Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W związku z tym, że często się przeprowadzałam, użytkowałam kilka różnych kuchni.

Najgorsze układy sprzętów to takie gdzie zlew lub kuchenka były przy samej ścianie lub w rogu (mogła tam znajdować się tylko jedna osoba), a dodatkowo jeden sprzęt obok drugiego.

Najwygodniejsza kuchnia jaką użytkowałam to była z ustawieniem L: lodówka, szafka, zlew, szafka, narożnik, szafka, płyta, szafka + barek to wszystko odgradzający od części salonowej.

W mojej pierwszej własnej kuchni z powodu braku meijsca miałam pomiędzy zlewem a płytą tylko 50cm blatu - zdecydowanie za mało jak na najczęściej użytkowany fragment blatu (moim zdaniem min.80cm to już wygodna odległość). Jeśli chodzi o odcedzanie makaronu czy ziemniaków, to te 50cm nie było zauważalną odległością, a w kuchni o układzie L, też nie pamiętam utrudnień ani tego, że coś po drodze rozlewałam.

Nową kuchnię planuję w układzie L, gdzie w narożniku będzie miejsce na ekspres do kawy :)

Edytowane przez moniss

skonieak nie przesadzaj:lol2: Napisałaś jak jest u Ciebie ale co to wnosi, skoro nie porównałaś tego z żadnym innym ustawieniem? Zgadzam się z każdym jednym słowem moniss w poście wyżej. Zboj masz bardzo wygodny układ z odpowiednią kolejnością sprzętów, nie zepsuj tego;)

Sprzęty w rogach oraz obok siebie to właśnie dwa najczęściej popełniane błędy w kuchni.

Edytowane przez arek570

Czyli podsumowując idąc od lewej strony (od okna):

- lodówka>blat 40cm (CZY WIĘCEJ?)>zlew>blat>płyta gazowa>blat 30cm>słupek z piekarnikiem kończący układ

Według mnie zlew można by dać nawet z 60-70cm od lodówki tylko nie wiem czy powierzchnia blatu roboczego czyli od zlewu do płyty nie będzie zbyt mała.

I małe pytanie:

- jaki zlew byście polecili? Nie chodzi o firmę tylko o szerokość i rozstawienie komór. W planie jest zmywarka, tyle, że jej używanie prognozujemy na raczej sporadyczne, ale może się przyzwyczaimy.

Edytowane przez zboj.madej

Płyta około 30cm od słupka, wygodnie i symetrycznie. Odległość między zlewem i lodówką uwarunkowana jest w dużej mierze szerokością zlewu. Sam najczęściej korzystam z dużego blatu, boczne służą do odstawienia czegoś lub na stały sprzęt, czyli kolejna istotna sprawa. Myślę, że jedna szeroka komora bez ociekacza niepotrzebnie zabierającego blat wystarczy (45cm+/-). Z odsuwaniem zlewu też bym się nie rozpędzał. Zależało Ci na dużym blacie więc do 50cm myślę max.

Hmmm... tak się zastanawiam nad tym narożnym zlewem, oglądam różne aranżacje z takim rozwiązaniem i nie zajmuje on wcale więcej miejsca od normalnego zlewozmywaka. Myjąc naczynia zawsze ma się gazówkę w zasięgu ręki, tak samo brudne gary od razu można ładować do zlewu, bez obawy, że coś skapnie na podłogę czy blat. Sam już nie wiem.

Jestem fanką rozwiązania - zlew blisko kuchenki . Sprawdza mi się od kilkunastu lat. W nowym mieszkaniu nie będę miała tego komfortu. Żałuję, no ale coś za coś.

Popatrzyłam na Twoje projekty i najbliżej mi do pierwszego projektu - przesunąć tylko zlew bliżej lodówki i ok. Sa ku temu 2 powody. Po pierwsze płyta grzejna potrzebuje po 40 cm z obu stron (no przynajmniej 30), żeby swobodnie ustawić patelnie na płycie i bezpiecznie manewrować garnkami. Natomiast zlew w takim ułożeniu jest za blisko płyty.. Myjąc garnki można łatwo coś strącić z płyty. Jeszcze jedno - przy narożnym zlewie zmywarka musi stać dość daleko od niego, zeby można się było do niej schylić i wtedy niestety chlapie się podłogę przekładając talerze.

Propozycja.

Ścianka przy oknie ma zaledwie 55 cm. Lodówka albo/i słupek wejdą w światło okna - to raczej nie będzie dobrze wyglądać i zacieni aneks. Może przenieść lodówkę i słupek na prawo tam gdzie wstawiasz teraz plyte grzejną, a zlew i płyte dać na dłuższa ścianę. Wprawdzie będzie dalej do wentylacji, ale blat będzie miał dobre oświetlenie i nic nie zasłoni okna, a od strony pokoju można na ściance ustawić regał z ksiązkami, wtedy słupki stracą na masywności, lub przedłużyc ścianke i powiesić obrazki.

Niestety moja kuchnia na razie w zawieszeniu. Dostałam wstępną wizualizacje od studia kuchennego. No nie powala.... a właściwie zwlaa z nóg. Cóż, trzeba będzie inaczej.

Edytowane przez Sawadi

pokaż, co tam wymodzili :)

Zrobiłam jeszcze swoje wizualki w Ikeowskim programie

na mój gust wyglądają lepiej niż ze studia ;)

Postaram się wrzucić, ale jestem na wyjeździe i może być to trudne ze względu na ledwo działający internet

na razie foty ze studia kuchennego, fajni ludzie, wiem ze robią porządnie

R%252520kuchnia%252520Gora%2525201-1.jpg

R%252520kuchnia%252520Gora%2525201-2.jpg

można uznać, że to bardzo wstępna wizualka (mam nadzieję) - szafki nie trzymają podziałów, drzwiczki porozciągane - wygląda to kiepsko, cały projekt wygląda kiepsko

ale mam jescze swoej wizualizacje i jeszcze jeden pomysł i zdjęcia, niestety na kompie w domu - jak tak dalej pójdzie założę własny wątek gigant - głównie ja będę pisać ;P , bo nie iwem czy ktoś sie dołączy hehehe

Edytowane przez Sawadi

Zdecydowanie nr 2, wygodniejsza i wizualnie lepiej się prezentuje. Zamieniłbym zlew oraz płytę, wokół zlewu potrzebujemy zwykle więcej miejsca, będzie bliżej lodówki, przy gorących garnkach na płycie dostęp do blatu rogowego jest mało komfortowy. Brudne naczynia po obiedzie nie będą aż tak bardzo eksponowane, przy zlewie zwykle panuje większy bałagan.

Zrobiłam jeszcze swoje wizualki w Ikeowskim programie

na mój gust wyglądają lepiej niż ze studia ;)

Postaram się wrzucić, ale jestem na wyjeździe i może być to trudne ze względu na ledwo działający internet

na razie foty ze studia kuchennego, fajni ludzie, wiem ze robią porządnie

...

można uznać, że to bardzo wstępna wizualka (mam nadzieję) - szafki nie trzymają podziałów, drzwiczki porozciągane - wygląda to kiepsko, cały projekt wygląda kiepsko

ale mam jescze swoej wizualizacje i jeszcze jeden pomysł i zdjęcia, niestety na kompie w domu - jak tak dalej pójdzie założę własny wątek gigant - głównie ja będę pisać ;P , bo nie iwem czy ktoś sie dołączy hehehe

załóż, ja wpadnę - choćby po to, żeby zobaczyć, co się da wykrzesać z tego chaosu, bo na razie budowa promu kosmicznego jest prostsza od tego, co pokazałaś :p

A więc raczej na 99% zdecydujemy się na wariant nr 2 z uwzględnieniem porady zamiany zlewozmywaka z płytą kuchenną z tym, że płyta znajdować by się musiała 30/40cm od ściany. Pytanie może głupie, ale czy musiałbym w takim przypadku przestawiać odpływ kanalizy oraz podłączenie wody? Zwracając uwagę na to, że w narożniku na ścianie z kominem znajdować docelowo będzie się szafka z systemem narożnym, a pod zlewem albo szafka otwierana tradycyjnie na dwie strony, lub jedna doża szuflada z segregatorem na śmieci. Aktualnie odpływ mam ok. 31cm od ściany z kominem (jak na zdjęciu). W przypadku zamiany jest także opcja, aby dać okap wolno-wiszący coś jak na załączonym zdjęciu, oczywiście już bez szafki z lewej jego strony.

2.jpg

3a.jpg

Witam Wszystkich.

Wkrótce ruszy budowa domu, zatem warto pomysleć już teraz. Razem z żona chcemy dobrze rozrysowac kuchnię i dlatego chcielibyśmy prosić forumowiczów o radę, gdyz sami nie możemy się ze sobą zgodzić.

Mamy kuchnię taką jak na zdjęciu o takich wymiarach.

Zlikwidowaliśmy okno w spiżarni. Moja żona uważa, że to mała kuchnia (chociaż ja tak nie twierdzę) i pomyśleliśmy o zmniejszeniu spiżarni lub jej usunięciu kosztem powiększenia kuchni. Wygospodarowane miejsce chcielibyśmy przeznaczyć na wyspę (jesli w ogóle wejdzie) z stolikiem barowym dla 2 osób, gdyż zaraz obok jest jadalnia i salon.

Mojej zonie marzy się także duży słupek z cargo i kuchenką mikrofalowa i piekarnikiem.

Widziałem fajny projekt kuchni na stronie 541: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje&p=6759501&viewfull=1#post6759501

ewentualnie możemy przerzucić okno narożne na druga stronę, a spiżarnię ustawić z prawej strony.

Z góry dzieki za pomoc. projekt kuchni.jpg

Tak wygląda wizualizacja według projektu. image,offer,44,3230,1080,900,0.jpg

Edytowane przez doktorant

załóż, ja wpadnę - choćby po to, żeby zobaczyć, co się da wykrzesać z tego chaosu, bo na razie budowa promu kosmicznego jest prostsza od tego, co pokazałaś :p

widze, ze tez docenilas wizualke, bo wiesz... projekt jest naprawde dobry, bo moj hahaha

zdaje sie, ze watek trzeba zrobic :)

Pozwolę sobie wrócić do naszej kuchni i podzielić się z Wami projektami jakie przygotowano dla nas w studiu kuchennym. Musimy w końcu zdecydować się gdzie przenieść to podłączenie wody.

widze slupki po prawej, moim zdaniem lepiej to wyglada :)

A więc raczej na 99% zdecydujemy się na wariant nr 2 z uwzględnieniem porady zamiany zlewozmywaka z płytą kuchenną z tym, że płyta znajdować by się musiała 30/40cm od ściany. Pytanie może głupie, ale czy musiałbym w takim przypadku przestawiać odpływ kanalizy oraz podłączenie wody? Zwracając uwagę na to, że w narożniku na ścianie z kominem znajdować docelowo będzie się szafka z systemem narożnym, a pod zlewem albo szafka otwierana tradycyjnie na dwie strony, lub jedna doża szuflada z segregatorem na śmieci. Aktualnie odpływ mam ok. 31cm od ściany z kominem (jak na zdjęciu). W przypadku zamiany jest także opcja, aby dać okap wolno-wiszący coś jak na załączonym zdjęciu, oczywiście już bez szafki z lewej jego strony.

Jedno ale... (za czesto to pisze ;P), zeby schylic sie do zmywarki trzeba co najmniej 90 cm. Jesli zlew wyladuje w miejscu plyty grzejnej, to zmywarke wyjdzie z lewej strony zlewu i nie bedzie miejsca na schylenie sie do niej, wiec - albo zostawic tak jak teraz i nad zlewem w szafce dac ociekacz, albo zlew (po przesunieciu ) zamienic miejscami ze zmywarka. Znaczy sie - od prawej przy rogu zmywarka, a potem zlew - tylko trzeba sprawdzic czy przy otwieraniu nie koliduje ze slupkami. Mniej blatu miedzy zlewem a kuchenka, ale mozna to nadrobic deska do krojenia dopasowana do zlewu.

Witam Wszystkich.

Wkrótce ruszy budowa domu, zatem warto pomysleć już teraz. Razem z żona chcemy dobrze rozrysowac kuchnię i dlatego chcielibyśmy prosić forumowiczów o radę, gdyz sami nie możemy się ze sobą zgodzić.

Mamy kuchnię taką jak na zdjęciu o takich wymiarach.

Zlikwidowaliśmy okno w spiżarni. Moja żona uważa, że to mała kuchnia (chociaż ja tak nie twierdzę) i pomyśleliśmy o zmniejszeniu spiżarni lub jej usunięciu kosztem powiększenia kuchni. Wygospodarowane miejsce chcielibyśmy przeznaczyć na wyspę (jesli w ogóle wejdzie) z stolikiem barowym dla 2 osób, gdyż zaraz obok jest jadalnia i salon.

Mojej zonie marzy się także duży słupek z cargo i kuchenką mikrofalowa i piekarnikiem.

Widziałem fajny projekt kuchni na stronie 541: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje&p=6759501&viewfull=1#post6759501

ewentualnie możemy przerzucić okno narożne na druga stronę, a spiżarnię ustawić z prawej strony.

Z góry dzieki za pomoc. [ATTACH=CONFIG]318509[/ATTACH]

Tak wygląda wizualizacja według projektu. [ATTACH=CONFIG]318511[/ATTACH]

Trudna decyzja spizarka ma zalety i nieschylanie sie do piekarnika tez.

Pokaz troche wiecej planu.

Nie bardzo rozumiem odnośnie tego schylania i 90cm... Jakoś poustawiałem to w innym programie, wydaje mi się, że lepiej oddaje rzeczywiste wymiary bo patrząc na ten ze studia odnoszę wrażenie, że kuchnia jest dużo większa i przestronniejsza niż jest w rzeczywistości.

Sufit będę musiał podwiesić tworząc półkę, zastanawiam się czy nie zrobić czegoś w takim stylu jak na załączniku, dolny rząd górnych szafek płytszy, a górny głębszy dochodzący do samej półki, nie wiem jak to wszystko wyjdzie, bo w sobotę wylewam posadzki, pewnie miejscami dojdzie +/-3cm, do tego podwieszona "półka" pewnie koło 15-20cm co daje wysokość pomieszczenia przy ścianie ~ 225cm.

W przypadku podwieszonego sufitu można by również zamontować wolno-wiszący okap, symetrycznie rozłożony nad kuchenką oraz odpowiednią przerwą od ściany i taką samą do granicy górnych szafek podobnie jak na załączonym zdjęciu.

kuchnia pikea.jpg

2a.jpg

3a.jpg