Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale blat może korespondować z górnymi szafkami;)

Właśnie dlatego staram się podpowiadać głównie od strony funkcjonalnej, a nie wybierać za kogoś kolory:) Każdemu się podoba co innego, ale za nic w świecie nie położyłbym do takiej kuchni ciemnej, szarej podłogi. Osobie nie do końca wiedzącej co chce, z trudnością do podejmowania decyzji radziłbym bezpieczną opcję;)

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arek, napisałam ciemne lub jasne - można dać nawet siwo-gołębie, w kolorze jasnego betonu, z pewnością są latwiejsze do utrzymania w czystości, zwlaszcza, że mają być również w holu.,

Tu z ciemno-szarymi:

0d578c4ce478b896861152bfdfd10f9e.jpg

i z jasnymi

http://www.artida.ch/Bilder/Design/Ewedition%2007a.jpg

Edytowane przez ana289

Dać można każde, ale ten ciemno szary zupełnie mi tam nie pasuje. Są osoby, którym się takie połączenie podoba, więc nie ma sensu drążyć tematu. Nie bez powodu w sieci 95% realizacji jest z jasną podłogą. Jeśli ktoś ma problem z podjęciem decyzji wydaje mi się że lepiej poradzić mu sprawdzone rozwiązania;)

Witam :)

widzę że dyskusja się nawiązała :)

Dziękuję za zainteresowanie, doceniam wszelką pomoc :)

Osobiście im dłużej myślę, tym bardziej się jednak skłaniam ku jasnej podłodze, pewnie jakiś beż/krem itp (blat chyba taki będzie właśnie), tylko nie całkiem jednolite, a z delikatnymi "maziami" że się tak wyrażę, może by były bardziej praktyczne, jak sądzicie?

Tylko szukałam jakichś ładnych i jakoś nie mogę trafić na "swoje" póki co...

I tak sobie pomyślałam, że może by z holem coś pokombinować, np połączyć jasne i ciemniejsze płytki z jednej serii, a potem w kuchni dać tylko te jasne... na zasadzie takiego przejścia, że na złączeniu przechodzą tylko w jasne...

Może w ten sposób byłoby bardziej praktycznie, a jakoś by się to łączyło... Co Wy na to? :rolleyes: Póki co to tylko luźny pomysł, ciekawa jestem co na to powiecie...

Aha, a co do formatu, lepiej duże (60x60)? czy mniejsze (np 30x60)?

Wszelkie inspiracje, również fotograficzne, mile widziane :)

Nie mam pojęcia w jakich kolorach wyobrażasz sobie swoje wnętrza, jaki jest rozstaw pomieszczeń, tak się nie da:lol2:

Ja bym położył duże, jasne jednolite płytki w kolorze zbliżonym do górnej zabudowy w obu pomieszczeniach, tylko że ja tego nie będę sprzątał:)

Edytowane przez arek570

ano tak :D masz rację :D

tego sprzątania się boję, przyznaję ;)

Hmmm... to może ja zaproponuję: Paradyż Masto Bianco, półpoler lub mat... 30x60 lub 60x60 - to do kuchni. (nie wiem jak z tym sprzątaniem wtedy bo opinie skrajne :D) Ewentualnie coś podobnego. To jest to co mi się na chwilę obecną podoba z tego co widziałam.

A na korytarzu... może by je jakoś z czymś połączyć, pomieszać, z jakimiś ciemniejszymi... żeby nie kląć przy każdym sprzątaniu ;)

Każde się tak samo brudzą, po prostu na jasnych, jednolitych bardziej to widać. Wady trzeba zamienić w zalety. Będziesz wiedziała kiedy sprzątnąć aby po domu się nie roznosiło :lol2: To podobnie jak z frontami lakierowanymi, jedni twierdzą, że nie ma trudności w utrzymaniu czystości, inni wręcz przeciwnie. Zależy od człowieka, jeden sprząta 2x dziennie, inny raz na tydzień. Zależy też od okoliczności, zachowania domowników. Mi podobają się duże formaty z lekkim połyskiem bez żadnych ciapek. To nie znaczy, że twoje nie będą tam pasować. Mamy tyle wzorów na rynku aby każdy znalazł ten swój wymarzony;)

arek masz rację :)

ale im dłużej czytam o tych masto (a siedzę i czytam) to tym gorsze opinie.... Bo one takie lekko chropowane i że brud w nie "wchodzi"

Nie uśmiecha mi się szorować ich na kolanach kurcze...

Może ktoś tutaj zna jakieś nie sprawiające w utrzymaniu płytki które może polecić :) będę wdzięczna.

Bo widzę że muszę dużo rzeczy wziąć pod uwagę ;)

witam wszystkich :)

Potrzebuje wsparcia. Miałam sporą przerwę w remoncie i kiedy wróciłam do tematu ugrzęzłam na kuchni.

Pora na wizualke i potrzebuje z kimś pogadać. Przerobiłam wiele układów, kilka zrobiłam planerze IKEA, ale ponieważ nie wszystko jest w nim możliwe i frustruje mnie okrutnie, proszę o podpowiedzi, w którym kierunku podążać. Mam 3 podobne układy, które wizualnie będą się jednak znacznie różnić.

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. :)

Kuchnia z jadalnia pomiędzy, werandą, salonem i przedpokojem. ok 20m2. Przyłącze wody i odpływ zaznaczone krzyzykiem pod zlewem.

całość

Rkuchnia%2520nowa%25201%2520caly.jpg

i 3 układy

- 1 - z najdłuższą wyspą, zlew 60

- 2 - L-ka (z wysoką zabudową z lewej), zlew 50

- 3 - zabudową słupka z piekarnikiem i lodówki płytą w kolorze ścian

Rkuchnia%2520nowa%25201-1.jpg

nie zauważyłam wcześniej, znikła mi płyta kuchenna, powinna być w 3 szafce od lewej przy ścianie

Rkuchnia%2520nowa%25201-2.jpg

Rkuchnia%2520nowa%25201-3.jpg

Edytowane przez Sawadi

3 z miejsca bym odrzucił. Lodówka daleko, piekarnik dziwnie będzie wyglądał w tym miejscu, za nim będzie jakaś ściana? I przejście 55cm... :no:

Druga opcja najlepiej wykorzystuje przestrzeń. Pierwsza zasłoni blat z korytarza, ale ta szafka przy ścianie mi się nie podoba, i 60cm to dalej zbyt wąsko na w miarę swobodne przejście. Jeśli lodówka wolno stojąca w 2 można ją ukryć panelem od strony salonu. Wysoka zabudowa na całej ścianie zmniejszy pomieszczenie. Najbliżej mi do 1, tylko ta szafka z boku niepotrzebna.

3 z miejsca bym odrzucił. Lodówka daleko, piekarnik dziwnie będzie wyglądał w tym miejscu, za nim będzie jakaś ściana? I przejście 55cm... :no:

Druga opcja najlepiej wykorzystuje przestrzeń. Pierwsza zasłoni blat z korytarza, ale ta szafka przy ścianie mi się nie podoba, i 60cm to dalej zbyt wąsko na w miarę swobodne przejście. Jeśli lodówka wolno stojąca w 2 można ją ukryć panelem od strony salonu. Wysoka zabudowa na całej ścianie zmniejszy pomieszczenie. Najbliżej mi do 1, tylko ta szafka z boku niepotrzebna.

Brakuje mi rozwiązania idealnego. ;) Mam nieodpartą ochotę zrobić jednak 3 wizualki. Dzięki za uwagi :)

Bardzo proszę o pomoc...rozplanowanie kuchni...takiej w sumie mikrusiej:(

Chciałabym patrząc od prawej np piekarnik w słupku, lodówka w zabudowie...wiadomo zmywarka wszystko co jest potzrebne - ale czy to się zmieści??

Chciałabym też albo stół patrząć od okna w stronę pokoju, albo barek? murek? musi być na tyle szeroki żeby spokojnie można było zjeść przy nim..

KKuchnia biała góra, dół szary, lub cała kuchnia biała lakierowana.

mam czas aby podac deweloperowi gdzie ma zrobić gniazdka itp

Kuchnia będzie szersza o ten komin ..komin wentylacyjny będzie w korytarzu..

http://images67.fotosik.pl/795/f68e580f2684b952med.jpg

http://images67.fotosik.pl/795/f68e580f2684b952m.jpg

Edytowane przez Teska

Witam szanowne grono

Bylam tu jakis czas temu czas na zakonczenie planu i bez Waszej pomocy nie dam rady ;(

Oto dwa wstepne plany zaakceptowane przez nas http://images66.fotosik.pl/797/e02f252215745c88m.jpg i http://images66.fotosik.pl/797/bf2e7e51e43e6f18m.jpg.

Po burzliwych dyskusjach zrezygnowalismy z pierwszej opcji kuchni i zdecydowalismy ze wyspa bedzie sama. Co wiecej zdecydowalismy ze nie chcemy kuchenki na wyspie.

Stworzylam plan http://images68.fotosik.pl/796/bedc2592cbea19cam.jpg i teraz pytanie, czy zakonczyc kuchnie rowno z wyspa czy wypuscic ja troszeczke jak na tym planie zakladajac ze wystajaca czesc bylaby lodowka na wino do zabudowy ???

http://images68.fotosik.pl/796/bedc2592cbea19camed.jpg

Edytowane przez martolinka

Teska

Wizualizacji nei zrobię, ale... jesli chcesz wysoką zabudowę od prawej to kuchnia powinna być, moim zdaniem, ustawiona w C, czyli szafki po oknem jeszcze. Wtedy albo zlew i zmywarka pod okno, albo zlew i kuchenka obok siebie na dłuższym boku, a szafki pod oknem na 50 cm głębokości.

Mozna zostawić L-ke, ale blatu roczego będzie malutko. Ratować to można półwyspem (barkiem), ale w tak malutkim mieszkaniu więcej przestrzeni daje stół.

Jeśli piekarnik w słupku nie jest konieczny to

- od prawej lodówka samotnie, w zabudowie lub nie, nad nia wysoko szafki 60 gł. na całej długości ściany

- od lewej ( od okna) - szafka 50, kuchenka 60, szafka 70, zlew jednokomorowy 50 (ociekacz nad zmywarkę), zmywarka 45 - nad nimi szafki wiszące, szafka wisząca nad ociekaczem, może być obniżona, żeby umieścić w niej mikorfale

Martolinka

Chłodziarka na wino miła rzecz, może wystawać. :)

Patrzyłam na Wasz plan. Obrazek mały, nie wiele widać, nie otwiera się większy, ale zdaje się, że kuchenka jest na przeciwko wyspy. Zostaje 70 cm przejścia. Może być tam ciasno, zwłaszcza jeśli akurat ktoś miesza w garach.

Jeśli mogę coś zaproponować to zmieniłabym układ rezygnując z wyspy.

Od prawej

- szafka 60 - kuchenka - magic corner - zmywarka - zlew - szafka 40 - lodówka w zabudowie - szafka na wino w slupku

- Zyskacie długi blat. W słupku z winem, można zrobić półkę otwartą np. na książki, zeby było bardziej salonowo. Szafki wiszące albo po obu stronach okna (typu kuchnia amerykańska), albo po prawej tam gdzie kuchenka.

Zamiast wyspy

- piekarnik i mikrofala w słupku przodem do okna

- Od strony pokoju przystawić np. regał z półkami (plecami do słupka z piekarnikiem), a od strony wejścia z garażu zawiesić tablice na karteczki, rysunki itp

Zyskacie więcej blatu roboczego, 120 -130 cm między szafkami. Nie będzie widać bałaganu w kuchni, a od strony salonu będą półki. Macie bardzo blisko kuchni stół, może wysa nie jest konieczna?

Jesłi chcecie ją zostawić to proponuje zrobić ją bardziej kwadratową, żeby zrobic więcej miejsca od strony kuchenki.

Pozdrawiam :)

Witam szanowne grono

Bylam tu jakis czas temu czas na zakonczenie planu i bez Waszej pomocy nie dam rady ;(

Oto dwa wstepne plany zaakceptowane przez nas http://images66.fotosik.pl/797/e02f252215745c88m.jpg i http://images66.fotosik.pl/797/bf2e7e51e43e6f18m.jpg.

Po burzliwych dyskusjach zrezygnowalismy z pierwszej opcji kuchni i zdecydowalismy ze wyspa bedzie sama. Co wiecej zdecydowalismy ze nie chcemy kuchenki na wyspie.

Stworzylam plan http://images68.fotosik.pl/796/bedc2592cbea19cam.jpg i teraz pytanie, czy zakonczyc kuchnie rowno z wyspa czy wypuscic ja troszeczke jak na tym planie zakladajac ze wystajaca czesc bylaby lodowka na wino do zabudowy ???

Niestety nie otwiera mi się Twój plan. Ale przerobiłam ostatnią wizualizację zgodnie z sugestiami:

Martolinka_kuchnia1cccc.jpg Martolinka_kuchnia1ccc.jpg Martolinka_kuchnia1cc.jpg Martolinka_kuchnia1c.jpg

Wyspa ma ok. 100x140cm

Przejście pomiędzy wyspą a ciągiem szafek ok. 90cm

Moniss dziekuje dziekuje dziekuje wspaniala kobieto :**** Dokladnie o to mi chodzilo.

powiekszylam zdjecie planu ktory zrobilam w poprzednim poscie.

Sawadi dziekuje bardzo ale opcja bez wyspy nie wchodzi w gre, mamy podobny uklad teraz i uwierz mi oboje mamy dosc. marzy nam sie sniadanie i kawa przy blacie ;) Poza tym od poczatku cokolwiek wysokiego tam gdzie jest na planie plyta nie podoba mi sie zabiera to swiatlo wpadajace przez okno... juz okap ciezko mi przelknac ;)

Tak jak Moniss napisala miedzy kuchenka a wyspa jest ok 90 cm. czy to wystarczy ??

Zastanawiam sie caly czas czy to dobra opcja, troche sie obawiam wrazenia gotowania w salonie Co saadzicie o tym ukladzie ?

Moniss dziekuje dziekuje dziekuje wspaniala kobieto :**** Dokladnie o to mi chodzilo.

powiekszylam zdjecie planu ktory zrobilam w poprzednim poscie.

Sawadi dziekuje bardzo ale opcja bez wyspy nie wchodzi w gre, mamy podobny uklad teraz i uwierz mi oboje mamy dosc. marzy nam sie sniadanie i kawa przy blacie ;) Poza tym od poczatku cokolwiek wysokiego tam gdzie jest na planie plyta nie podoba mi sie zabiera to swiatlo wpadajace przez okno... juz okap ciezko mi przelknac ;)

Tak jak Moniss napisala miedzy kuchenka a wyspa jest ok 90 cm. czy to wystarczy ??

Zastanawiam sie caly czas czy to dobra opcja, troche sie obawiam wrazenia gotowania w salonie Co saadzicie o tym ukladzie ?

Brakuje tylko szfek wiszacych na szklanki i talerze. Na wyspie beda? Jesli tak to moze zrbic jedna szersza szafke, a druga wezsza np 40+90.

Przejscie zwiekszylabym do przynjamniej 100 cm, niby tylko 10 cm wiecej, a robi roznice - daje wiekszy komfort. Teraz w kuchni mam stolik 90 cm o kuchenki i jest na styk.

Edytowane przez Sawadi