Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo fajny projekt :) Co do pkt. 2 proponuje szafkę łamaną, ładniejsza niż harmonijkowa i chyba praktyczniejsza niż półka otwarta/albo zwykła szafka.

O coś takiego:

 

Kabri bardzo dziękuję.Podoba mi się. Nie zauważyłam nigdy takiej szafki a stolarz wstawił taką podnoszoną do góry. Czy ona jest dzielona na dwie częśći czyli każde skrzydło po ok 30cm? Czy ona jest praktyczna w użytkowaniu? I jak ewentualnie ją otwierać?Uchwyt?

Edytowane przez BEWA
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po przeczytaniu wielu wątków, Waszej dotychczasowej pomocy udało mi się stworzyć projekt. Proszę Was o ogólną opinię dot. projektu, jego wysokości , półki sąsiadującej z piekarnikiem, usytuowania mikrofali i zamrażarki. Płyta i zlew pozostają w tym samym miejscu. Po prawej stronie znajdują się drzwi do spiżarki. Kolorystka-czy zostawić czy zrobić np. brązowy blat?

 

1.Pomieszczenie jest wysokie ok 260cm. Jaką zrobić wysokość półki po lewej stronie i tzw. wysokiej zabudowy, czy na taką wysokość jak okno?

 

2. Na ile praktyczna będzie zabudowana szafka w rogu wysokiej zabudowy tj. ta sąsiadująca z piekarnikiem? Jeśli będzie podnoszona do góry, tak jak proponuje stolarz to jeśli będę miała garnek po prawej stronie od płyty to będzie przeszkadzał. Czy tak otwierana półka w tym miejscu będzie wygodna w użyciu? Przydałaby mi się w tym miejscu jakaś fajnie otwierana półka w stylu harmonijki ale te nie bardzo mi się podobają. Macie jakieś inne propozycje? Jak wg Was wyglądałaby w tym miejscu tzw. otwarta półka?

 

3. Trochę za wysoko będzie mikrofala ale jeśli zdecyduję się na zamrażarkę podblatową po piekarnikiem to niżej być nie może.Zastanawiam się, gdzie ewentualnie mogłabym ją jeszcze umieścić.

 

Zamierzam kupić samą chłodziarkę do zabudowy wys. 178 i osobno podblatową zamrażarkę lub wrzucić zamrażarkę do spiżarki.. Czy ktoś ma takie rozwiązanie i jak się sprawdza w praktyce?

Mogłabym zamrażarkę wstawić do spiżarki ale nie wiem, czy wygodnie będzie po każdą kostkę lodu wchodzić do spiżarki. Jakie jest Wasze zdanie? Wówczas nie miałabym problemu z usytuowaniem niżej piekarnika i jednocześnie witrynka zaczynałaby się niżej. tj. na linii z piekarnikiem

 

4.Witryna- wg mnie skasować brązowe ramki, szkło przezroczyste i powinna się zaczynać niżej? Wydaje mi się, niebyła na całą szerokość 60 cm tylko część szyby np.45cm i część płyty np.15cm.

 

Bardzo dziękuję za opinie i podpowiedzi.

 

Ta mikrofala jest trochę za wysoko. A może zrób po prostu piekarnik z funkcją mikrofali? Rozwiąże to wszystkie problemy. Nie będzie biegania do spiżarki po lód i wygodniej będzie sięgać po podgrzane jedzenie.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta mikrofala jest trochę za wysoko. A może zrób po prostu piekarnik z funkcją mikrofali? Rozwiąże to wszystkie problemy. Nie będzie biegania do spiżarki po lód i wygodniej będzie sięgać po podgrzane jedzenie.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

 

Aniu, piekarnik już jest kupiony i taki pozostanie, mikrofala jeszcze nie, mam świetną mikrofalę Samsunga wolnostojącą, którą ewentualnie mogłabym wykorzystać. Pomyślałam teraz , że w sumie chyba nie przeszkadzałoby gdybym zamrażarkę podblatową wstawiła na innej ścianie, tuż za zmywarką. Ale wtedy mam ograniczenią pojemność ale nie biegam do spiżarki po lód.

Nie mam jeszcze koncepcji co dam po lewej stronie zmywarki.

Wówczas mikrofala i piekarnik będą niżej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, piekarnik ju

 

Jeśli wstawisz zamrażarkę po lewej stronie zmywarki, będziesz miała mało miejsca na naczynia. Chyba że zaplanowałaś je w innym miejscu? Pamiętaj, że w kuchni naczyń mamy najwięcej i z nich korzystamy znacznie częściej niż z zamrażarki.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[quote

Jeśli wstawisz zamrażarkę po lewej stronie zmywarki, będziesz miała mało miejsca na naczynia. Chyba że zaplanowałaś je w innym miejscu? Pamiętaj, że w kuchni naczyń mamy najwięcej i z nich korzystamy znacznie częściej niż z zamrażarki.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

 

Aniu, masz rację. Nie wiem jak to rozgryźć. Może ktoś z forumowiczów będzie miał jakiś pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BEWA, ja bym zamrażarkę wyrzuciła do spiżarni. W końcu nie chodzi się zbyt często po jedna kostkę lodu. Zwykle po całą ich masę do zrobienia kulku napojów. A mrożonek też nie wyciąga się tak często jak np. mleka z lodówki.

Część garów czy sprzętów, których czesto się nie używa, też można trzymać w spiżarce.

 

Poza tym, to wyciągnęłabym zlew z tego kącika nieco bardziej na środek blatu np. zamieniając miejscami komory zlewu z ociekaczem.

 

Jeśli chodzi o wizualizacje, to bardziej mi się podoba szafka z przeszkleniem. A do tego wyrzuciłabym (lub znacznie odchudziła) tę wielką drewnianą kolubrynę z półwyspu (co to jest i do czego ma służyć?)

Edytowane przez moniss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BEWA, ja bym zamrażarkę wyrzuciła do spiżarni. W końcu nie chodzi się zbyt często po jedna kostkę lodu. Zwykle po całą ich masę do zrobienia kulku napojów. A mrożonek też nie wyciąga się tak często jak np. mleka z lodówki.

Część garów czy sprzętów, których czesto się nie używa, też można trzymać w spiżarce.

 

Poza tym, to wyciągnęłabym zlew z tego kącika nieco bardziej na środek blatu np. zamieniając miejscami komory zlewu z ociekaczem.

 

Jeśli chodzi o wizualizacje, to bardziej mi się podoba szafka z przeszkleniem. A do tego wyrzuciłabym (lub znacznie odchudziła) tę wielką drewnianą kolubrynę z półwyspu (co to jest i do czego ma służyć?)

 

Moniss witaj!

Dziękuję za Twoją opinię. Witrynka-chciałabym uzyskać taki efekt jak na załączonym zdjęciu.

 

Półwysep do przerobienia ale mój stolarz-projektant "przerabia" bardzo długo więc wolałabym dać mu więcej zmian do wprowadzenia.

W miejscu półwyspu obecnie mamy stół.

Mam dwa pomysły na półwysep.

1) Bok półwyspu wykonany z tego samego materiału co blat

lub

2) Bok półwyspu schowany pod półwyspem ok 30cm, tak abym mogła tam dostawić stołek. Bardzo lubimy szykować kanapki siedząc przy najkrótszym boku półwyspu. Wówczas nie byłoby żadnego zakończenia półwyspu.

To co przychodzi mi na myśl to tego typu zakończenie półwyspu jak na załączonych zdjęciach.

Która propozycja będzie lepsza?

1311241327kuchnia1-e1389183923985.jpg

kuchnia11.jpg

tc meble florencja.jpg

resize$1000-1000-1,text$ad-2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tak, i tak ładnie będzie wyglądało, zwłaszcza gdy będzie dość masywne wizualnie.

Bok zakończony blatem o gr. 4cm będzie ładnie wyglądał, ale opcja bez zakończenia lepiej będzie wyglądała z czymś grubszym (tak jak masz na inspiracjach, ta nr.1 szczególnie mi się podoba).

No i jeśli lubicie siadać przy krótkim boku, to lepsza dla Was będzie opcja bez zakańczania :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tak, i tak ładnie będzie wyglądało, zwłaszcza gdy będzie dość masywne wizualnie.

Bok zakończony blatem o gr. 4cm będzie ładnie wyglądał, ale opcja bez zakończenia lepiej będzie wyglądała z czymś grubszym (tak jak masz na inspiracjach, ta nr.1 szczególnie mi się podoba).

No i jeśli lubicie siadać przy krótkim boku, to lepsza dla Was będzie opcja bez zakańczania :)

 

Narysowałam projekt mebli sugerując się Waszymi opiniami. Dzięki Waszym radom, za które bardzo dziękuję dokonałam zmian..

 

Witryna -przezroczyste szkło, wykonanie takie jak na załączonej komodzie. Wysoka zabudowa w rogu będzie wykończona szafką składaną. .Zamrażarkę znalazła się w innym miejscu, ostatnia szafka przed wysoką zabudową. Dzięki temu będę mogła obniżyć piekarnik i mikrofalę.

Nie wiem, czy przydatne byłoby cargo w pobliżu płyty indukcyjnej na oleje itp .i co najlepiej dać pod piekarnikiem. Czy dać dwie osobne szuflady, czy te ukryte szuflady dać wewnątrz? Czy kosz 60cm na śmieci w pobliżu zlewozmywaka będzie wystarczający? Zaplanowałam jedno cargo koło zlewu na proszki, ścierki i płyny. Wystarczy jedno cargo?

Załączone zdjęcia przedstawiają szafkę składaną, propozycje wykończenia witryny i zakończenie półwyspu. Teraz jeszcze pozostaje dobrać kolorystycznie.

Czy jeszcze coś powinnam uwzględnić?

DSC_0289.jpg

tc meble florencja.jpg

1311241327kuchnia1-e1389183923985.jpg

g2.jpg

Biał. 5.jpg

Edytowane przez BEWA
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tez prosze o pomoc bo szaleje i dalej nie mam dobrego rozwiązania.

Kuchnia mala, dwurzedowa, dlugosć 338, ograniczona z jednej strony drzwiami - z drugiej - naprzeciw długiim balkonowym oknem co uniemozliwia skutecznie rozsadne zaplanowanie wszystkiego...

Wiec otwieramy te kuchnie na pokoj, gdzie po odliczeniu komina i przejcia do salonu zostaje blatu 200-220. No własnie ale jak rozplanowac ścianke do zabudowy. ??? Bardzo chcę piekarnik w słupku ale zostaje tragicznie malo miejsca na blacie przy szafkach, Mam termomix, ekspres do kawy, toster - miejsca mało... Z drugiej strony nie chcialabym indukcji, wyciągu i ogolnie garow wystawiac na wyspe od strony salonu.

Co Wy wybralybyście?

1) wersja obecna - foto plus sam blat roboczy po drugiej stronie -zakonczony barkiem

2) rezygnacja ze slupka i zyskanie 60 cm blatu

3) przeniesienie kuchni na wyspe od strony pokoju ?

W zalączniu plan z pięknym kranikiem :-)

kuchnia 1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Narysowa

 

 

BEWA możesz też zastosować po prostu szerszą szufladę na kosze z szufladą wewnętrzną i pomieścić wszystko w jednym (kosze, detergenty, worki, ścierki itd.)

 

Blum_box1091_2.jpgBlum_BOX1090_PR6.jpg

 

Odnośnie cargo na oleje masz taki układ kuchni, że rozwiązanie to możesz również zastosować pod piekarnikiem. Na zdjęciu jest przykład szuflady o szerokości 45 cm. Stosując ścianki działowe w szafce 60 cm pomieścisz oleje, deski + blachy do pieczenia w pozycji pionowej. Na pewno potrzebna jest szuflada z wyższym frontem, ponieważ butelka oleju nie zmieści się do standardowej szuflady.

 

Blum_box1102_4.jpgBlum_box1711_2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Narysowa

 

 

BEWA możesz też zastosować po prostu szerszą szufladę na kosze z szufladą wewnętrzną i pomieścić wszystko w jednym (kosze, detergenty, worki, ścierki itd.)

 

[ATTACH=CONFIG]368052[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]368053[/ATTACH]

 

Bardzo fajne rozwiązania. Dziękuję. Detergenty ostatecznie mogę mieć w spiżarce ale gdyby się tutaj zmieściły to byłoby super. .Jakie wymiary mają te szuflady?

 

Zastanawiałam się nad zmianą miejsca zamrażarki, aby dać ją na początku po lewej stronie, zaraz za półwyspem albo w jego okolicy sprytnie umieścić.

Idąc od lewej : półwysep 60 (a pod nim szafka otwierająca się na salon głębokość 42cm), dalej zamrażarka 60, szuflady 45, zmywarka 60, kosz śmieci 40, narożnik 60=razem ok 325 i na wprost narożnik 105cm, cargo 20cm, szuflady, narożnik (tutaj mamy dowolność).

Nie wiem jeszcze co dać pod półwyspem od strony środka kuchni, szerokość ok 42cm. A może półwysep zrobić szerszy i tutaj dać zamrażarkę?

 

Gdzie wg was najlepiej dać zamrażarkę podblatową i cy proponowane szerokości, wymiary bedą odpowiednie?

A może ktoś ma lodówkę w zabudowie i przekona mnie, że jest tak pojemna, że nie trzeba kupować osobno chłodziarki i zamrażarki.

 

 

Odnośnie cargo na oleje masz taki układ kuchni, że rozwiązanie to możesz również zastosować pod piekarnikiem. Na zdjęciu jest przykład szuflady o szerokości 45 cm. Stosując ścianki działowe w szafce 60 cm pomieścisz oleje, deski + blachy do pieczenia w pozycji pionowej. Na pewno potrzebna jest szuflada z wyższym frontem, ponieważ butelka oleju nie zmieści się do standardowej szuflady.

 

[ATTACH=CONFIG]368054[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]368055[/ATTACH]

 

Bardzo fajne rozwiązania. Dziękuję. Detergenty ostatecznie mogę mieć w spiżarce ale gdyby się tutaj zmieściły to byłoby super. .Jakie wymiary mają te szuflady?

 

Zastanawiałam się nad zmianą miejsca zamrażarki, aby dać ją na początku po lewej stronie, zaraz za półwyspem albo w jego okolicy sprytnie umieścić.

Idąc od lewej : półwysep 60 (a pod nim szafka otwierająca się na salon głębokość 42cm), dalej zamrażarka 60, szuflady 45, zmywarka 60, kosz śmieci 40, narożnik 60=razem ok 325 i na wprost narożnik 105cm, cargo 20cm, szuflady, narożnik (tutaj mamy dowolność).

Nie wiem jeszcze co dać pod półwyspem od strony środka kuchni, szerokość ok 42cm. A może półwysep zrobić szerszy i tutaj dać zamrażarkę?

 

Gdzie wg was najlepiej dać zamrażarkę podblatową i czy proponowane szerokości, wymiary bedą odpowiednie?

A może ktoś ma lodówkę w zabudowie i przekona mnie, że jest tak pojemna, że nie trzeba kupować osobno chłodziarki i zamrażarki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie mam podobny ukłąd do AD2015 z ostatniej strony, tylko mniej miejsca ( duużo mniej:o) i kuchnia ma być otwarta.... pomóżcie prosze bo zawsze coś mi nie tak wychodzi. Co z trójkątem? Lepiej w linii prostej zostawić? Juz widze, ze z tego co mam w tej chwili lepiej lodowke z piekarnikiem miejscami zamienic... tylko co dalej??? Zaproponujcie proszę cos dla mnie. Po drugiej stronie mam na razie uklad "wyspy" 60x80x60 (szuflady) - glebokość 60 cm, ale chcemy dodatkowymi 30 cm wyjść na barek w pokoju.kuchnia4.jpg Edytowane przez glx
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Bardzo fajne rozwiązania. Dziękuję. Detergenty ostatecznie mogę mieć w spiżarce ale gdyby się tutaj zmieściły to byłoby super. .Jakie wymiary mają te szuflady?

 

Zastanawiałam się nad zmianą miejsca zamrażarki, aby dać ją na początku po lewej stronie, zaraz za półwyspem albo w jego okolicy sprytnie umieścić.

Idąc od lewej : półwysep 60 (a pod nim szafka otwierająca się na salon głębokość 42cm), dalej zamrażarka 60, szuflady 45, zmywarka 60, kosz śmieci 40, narożnik 60=razem ok 325 i na wprost narożnik 105cm, cargo 20cm, szuflady, narożnik (tutaj mamy dowolność).

Nie wiem jeszcze co dać pod półwyspem od strony środka kuchni, szerokość ok 42cm. A może półwysep zrobić szerszy i tutaj dać zamrażarkę?

 

Gdzie wg was najlepiej dać zamrażarkę podblatową i czy proponowane szerokości, wymiary bedą odpowiednie?

A może ktoś ma lodówkę w zabudowie i przekona mnie, że jest tak pojemna, że nie trzeba kupować osobno chłodziarki i zamrażarki.

 

Jeśli chodzi o szerokość szuflady pod zlewem na kosze i detergenty warto zastosować 60 do 80 cm. Szerokość zależy od ilości sortowników i ilości detergentów, które chcesz tam pomieścić.

Zamrażarka w miejscu, w którym opisałaś zmniejsza szuflady do 45 cm. Co tam planujesz włożyć? Na naczynia bardzo mało miejsca. Lepiej poszerzyć półwysep i tam włożyć zamrażarkę, choć poważnie rozważyłabym przeniesienie jej do spiżarki. Czy w półwyspie planujesz dodatkowe szuflady?

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum polska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...