Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

chciałbym podzielić się z Wami wizualizacją kuchni. Jak oceniacie pod kątem funkcjonalności? Prawa ściana ma 230 cm, lewa 303 cm, a na wprost 300 cm.

Zabudowa w kolorze popielatym (ciemniejszym) na połysk, pod blatem jasny popielaty półmat, a wiszące szafki białe połysk. Nie wiem tylko w jakim kolorze dać blat (czarny/ ciemny grafit czy jasnoszary).

Parę info:

- zmywarka 60 cm pod oknem po prawej stronie

- na prawej ścianie koło lodówki jest płytka szafka-spiżarnia

Za jakiekolwiek sugestie, porady będę wdzięczny.

[ATTACH=CONFIG]359815[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]359816[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]359817[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]359818[/ATTACH]

Jak masz rozmieszczone dolne szafki i co będzie w nich przechowywane? Jak jest rozwiąązany problem dwóch narożników? Z czego będzie wykonany bok, czy to jest ściana czy bok będzie meblowy>

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo ciężko wygląda wysoka zabudowa przy tym barku. Zwykle zabudowę robi się po przeciwnej stronie barku a przy barku płytę.

Otwarte półeczki od strony barku niekoniecznie.

Dwukolorowe szafki też jakoś mnie nie przekonują.

Tutaj masz rozwiązanie z szafką wiszącą przeszkloną z boku, od strony barku:

http://www.domowladni.pl/upl/big/zdjecie_18426_nowoczesna_mala_kuchnia_w_bieli_aranzacja.jpg

Edytowane przez Elfir

Skąd pomysł z tymi słupkami w środku zabudowy? Ani to ładne, ani tym bardziej ergonomiczne. Tak jak mówi Elfir zdecydowanie lżej to wszystko by wyglądało gdyby całą wysoką zabudowę przenieść na lewo, a płyta na przeciwko. Kolory przeplatają się w każdym miejscu, dużo się dzieje. Zwróć uwagę jak położysz szkło w okolicach barku, bo takie schodki z kilku tafli paskudnie wyglądają. Najczęściej kładzie się tylko do barku. Dlatego ostatnią szafkę najlepiej zakończyć z jego początkiem, a dalej tak naprawdę może być nawet pusto, opcjonalnie półki, zegar, obrazek, naklejka czy ww okładzina blatu.

Jest mnóstwo ciekawych rozwiązań w sieci, wystarczy przeglądać do momentu aż co wpadnie w oko np:

http://marmica.pl/zdjecia/01/blaty-kuchenne-konglomerat.jpg

http://www.mebloteka.com.pl/wordpress/wp-content/uploads/2016/01/barek-w-kuchni-.jpg

http://pytanieomieszkanie.pl/wp-content/uploads/2012/01/kuchnia_MM_kuchnie.jpg

Najprostsze rozwiązania najczęściej okazują się najładniejsze

Edytowane przez arek570

Wrzucam kuchnię z wymiarami, może ktoś zechciałby mi pomóc jak poprzestawiać elementy aby zlew nie był przy oknie. Jest to kuchnia ze spiżarką. Ogólnie marzy mi się biała zabudowana po sufit kuchnia.Prosto,praktycznie bez udziwnień, ale jak to zrobić.Obecny etap prac to początek ścian działowych a ja nie posiadam wyobraźni przestrzennej i jest problem. Chciałabym już być przygotowana na instalację- co i gdzie Może polecicie jakiś program do projektowania wnętrz :p

kuchnia wymiary.jpg

Wrzucam kuchnię z wymiarami, może ktoś zechciałby mi pomóc jak poprzestawiać elementy aby zlew nie był przy oknie. Jest to kuchnia ze spiżarką. Ogólnie marzy mi się biała zabudowana po sufit kuchnia.Prosto,praktycznie bez udziwnień, ale jak to zrobić.Obecny etap prac to początek ścian działowych a ja nie posiadam wyobraźni przestrzennej i jest problem. Chciałabym już być przygotowana na instalację- co i gdzie Może polecicie jakiś program do projektowania wnętrz :p

[ATTACH=CONFIG]360888[/ATTACH]

Da sie wyrzucić zlew spod okna, ale trzeba naruszyć ściany:

- część wejściowej wyburzyć, lub przesunąć wejście,

- zrezygnować z bezpośredniego przejścia do jadalni i tam ustawić szafki.

kuchnia.jpg kuchnia.jpg

Edytowane przez moniss

Proszę Was o opinie na temat przedstawionej wizualizacji.

Przed pólkami po prawej stronie jest wejście do spiżarki. Po prawej stronie narożnika umieszczone są szuflady narożne, na początku byłam nimi zachwycona a teraz się zastanawiam czy są praktyczne i czy ich otwarcie nie będzie mi kolidowało. Półek otwartych nie będzie, muszę zrobić coś w zamian, mam tutaj około 30cm. Będzie ścianka albo witrynka.

Biaek 6.jpg

kuchnia 1a.jpg

Biaek 9.jpg

Biaek 1.jpg

Biaek 2.jpg

bezpieczniejsza wersja to ta z płytą pod ścianą. Jedynie postarałabym się odsunąć wysoką zabudowę jeszcze bardziej od narożnika, by gotując nie stać przy piekarniku.

a boczny panel może być taki, niekoniecznie szafka:

http://i.mamkuchnie.pl/i/00/39/45/003945_940.jpg

Edytowane przez Elfir

bezpieczniejsza wersja to ta z płytą pod ścianą. Jedynie postarałabym się odsunąć wysoką zabudowę jeszcze bardziej od narożnika, by gotując nie stać przy piekarniku.

a boczny panel może być taki, niekoniecznie szafka:

http://i.mamkuchnie.pl/i/00/39/45/003945_940.jpg

Dziękuję Elfir,

Mogę piekarnik umieścić pod spodem, nie wiem, na ile będzie przeszkadzał piekarnik w tym miejscu w codziennym użytkowaniu. Ściana na wprost ma około 310cm, od okna ok 170cm więc zbyt dużo miejsca nie ma.

Zastanawiam się jeszcze:

1)czy pólka po prawej stronie podnoszona do góry jest dobrym rozwiązaniem

2)jak zagospodarować półkę , która obecnie jest otwarta? Czy wstawić tam szafkę 30cm otwierana na bok na jakieś kubki, talerze?

3)czy iść w szuflady narożne po lewej stronie czy lepiej dać kosz narożny np.Peka ?

4)jak wysoką dać zabudowę

5)zmianą lodówki na wolnostojącą (więcej miejsca)

Budujemy dom, wkrótce wylewki.. więc zabrałam się już za przygotowywanie BARDZO roboczych projektów kuchni (korzystając z jakże profesjonalnego plannera IKEA :p). Wstawiam kilka zrzutów i proszę o opinie i rady.. Jest to kuchnia otwarta na salon, więc tyły szafek (tzw. "wyspy") powinny być ładnie przykryte, ale tego w planerze ikei nie znalazłam ;) Proszę o wyrozumiałość - to moja pierwsza wizualizacja :)

Co myślicie o takim układzie? A może coś mogłoby być lepiej ustawione?

Wymiary kuchni - ściana z oknem - ok 347 cm

ściana z zabudową - 181 cm

ściana z okapem - 240 cm

Przestrzeń między szafkami wewnątrz oraz wejście do kuchni - 120 cm

Pozdrawiam:) i z góry dziękuję za wszelkie rady i opinie!

Zrzut ekranu 2016-07-23 o 18.58.35.jpgZrzut ekranu 2016-07-23 o 18.59.25.jpgZrzut ekranu 2016-07-23 o 18.59.50.jpg

Edytowane przez malinalii

Elfir, Podaję rzuty kuchni.

Dla wyjaśnienia podam wymiary: szer 310, długość 328

ściana po lewej stronie 328= 170cm, okno 120, ściana 38cm

ściana na wprost 310cm=20cm ściana, 120okno, 170 ściana

ściana po prawej 220cm i zaraz są drzwi do spiżarki

Naszym zdaniem:

-płyta indukcyjna na ścianie na wprost, tak się przyzwyczailiśmy chyba, że mnie ktoś przekona aby płyta była na półwyspie

-chcemy stolik do siedzenia

-wydaje mi się, że wisząca szafka na ścianie po lewej przytłoczy kuchnię,z drugiej strony jest praktyczna, zostawić ją czy coś zrobić w zamian na tej ścianie , czy macie jakiś pomysł?

Podoba mi się wariant z bokiem zakończonym półkami ale nie wiem, czy będzie pasował ponieważ z boku kominka od strony hallu (zaznaczyłam na zdjęciu) są takie dwie półki podświetlane.

Wszelkie opinie mile widziane. Pomóżcie proszę bo nie ruszę z tematem

KUCHNIA RZUT.jpg

Biaek 6.jpg

Biaek 1.jpg

Biaek 2.jpg

Biaek 9.jpg