Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

założyłam osobny temat na swój aneks, a później znalazłam ten :rolleyes:

Przekleję więc w nadziei że w końcu ustalę gdzie ma co stać :D

Być może ktoś świeżym okiem na to spojrzy.

Śmieją się ze mnie że na etapie projektu mebluję kuchnię, ale jakoś później nie mam ochoty targać instalacji dookoła.

A że chyba mi się skończyły pomysły, proszę Was o radę.

Co na pewno musi zmieścić się w kuchni. A przynajmniej bardzo bym chciała żeby się zmieściło

Lodówa - SAMSUNG RL58GPGIH

Spiżarka Blum - są w wymiarach 40/50/60 cm (fajnie byłoby gdyby udało się wcisnąć najmniej 50tkę)

Piekarnik/mikrofala do zabudowy słupkowej

Zmywara -12/13 kompletów

Zlewozmywak

------

Za kominkiem są umieszczone kominy i wentylacje. Zabrały mi tyle kuchni :<

Natomiast za dłuższą ścianą kuchenną planowany jest garaż, w związku z tym nie przewiduję tam okna

Zrzut ekranu 2016-05-05 10.20.08.jpg

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

założyłam osobny temat na swój aneks, a później znalazłam ten :rolleyes:

Przekleję więc w nadziei że w końcu ustalę gdzie ma co stać :D

Być może ktoś świeżym okiem na to spojrzy.

Śmieją się ze mnie że na etapie projektu mebluję kuchnię, ale jakoś później nie mam ochoty targać instalacji dookoła.

A że chyba mi się skończyły pomysły, proszę Was o radę.

Co na pewno musi zmieścić się w kuchni. A przynajmniej bardzo bym chciała żeby się zmieściło

Lodówa - SAMSUNG RL58GPGIH

Spiżarka Blum - są w wymiarach 40/50/60 cm (fajnie byłoby gdyby udało się wcisnąć najmniej 50tkę)

Piekarnik/mikrofala do zabudowy słupkowej

Zmywara -12/13 kompletów

Zlewozmywak

------

Za kominkiem są umieszczone kominy i wentylacje. Zabrały mi tyle kuchni :<

Natomiast za dłuższą ścianą kuchenną planowany jest garaż, w związku z tym nie przewiduję tam okna

[ATTACH=CONFIG]354952[/ATTACH]

Witam,

Słuszna uwaga, lepiej teraz zaplanować przyłącza niż później je zmieniać, gdy ustawienie kuchni okaże się mało funkcjonalne.

Na rzucie nie widać dokładnych wymiarów okna. Ustawiając wysoką zabudowę (lodówka + spiżarka) na ścianie z oknem po lewej przysłonisz naturalne światło padające z okna. Proponowałabym tylko lodówkę po stronie lewej a piekarnik i spiżarkę obok komina.

Na długiej ścianie od lewej przyłącza (zlew + zmywarka) i płytę gazową/elektryczną maksymalnie przesunąć do strony prawej. W ten sposób będziesz miała wygodny blat do pracy.

Napisałaś, że chcesz „spiżarkę Blum”. Dokładnie nazywa się ona SPACE TOWER i możesz dopasować ją pod każdy wymiar. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz na http://www.blum.com/pl/pl/01/80/10/

Jeśli miałabyś jakieś wątpliwości proszę pytaj.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca DYNAMIC SPACE

Blum Polska

Jakiś czas temu prosiłam Wam o pomoc w doborze najlepszego układu mebli kuchennych. Dzięki Waszej pomocy udało mi się wyobrazić moją przyszłą kuchnię. Niestety temat kuchni odwlókł się w czasie i znów dzisiaj do niego powracam.

Najbardziej raził mnie bok kuchni-bardzo , bardzo widoczny z salonu-mój pomysł -zrobić zaokrąglony.

W załączeniu przesyłam szkic kuchni oraz wcześniejsze projekty (teraz w wątkach gdzieś zniknęły ale niektóre zapisałam sobie w katalogu).

Prawie wcale nie ma szafek wiszących-są dwa okna-brak miejsca. I wymyśliłam szafkę wiszącą też zaokrągloną tak jak na zdjęciu-szafka będzie w kuchni po lewej stronie.

Planuję od lewej: zmywarka 60cm, zlew 80cm, cargo 15-20cm, szarka narożna z 3szufladami 100cm, szafka -3 szuflady 110cm, zwykła szafka narożna 100cm/60cm-zwykłe drzwi i wewnątrz dwie półki, potem już po prawej słupek z dwoma szufladami plus piekarnik, mikrofalą i szafka u góry, lodówka i zaokrąglana szafka naroźna 30cm. Po prawej stronie w rogu szafka zabudowana otwierana do góry plus jedna szafka nad nią.

Jedyna szafka wisząca o szer.120cm po lewej stronie.

Z przodu jakieś miejsca do siedzenia-nie ustaliłam jeszcze w jakiej wersji i jaka szerokość. Ściany mają od lewej: 327cm, 310cm, 220cm.

Proszę zerknijcie na szkice . Co sądzicie o takim wykończeniu?

Kuchnia-ostatecznie będzie biała-mat lub lakier-muszę zobaczyć w realu i porównać.

Witaj,

Jeśli chodzi o barek, musisz pamiętać, by zostawić swobodne wejście do kuchni, powinno mieć ono 100-120 cm. W związku z tym barek nie może być zbyt szeroki. Czy myślałaś już, gdzie będziesz przechowywała naczynia? Jeśli planujesz trzymać je tam gdzie barek, nie opróżnisz swobodnie zmywarki. Otwierając jej front zablokujesz szuflady, do których będziesz chciała przenieść zawartość. Dotyczy to również szafek górnych. Otwierając zmywarkę nie będziesz miała dostępu do nich z lewej strony zmywarki. Możesz rozwiązać ten problem zamieniając zlew ze zmywarką. Takie ustawienie pozwoli Ci na lepszy dostęp.

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej, pytaj. Chętnie pomogę.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Witaj,

Jeśli chodzi o barek, musisz pamiętać, by zostawić swobodne wejście do kuchni, powinno mieć ono 100-120 cm. W związku z tym barek nie może być zbyt szeroki. Czy myślałaś już, gdzie będziesz przechowywała naczynia? Jeśli planujesz trzymać je tam gdzie barek, nie opróżnisz swobodnie zmywarki. Otwierając jej front zablokujesz szuflady, do których będziesz chciała przenieść zawartość. Dotyczy to również szafek górnych. Otwierając zmywarkę nie będziesz miała dostępu do nich z lewej strony zmywarki. Możesz rozwiązać ten problem zamieniając zlew ze zmywarką. Takie ustawienie pozwoli Ci na lepszy dostęp.

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej, pytaj. Chętnie pomogę.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Dziękuję, słusznie zwróciłaś uwagę. Myślę, że tutaj muszę coś pozamieniać ale do końca nie wiem, jaki będę mieć zlew. Przyjęłam na szafkę zlewozmywakową 80cm. Widziałam rozwiązania, że w szafce zlewozmywakowej zamontowana była szuflada z pustym środkiem. Może ona wystarczyłaby na gąbki, ściereczki i wówczas nie musiałabym mieć cargo. Ściana na której jest zmywarka ma 327cm, tak więc idąc od prawej mamy: 110cm szuflada, 80 cm zlew, 60 zmywarka. Zostaje 77cm . Masz pomysł co z tym zrobić? Szafkę pod spodem otwieraną od zewnątrz czyli od strony salonu?

A może masz jakiś inny pomysł?

Dziękuję, słusznie zwróciłaś uwagę. Myślę, że tutaj muszę coś pozamieniać ale do końca nie wiem, jaki będę mieć zlew. Przyjęłam na szafkę zlewozmywakową 80cm. Widziałam rozwiązania, że w szafce zlewozmywakowej zamontowana była szuflada z pustym środkiem. Może ona wystarczyłaby na gąbki, ściereczki i wówczas nie musiałabym mieć cargo. Ściana na której jest zmywarka ma 327cm, tak więc idąc od prawej mamy: 110cm szuflada, 80 cm zlew, 60 zmywarka. Zostaje 77cm . Masz pomysł co z tym zrobić? Szafkę pod spodem otwieraną od zewnątrz czyli od strony salonu?

A może masz jakiś inny pomysł?

Tak, jest takie sprytne rozwiązanie, magiczny schowek na ściereczki, gąbeczki itp. Szuflada zlewozmywakowa Blum, o której myślisz nadaje się do zlewu 1- komorowego. W zależności od wymiarów komory zlewu szuflada ma szerokość między 80 a 90 cm. Przy zastosowaniu 1,5 - komory zlewu szafka musi być szersza. Jeśli zdecydujesz się na zlew 2- komorowy (zamiast szuflady dookoła komory zlewu) masz jeszcze jedną opcję do wyboru. Możesz zastosować szufladę wewnętrzną. Przesyłam link do tego rozwiązania, jak również poprzedniego.

http://www.blum.com/pl/pl/01/80/30/

Nawiązując do barku z szufladami na naczynia to świetna sprawa. Idealny blat śniadaniowy blisko lodówki. Weź pod uwagę, że naczynia są najcięższe ze wszystkich innych rzeczy w kuchni. Prowadnice powinny mieć obciążenie 65 kg, wtedy będziesz miała pewność, że będą działały bez zarzutu przez lata. Jeśli zdecydujesz się na okucia Blum, pamiętaj, że mają one Dożywotnią Gwarancję Jakości.

Odnośnie 77 cm, czy barek ma być z miejscem do siedzenia? Na nogi potrzebne jest 25-30 cm.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca firmy Blum

• 2 weeks później...

Cześć,

potrzebuję porady w urządzeniu aneksu kuchennego. Ogólny układ pomieszczenia:

1.jpg

Na chwilę obecną wymyśliłem taki układ:

2.png

3.jpg

Nie potrafiłem wstawić w planerze blatów bez szafek, dlatego oznaczyłem je na czerwono.

Przy blacie nr 10 będą 2-3 miejsca siedzące na szybką kawę lub śniadanie.

Zależy mi żeby kuchnia była funkcjonalna. Czekam na Wasze uwagi :).

bryndza, układ z projektu jest o niebo lepszy od tego, który zrobiłeś w plannerze:) Rezygnując z kuchni na wyspie po pierwsze stworzyłeś sobie miejsce do gotowania tyłem do całego pomieszczenia, a po drugie ograniczyłeś ilość blatu w głównym ciągu roboczym do minimum. Spróbuj narysować układ mebli z kuchnią na wyspie, dokładnie tak, jak w projekcie. Piekarnik wrzuć pod płytę kuchenną. Wtedy po obu stronach płyty będziesz miał blat roboczy, no i gotujesz z widokiem na cały dom, co, zapewniam Cię, jest świetną sprawą :) Wyspa w tym miejscu, co proponujesz odcina kuchnię od stołu, który na planie ma fajne miejsce. Lodówka koniecznie w zabudowie.

Cześć,

mała zwłoka, ale walczyłem te kilka dni z projektem kominka.

[ATTACH=CONFIG]352299[/ATTACH]

Obecnie rozważamy montaż wiszącej kozy jak na zdjęciu

[ATTACH=CONFIG]352300[/ATTACH]

ale jeżeli budżet tego cuda wyjdzie za wysoki to zmiana planów

Na jakiej wysokości można zrobić wejście do komina ?

Wersja z rurą nad paleniskiem jest zdecydowanie bezpieczniejsza od prostego wylotu spalin bezpośrednio do tyłu...

bryndza, układ z projektu jest o niebo lepszy od tego, który zrobiłeś w plannerze:)

Pozwolę się nie zgodzić. Na planie przejście między dwoma ciągami szafek wynosi 60-70 cm - za mało do sensownej pracy. Szafka z płytą grzewcza jest stosunkowo niewielka i na dodatek na środku pokoju, co może spowodować wypadek, jak ktoś przypadkiem zahaczy o garnek z gorąca wodą.

Cześć,

potrzebuję porady w urządzeniu aneksu kuchennego. Ogólny układ pomieszczenia:

[ATTACH=CONFIG]356523[/ATTACH]

Na chwilę obecną wymyśliłem taki układ:

[ATTACH=CONFIG]356524[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]356525[/ATTACH]

Nie potrafiłem wstawić w planerze blatów bez szafek, dlatego oznaczyłem je na czerwono.

Przy blacie nr 10 będą 2-3 miejsca siedzące na szybką kawę lub śniadanie.

Zależy mi żeby kuchnia była funkcjonalna. Czekam na Wasze uwagi :).

Planując kuchnię z wyspą musisz uwzględnić przejście pomiędzy jednym a drugim rzędem szafek. Powinno ono wynosić min. 115- 120 cm. Przy mniejszej odległości otwierając zmywarkę nie otworzysz szuflad po przeciwnej stronie i nie będziesz mógł przepakować zawartości. Ociekacz zlewu proponuję zrobić na lewą stronę. Zamiast dwóch szafek po 60 cm zrób jedną szeroką i mini cargo (20 cm) na oleje i przyprawy. Link poniżej

http://www.blum.com/pl/pl/01/30/10/60/

Przesuwając płytę bliżej słupka powiększysz sobie blat do pracy pomiędzy zlewem a płytą grzewczą.

Jeśli masz więcej pytań lub zmienisz układ kuchni, chętnie pomogę.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Witam,

Wiem że są tu pomocne osoby i liczę, że mi ktoś coś podpowie na temat aranżacji mojej kuchni. Oto foto z wymiarami:

[ATTACH=CONFIG]348692[/ATTACH]

Planuje w kuchni taki układ: zaczynając od ściany spiżarki: lodówka (60cm) blat (długośc taka, aby zlewozmywak wyszedł mniej więcej na środku okna, czyli liczę około 80 cm), zlewozywak dwukomorowy z ociekaczem (około 100 cm), zmywarka do zabudowy (45 cm - część umiejscowiona pod ociekaczem zlewozmywaka), blat roboczy aż do końca sciany. Ściana z kuchenką: od blatu z poprzedniej ściany 15 centymetrowy blat tak aby płyta indukcyjna nie wyszła przy samym rogu, następnie płyta indukcyjna (60cm), blat 30 cm, piekarnik wysoki (60 cm), i tu zaczynają sie schody: chcę za wysokim piekarnikiem taki blat równoległy do ściany z oknem o szerokości 60 cm, a za nim równolegle barek o szerokości 30 cm, tylko nie chcę aby mi to wyszło w drzwiach tarasowych. Może ktoś coś podpowie, jakaś wizualizacja albo coś? Chce coś takiego: [ATTACH=CONFIG]348693[/ATTACH] Chodzi o barek.

Ktoś coś pomoże?

Witam,

powoli przymierzam się do własnego M.

Teoretycznie mieszkanko dosyć fajne, ale jak się przyjrzeć dokładniej to jest kilka problematycznych miejsc - jednym z nich jest kuchnia, a dokładniej aneks kuchenny. Połączony jest z salonem - łącznie ok 25 m2.

Problem jest taki, że ściana przewidziana na szafki ma tylko 299 cm.

W tym aneksie musi się znaleźć lodówka - standardowa, raczej wolnostojąca 60 cm.

Zmywarka w zabudowie - najchętniej 60 cm, ale 45 też starczy.

Zlew - wystarczy jednokomorowy, piekarnik w zabudowie (z mikrofalą 2 w 1), płyta indukcyjna.

Planuję usunąć ściankę działową - ponieważ lubię otwarte przestrzenie. W jej miejsce postawić stół 4-6 osobowy, który częściowo zastąpi mi małą ilość blatu roboczego.

http://images76.fotosik.pl/630/4f83a5898cb69628.png

Proszę o poradę co z tym aneksem można by było zrobić. Może kuchnię zaplanować w literę L np ze zlewem pod oknem??

doprze

Proponuję taki układ. Zabieramy lodówkę z pojedynczego ciągu. Przy kominie robimy wysoką zabudowę. Tam lodówka i piekarnik z mikrofalówką.

Robi nam się większy blat roboczy. Zamieniamy miejscami płytę ze zlewem. Między nimi zmywarka 60cm.

[ATTACH=CONFIG]357166[/ATTACH]

Dzięki!

takiego ustawienia nawet nie brałem pod uwagę - a jest całkiem fajne. Jest w końcu miejsce na słupek, który mojej żonie się marzył.

Witajcie,

Bardzo proszę o opinie w sprawie mojego projektu kuchni. To już kolejna wersja projektu, jaka przychodzi mi do głowy, a ja ciągle nie mogę się zdecydować :bash:

kuchnia_widok2.jpg

kuchnia_widok1.jpg

kuchnia_widok3.jpg

To duże "okno" na dole obok stołu, to wejście z salonu do kuchni. Wyobrażam sobie, że półwysep byłby obudowany kilkunastocentymetrową "ścianką", żeby nie dało się zepchnąć rzeczy z blatu na podłogę.

Będę ogromnie wdzięczna za opinie! :)

parabola, proponuję przenieść wysokie szafy na miejsce małego barku przy słupie. Stół dosunąć do wyspy. Odsłonisz wtedy całą ścianę z centralnie usytuowanym oknem i cała kuchnia zyska lekkość i przestronność. Planujesz okap nad płytą kuchenną?

kuchnia_widok2.jpg

Albo przenieść płytę kuchenną na ścianę z wejściem. Pytanie tylko, czy te wysokie szafy są w tej kuchni niezbędne?

kuchnia_widok2.jpg

Edytowane przez Tomkowa