Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracam z tematem - załączam kuchnię po zmianach i bardzo proszę o opinie/ sugestie/ usprawnienia :)

[ATTACH=CONFIG]367014[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]367015[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]367016[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]367017[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]367018[/ATTACH]

Musisz liczyć się z tym, że bez ingerencji w przyłącza, lodówka będzie daleko od zlewu.

Do układu, który wrzuciłaś mogę zaproponować zamiast dwóch szafek po 60 cm, jedną szeroką 80 cm (na sztućce robocze i otwarte produkty) i 40 cm na oleje, deski i przyprawy zaraz przy płycie. Bardzo przydatne rozwiązanie, gdyż do standardowej szuflady butelka z olejem się nie zmieści. Szafka 53 cm na wysokie AGD.

Druga opcja to zostawienie 2x 60 cm, a oleje/przyprawy zrobić tam, gdzie zostało 53 cm.

oleje.jpgna butelki.jpglegarbox.jpg

Na projekcie widać, że wygospodarowałaś sporo miejsca do pracy. To ważne, będzie zdecydowanie wygodniej.

Chyba oszaleję jak zamienię mój mikro aneks na dużą, piękną (fronty ze sklejki :p) i dzięki Wam także funkcjonalną kuchnię :)

Jak fachura to fachura - zgodnie z moją wątpliwością w pierwszym poście i niektórymi opiniami zamieniłam zlew i kuchnię miejscami (oj będę musiała negocjować tę demolkę :)

Dajcie proszę znać co sądzicie - stolarz już wydzwania o projekt a tu projekt w ... proszku.

B_rzut_wymiary.jpg

B_rzut_lewa.jpg

B_rzut_prawa.jpg

Ps. ta szuflada na oliwy itp super pomysł - zastosuję.

B_rzut_wymiary.jpg

B_rzut_lewa.jpg

B_rzut_prawa.jpg

Chyba oszaleję jak zamienię mój mikro aneks na dużą, piękną (fronty ze sklejki :p) i dzięki Wam także funkcjonalną kuchnię :)

Jak fachura to fachura - zgodnie z moją wątpliwością w pierwszym poście i niektórymi opiniami zamieniłam zlew i kuchnię miejscami (oj będę musiała negocjować tę demolkę :)

Dajcie proszę znać co sądzicie - stolarz już wydzwania o projekt a tu projekt w ... proszku.

[ATTACH=CONFIG]367165[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]367166[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]367167[/ATTACH]

Ps. ta szuflada na oliwy itp super pomysł - zastosuję.

Przy zamianie zlewu z płytą, tak jak moniss wcześniej sugerowała, masz układ zdecydowanie bardziej ergonomiczny od poprzedniego. Nie dokładałabym więcej zabudowy, gdyż miejsca masz całkiem sporo. Na pewno ze wszystkim się pomieścisz.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca firmy Blum

A ja mam pytanie bo ponownie próbuje się mierzyć z moją kuchnią...

W zabudowie po prawej stronie (tam gdzie płyta) chcę mieć po obu stronach okapu szafki wiszące. Cała ściana ma 294cm z jednej strony odchodzi narożnik (czyli 60+30cm) bo będą szafki na ścianie spod okna, a po drugiej chcę mieć półwysep szeroki na 60 lub 70 cm. Na wizce mniej więcej pokazalam o co mi chodzi ale że nie umiem się tym obsługiwać to wyszło jak wyszło :rolleyes: Moje pytanie brzmi jak rozplanować szafki żeby było mniej więcej symetrycznie góra z dołem?

czy po narożnej 30 cm od razu dawać indukcję czy jakieś cargo 20 i dopiero? Ale wtedy jak zrobić druga stronę żeby mniej więcej równej szerokości były górne szafki? Myślę i myślę i już brak mi koncpecji...

A jeszcze odnośnie drugiej zabudowy bo przyłącza mam pod lewym skrzydłem okna czyli na około 90 cm od lewej ściany. Gdybym najpierw miała od lewej zmywarkę potem półkę i dopiero to zlew byłby prawie na końcówce barku więc nie wiem czy jest sens tak robić, czy lepiej niech zmywarka jest po prawej, jak myślicie? Talerze beda albo pod indukcja w szufladach albo ewentualnie na półwyspie na końcu.

q.jpg

rzut 2.jpg

Nie, nie, nie i jeszcze raz nie!

Nie dość, że niewygodny zlew narożny, to jeszcze przytulony do kuchenki. No i jeszcze lodówka w tym samym rzędzie. Reszta kuchni "goła i wesoła".

Zlew wrzuć pod okno, a kuchenkę na drugą stronę kuchni (w miejscu obecnej zmywarka).

moniss@elfir czy mozecie zatem cos zaproponowac.... kuchenka tam musi byc bo jest wentylacja wyprowadzona, komin. Na zlew narozny juz tez wyprowadzona jest woda, ale to chyba najmniejszy problem. Miedzy zlewem naroznym a kuchenka jest 40 cm, ale i tak mysle ze zrobie juz inaczej....jakies propozycje?

moniss@elfir czy mozecie zatem cos zaproponowac.... kuchenka tam musi byc bo jest wentylacja wyprowadzona, komin. Na zlew narozny juz tez wyprowadzona jest woda, ale to chyba najmniejszy problem. Miedzy zlewem naroznym a kuchenka jest 40 cm, ale i tak mysle ze zrobie juz inaczej....jakies propozycje?

Twoja wizualizacja i rozplanowanie powinno się znaleźć w dziele "jak nie urządzać kuchni" :eek:

Zrozum,że wszystko da się przerobić,zlew jak najbardziej można 1m przesunąć pod okno i czemu nie dasz wysokiej zabudowy na przeciwną ścianę.

Założyłam że ściana z oknem ma 290cm ale chyba jest odwrotnie,mimo wszystko u ciebie powinien być taki układ:

http://images82.fotosik.pl/10/1bd9000bc31a1bb5med.jpg

Nie podałeś dokładnych wymiarów ścian,okna czy umiejscowienia drzwi.

WItam ponownie,

ja planuje bardzo podobny układ jak zaproponowała kinka powyżej, z tym że po lewej cała ściana wysoka zabudowa i półwysep od prawej. Pewnie funkcjonalnie będzie to ok i dlatego właśnie tak chce to zagospodarować.

Wcześniej trochę chaotycznie napisałam o co mi chodzi... Liczę że pomożecie jednak rozwiać moje wątpliwości..

Odnośnie zlewu - przyłącze mam pod lewym skrzydłem na 70 -80 cm od lewej. Panowie od mebli proponują z samej lewej zmywarkę, potem półkę 40cm płytszą i dopiero zlew żeby wyszedł na środku i się okno otwierało. Sądzą że nie będzie problemem poprowadzić wodę wężykiem te pół metra w prawo, no ale ja nie wiem... ma ktoś takie rozwiązanie? Może tak być? Nic się nie stanie jeżeli odpływ nie będzie bezpośrednio pod zlewem?

No i te nieszczęsne szafki wiszące.. Myślicie że lepiej zachować symetrię w zabudowie górnej czy dolnej? Czy płyta może być tuż przy szafce narożnikowej, potem indukcja z szufladami 80cm, i następnie szuflady na jakieś 50 czy 60 cm. Czy lepiej ją wypośrodkować, ale wtedy będzie gorzej z zabudową i dolną i górną bo szafki będą nierównej szerokości...

Załączam rzut pomieszczenia i koncepcje tych szafek symetrycznie i niesymetrycznie. Jak lepiej???

ddd.jpg

kuchnia_lena88_373110.jpg

f8903b510005602cmed.jpg

Po przeczytaniu wielu wątków, Waszej dotychczasowej pomocy udało mi się stworzyć projekt. Proszę Was o ogólną opinię dot. projektu, jego wysokości , półki sąsiadującej z piekarnikiem, usytuowania mikrofali i zamrażarki. Płyta i zlew pozostają w tym samym miejscu. Po prawej stronie znajdują się drzwi do spiżarki. Kolorystka-czy zostawić czy zrobić np. brązowy blat?

1.Pomieszczenie jest wysokie ok 260cm. Jaką zrobić wysokość półki po lewej stronie i tzw. wysokiej zabudowy, czy na taką wysokość jak okno?

2. Na ile praktyczna będzie zabudowana szafka w rogu wysokiej zabudowy tj. ta sąsiadująca z piekarnikiem? Jeśli będzie podnoszona do góry, tak jak proponuje stolarz to jeśli będę miała garnek po prawej stronie od płyty to będzie przeszkadzał. Czy tak otwierana półka w tym miejscu będzie wygodna w użyciu? Przydałaby mi się w tym miejscu jakaś fajnie otwierana półka w stylu harmonijki ale te nie bardzo mi się podobają. Macie jakieś inne propozycje? Jak wg Was wyglądałaby w tym miejscu tzw. otwarta półka?

3. Trochę za wysoko będzie mikrofala ale jeśli zdecyduję się na zamrażarkę podblatową po piekarnikiem to niżej być nie może.Zastanawiam się, gdzie ewentualnie mogłabym ją jeszcze umieścić.

Zamierzam kupić samą chłodziarkę do zabudowy wys. 178 i osobno podblatową zamrażarkę lub wrzucić zamrażarkę do spiżarki.. Czy ktoś ma takie rozwiązanie i jak się sprawdza w praktyce?

Mogłabym zamrażarkę wstawić do spiżarki ale nie wiem, czy wygodnie będzie po każdą kostkę lodu wchodzić do spiżarki. Jakie jest Wasze zdanie? Wówczas nie miałabym problemu z usytuowaniem niżej piekarnika i jednocześnie witrynka zaczynałaby się niżej. tj. na linii z piekarnikiem

4.Witryna- wg mnie skasować brązowe ramki, szkło przezroczyste i powinna się zaczynać niżej? Wydaje mi się, niebyła na całą szerokość 60 cm tylko część szyby np.45cm i część płyty np.15cm.

Bardzo dziękuję za opinie i podpowiedzi.

Biał. 5.jpg

Biał. 4.jpg

Biał. 1.jpg

Biał. 3.jpg

Edytowane przez BEWA
.