Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na tym obrazku 120, bo inaczej program nie pozwala, ale w rzeczywistości ma być 100 - 110 cm.

Ja wstawisz szafki od strony okna to będzie Ci się niewygodnie siedziało. Nie włożysz nóg pod blat. Zrób szafki od strony roboczej głębokie na 60 cm i zakończ wyspę tą "nogą ", o której pisałaś. Zrób taką a`la opaskę z blatu.

Dlatego ja jestem za 110 cm - 55 szafki - 5 cm wystający blat = 50 cm miejsca na nogi. Obawiam się, że 100 cm blatu będzie za mało, bo wtedy tylko 40 cm zostanie na miejsce na nogi ...

Nabazgrałam obrazek - to czerwone to zabudowa pod blatem, zielone - zlew, czarne - płyta:

blat

Edytowane przez Anulek2005
obrazek

To jeszcze raz napiszę, żeby była jasność. Bo ja cały czas myślałam , że chcesz szafki z jednej i drugiej strony blatu

Chcesz zrobić blat o szerokości 110 cm. Od strony roboczej chcesz zrobić szafki na 55 cm, a od strony okna nie chcesz szafek?

Jeśli tak, to zrób blat na 110 cm, szafki od strony roboczej na 60 i będziesz miała 50 cm na kolana pod blatem. To w zupełności starcza. Aż nad to

Dzięki bardzo - a wracając do pytania o zakończenie blatu - jeżeli blat będzie ciemnoszary - bok też zrobić z niego, czy jednak zostać przy "zwykłym" boku szafki?

Tak, jak wcześniej pisałaś, że chcesz taką nogę z boku. Pociągnij blat do podłogi.

Anulek, nie wszystkie okapy wyspowe pelnia role wyciagu, czyli potrzebuja komina. Sa takie, ktore pracuja jako pochlaniacze.

Tutaj zobacz

http://elica.pl/okapy-wyspowe-1-21.html

np. okap Meridiana jest okapem z wyciagiem i potrzebuje komina, a okap Twin jest pochłaniaczem i wiesza sie go na hakach na stalowych linkach.

Anulek, ja osobiście mam do okapów jako takich stosunek ambiwalentny. Tak szczerze to te czyszczenie powietrza, filtry, pochłanianie zapachów to dla mnie trochę "pic na wodę fotomontaż" przy kuchni otwartej na jadalnię i salon. Nie wierzę, żeby nawet najmocniejszy okap mógł wyczyścić i pochłonąć zapachy z powierzchni często 50-60 metrowej, zakładając ofc, że chodzi o kuchnię, jadalnię i salon. Przeżyłam już 4 kuchnie (wszystkie zamknięte) i te okapy , począwszy od zwykłego pochłaniacza za 2 stówy, a skończywszy na moim okapie - wyciągu z górnej półki z mojego poprzedniego domu spełniały jakąś tam rolę, ale wydaje mi się tylko dlatego, że kuchnie były zamknęte, a płyty kuchenne stały przy ścianach. W tej chwili mieszkam u siostry w domu, w którym kuchnia otwarta jest na salon, a płyta kuchenna jest na środku kuchni. No cóż podoba mi się ustawienie płyty, fajny widok na salon, ale nic poza tym. Nad płytą wisi takie cudo, które Ci wskazałam w poprzednim poście, a mianowicie Twin (2 silniki), no cóż .....;) smażyłam kilka dni temu rybę... zapach w całym pomieszczeniu, silniki wyją, reszta rodziny nie może obejrzeć TV (biedaaacy). Nieee ja chyba jednak zamknę kuchnię.;) To jest fajne takie otwarcie z punktu widzenia estetycznego, wiesz taka przestrzeń itd., ale.........:rolleyes: . Tym bardziej, że ja naprawdę lubię gotować i dużo siedzę w kuchni.

Tak w sumie wydaje mi się, że obecnie tak modne otwarcie kuchni na salon, płyty kuchenne na środku i inne bajery to jest propozycja dla ludzi, którzy mało gotują, od czasu do czasu i którym nie przeszkadza hałas wydobywający się z okapu, zmywarki itd. Sama mam tej chwili w projekcie otwartą kuchnię i płytę na środku, ale.... nie wiem. Mieszkam u siostry od 3 miesięcy i jakoś mi to nie leży z punktu widzenia praktycznego. Od strony estetycznej jest super - ale czy estetyka powinna być priorytetem przy podejmowaniu tak ważnych decyzji jak ustawienie urządzeń w kuchni?

Edytowane przez Aleksandryta

No właśnie potwierdziłaś moje obawy co do okapów/pochłaniaczy. Ja mam kuchnię z otworem "drzwiowym" o szerokości ponad metra, w których będą drzwi przesuwne - na wypadek smażenia "waniających" potraw. Ale teraz mam salon z aneksem kuchennym i nie mam wcale okapu ani pochłaniacza, lubię gotować i piec i smażyć i ... jakoś nie odczuwam braku wspomnianego urządzenia. W poprzedniej kuchni miałam pochłaniacz podszafkowy, który był do bani - tak jak piszesz, podczas używania ryk niemożliwy do wytrzymania, co do redukcji zapachu ryby bardzo bym polemizowała, poza tym "się pocił" przy gotowaniu np zupy bez pokrywki :rolleyes:

Ja kombinowałam z kuchnią tak, żeby mi się fajnie w niej gotowało - stąd półwysep z płytą naprzeciw okna - niestety nie na ścianie pod oknem, bo okna mam na wysokości 80cm !!! Moje niedopatrzenie podczas tworzenia projektu niestety ... Ale przy obecnym układzie podczas pichcenia mogę rzucić okiem za okno, co wydaje mi się bardzo kuszące ze względu na fakt, iż od ponad 10 lat mieszkam na poddaszu, gdzie patrzenie przez okno (dachowe) jest raczej uciążliwe ;) a w mojej kuchni po prostu niewykonalne :eek:

A wracając do okapu, to ja wiem, że to może być fajny bajerek aranżacyjny, tylko że kaskę zaoszczędzoną na takim bajerku potrafiłabym (moim zdaniem) lepiej zagospodarować w innych pomieszczeniach ... Nie wspomnę, że taki sprzęt trzeba elegancko pucować, żeby był reprezentacyjny, a ja staram się kierować w stronę "mało sprzątania" w nowym domku.

Przypomniało mi się jeszcze jedno - te szafki głęboko nad blatem będą spełniały rolę raczej ozdobną - planuję przechowywać w nich nieczęsto używane przedmioty ;)

Edytowane przez Anulek2005

Nie, o tej w bloku (zdjęcia są tutaj nawet gdzieś, chociaż nie w celu pochwalenia się aranżacją :) , tylko wytrzymałością najtańszych mebli z BRW) .

W domku kuchnia jest na razie na papierze, jak cały domek :D

Ale po konsultacjach rodzinnych i wizycie u Majkiego utwierdziłam się że wyspa to jest to!

Edytowane przez Elfir

Dziękuję. Coraz bardziej się upewniam co do wyspy, ale majki poradził, coby po prostu poprowadzić instalacje w dwa miejsca, jakbym zmieniła zdanie - koszt nie jest porażający, a przynajmniej nie będę żałować. Podwyższam też okno - 90 cm jest za mało.

Wizyty u forumowiczów to dobra rzecz!

A co do Efilo, to rzeczywiście ma piękne wnętrza, ale ta wszechobecna biel mnie, leniwca domowego, przeraża