Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli chodzi o szerokość szuflady pod zlewem na kosze i detergenty warto zastosować 60 do 80 cm. Szerokość zależy od ilości sortowników i ilości detergentów, które chcesz tam pomieścić.

Zamrażarka w miejscu, w którym opisałaś zmniejsza szuflady do 45 cm. Co tam planujesz włożyć? Na naczynia bardzo mało miejsca. Lepiej poszerzyć półwysep i tam włożyć zamrażarkę, choć poważnie rozważyłabym przeniesienie jej do spiżarki. Czy w półwyspie planujesz dodatkowe szuflady?

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum polska

Dziękuję za odpowiedź. Tak sobie chodzę po tej kuchni i zastanawiam się, gdzie co włożę. Zamrażarka w tym miejscu to niewypał. Jeśli wróci do wysokiej zabudowy pod piekarnik to muszę przenieść mikrofalę i wtedy byłaby ukryta w meblach.

Jeśli chodzi o półwysep to wydaje mi się, że dodatkowe szuflady fajnie byłoby mieć. Tylko byłyby węższe, około 42cm. Chyba , że poszerzę półwysep.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o szerokość szuflady pod zlewem na kosze i detergenty warto zastosować 60 do 80 cm. Szerokość zależy od ilości sortowników i ilości detergentów, które chcesz tam pomieścić.

Zamrażarka w miejscu, w którym opisałaś zmniejsza szuflady do 45 cm. Co tam planujesz włożyć? Na naczynia bardzo mało miejsca. Lepiej poszerzyć półwysep i tam włożyć zamrażarkę, choć poważnie rozważyłabym przeniesienie jej do spiżarki. Czy w półwyspie planujesz dodatkowe szuflady?

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum polska

Ania-Blum masz jakiś pomysł aby pod półwyspem zorganizować miejsce na pieczywo, może podręczną deskę do krojenia? Czy najlepsze byłyby szuflady i jaka byłaby najlepsza wysokość. W sumie pod półwyspem mogłabym zrobić miejsce na talerze, szybkie zjedzenie obiadu czy kanapki, wszystko pod ręką (chlebek, talerzyk, lodówka za plecami). Może lepiej półwysep poszerzyć aby szuflady pod nim miały odpowiednią głębokość?

Ja też proszę o jakiś pomysł na mnie, odniesienie się do moich propozycji...

Do której opcji przychyliłyby sie specjalistki?

Bewa, naprawdę tyle mrozisz ze nie mieścisz sie w trójszufladowej standardowej zamrżarce?

glx nie mrożę tak dużo ale lodówka w zabudowie wydaje mi się za mała wewnątrz. Czytam opinie i często piszą, że te lodóweczki są małe. Na side-by side nie mam miejsca. Mój mąż jak kupi piwa to wszystkie chce wsadzić do lodówki, ja kupuję np 2 kg sera jak jestem w makro, 10 serków, trzeba zmieścić mleko, mleczka , majonezy a i jeszcze wielki gar łazanek na drugi dzień muszę zmieścić. Boję się, że nie zmieszczę. A może ktoś z forumowiczów przekona mnie, że nie mam racji.

Stąd wybrałam chłodziarkę (bez zamrażarki) a zamrażarkę osobno.

Wszystko zależy jak duża jest rodzina, ja mam w domu trzech facetów i każdy lubi zjeść.

A Ty jaką masz lodówkę? Wybrałaś coś?

Czy ktoś może podpowiedzieć mi, czy istnieje lodówka do zabudowy POJEMNA, chętnie szersza ale z takich to widziałam jedynie Liebherra- ceny pow 10tys. \

Często czytam opinie o nieergonomicznych lodówkach, które mało zmieszczą.

Zamierzam mieć chłodziarkę do zabudowy i osobno zamrażarkę do zabudowy podblatową. Czy ktoś posiada takie rozwiązanie.

Proszę o opinię. Kuchnia otwarta na salon. Załączyłam trzy wizualizacje.

1.Półwysep

Chciałam uzyskać półwysep jak na załączonym zdjęciu (możliwość siedzenia przy krótszym boku-wówczas widzę osoby w salonie). Ale jak trzeba to z tego zrezygnuję na rzecz tego,co wygląda ładniej. A może zrobić półwysep odkryty, bez niczego pod spodem? Załączyłam też stara wersję. Co zmienić w półwyspie? To co zrobił projektant nie podoba mi się Nie podoba mi się ten półwysep.

2. Witrynka

Czy zostawiać witrynkę? Jeśli tak to wydaje mi się, że powinna być większa. A może zrezygnować z witrynki i ładnie będzie prezentował się bok jak na załączonym zdjęciu? Wiem, że to kosmetyczne sprawy ale nie potrafię się zdecydować.

Chciałabym, aby wykończenie było w kolorze brąz, ewentualnie jakieś wstawki.

3.Wysoka zabudowa.

Czy wg Was jest ok, czy coś zmieniać?

1311241327kuchnia1-e1389183923985 (2).jpg

EBi a.jpg

Biał. 1.jpg

nnnn5.jpg

EBi d.jpg

Edytowane przez BEWA
,

Proszę o opinię. Kuchnia otwarta na salon. Załączyłam trzy wizualizacje.

1.Półwysep

Chciałam uzyskać półwysep jak na załączonym zdjęciu (możliwość siedzenia przy krótszym boku-wówczas widzę osoby w salonie). Ale jak trzeba to z tego zrezygnuję na rzecz tego,co wygląda ładniej. A może zrobić półwysep odkryty, bez niczego pod spodem? Załączyłam też stara wersję. Co zmienić w półwyspie? To co zrobił projektant nie podoba mi się Nie podoba mi się ten półwysep.

2. Witrynka

Czy zostawiać witrynkę? Jeśli tak to wydaje mi się, że powinna być większa. A może zrezygnować z witrynki i ładnie będzie prezentował się bok jak na załączonym zdjęciu? Wiem, że to kosmetyczne sprawy ale nie potrafię się zdecydować.

Chciałabym, aby wykończenie było w kolorze brąz, ewentualnie jakieś wstawki.

3.Wysoka zabudowa.

Czy wg Was jest ok, czy coś zmieniać?

Bewa, nie wiem jak u Ciebie bedzie wygladał przedłużony blat, ale bedziesz wchodziła bezpośrednio na szafkę naprzeciw....

Co do lodowki - to ja bym brała z zamrażarka razem ale na 80 cm szeroką.

http://www.euro.com.pl/lodowki,szerokosc-cm-!80-89-9.bhtml

Dziewczyny co u mnie , zerkniecie? może ktos coś doradzi?

Jeszcze raz załączam rozterki:

1) wersja obecna po jednej stronie zabudowa wysoka, plus sam blat roboczy po drugiej stronie na połwyspie -zakonczony barkiem

2) rezygnacja ze slupka i zyskanie 60 cm blatu

3) przeniesienie kuchni na wyspe od strony pokoju ?

Bewa, nie wiem jak u Ciebie bedzie wygladał przedłużony blat, ale bedziesz wchodziła bezpośrednio na szafkę naprzeciw....

Co do lodowki - to ja bym brała z zamrażarka razem ale na 80 cm szeroką.

http://www.euro.com.pl/lodowki,szerokosc-cm-!80-89-9.bhtml

1.Co masz na myśli mówiąc o blacie? Z długi, skrócić go?

2.To są lodówki wolnostojące a ja jednak chcę do zabudowy.

Edytowane przez BEWA
.

Dziękuję za odpowiedź. Tak sobie chodzę po tej kuchni i zastanawiam się, gdzie co włożę. Zamrażarka w tym miejscu to niewypał. Jeśli wróci do wysokiej zabudowy pod piekarnik to muszę przenieść mikrofalę i wtedy byłaby ukryta w meblach.

Jeśli chodzi o półwysep to wydaje mi się, że dodatkowe szuflady fajnie byłoby mieć. Tylko byłyby węższe, około 42cm. Chyba , że poszerzę półwysep.

Zdecydowanie polecam poszerzyć półwysep. Jeśli chcesz stworzyć tam kącik śniadaniowy, będziesz miała wszystko na wyciągnięcie ręki. Szuflady są bardzo wygodne ze względu na łatwy dostęp i wgląd w zawartość.

Blum_BOX1083_PR6-FORUM.jpg Blum_amb0127_2.jpg

Jaki szeroki półwysep planujesz? Możesz zastosować jeden korpus z szerszymi szufladami na naczynia, a drugi węższy na pieczywo, płatki śniadaniowe (ok. 30-40 cm) lub pomieścić wszystko w jednym. Stosując podział wewnętrzny do szuflad, można łatwo oddzielić produkty i zapanować nad chaosem.

Blum_box1924_2.jpg

Tak naprawdę wysokości szuflad uzależnione są od wysokości blatu i cokołu. Najczęściej to podział 140 mm i 2x 283mm, ale można zrobić również inny, jeśli blat jest wyższy niż 900 mm. Zyskasz wtedy więcej miejsca. Pamiętaj, że wysokość blat roboczego powinna być dostosowana do wzrostu, by wygodnie się pracowało.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

[ATTACH=CONFIG]368059[/ATTACH]

Calą instalacje bedziemy przenosic na druga strone, chyba ze cos wymyślę innego. Do kuchni bedzie wejscie z przedpokoju i z salonu - zostawiamy przejscie przy oknie

[ATTACH=CONFIG]368061[/ATTACH]

Masz kilka opcji:

1. pod ścianą lodówka, piekarnik w słupku i zlew, a płyta kuchenna na półwyspie. Masz tam komin wentylacyjny do okapu, a sam okap może być wolnowiszący (przy czym im ładniejszy tm wiecej tysięcy trzeba wydać), lub zabudowany płytami g-k pod sufitem.

2. pod ścianą lodówka, zlew i płyta (nad nią pochłaniacz szafkowy), a piekarnik pod płytą

3. pod ścaną lodówka, zlew i płyta (nad nią pochłaniacz), a słupek z piekarnikiem przy kominie (więc zostaje jeszcze kawałek ściany za słupkiem)

4. pod ścianą lodówka i zlew, płyta z piekarnikiem pod nią na półwyspie.

Opcja ze wszystkimi sprzętami pod ścianą nie jest najlepsza, bo będzie tam bardzo ciasno, a do tego, wszystkie małe AGD będą wystawione na półwyspie - czyli tak naprawdę w salonie.

Ja bym wybrała przeniesienie płyty na półwysep i zrobienie nad nią okapu. Do tego schowałabym piekarnik pod blat, ale to ja - osoba, która w piekarniku co najwyżej pizzę zrobi :D

Blum_box1891_2.jpg

Ja tez prosze o pomoc bo szaleje i dalej nie mam dobrego rozwiązania.

Kuchnia mala, dwurzedowa, dlugosć 338, ograniczona z jednej strony drzwiami - z drugiej - naprzeciw długiim balkonowym oknem co uniemozliwia skutecznie rozsadne zaplanowanie wszystkiego...

Wiec otwieramy te kuchnie na pokoj, gdzie po odliczeniu komina i przejcia do salonu zostaje blatu 200-220. No własnie ale jak rozplanowac ścianke do zabudowy. ??? Bardzo chcę piekarnik w słupku ale zostaje tragicznie malo miejsca na blacie przy szafkach, Mam termomix, ekspres do kawy, toster - miejsca mało... Z drugiej strony nie chcialabym indukcji, wyciągu i ogolnie garow wystawiac na wyspe od strony salonu.

Co Wy wybralybyście?

1) wersja obecna - foto plus sam blat roboczy po drugiej stronie -zakonczony barkiem

2) rezygnacja ze slupka i zyskanie 60 cm blatu

3) przeniesienie kuchni na wyspe od strony pokoju ?

W zalączniu plan z pięknym kranikiem :-)

Glx jeśli chcesz piekarnik w słupku, proponowałabym przeniesienie płyty na drugą stronę naprzeciwko piekarnika. Posiłki przygotowuje się wygodniej, gdy blat roboczy jest zaraz przy płycie. (lodówka-zlew-płyta)

Blum_box1669_4.jpg

Opcja druga- rezygnując ze słupka, czyli zyskanie 60 cm proponuję na szuflady między zmywarką a płytą. W szufladach możesz trzymać narzędzia robocze + otwarte produkty do przygotowywania posiłków(obiadów), następnie piekarnik z płytą a na końcu mini cargo podblatowe na oleje i przyprawy.

Blum_box1891_2.jpg

Wyspę potraktowałabym jako śniadaniówkę, czyli szuflady na naczynia i sztućce. + szuflady na garnki.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Masz kilka opcji:

1. pod ścianą lodówka, piekarnik w słupku i zlew, a płyta kuchenna na półwyspie. Masz tam komin wentylacyjny do okapu, a sam okap może być wolnowiszący (przy czym im ładniejszy tm wiecej tysięcy trzeba wydać), lub zabudowany płytami g-k pod sufitem.

2. pod ścianą lodówka, zlew i płyta (nad nią pochłaniacz szafkowy), a piekarnik pod płytą

3. pod ścaną lodówka, zlew i płyta (nad nią pochłaniacz), a słupek z piekarnikiem przy kominie (więc zostaje jeszcze kawałek ściany za słupkiem)

4. pod ścianą lodówka i zlew, płyta z piekarnikiem pod nią na półwyspie.

Opcja ze wszystkimi sprzętami pod ścianą nie jest najlepsza, bo będzie tam bardzo ciasno, a do tego, wszystkie małe AGD będą wystawione na półwyspie - czyli tak naprawdę w salonie.

Ja bym wybrała przeniesienie płyty na półwysep i zrobienie nad nią okapu. Do tego schowałabym piekarnik pod blat, ale to ja - osoba, która w piekarniku co najwyżej pizzę zrobi :D

Dziękuje za rady Moniss.

Właśnie dojrzewam do decyzji ze coś jednak trzeba będzie dać na druga stronę....

Może nawet nie burzyć całej tej ścianki obok komina tylko jeszcze ukryć tam ... no właśnie - lepiej plytę i miec po drugiej stronie kuchenke z okapem,ale schowana za scianą, a dalej odkryty blat roboczy, coś jak na zdjeciu- inspiracji99820_b1d8b77f-aeed-4b67-8d33-2e7e16eea52e_max_900_1200_-kuchnia-styl-nowoczesny.jpg

- czy za ta sciana schowac lodowkę ( czyli naprzeciwko siebie byłaby lodowka i ten słupek z drugiej strony tam gdzie teraz jest lodowka) czyli lodowka kolo blatu na półwyspie

Co lepiej miec schowane - płyte czy lodowke i gdzie sie bedzie lepiej pracowało?

No i opcja trzecia - wyburzyc cąłą ścianke, powiekszyc przestrzeń i wystawic te płyte z fajnym okapem na wierzchu?

wyspa.jpg

Moniss ja cos tam piekę no i marzył mi sie piekanik w słupku...

[ATTACH=CONFIG]368251[/ATTACH]

Glx jeśli chcesz piekarnik w słupku, proponowałabym przeniesienie płyty na drugą stronę naprzeciwko piekarnika. Posiłki przygotowuje się wygodniej, gdy blat roboczy jest zaraz przy płycie. (lodówka-zlew-płyta)

[ATTACH=CONFIG]368250[/ATTACH]

[/Quote]

takkk, wiem ale znowu naczytalam sie ze lepiej zeby plyta była kolo zlewu...

:eek:

Opcja druga- rezygnując ze słupka, czyli zyskanie 60 cm proponuję na szuflady między zmywarką a płytą. W szufladach możesz trzymać narzędzia robocze + otwarte produkty do przygotowywania posiłków(obiadów), następnie piekarnik z płytą a na końcu mini cargo podblatowe na oleje i przyprawy.

[ATTACH=CONFIG]368251[/ATTACH]

Wyspę potraktowałabym jako śniadaniówkę, czyli szuflady na naczynia i sztućce. + szuflady na garnki.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Dziekuję serdecznie... tylko co wybrać Aniu?

Edytowane przez glx

To może zrezygnuj z wyburzenia ściany pomiędzy kuchnią i salonem, będzie wtedy dość miejsca i na słupki i na blaty.

Możesz też zburzyć ścianę, ale nie dawać bezpośredniego przejścia (od komina aż do ściany z oknem szafki). Od strony salonu można zrobić bufet/blat śniadaniowy, ale przejście tylko jedno, jak w oryginalnym projekcie. Wszystkie wysokie szafki byłyby na ścianie z lodówką, a płyta graniczyła by z blatem śniadaniowym.

Edytowane przez moniss
błąd