Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wkrótce czas realizacji kuchni. Mam jeszcze chwilę na decyzję co do przedstawionego projektu. Fronty białe matowe, blat drewniany, część frontów w okleinie Eggera jak najbardziej zbliżonej do koloru blatu. Na jednym zdjęciu zamiast szarych cegieł wokół okapu chcemy dać po prostu farbę.

Proszę o opinię lub ew. uwagi.

p kuchnia 1.jpg

p kuchnia 2.jpg

p kuchnia 3.jpg

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

parabola, proponuję przenieść wysokie szafy na miejsce małego barku przy słupie. Stół dosunąć do wyspy. Odsłonisz wtedy całą ścianę z centralnie usytuowanym oknem i cała kuchnia zyska lekkość i przestronność. Planujesz okap nad płytą kuchenną?

[ATTACH=CONFIG]357337[/ATTACH]

Podoba mi się*pomysł z przeniesieniem wysokich szaf, ale zastanawiam się, czy nie będzie mi brakowało kawałka blatu, po pozbyciu się przenośnego barku. Czy dwa odcinki blatu w "podkowie" wystarczą?

Co do okapu, to korzystam bardzo, bardzo, bardzo rzadko, więc najchętniej nie montowałabym go w ogóle (szczególnie, że miałby mi wisieć na samym środku kuchni!). Zawsze mogę*uchylić*okna i liczyć na to, że przeciąg załatwi sprawę ;)

Wydaje mi się, że lepiej by było, gdyby stół stał pod oknem, bo wtedy miałabym dostęp do blatu z dwóch stron. Ale może widzisz jakąś*większą*korzyść w ustawieniu stołu przy blacie?*

Albo przenieść płytę kuchenną na ścianę z wejściem. Pytanie tylko, czy te wysokie szafy są w tej kuchni niezbędne?

[ATTACH=CONFIG]357339[/ATTACH]

Myślałam o układzie z płytą*przy wejściu, tylko wtedy widzę*problem z lodówką*- stojąc tam, gdzie stoi, przerywa mi ciągłość*blatu, więc powinna być chyba*przestawiona na koniec ciągu... A wtedy najsensowniej byłoby nie robić*półwyspu, tylko puścić szafki w linii prostej pod oknem (na przedłużeniu zlewu) i ustawić*lodówkę*w rogu za stołem. Taki układ spotkał się*już kiedyś z krytyką*na forum - utrudniony dostęp do lodówki. Przetestowałam w praktyce układ z lodówką*od razu po lewej od wejścia do kuchni (czyli tam, gdzie proponujesz kuchenkę) i to jest słaby pomysł, bo ona mocno przytłacza całą*przestrzeń.

Szafy nie są niezbędne, mogę*trzymać*duże sprzęty i zapasy w magazynku.

Elfir, wydawało mi się, że dzięki półwyspowi skrócę*kuchnię i będę*miała wszystko pod ręką.

----

P.S. nie wiem dlaczego zamiast niektórych spacji pojawiają*się*u mnie gwiazdki... :o

Przemek_80, zastanów się, czy nie lepiej byłoby przesunąć zlew bardziej na lewo. Przychodzą mi do głowy dwa powody - przede wszystkim teraz wchodząc do kuchni widzisz od razu brudy w zlewie ;), a poza tym masz bardzo dużo miejsca na wstępną obróbkę produktów (odcinek lodówka-zlew), a mniej na gotowanie (odcinek zlew-kuchenka), a to raczej na tym drugim odcinku więcej się dzieje w czasie przygotowywania ciepłych posiłków. Gdybyś przeniósł*dwa wysokie słupki (szafki + piekarnik) na ścianę*obok kuchenki, to mógłbyś zlew przesunąć maksymalnie na lewo (nie wiem jak się*sprawdza w praktyce zlew narożny, ale może taka wersja też jest godna rozważenia).

Elfir, wydawało mi się, że dzięki półwyspowi skrócę*kuchnię i będę*miała wszystko pod ręką.

Naprawdę nie widzisz, że robią ci się przejścia szerokości 40-60 cm między szafkami? Zamierzasz haczyć biodrem o narożnik przeciskając się?

http://images78.fotosik.pl/644/1bd221928437d533gen.jpg

Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś, ale jeśli przed płytkami to wyrysuj sobie kredą na podłodze szafki.

Naprawdę nie widzisz, że robią ci się przejścia szerokości 40-60 cm między szafkami? Zamierzasz haczyć biodrem o narożnik przeciskając się?

http://images78.fotosik.pl/644/1bd221928437d533gen.jpg

Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś, ale jeśli przed płytkami to wyrysuj sobie kredą na podłodze szafki.

To była moja propozycja, narysowana na szybko, zmierzająca tylko wskazać lokalizację płyty kuchennej. Nad szczegółami w postaci ilości centymetrów przejścia się wtedy nie zastanawiałam, ale łatwo to przejście poszerzyć w takim układzie ;)

http://images78.fotosik.pl/644/2586c56bc404ad0f.jpg

Układ fajny, ale zdecydowanie za mało blatu roboczego. Piekarnik można dać pod płytą kuchenną, którą nadal uważam, że najlepiej dać po lewej od wejścia :)

kuchnia.jpg

kuchnia.jpg

Taki układ z płytą po lewej rozważałam wcześniej, ale - tak jak pisałam - spotkał się*on z krytyką.

kuchnia.jpg

W projekcie piekarnik w wysokim słupku.

Zlew wolałabym mieć bardziej schowany w rogu, bo z doświadczenia widzę, że wiecznie coś*stoi na ociekaczu lub w komorze (mimo zmywarki).

Przy tym układzie martwią mnie dwie sprawy - po pierwsze odległość między lodówką*a zlewem.(5 wolnych kroków, 4 szybkie), a po drugie odległość*między zlewem a kuchenką (wrzucanie mokrych rzeczy do garnka będzie się*wiązało z zakapaną*podłogą, blatem albo koniecznością*każdorazowego podkładania talerzyka).

Co o tym myślicie??

Parabola, według mnie układ, który "spotkał się z krytyką" jest najlepszy, choć nie dałabym zlewu w sam róg, ale dokładnie naprzeciwko płyty i pod nią schowała piekarnik. Jezeli rzeczywiście przenosisz ze zlewu mokrye rzeczy do garnka na kuchni (choćby było i metr odległości, to i tak pochlapiesz ;)), to możesz te rzeczy przenosić w naczyniu, choćby właśnie na talerzu :) Zaskoczylaś mnie, że to problem, bo dla mnie to normalne. Kłopotu z odlegloscią lodówki os zlewu już zupełnie nie pojmuję. Produkty z niej wyjmuje się raczej na blat, a przechowuje raczej czyste ;) Po co lodówka ma być blisko zlewu??

Witajcie,

Bardzo proszę o opinie w sprawie mojego projektu kuchni. To już kolejna wersja projektu, jaka przychodzi mi do głowy, a ja ciągle nie mogę się zdecydować :bash:

[ATTACH=CONFIG]357331[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]357332[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]357333[/ATTACH]

To duże "okno" na dole obok stołu, to wejście z salonu do kuchni. Wyobrażam sobie, że półwysep byłby obudowany kilkunastocentymetrową "ścianką", żeby nie dało się zepchnąć rzeczy z blatu na podłogę.

Będę ogromnie wdzięczna za opinie! :)

Parabola kolejne twoje pomysły mnie zadziwiają,myślę że zaprojektowanie zarówno salonu jak i kuchni powinnaś komuś zlecić.

Ten układ kuchni jest co najmniej dziwny,przekombinowany.........itp

Przecież to jest prosty układ po co tak wydziwiać i "skracać" tu nie ma co!!!

http://images75.fotosik.pl/645/e7ddb3f6f22947b3med.jpg

Jeśli wyspa to w drugą stronę.

http://images78.fotosik.pl/645/afd8b198b5357930med.jpg

Parabola, według mnie układ, który "spotkał się z krytyką" jest najlepszy, choć nie dałabym zlewu w sam róg, ale dokładnie naprzeciwko płyty i pod nią schowała piekarnik. Jezeli rzeczywiście przenosisz ze zlewu mokrye rzeczy do garnka na kuchni (choćby było i metr odległości, to i tak pochlapiesz ;)), to możesz te rzeczy przenosić w naczyniu, choćby właśnie na talerzu :) Zaskoczylaś mnie, że to problem, bo dla mnie to normalne. Kłopotu z odlegloscią lodówki os zlewu już zupełnie nie pojmuję. Produkty z niej wyjmuje się raczej na blat, a przechowuje raczej czyste ;) Po co lodówka ma być blisko zlewu??

Uważasz że płyta jest w dobrym miejscu na skraju szafki? Zlew blisko lodówki powinien być bo zazwyczaj owoce czy warzywa się myje przed krojeniem.

Wkrótce czas realizacji kuchni. Mam jeszcze chwilę na decyzję co do przedstawionego projektu. Fronty białe matowe, blat drewniany, część frontów w okleinie Eggera jak najbardziej zbliżonej do koloru blatu. Na jednym zdjęciu zamiast szarych cegieł wokół okapu chcemy dać po prostu farbę.

Proszę o opinię lub ew. uwagi.

[ATTACH=CONFIG]357376[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]357377[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]357378[/ATTACH]

Wysoką zabudowę jednak bym zrobiła całą białą,dziwnie wygląda ta wstawka.Nie wiem co będzie na tych otwartych półkach ale mnie by się nie chciało z nich co drugi dzień ścierać kurz.

Uważasz że płyta jest w dobrym miejscu na skraju szafki? Zlew blisko lodówki powinien być bo zazwyczaj owoce czy warzywa się myje przed krojeniem.

Tak, uważam, że płyta na ścianie po lewej stronie od wejscia jest w dobrym miejscu :) I nie jest na skraju szafki. Co do lodówki i zlewu, to się nie znam, zawsze to, co mozna umyć wcześnie, wkładam do lodówki czyste ;) Nie mam zlewu po sąsiedzku z lodówką, ale też nie bardzo daleko. Kuchnia Paraboli też nie jest na tyle duża, żeby odległości miały tu pierwszorzedne znaczenie

To była moja propozycja, narysowana na szybko, zmierzająca tylko wskazać lokalizację płyty kuchennej. Nad szczegółami w postaci ilości centymetrów przejścia się wtedy nie zastanawiałam, ale łatwo to przejście poszerzyć w takim układzie ;)

Układ fajny, ale zdecydowanie za mało blatu roboczego. Piekarnik można dać pod płytą kuchenną, którą nadal uważam, że najlepiej dać po lewej od wejścia :)

A ja nie. Za mało miejsca na odkładanie gorącego garnka, patelni.

Na ustawienie sobie pod ręką talerza z bułką tartą i jajkiem do robienia kotletów schabowych czy talerza na odkładanie usmażonych naleśników.

Oby odcedzić makaron trzeba się odwrócić i zrobić dwa kroki do zlewu - z garem w rekach.

Ten układ jest nieergonomiczny i może być niebezpieczny.

W mojej propozycji blat możesz wydłużyć, przesuwając lodówkę bliżej narożnika.

nie wiem czy autorka potrzebuje mniej czy więcej miejsca do przechowywania. Szafa przy lodówce miałaby pełnić role spiżarki.

Edytowane przez Elfir

Elfir, na wszystko to, o czym piszesz jest miejsce na blacie obok, po drugiej stronie słupa. Nie wiem, jaka jest różnica przy odcedzaniu makaronu, przy przechodzeniu dwa kroki w bok, czy dwa kroki po obroceniu ;) Opcjonalnie, żeby zlew był bliżej i nie był na widoku, przeniosłabym go na ścianę bez okna, tam gdzie proponujesz płytę. Ale znów powiecie, że za daleko od lodówki ;) Tak samo lodówka się oddali przy przedłużeniu blatu roboczego ;)

Tak się upieram przy tej płycie w tym miejscu tylko dlatego, że sama tak mam usytuowaną i, uwierzcie mi, nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni z gotowaniem plecami do całego domu i możliwością widzenia wyłącznie przed sobą ściany ;)

Ale ten blat nie przydaje się obok, za słupem, tylko tuz przy płycie.

A przy płycie z obu stron jest ile? 30 cm?

Jeśli chciałoby się zrobić kuchnię otwarta na salon, z wyspą przy której się gotuje, to do zagospodarowania przestrzeni trzeba byłoby podejść zupełnie inaczej. Ale do tego potrzebny jest rzut parteru domu, żeby powiązać strefy i trasy komunikacyjne.

Edytowane przez Elfir

Wysoką zabudowę jednak bym zrobiła całą białą,dziwnie wygląda ta wstawka.Nie wiem co będzie na tych otwartych półkach ale mnie by się nie chciało z nich co drugi dzień ścierać kurz.

Dziękuję za ten i pozostałe komentarze. Ta drewniana szafka obok lodówki miała posłużyć za szafkę z winami itd., stąd jej wyeksponowanie, choć może zastanowię się faktycznie nad białą szafką z takimi przegródkami (np. 2 rzędy):

small-kitchen-wine-rack-ideas-space-saving-wine-rack-furniture.jpg

Czy raczej zabudować ten element a w innym miejscu w kuchni dać wieszak na wina np.:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/b6/0b/80/b60b8043e82373794c9cf96d59fed597.jpg

Podobają nam się skandynawskie klimaty więc myślę, że fajnie to by się komponowało.

Co do szafki z półkami intencją było żeby mieć pod ręką książki kucharskie, stojak z chusteczkami, elementy dekoracji, może zegarek.

Podobały nam się takie wizualizacje:

Modern-Kitchen-718x639.jpg

40fc0ae13f769f7281e9597bb67983e6.jpg

ad704e3a6db92fc8dfcf18eec67f6fb4.jpg

Inną opcją jest zamknięcie frontu w ten sposób (szafka po prawej):

6a8ce6422cf9300d26e9c1f3b84c4d1a.jpg

Tak, uważam, że płyta na ścianie po lewej stronie od wejscia jest w dobrym miejscu :) I nie jest na skraju szafki. Co do lodówki i zlewu, to się nie znam, zawsze to, co mozna umyć wcześnie, wkładam do lodówki czyste ;) Nie mam zlewu po sąsiedzku z lodówką, ale też nie bardzo daleko. Kuchnia Paraboli też nie jest na tyle duża, żeby odległości miały tu pierwszorzedne znaczenie

Już widzę jak myjesz kg marchewek czy buraki i wkładasz do lodówki,przecież to śmieszne co piszesz.Doradzasz coś co nie ma sensu,mając do dyspozycji całą ścianę 420cm i 200cm,płytę umieszczasz na skraju przy wejściu w kącie a reszta pusta.Największy blat roboczy powinien być pomiędzy płytą z zlewem bo przy gotowaniu coś kroimy,po coś sięgamy czy rozstawiamy miski a tutaj nie ma na to miejsca.

Dziękuję Wam za ożywioną dyskusję! To dla mnie bardzo ważne, że mogę poznać różne punkty widzenia :)

Gdybym miała pozostać przy pomyśle z kuchenką po lewej stronie, jak bardzo powinnam zwęzić wejście do kuchni? Na poniższych zrzutach ekranu po lewej stronie kuchenki jest 50cm, a po prawej 40cm, czy to według Was wystarczająca przestrzeń żeby usmażyć kotleta? Takie ustawienie wymaga zmniejszenia przejścia o 30cm (pozostaje 2.2m).

kuchnia_v2.1.jpgkuchnia_v2.2.jpgkuchnia_v2.3.jpgkuchnia_v2.4.jpg