Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chciałabym ruszać już nic konstrukcyjne, tzn w poniedziałek wchodzi parkieciarz i wszystkie "mokre" prace mają być zrobione, więc nawet jutro glazurnik kończy.

Arek barku ma nie być, bo planuję dosyć duży stół. Pan kuchenny powiedział, że jak zrobię szafki 60cm po jednej i drugiej stronie, to będzie zbyt mało miejsca dla dwóch osób. Teraz mam kuchnię 2x2,15 w L i się jakoś mieścimy :D

Uważam, że 160cm między zabudową to wystarczająca odległość. Nie widzę sensu biegania od blatu do blatu. Rozumiem, że Pan kuchenny sugeruje, aby zabudowę wypchnąć na salon? Dziwnie to będzie wyglądać:)

Ponawiam pytanie dotyczące wysokości okien w kuchni?

Jest w stanie ktoś pomóc?

Witam serdecznie!

To mój pierwszy post na forum.

Właśnie zaczynamy budowę domu - intensywnie czytam tematy na tym forum - jest to bardzo duża skarbnica wiedzy.

Mam pytanie, co do kuchni - nigdzie w temacie nie zauważyłem (mogłem coś przeoczyć) pytania dotyczącego wysokości okna w kuchni.

W projekcie mamy okno na wysokości 90cm - równo z blatem. Zastanawiam się, czy jest to dobre rozwiązanie, czy nie lepiej podnieść je o 10-15 cm?

Będę wdzięczny za Wasze rady i wskazówki.

Kuchnie chcemy zrobić w stylu nowoczesnych, blaty - białe, fronty szare.

Żona nie chce szafek wiszących. Obok jest pomieszczenie, w którym będzie spiżarnia.

Będę wdzięczny za pomoc.

Przy okazji załączam projekt naszej kuchni. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły i porady chętnie z Żoną posłuchamy.

[ATTACH=CONFIG]335472[/ATTACH]

Zdecydowanie bym nie podnosiła okna tylko zrobiła blat na równo z parapetem,ale to tobie ma się podobać.

http://img1.budownictwopolskie.pl/img/00101926200.jpg

http://ddz.doba.pl/media/powiaty/dzierzoniow/articles/images/2597/doba_pl_12132-246fed03f3aa1676cfa4366d5ca599a3_1280x720.jpg

Witam,

Bardzo proszę o rzucenie okiem na mój projekt kuchni. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi dotyczące funkcjonalności. Kuchnię chciałabym poskładać z mebli z IKEA. Sprzęty w zabudowie, tez ikeowskie.

Nie wiem co się robi z takimi "marginesikami", które mi zostały (12 i 36cm). Moze dałoby się samemu skonstruować maleńką szufladę pod blatem?

Bardzo bym chciała mieć miejsce na laptopa i moje papiery w kuchni. Początkowo planowałam takie miejsce tam, gdzie na projekcie stoją szafki spizarniane - chciałam postawić tam sekretarzyk (bez regału): http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49001871/ bo zapasowe produkty mogę trzymać w magazynku kilkanaście kroków od kuchni, ale jednak byłoby to mniej wygodne niz mieć wszystko pod ręką... Ale jak w takim razie rozwiązać problem braku kawałka blatu do pracy? znacie jakieś patenty na mini biuro w kuchni?

http://s30.postimg.org/48qgvrfpd/kuchnia_projekt_v_spizarka.png

dobry wieczór, forumowicze - prośba o pomoc. Projektant definitywnie odradza mi układ jaki by mi pasował bo lodówka wolnostojąca psuje estetykę (rzekomo to najgorszy z możliwych, najlepszym byłby z zabudowaną oczywiście lodówką obok piekarnika, ale to zaburza mi trójkąt roboczy który bardzo mi odpowiada - taki teraz układ użytkuję i chciałabym taki mieć nadal). Faktycznie wersja zaproponowana jest bardziej estetyczna, elegancka, modna itp itd.. ale wypada mi z kuchni możliwość wstawienia małego stoliczka (na szybkie śniadanko), szafki między wiatrołapem a kuchnią (a'la spiżarka) no i trzebaby przesunąć już ścianę i przełączniki światła poprzenosić, pomijam wolnostojącą lodówkę - wiem, że lodówki w zabudowie są równie dobre co wolnostojące, ale preferuję wolnostojące.. jakaś starodawna jestem....i już sama nie wiem..

Projektant napracował się ostro aby mi udowodnić, że nie będę żałować zabudowy lodówki, powiększy się też trochę blat roboczy, może ktoś ma pomysł jak elegancko wkomponować wolnostojącą elegancką lodówkę inox aby nie psuła estetyki? może słupek z piekarnikiem jest za wysoki? czy jak? nie chciałabym obudowywać lodówki szafkami, może coś z tą wysoką zabudową zadziałać? ... a może niepotrzebnie się upieram? dzięki z góry za sugestie..

stanrred widok.jpg

po temacie, pomysł powoli zaczął mi się podobać ale ścianka do wyburzenia, postawiona ponad 3 lata temu plus okablowanie sprzed 2 lat... wygląda tak..więc po temacie raczej... hm.. troche późno... także nie ma tematu , projekt kuchni obgadany najlepiej z wykonawcą mebli powinien powstać przed ścianami, a najpóźniej przed kablami i przyłączami.. niusa nie odkryłam, ale budując systemem gospodarczym ktoś tak robi?

kuchnia-4-07.2013 281.jpg

to znowu ja, co sądzicie:

1. czy jest sens wydłużać lodówkę dla symetrii słupków i połączyć je karton gipsem na suficie,

2. czy nie ma potrzeby zabudowywać okna i pozostawić lodówkę (zabudowaną oczywiście by było lżej) do wysokości połowy szafek wiszących?

kiepsko u mnie z estetyką - obie wersje wydają mi się ok.... macie jakieś inne uwagi - np co do kolorystyki?

stanred zabudowana lodówkax2.jpg

Witam,

Bardzo proszę o rzucenie okiem na mój projekt kuchni. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi dotyczące funkcjonalności. Kuchnię chciałabym poskładać z mebli z IKEA. Sprzęty w zabudowie, tez ikeowskie.

Nie wiem co się robi z takimi "marginesikami", które mi zostały (12 i 36cm). Moze dałoby się samemu skonstruować maleńką szufladę pod blatem?

Bardzo bym chciała mieć miejsce na laptopa i moje papiery w kuchni. Początkowo planowałam takie miejsce tam, gdzie na projekcie stoją szafki spizarniane - chciałam postawić tam sekretarzyk (bez regału): http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49001871/ bo zapasowe produkty mogę trzymać w magazynku kilkanaście kroków od kuchni, ale jednak byłoby to mniej wygodne niz mieć wszystko pod ręką... Ale jak w takim razie rozwiązać problem braku kawałka blatu do pracy? znacie jakieś patenty na mini biuro w kuchni?

http://s30.postimg.org/48qgvrfpd/kuchnia_projekt_v_spizarka.png

Słupek przy płycie kuchennej jest tak samo niewygodny jak ściana przy niej. Aby wygodnie gotować, trzeba by po każdej stronie płyty zostawić po 30cm wolnego miejsca/blatu. Ja bym wrzuciła piekarnik pod płytę. Tak samo płyta tuż obok narożnika, też nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, no chyba, że zawsze tylko jedna osoba tyka się garów.

A może jednak poszukaj gotowych mebli w innych sklepach (często szerokości szafek są tam co 10cm, więc można kupić i 30, 40 czy 50), albo nawet dobrego i niedrogiego stolarza. Znajomi kilka lat temu zapłacili za kuchnię u stolarza, wraz z montażem, tyle ile by wyniosły ich takie same meble z Ikea (tyle, że bez montażu i z "dziurami" jak u Ciebie).

Wąską szafeczkę pod blat można "ustrugać" samemu, jednak trzeba mieć trochę zdolności manualnych i pomyślunku, a także trafić na płytę dokładnie taką samą jak ta ikeowska (coby się odcieniami fronty nie różniły). Dla majsterkowiczów pomocne będą sklepy, gdzie płyty meblowe docinają, frezują i oklejają boki. Chociaż często należy kupić całą płytę meblową, więc może lepiej zlecić to zawodowcowi...

Pod domową buchalterię można zaanektować stół, a po robocie papiery wrzucać do szuflady kuchennej.

to znowu ja, co sądzicie:

1. czy jest sens wydłużać lodówkę dla symetrii słupków i połączyć je karton gipsem na suficie,

2. czy nie ma potrzeby zabudowywać okna i pozostawić lodówkę (zabudowaną oczywiście by było lżej) do wysokości połowy szafek wiszących?

kiepsko u mnie z estetyką - obie wersje wydają mi się ok.... macie jakieś inne uwagi - np co do kolorystyki?

Masz niemal identyczny układ kuchni jak u mnie :) Ja mam opcję 1 więc możesz zobaczyć sobie jak to wygląda. Zwróć jednak uwagę, że u mnie wysokość sufitu nad blatami to ok 13cm. Gdyby było więcej wyglądałoby to dużo ciężej. Zmierz jaką masz odległość górnej zabudowy do sufitu (u mnie było ok 25 cm - podwiesiliśmy więc sufit na całej powierzchni aneksu ale w dwóch płaszczyznach - mamy więc dwa schodki po 12,5 cm zamiast jednego 25cm).

20151119_1305191.jpg20151119_1304521.jpg20151119_1302391.jpg

Witam serdecznie!

To mój pierwszy post na forum.

Właśnie zaczynamy budowę domu - intensywnie czytam tematy na tym forum - jest to bardzo duża skarbnica wiedzy.

Mam pytanie, co do kuchni - nigdzie w temacie nie zauważyłem (mogłem coś przeoczyć) pytania dotyczącego wysokości okna w kuchni.

W projekcie mamy okno na wysokości 90cm - równo z blatem. Zastanawiam się, czy jest to dobre rozwiązanie, czy nie lepiej podnieść je o 10-15 cm?

Będę wdzięczny za Wasze rady i wskazówki.

Kuchnie chcemy zrobić w stylu nowoczesnych, blaty - białe, fronty szare.

Żona nie chce szafek wiszących. Obok jest pomieszczenie, w którym będzie spiżarnia.

Będę wdzięczny za pomoc.

Przy okazji załączam projekt naszej kuchni. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły i porady chętnie z Żoną posłuchamy.

[ATTACH=CONFIG]335472[/ATTACH]

ja mam u siebie blat na wysokosci 90cm wchodzacy w okno. Uwazam ze jest to bardzo dobre rozwiazanie :)

dzięki za odpowiedzi

Mmelisa - brałam, ale ostatecznie wolimy jednak piekarnik na wysokości

ya_yaga - dzięki za fotki, piękna kuchnia! właśnie wiem, że nad piekarnikiem będzie zabudowa głębsza i też właśnie planujemy karton gips jak u Ciebie, także wielkie dzięki za fotki z wykonania!! fantastycznie!

jak użytkuje się mikrofalę z otwieraniem do dołu? drzwiczki nie przeszkadzają?? czy tam w rogu widzę kratkę went. do piekarnika?

my właśnie nie chcieliśmy karton gipsu w ogóle, ale też nie chcieliśmy pochłaniacza tylko wyciąg, wyszło nam 14cm.. ;] , więc będzie podobnie.. :D

pozdrawiam