Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej - jeśli chodzi o wyspę, to ja też byłam jej ogromną przeciwniczką. Wolałam np. bar.

Ale z obserwacji i praktyki moich znajomych zmieniłam zdanie.

Poza tym u jednej forumowiczki w dzienniku widziałam tak cudną wyspę, że gdybym miała taki rozkład kuchni jak Ona - nawet bym się nie zastanawiała.

Alno ma piękne kuchnie, za projekt płaci się 500zł, ale z tego co powiedział mi sprzedawca, po zamówieniu u nich mebli jest ona wliczona w ich cenę.

Dzieki za rade, tylko jakoś nie podoba mi sie pomysł z kuchenką na wyspie. Dla mnie jest to niepraktyczne rozwiązanie. Ale może takie są tylko moje odczucia, bo nigdy tak nie miałam. Może ktoś kto ma kuchenke na wyspie coś mi więcej powie jak sie takie rozwiazanie sprawdza..........

ja również mam mieszane odczucia co do kuchenki (szczególnie gazowej) na wyspie. W salonach kuchennych i nowych nieużywanych jeszcze kuchniach wygląda to super, szczególnie z ciekawym okapem. Obawiam się jednak, że w praktyce to nie zawsze jest dobre rozwiązanie. Dużo zależy też od wielkości wyspy - jeśli będzie odpowiednio duża, to ewentualne pryskanie (np. bulgoczący sos do spaghetti) może nie być mocno problemowe. Nie wyobrażam sobie jednak, jak czasami widziałam w salonach i gazetach, płyty, a przed nią miejsce do jedzenia (z siedzeniem na hokerach). Gorąco i przy gazie bliskość ognia nie wydaje mi się przekonująca. Wydaje mi się, że albo w tym wątku albo w wątku o kuchniach (pochwalcie się swoją kuchnią), ktoś na samym początku wyrażał też swoje wątpliwości co do takiego rozwiązania.

Jeśli chodzi o Efilo, to z tego, co wyczytałam jej blat ma 90 cm szerokości i 270 długości. Jeśli dobrze dojrzałam na zdjęciach to Jej płyta (indukcyjna) jest tylko na dwa palniki - jest dość wąska. Przy takim rozmiarze wyspy i wielkości oraz rodzaju płyty podejrzewam, że nie ma kłopotu z użytkowaniem.

Ja u siebie porzuciłam raczej umieszczenie płyty na wyspie właśnie ze względów praktycznych.

Z tego, co pamiętam, to wyspę z kuchenką ma też Malgosz. Można zajrzeć do dziennika.

Sama nie mogę zrobić u siebie wyspy (mam za małą kuchnię), ale argumentem pryskania raczej się nie zgodzę. Przecież zwykłe kuchenki (przeważnie) znajdujące się między blatami roboczymi też mogą pryskać, chlapać i zalewać to, co jest obok. To normalne przy gotowaniu. Nie widziałam jeszcze aranżacji wyspy tylko z kuchenka bez blatu. Wydaje mi się, że jeśli już robić wyspę, to nie może być ona tylko na szerokość/głębokość kuchenki. Taki "klocek" na środku chyba w takie styuacji nie ma sensu. Ale spory blat (większy niż płyta) - to już co innego.

Trzeba też pamiętać o tym, że tak ją należy rozplanować, aby nie biegać dookoła wyspy tylko po to by przenieść coś z jednego rogu kuchni w drugi. Jeśli na wyspie ma być tylko kuchenka, to ja bym sobie odpuściła. Jeśli jednak znajdzie się wokół niego kawałek blatu i nadal zostanie sporo miejsca na swobodne poruszanie się, to czemu nie?

Edytowane przez Róża

Co prawda to nie są wizualizacje, tylko rzuty techniczne, ale mam dylemat, które ustawienie kuchni (j jednocześnie łazienki) wybrać.

Co będzie wygodniejsze w użytkowaniu?

Wersja 1

Zabudowa tradycyjna wzdłuż ściany, we wnęce z łazienką szafka/cargo i lodówka. W kuchni jest miejsce na stół (70x100). Nie planowałam wieszać szafek na ścianie nad blatem, ale jak zabraknie miejsca, można je wówczas powiesić.

Łazienka duża, ubikacja znajduje się we wnęce, nieco osłonięta.

Wady - trzeba jakoś wykończyć ścianę nad szafkami. Piekarnik na poziomie szafek.

http://img37.imageshack.us/img37/7889/kuchnia2.jpg

http://img535.imageshack.us/img535/2948/kuchniaf.jpg

Wersja 2

Półwysep (60+40cm) + zabudowa wnęk z lodówką i piekarnikiem. Chyba jest więcej szafek.

Wady - zmniejszona łazienka, ubikacja na wprost wejścia. Brak stołu, trzeba siedzieć przy wysokim blacie.

http://img191.imageshack.us/img191/3900/kuchniae.jpg

http://img340.imageshack.us/img340/1686/beztytuurhu.jpg

Edytowane przez Elfir

Kurcze - szkoda, że nie skorzystałaś z tych 30 cm, które "dała" Ci gmina - o ile dość dokładnie przeczytałam w dzienniku. Jeżeli chcesz piekarnik wyżej, to wg mnie najlepiej byłoby zmieścić obok lodówki słupek z piekarnikiem a nadal zostawić "wnękę" na wc w łazience .... Tylko teraz jest chyba na to odrobinę za mało miejsca ...

Opcja z półwyspem w ogóle do mnie nie przemawia ... aczkolwiek w wersji I stół odstawiłabym od ściany, żeby nie trzeba go było obchodzić w drodze do pokoju ...

Ale to tylko moje skromne zdanie.

Skorzystałam, a w zasadzie musiałam poszerzyć dom zgodnie z WZ - dom jest szerszy o 30 cm właśnie w kuchni i jest to ta mała wnęka.

Piekarnik nie wejdzie obok lodówki, bo wnęka ma tam tylko 43 cm szerokości między ścianą działową a ścianką lodówki i jest płytka na 36 cm.

A stół można dowolnie ustawiać w kuchni, chociaż nie sugerowałabym się "przejściem", bo kuchnia nie jest przechodnia - do pokoju można dostać się w innym miejscu :)

Edytowane przez Elfir

A dałoby się wcisnąć obok siebie lodówkę i słupek z piekarnikiem zachowując sensowną wnękę na wc w łazience, czy ta opcja w ogóle Ci się nie podoba?

Widziałam na planach, że jest przejście z drugiej strony, ale tak wydawało mi się, że naokoło stołu będzie się latać jakoś tak niewygodnie ...

Edytowane przez Anulek2005

A dałoby się wcisnąć obok siebie lodówkę i słupek z piekarnikiem zachowując sensowną wnękę na wc w łazience, czy ta opcja w ogóle Ci się nie podoba?

Nie. Nie wejdzie wówczas stelaż geberita w rozsądnej odległości, żeby siedząc na kibelku nie tulić się do ściany, a wnęka będzie zachodzić na linię szafek na ścianie.

Bo gdyby tak można było zrobić tobym rzecz jasna wybrała taką opcję, a nie z półwyspem :)

co sadzicie o tych wstepnych szkicach?

Dlaczego wysoka zabudowa ma różnice w wysokościach?

Lepiej wygląda równa.

Czy tam umieściłaś dwa piekarniki?

Mikrofalę dałabym nad piekarnikiem i zrezygnowała z tej wiszącej szafki (a najlepiej ze wszystkich wiszących szafek).

Za to dodałabym jeszcze jeden słupek do sufitu i szafkę żaluzjową dałabym w narożnik

Dlaczego wysoka zabudowa ma różnice w wysokościach?

Lepiej wygląda równa.

Czy tam umieściłaś dwa piekarniki?

Mikrofalę dałabym nad piekarnikiem i zrezygnowała z tej wiszącej szafki (a najlepiej ze wszystkich wiszących szafek).

Za to dodałabym jeszcze jeden słupek do sufitu i szafkę żaluzjową dałabym w narożnik

wysoka lodówka mi nie wyszła, w planie ma być równa, nie wiem czemu tak wyszło.

piekarnik i mikrofalówka. Mikrofalówkę wrzuciłam w 2 miejsach bo mam 2 opcje, albo wlasnie piekarnik z mikrofalówką w 2 szafce, albo szafka z mikrofalowka za zaluzja zeby od razu mozna bylo postawic cieple na blacie.

czy bez szafek obok okapu nie bedzie za lyso?

Witam,

To i jak prosze o poradę

kuchnia niewieka ok. 3,5x3,5

dwa okna 1,5x1,2 i jeden otwóer typowy drzwi 90-tki z boku i drugi na salon duży na 1,5m.

Koncepcja jest aby fronty były czarne lakierowane, korpusy białe plus co nieco czerwonego

1. Piersze pytanie czy taka koncepcja ustawienia będzie OK, Chciałem aby był ten blat aby nadać kuchni troche "inności" i dołożyć powierzchni płaskich przydatnych podczas różnych prac

ew. mogą tam stanąć dwa hokery przy których symboliczna herbatka może być zrobiona

2. Z czego ten blat - jednolity lakierowany czy może noga lakierowana a z góry dodatkowo przykryty normalnym blatem?

Jak taki lakier podczas uzytkowania może sie sprawować - raczej nie za specjalnie...

3. Nie wiem jak z szafką jakby pod tą nogą - czy normalnie otwierana pod noga czy z boku i jakiś system szafek narożnych

4. W miejscu łączenia szafek wysokich z niskimi - na dole szafka narożna? Czy może jakieś inne patenty?

Dziekuję z góry za wszelkie uwagi,

Pozdr

http://images50.fotosik.pl/309/e256c487ffa21fcf.jpg

http://images39.fotosik.pl/304/fc5c22f6d0dc3b29.jpg

http://images46.fotosik.pl/308/ad846c8c3a88e055.jpg

http://images45.fotosik.pl/309/eb0a9113ddacac04.jpg

http://images47.fotosik.pl/308/05e6f20a4fe6bd62.jpg

czy bez szafek obok okapu nie bedzie za lyso?

Zależy jaki okap wybierzesz. Typu tuba nie potrzebuje szafek.

IMHO mikrofalówka blisko blatu jest wygodniejsza. Daj ją w wysokim słupku po prawej stronie lodówki.

Edytowane przez Elfir

Elifir wersja 1 jak dla mnie wygodniejsza. A czy stol moglby stac tworzac z zabudowa C? byloby przejscie do salonu bez okrązania stolu.

W sensie pod oknem? Nie otworzę wówczas szafki stojącej obok płyty grzewczej. Stoły sa niższe od szafek kuchennych.