałabym z prawego okna na rzecz wysokiej zabudowy. Wtedy przy drugim oknie nie dawałabym już żadnych wiszących szafek. Całość może zamknąć wygodna wyspa.

Hej,

dzięki za odpowiedź,

lodówka ma swoje miejsce w prawym dolnym rogu lodówkę chcę typu side by side. Prawe drzwi są to drzwi na taras przy kuchni. Ciężko mi z nich zrezygnować. Obecnie nie mam miejsca na wysoką zabudowę ale mam spiżarkę za to.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich serdecznie,

chciałbym się doradzić czy Waszym zdaniem moja kuchnia jest ustawna, czy przejścia są ok, czy będzie funkcjonalna (w zasadzie tylko jedną szafkę wiszącą będę mógł zrobić). Bardzo proszę o wasze komentarze.

Pozdrawiam

Jak dla mnie wszystko w porządku. Dla wygodnych przejście obok wyspy można zwiększyć do metra.

Hej,

dzięki za odpowiedź,

lodówka ma swoje miejsce w prawym dolnym rogu lodówkę chcę typu side by side. Prawe drzwi są to drzwi na taras przy kuchni. Ciężko mi z nich zrezygnować. Obecnie nie mam miejsca na wysoką zabudowę ale mam spiżarkę za to.

No to ok gicho:) super kuchnia, a drzwi na taras bardzo praktyczne:)

Witam wszystkich serdecznie.

Ostatnie parę miesięcy przeczytałam tysiące postów na forum. Ostatni tydzień to ten konkretny temat.

I niestety nadal nie bardzo wiem jak rozwiązać parę spraw. A mianowicie:

1. Czy nie obrócić zlewu o 90 stopni by duża komora była pod oknem?

2. Czy szafki po prawej dzielić na trzy rzędy jak na wizualkach czy na 2? Czy mają być wysokie do sufitu (sufit jest obniżany na obrzeżach i będą tam ledy)?

3. Czy zmywarkę dać pod płytę czy zostawić między płytą, a zlewem?

Generalnie meble mają być białe w którymś z RAL na wysoki połysk. Blat czarny granitowy. Lewa strona czarna (jak nie znajdziemy odpowiedniej czarnej lodówki wolnostojącej to będzie zabudowana.

A plan jest taki:kuchnia 1.jpgkuchnia 2.jpgkuchnia 3.jpg

Czy ktoś mi coś podpowie? Bardzo proszę..

kuchnia 1.jpg

kuchnia 2.jpg

Witam wszystkich serdecznie.

Ostatnie parę miesięcy przeczytałam tysiące postów na forum. Ostatni tydzień to ten konkretny temat.

A plan jest taki:[ATTACH=CONFIG]310862[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310863[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310864[/ATTACH]

Czy ktoś mi coś podpowie? Bardzo proszę..

Chyba nie czytałaś ze zrozumieniem...:p

Niedawno pisałem Kasi o podstawowych zasadach dotyczących wygodnej kuchni. Główny blat roboczy powinien znajdować się między płytą i zlewem, szerokość 100-120cm. Tam wykonujesz większość czynności. Jak jest możliwość nie pchać sprzętów w kąt. A u Ciebie jest. Możesz je rozsunąć lub zlew przenieść na okno. Ja bym przeniósł. Dzielić które szafki? Jakie one mają wymiary? Jak wysoki sufit? Zmywarki nie możesz dać pod płytę. A słupek z mikrofalą i piekarnikiem to chyba ma tylko wyglądać, bo dostać się tam to tragedia. Ta kuchnia nie należy do mikroskopijnych więc po co aż tak utrudniać sobie życie?:)

Dziękuję Arek za zwrócenie uwagi na moją nieuwagę ;) I na mój wpis:). Zlew obrócę . Nie zamierzam przesuwać go jeszcze dalej..(cóż najwyżej mój najważniejszy blat roboczy będzie po jego lewej stronie). Co do mikrofali i piekarnika...- mam z lewej strony wnękę na szerokość 142 cm (dokładnie :)) i alternatywnym miejscem na piekarnik jest tylko dolny poziom kuchni, a nie bardzo mam ochotę się schylać do niego. Nie chcę po prawej stronie słupków ze sprzętem by wizualnie nie zamykać tamtej przestrzeni (choć już teraz kminię czy nie przesadzam). Wysokość kuchni to 260 cm..i nie wiem czy nie zrobić u góry wysokich pawlaczy..by mieć tylko 2 rzędy szafek, wiszących bo jakoś to nagromadzenie kłuje mnie w oczy..

Jeśli chodzi o szafki do sufitu zastanów się czy potrzebujesz więcej miejsca na gary czy "lżejszą" kuchnie. Pomieszczenie nie wydaje się zbyt wąskie. Słupek przy wejściu zasłoniłby bałagan na blacie i dostęp do sprzętu byłby przyzwoity. Ze słupkiem można fajnie zgrać górne pawlacze. Blatu masz wystarczająco, przemyślałbym to jeszcze. Jeżeli w miarę często używacie mikrofali takie ustawienie będzie bardzo niewygodne. Zlew jak dasz na okno razem ze zmywarką po prawej stronie to między sprzętem powstanie fajny blat roboczy.

Hej od razu zaznaczę, że nie jestem ekspertem ;-), ale podzielę się swoimi uwagami bo głowiąc się nad swoim aneksem troszkę rozwiązań zobaczyłam ;-) Po pierwsze zastanowiłabym się na Twoim miejscu co i ile rzeczy będziesz trzymała w górnych szafkach?Bo moim zdanie główne szafki do przechowywania to dolne, których masz sporo... nie wiem czy potrzebna Ci taka zabudowa, która przytłacza moim zdaniem.Chyba że masz sporą rodzinę i dużo zastawy to rozumiem.. ;) Mikrofalówkę bym przeniosła i zabudowała w górnych szafkach nad blatem a w miejsce obecnego miejsca mikro dałabym czarna szafkę. Na pewno lepszy byłby dostęp do niej niż w tej chwili. Nie wyobrażam sobie wyjmować z tak wysoko umiejscowionej mikro zupy i to jeszcze stojąc bokiem mikrofala.jpg. Jeśli chodzi o płytę i zlew to bym po prostu płytę przeniosła bardziej w prawo.

Generalnie to masz super dużą kuchnie tylko pozazdrościć ;)

Hej od razu zaznaczę, że nie jestem ekspertem ;-), ale podzielę się swoimi uwagami bo głowiąc się nad swoim aneksem troszkę rozwiązań zobaczyłam ;-) Po pierwsze zastanowiłabym się na Twoim miejscu co i ile rzeczy będziesz trzymała w górnych szafkach?Bo moim zdanie główne szafki do przechowywania to dolne, których masz sporo... nie wiem czy potrzebna Ci taka zabudowa, która przytłacza moim zdaniem.Chyba że masz sporą rodzinę i dużo zastawy to rozumiem.. ;) Mikrofalówkę bym przeniosła i zabudowała w górnych szafkach nad blatem a w miejsce obecnego miejsca mikro dałabym czarna szafkę. Na pewno lepszy byłby dostęp do niej niż w tej chwili. Nie wyobrażam sobie wyjmować z tak wysoko umiejscowionej mikro zupy i to jeszcze stojąc bokiem [ATTACH=CONFIG]311192[/ATTACH]. Jeśli chodzi o płytę i zlew to bym po prostu płytę przeniosła bardziej w prawo.

Generalnie to masz super dużą kuchnie tylko pozazdrościć ;)

Dzięki za uwagi. Co do ilości szafek..to mam spora rodzinę i sporo gratów kuchennych :)

Koncepcja na pewno ulegnie zmianie bo muszę mieć większa lodówkę niż obecnie..bo te 60 cm szerokości mi nie wystarcza. A niestety wnęka ma tylko 140 cm długości..z czego na blat odchodzi 60 cm i zostaje 80 cm i do wyboru 2 lodówki, z których żadna mi nie odpowiada. Bardzo natomiast podoba mi się czarny Sharp, ale nie można przełożyć w nich drzwi na inną opcje otwierania).

Przyznam, że rysuję różne opcje i cała zabudowana strona prawa zamiast lewej podoba mi się, ale.. od ściany do okna to tylko 60 cm..i nie wyobrażam sobie by mi lodówka "wystawała"

Muszę po prostu zburzyć w głowie koncepcję, która miałam od początku. NO i wiem, że zmywarka i zlew musi być w okolicach obecnego położenia, bo kanalizacji już nie zmienię.

Ja zastanawialam sie u siebie nad piekarnikiem pod blatem w celu zwiekszenia objetosci blatu bo mam skromniutki aneksik ;). Są piekarniki z prowadnicami teleoskopowymi, ktore mozna wysunąć na zewnątrz razem z potrawą. Może takie rozwiązanie dałoby więcej miejsca na lodówkę u Ciebie?

Kasiu..tyle, że ja mam kuchnię w "normalnych" wymiarach i chyba niepotrzebnie chce upchać sprzęty we wnęce..

Witajcie.

Chciałabym Was poprosić o pomoc w zaprojektowaniu kuchni. Po otrzymaniu karty branżowej mieszkania okazało się, że w rogu kuchni znajdzie się komin, co całkowicie zburzyło mi koncepcję kuchni. Nie wiem teraz, jak sobie z tym poradzić. Przeniesienie kuchni w inne miejsce nie wchodzi w grę. Macie jakieś pomysły? Bardzo proszę o pomoc, załączam plan kuchni

kuchnia.jpg

Niestety nie mogę sobie ustawić kuchni tak, żeby mieć ją pod oknem - jak widać na planie, okno jest od podłogi, więc szkoda go zastawiać. Zastanawiam się też nad wyspą - choć boję się, że nie starczy miejsca na stół.

kuchnia.jpg

Edytowane przez patkaq