Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dmagda165 cieszę się, że mogłam pomóc :)

Co do mikrofali - moim zdaniem jest wygodniejsza niż przy otwieraniu w bok, nie trzeba tych drzwiczek okrążać, szczególnie jak się wkłada z jednej strony a wyciąga od drugiej. Ale drobna uwaga - ogromne znaczenie ma wysokość na jakiej jest zamontowana. Gdybym miała ją wyżej to nie byłoby już tak komfortowo.

Kratka to zwykła kratka wentylacyjna. Okap jest osobno wpięty do przewodu kominowego.

Szafki mam sześćdziesiątki, wszystkie takie same, sztuk 4 - symetrycznie względem dolnej zabudowy (na końcu blenda ok 8cm). Każda z podwójnymi drzwiczkami, otwieranie w bok.

20150407_2301551.jpg

Zdjęcie kiepskiej jakości (zaraz po montażu) ale widać mniej więcej jak to wygląda.

Kuchnia to Ikea więc szafka narożna taka: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59912855/#/S69916457

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Bardzo proszę o rzucenie okiem na mój projekt kuchni. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi dotyczące funkcjonalności. Kuchnię chciałabym poskładać z mebli z IKEA. Sprzęty w zabudowie, tez ikeowskie.

Nie wiem co się robi z takimi "marginesikami", które mi zostały (12 i 36cm). Moze dałoby się samemu skonstruować maleńką szufladę pod blatem?

Bardzo bym chciała mieć miejsce na laptopa i moje papiery w kuchni. Początkowo planowałam takie miejsce tam, gdzie na projekcie stoją szafki spizarniane - chciałam postawić tam sekretarzyk (bez regału): http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49001871/ bo zapasowe produkty mogę trzymać w magazynku kilkanaście kroków od kuchni, ale jednak byłoby to mniej wygodne niz mieć wszystko pod ręką... Ale jak w takim razie rozwiązać problem braku kawałka blatu do pracy? znacie jakieś patenty na mini biuro w kuchni?

http://s30.postimg.org/48qgvrfpd/kuchnia_projekt_v_spizarka.png

Gdyby zostać przy obecnym układzie to dałabym zmywarkę po lewej stronie zlewu (tam gdzie szafka 60) a w jej miejsce szafkę 80. Zostaje Ci już tylko 16cm. Lodówkę też musisz trochę odsunąć od ściany, żeby mogła się swobodnie otwierać. Masz więc tylko ok 10 cm przerwy, którą maskujesz blendą.

Ja bym to jednak inaczej rozwiązała:

kuchnia_projekt_v_spizarka_plan.jpg

zabudowujesz komin (na czerwono, ok 63x63), powstaje wnęka na słupek z piekarnikiem (6) i lodówkę (5) (może się zdarzyć, że będziesz musiała o kilka cm przedłużyć ścianę na której będą stać- też na czerwono - trzeba to bardzo dokładnie wymierzyć)

Idąc dalej od lewej: szafka 40, szafka 80 z płytą, szafka narożna, zmywarka, zlew 80, szafka 80. Zostaje Ci ok 75 cm - możesz wstawić biurko, zrobić obniżony blat, ewentualnie wstawić szafkę 60 w której będziesz trzymać papiery, a do pracy wykorzystać stół.

kuchnia_projekt_v_spizarka_1111.jpgkuchnia_projekt_v_spizarka_11111.jpgkuchnia_projekt_v_spizarka_111.jpgkuchnia_projekt_v_spizarka_11.jpg

ya_yaga, wiem , że to kwestia przyzwyczajenia ale jak użytkuje się taki poszatkowany blat? w sumie nie masz jednego konkretniejszego tylko 3 małe podzielone... dajecie radę? i jeszcze jedno... co byś na chwile obecną zmieniła w swej kuchni??

z góry dzięks za odp. miłego łikendu wszystkim!

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

wcześniej tylko podczytywałam i oglądałam zdjęcia teraz potrzebuję rady :)

Budujemy domek i powoli próbuję już w głowie poukładać jak co będzie wyglądało. Aktualnie jestem na etapie projektu kuchni i chyba nie do końca potrafię się zdecydować. Dlatego będę wdzięczna za każde wskazówki odnośnie projektów.

Może znajdą się użytkownicy białych frontów matowych? jak się je użytkuje? Czy nie ma problemów z czyszczeniem?

Aktualnie użytkuję lakierowane i jestem zadowolona, ale projektantka namawia mnie na matowe :)

Mam mętlik.

Pozdawiam

01_01.jpg

011.jpg

01_02.jpg

02.jpg

02_01.jpg

i jeszcze kilka

[ATTACH=CONFIG]339479[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339480[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339481[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339482[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339483[/ATTACH]

Projekty spod TEJ ręki są zawsze fantastyczne :) Wszystkie wersje są świetne i sama bym miała mętlik, nie tylko z powodu dylematu mat/połysk ;)

Wybaczcie spam ale czy tylko mi nie chcą się powiększyć fotki po kliknięciu na zdjęcie? Wywala to zdjęcie na samą górę strony...

U mnie też coś się spsuło,ale można otworzyć zdjęcie w nowej karcie/oknie.

Mattilda, fantastyczne projekty. Jak robisz z drewnem, to weź połysk, bo to pięknie kontrastuje. Ale mnie się najbardziej podoba ta kuchnia cała w bieli z ciemnym blatem, piękna czysta forma i tu by mat bardzo pasował. Cokolwiek wybierzesz będzie przepięknie :)

Mnie z kolei najbardziej podoba się ta wizualizacja, bo właśnie nie ma na niej czerni :) Jest taka świetlista i delikatna.

Co osoba, to pewno inna opinia będzie :p

Wolałabym mat, bo połysk mi się nie podoba, ale nie wiem, czy to praktyczne rozwiązanie. Biały mat mam w łazience, lecz nie pada mi na tę szafkę światło słoneczne, to trudno ocenić, czy widać ślady.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=339479&d=1449157984

i jeszcze kilka

[ATTACH=CONFIG]339475[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339474[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339476[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339477[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339478[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339479[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339480[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339481[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339482[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]339483[/ATTACH]

Możesz poprawić zdjęcia bo nie da się powiększyć.

Edytowane przez fenix2

Możesz poprawić zdjęcia bo nie da się powiększyć.

Da się otworzyć w nowym oknie.

Rzeczywiście jest jakiś problem, bo wyrzuca zdjęcia w nowym oknie na samą górę strony. Pomogę i wstawię powiększone, bo warto :) Kuchnia jest super w każdej wersji

01_01.jpg

01_02.jpg

02.jpg

02_01.jpg

011.jpg

Edytowane przez Tomkowa