Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Glx kuchnia powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb i przyzwyczajeń w gotowaniu. Jeśli dużo pieczesz masz już odpowiedź, że piekarnik powinien być wyżej. Dwa wysokie słupki (lodówka i piekarnik) po jednej stronie ograniczają szerokość blatu roboczego. Dla osoby gotującej duży blat roboczy jest bardzo ważny. Przeniesienie płyty na drugą stronę wydaje się najbardziej rozsądne.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może nie rezygnuj z wyburzenia ściany pomiędzy kuchnią i salonem, będzie wtedy dość miejsca i na słupki i na blaty.

Możesz też zburzyć ścianę, ale nie dawać bezpośredniego przejścia (od komina aż do ściany z oknem szafki). Od strony salonu można zrobić bufet/blat śniadaniowy, ale przejście tylko jedno, jak w oryginalnym projekcie. Wszystkie wysokie szafki byłyby na ścianie z lodówką, a płyta graniczyła by z blatem śniadaniowym.

Rozumiem ze to literowka i mam zrezygnować? - Niieee, latanie od przedpokoju do jadalni i salonu jest strasznie niewygodne -przejscie na te 80 cm musi byc.

W tej chwili rozważam pod sciana 60+60+40=160 - słupki - zostaje mi 170 cm blatu i tam byłby tylko zlew po odliczeniu ktorego byłoby 118 cm blatu pomocniczego i po drugiej stronie 220 blat gdzie byłaby płyta .

Glx kuchnia powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb i przyzwyczajeń w gotowaniu. Jeśli dużo pieczesz masz już odpowiedź, że piekarnik powinien być wyżej. Dwa wysokie słupki (lodówka i piekarnik) po jednej stronie ograniczają szerokość blatu roboczego. Dla osoby gotującej duży blat roboczy jest bardzo ważny. Przeniesienie płyty na drugą stronę wydaje się najbardziej rozsądne.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Blat roboczy głowny po jednej stronie a płyta z tyłu nie jest chyba zbyt wygodne...

Chyba przeniosę płyte. Ale to znowu smieci ( przy obieraniu) pozostaną po drugiej stronie pod zlewem... oszalec można...

Jeszcze kwestia tego jesli rzad slupkow lodowka piekarnik spizarnia bedzie od drzwi, a potem balt ze zlewem, to lepiej tak, czy tą wysoką zabudowe dałybyscie od strony okna lepiej?

Rozumiem ze to literowka i mam zrezygnować? - Niieee, latanie od przedpokoju do jadalni i salonu jest strasznie niewygodne -przejscie na te 80 cm musi byc.

Tak, literówka :D

Już poprawione...dla tych, którzy później będą czytać :D

W tej chwili rozważam pod sciana 60+60+40=160 - słupki - zostaje mi 170 cm blatu i tam byłby tylko zlew po odliczeniu ktorego byłoby 118 cm blatu pomocniczego i po drugiej stronie 220 blat gdzie byłaby płyta .

Zrób 60+40+lodówka i przy niej blat, potem zlew i ponownie blat. A jakiej długości te blaty, to zależy już od tego co tam ma stać i co ma być robione (np. krojenie chleba i robienie kanapek).

Jeszcze kwestia tego jesli rzad slupkow lodowka piekarnik spizarnia bedzie od drzwi, a potem balt ze zlewem, to lepiej tak, czy tą wysoką zabudowe dałybyscie od strony okna lepiej?

Od strony okna zostawiłabym blat, bo szafki wysokie zasłonią światło.

Edytowane przez moniss

Od strony okna zostawiłabym blat, bo szafki wysokie zasłonią światło.

moniss od okna (79 cm) do blatu (60 cm) mam 19 cm... z drugiej strony przez to przejscie bedzie widac gary w zlewie a tak byłoby widac słupki....:cool:

Ale chyba rzeczywiscie lepiej od okna blat...

???

Dziewczyny, co ze smieciami - maja zostac pod zlewem, czy lepiej je przenieśc pod wyspe - jesli tam bedzie plyta i glowny blat roboczy??

i dwa: czy stosuje sie teraz ociekacze takie w szafkach schowane? Ja mam teraz i uważam że to wygodne, jednocześnie zlew można wziaść węższy na 60 cm. Jak sadzicie?

Edytowane przez glx

Proszę Was o opinie która wizualizacja jest ładniejsza. Bok wysokiej zabudowy będzie widoczny z salonu. Załączam wizualizację moją z witrynką szklaną oraz inną, którą znalazłam na forum. Szafka z witrynką ma 30cm. Zdaję sobie sprawę, że gdyby bok był w całości to mogę dać wysokie cargo a mając witrynkę szafka jest niewykorzystana. Z drugiej strony zależy mi na efekcie wizualnym. Drzwi obok wysokiej zabudowy to drzwi do spiżarki w kolorze wenge.

Półwysep będzie zmieniony.

Biał. 1.jpg

Biał. 3.jpg

nnnn5.jpg

Proszę Was o opinie która wizualizacja jest ładniejsza. Bok wysokiej zabudowy będzie widoczny z salonu. Załączam wizualizację moją z witrynką szklaną oraz inną, którą znalazłam na forum. Szafka z witrynką ma 30cm. Zdaję sobie sprawę, że gdyby bok był w całości to mogę dać wysokie cargo a mając witrynkę szafka jest niewykorzystana. Z drugiej strony zależy mi na efekcie wizualnym. Drzwi obok wysokiej zabudowy to drzwi do spiżarki w kolorze wenge.

Półwysep będzie zmieniony.

Zdecydowanie druga.

Jak zmieniasz połwysep?

Dziewczyny, co ze smieciami - maja zostac pod zlewem, czy lepiej je przenieśc pod wyspe - jesli tam bedzie plyta i glowny blat roboczy??

i dwa: czy stosuje sie teraz ociekacze takie w szafkach schowane? Ja mam teraz i uważam że to wygodne, jednocześnie zlew można wziaść węższy na 60 cm. Jak sadzicie?

Suszarka w górnej szafce... mam takową nad zlewem - nie zajmuje blatu i nie szpeci.

Ale zanim na nią się zdecydujesz, to ustaw sobie naczynia po szafkach (na kartce lub w wyobraźni), co w której. Sprawdzisz w ten sposób, czy możesz sobei na nią pozwolić.

Co do kosza na śmieci... ja mam pod zlewem, w nowym domu też tam planuję, ale blaty robocze będą po obu stronach zlewu.

Edytowane przez moniss

Elfir mam teraz stare meble, zlew pod oknem i jestem zadowolona ponieważ jest dobrze doświetlone. Przesunęłabyś zlew w lewo? O ile? Bo wtedy musiałby sie zmienić układ szafek.

nie twierdzę, że zlew pod oknem jest zły. Zlew w narożniku jest mniej wygodny niż taki, do którego jest podejście z dwóch stron.

nie twierdzę, że zlew pod oknem jest zły. Zlew w narożniku jest mniej wygodny niż taki, do którego jest podejście z dwóch stron.

Elfir, dziękuję za uwagę. Masz bardzo duże doświadczenie i Twoja opinie jest dla mnie ważna.

Jakie jest Twoje zdanie dotyczące zakończenia wysokiej zabudowy: czy witrynkę zamienić na bok lakierowano-fornirowany? (patrz kilka postów wcześniej)

mnie ta witrynka się podoba - nie jest sztampowa, wyróżnia twoją kuchnię, pod warunkiem, że masz w niej co eksponować.

Tylko węższa ramka podobała mi się bardziej.

I podobnie z barkiem - ta samotna szafka od strony salonu wygląda jakby zabrakło kasy na resztę :)

http://images82.fotosik.pl/40/9f00e7515bc44692gen.jpg

mnie ta witrynka się podoba - nie jest sztampowa, wyróżnia twoją kuchnię, pod warunkiem, że masz w niej co eksponować.

Tylko węższa ramka podobała mi się bardziej.

I podobnie z barkiem - ta samotna szafka od strony salonu wygląda jakby zabrakło kasy na resztę :)

http://images82.fotosik.pl/40/9f00e7515bc44692gen.jpg

Elfir, dziękuję. Jeśli chodzi o witrynke to nie ma co w niej trzymać, wolałabym do środka tej szafki wrzucić cargo i zabudować bok ale jak tak sobie siedzę na kanapie i widzę te ciemne drzi do spiżarki a nic nie moge sobie wyobrazić kolejnego "ciemnego" kawałka mebli, wymyśliłam witrynkę.

Samotna szafka na półwyspie była przewidziana do zmiany tzn. chciałam aby od strony salonu od strony węższego boku można było usiąść,zatem należałoby pod szafką zrobić ok 20cm na nogi. Nie wiem tylko czy na całej długości 150cm czy na 90cm. Jak uważasz?

Zrobiłaś fajny skos na półwyspie. Jak to wygląda od strony krótszego boku? Czy tam jest wolne miejsce?

ps. W czym dokonujesz takich fajnych zmian??

a może zrób boczną ściankę z lustra (w tym np. z dymnego, żeby pasowało kolorystycznie do drzwi)? Będzie odbijać się pokój, może okno?

Rysunek jest w paincie.

Skos - myślałam o tym, by to były tylko trójkątne płyty, czyli pod barkiem jest pusto (i ciemne wykończenie).

A szafki oczywiście cofnięte. Jaka szerokość miałaby mieć półwyspa? Bo jak 80-90, to od strony kuchni masz zwykłe szafki 60 cm z tylną ścianką wykończoną lakierem i 20-30 cm na nogi od strony salonu

Edytowane przez Elfir