Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, bardzo dziękuję za szybką reakcję.

Ściany muszą pozostać w tym miejscu co są, wejście do spiżarki również. Pół spiżarki zabrałam na wielką wnękę w łazience. Spiżarka została podzielona, jest mniejsza. Miezy kominkiem a wejściem do spiżarki jest ok 1m, na tej ścianie są wyłączniki

Kuchnia to jest pomieszczenie, którego nie przemyślałam na etapie budowy i nie potrafię sobie z tym poradzić.

Dlatego bardzo liczę na pomoc.

Edytowane przez BEWA
.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odsunęłabym nieco zlew od narożnika. Żeby osoba gotująca przy płycie nie musiała się odsuwać, jak ktoś będzie chciał kubek opłukać.

piekarnik też dałabym bliżej wejścia do kuchni.

Dziękuję za rady. Faktycznie, lepszy pomysł z tym zlewem - przesunę go ;). Gorzej z piekarnikiem - słupek obok to lodówka w zabudowie, kolejny słupek to już ściana (komin), więc mam tylko dwa słupki do zagospodarowania i trochę*nie wyobrażam sobie lodówki w środku i w dodatku przy blacie.

Zastanawiałam się nawet nad rezygnacją z piekarnika i mikrofali w wysokiej zabudowie, ale z doświadczenia wiem (obecnie mamy tak wysoko piekarnik), jakie to jest wygodne.. więc za bardzo nie chcę z tego rezygnować.

Dziękuję! ;)

cześć :)

robimy remont, liczę na Waszą pomoc i doświadczenie :)

Dotychczas kuchnia była oddzielnym pomieszczeniem, chcemy otworzyć ją na salon, aby uzyskać więcej przestrzeni w pokoju dziennym z aneksem kuchennym.

Załączam jak to wygląda teraz i jak planujemy ustawić ścianki, aby uzyskać przestrzeń. Układ agd nieprzemyślany, po prostu wstawiłam, żebym wiedziała co jest do zamieszczenia :)

Szafy są nie do ruszenia. Stół ma 90/140cm. Sofa 97/231.

Nie ukrywam, że zależy mi na dobrym rozkładzie tej przestrzeni.

W kuchni chciałabym mieć miejsce na przechowywanie zapasów, słoików itp,

Najbardziej podobają mi się kuchnie, gdzie jedna ściana jest cała zabudowana od podłogi po sufit (tutaj myślę o ścianie na 310cm), załączam przykładowe zdjęcie z internetu. Kuchnia będzie biała, tak jak teraz. Lubię półwyspy z płytą. Podoba mi się układ stołu doklejonego do blatu, w sposób jaki narysowałam ale nie upieram się ;)

Fajnie byłoby też zmieścić gdzieś suszarkę na ubrania ponieważ w łazience nie znalazłam na to miejsca.

Rozrysowałam plany ale obawiam się czy zachowałam dobrze proporcje, nie mam odpowiedniego programu :(

Wpadło nam do głowy, żeby dostawić krótką ściankę, na wprost sofy, na której powiesilibyśmy TV (nie wiem na jaką długość aby nie kolidowała z szer. tv i długością przykłądowego półwyspu), a wnękę która powstanie zabudowalibyśmy w formie spiżarki, może z jednej strony spiżarka z półkami od góry do dołu a po drugiej mała szafa na ubrania/buty dla gości? Albo dolna część tej wnęki otwierana od strony wejścia do mieszkania czyli przy łazience i tam na dole suszarka, a od strony kuchni półki spiżarki otwierane od wysokości suszarki?

Teoretycznie sami myślimy o takim układzie ale jesteśmy otwarci na propozycje i zmiany w planach.

mieszkanie remont.jpg

resize$1000-1000-1,text$ad-2.jpg

sciany po remoncie wymiary.jpg

spiz.jpg

Edytowane przez gioseppe

Czesc

Jestem na etapie ustalania z elektrykami i ekipa od kanalizacji miejsca rozmieszczenia wszystkich urzadzen w kuchni. Nie mam niestety gotowego projektu, jedynie zrobiony przeze mnie. Jest to tylko projekt pogladowy, chodzilo mi tylko o to zeby przedstawic na nim rozmieszczenie urzadzen w kuchni. W miejscu piekarnika powinna byc lodowka. Kuchnia ma wymiary 475x335 przy czym odleglosc od sciany do okna w miejscu w ktorym znajduja sie meble wynosi 245cm. Czerwone kreski wskazuja na dwa wejscia do kuchni. Prosze poradzcie czy kuchnia w takim ukladzie bedzie funkcjonalna. Jestem otwarta na wszelkie sugestie. Od siebie jedynie chce dodac ze ma to byc kuchnia z jadalnia dla 4 osobowej rodziny. Dziekuje:rolleyes:kuchniap.jpg

Czesc

Jestem na etapie ustalania z elektrykami i ekipa od kanalizacji miejsca rozmieszczenia wszystkich urzadzen w kuchni. Nie mam niestety gotowego projektu, jedynie zrobiony przeze mnie. Jest to tylko projekt pogladowy, chodzilo mi tylko o to zeby przedstawic na nim rozmieszczenie urzadzen w kuchni. W miejscu piekarnika powinna byc lodowka. Kuchnia ma wymiary 475x335 przy czym odleglosc od sciany do okna w miejscu w ktorym znajduja sie meble wynosi 245cm. Czerwone kreski wskazuja na dwa wejscia do kuchni. Prosze poradzcie czy kuchnia w takim ukladzie bedzie funkcjonalna. Jestem otwarta na wszelkie sugestie. Od siebie jedynie chce dodac ze ma to byc kuchnia z jadalnia dla 4 osobowej rodziny. Dziekuje:rolleyes:[ATTACH=CONFIG]363582[/ATTACH]

Układ jest dobry. Jednak aby móc wypowiedzieć się w kwestii, czy nie będzie za ciasno, wolałabym widzieć zwymiarowany rzut.

Juz sie poprawiam. Jak slusznie zauwazyles nic bez rzutu sie nie da powiedziec. Dzieki [ATTACH=CONFIG]363758[/ATTACH]

Wymiary części kuchennej są w porządku. Nie wiem jednak, czy nie będzie zbyt ciasno w części stołowej pomieszczenia. Jeśli jest to tylko "kącik śniadaniowy" ze stołem kuchennym (ok. 70 x 120cm) i stołkami lub niedużymi krzesłami, to ostatecznie można to tak zostawić lub obrócić stół o 90stopni i przysunąć krótszym bokiem do ściany lub szafek.

Wymiary części kuchennej są w porządku. Nie wiem jednak, czy nie będzie zbyt ciasno w części stołowej pomieszczenia. Jeśli jest to tylko "kącik śniadaniowy" ze stołem kuchennym (ok. 70 x 120cm) i stołkami lub niedużymi krzesłami, to ostatecznie można to tak zostawić lub obrócić stół o 90stopni i przysunąć krótszym bokiem do ściany lub szafek.

Wielkie dzięki. Nad ustawieniem stołu w kuchni się jeszcze nie zastanawiałam, ale docelowo ma on właśnie służyć jako "kącik śniadaniowy". W przypadku większej ilości osób mamy zamiar korzystać z salonu. Mam jeszcze tylko jedno pytanie czy przy takiej wielkości kuchni możliwe byłoby jakieś inne rozwiązanie? Długo się nad tym zastanawiałam i jakoś nie potrafię ustawić inaczej mebli. Może jest jeszcze jakaś inna możliwość, jakieś lepsze rozwiązanie? Dziękuje.

Wielkie dzięki. Nad ustawieniem stołu w kuchni się jeszcze nie zastanawiałam, ale docelowo ma on właśnie służyć jako "kącik śniadaniowy". W przypadku większej ilości osób mamy zamiar korzystać z salonu. Mam jeszcze tylko jedno pytanie czy przy takiej wielkości kuchni możliwe byłoby jakieś inne rozwiązanie? Długo się nad tym zastanawiałam i jakoś nie potrafię ustawić inaczej mebli. Może jest jeszcze jakaś inna możliwość, jakieś lepsze rozwiązanie? Dziękuje.

Sądzę, że ten ukłąd jest optymalny jeśli chcesz mieć stół a jednocześnie wszystko w kuchni pod ręką. Trzeba by tyko ładnie wykończyć "plecy" szafek półwyspu.

Inny nieco ukłąd do z płytą na półwyspie, ale wówczas trzeba by blat półwyspu zrobić głębszy (80cm), ale wtedy skurczy się kącik śniadaniowy, więc nie jest to najlepsza opcja.

Tak patrząc na wizualizację, to najwyżej zmieniłabym układ szafek przy zlewie. Za lodówką szafka 60cm, zlew 60cm (jeśli z jedną komorą), dalej zmywarka. Przy takim ustawieniu będzie więcej blatu pomiędzy zlewem a kuchenką, a jednocześnie 60cm przy lodówce wystarczy na ułożenie produktów "lodówkowych".

Ale to też zależy od tego, co masz do ustawienia na blacie. Ekspres do kawy w narożniku jest dobrym rozwiązaniem, ale można go też ustawić na blacie przy kaciku śniadaniowym. Jeśli masz krajalnicę, to dobre dla niej miejsce byłoby przy lodówce i wówczas więcej blatu w tamtym miejscu byłoby wskazane (aby pomieścić się z kanapkami).

Edytowane przez moniss

• 2 weeks później...
Witam, moja kuchnia jest już gotowa, a moje pytanie dotyczy wyspy kuchennej. Czy w takiej kuchni jak załączona jest sens wstawiać wyspę? Generalnie chodzi mi o taką 100x60/70 pełniąca funkcję barku i blatu roboczego. Teoretycznie biorąc pod uwagę odległości od mebli byłoby ok. Ale może ktoś ma doświdczenie z takim rozwiązaniem. Czy to się sprawdza czy nie? Proszę o radę .kuchnia.jpg

alicyja

Technicznie możliwe, ale.... finansowo juz mniej ;) te meble wyliczyli nam na 17tyś, jesli doszłoby nam jeszcze tyle szafek to pewnie z jakies 25tys by było, plus sprzet wiec odpada. Myślałam, jeszcze o trzech słupkach w zabudowie, a tam gdzie jest czwarty zrobić sciane z kartongipsu, coś takiego jak na zdjęciu. I wtedy na wprost wejcia wiszące szafki z okapem podszafkowym. Ale czy jest sens....? Czy to bedzie praktyczniejsze?

Z czego są wykonane blaty?