Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tu jest zwykłe lustro.

http://img.shmbk.pl/rimgsph/6462_5e1df65c-3965-4b46-8309-70f4c03f2cca_crop_1050_590_-kuchnia-styl-skandynawski.jpg

A najlepsze byłoby starzone, dymione, żeby nie odbijało dokładnie wnętrza.

Możesz też zrobić na biało i powiesić obraz, zegar.

A tu płytka szafa na zapasy mąki, cukru, kartoniki (tańsze od cargo):

08a1cae9711427be566b99f025164378.jpg

zawsze możesz mieć tam zabudowane akwarium - będzie ładny widok :D

Suszarka w górnej szafce... mam takową nad zlewem - nie zajmuje blatu i nie szpeci.

Ale zanim na nią się zdecydujesz, to ustaw sobie naczynia po szafkach (na kartce lub w wyobraźni), co w której. Sprawdzisz w ten sposób, czy możesz sobei na nią pozwolić.

Co do kosza na śmieci... ja mam pod zlewem, w nowym domu też tam planuję, ale blaty robocze będą po obu stronach zlewu.

Dziekuje Moniss. A szafkę z suszarką masz otwierana na bok czy od góry?

Chyba na to tez muszę znależć miejsce...

tu jest zwykłe lustro.

http://img.shmbk.pl/rimgsph/6462_5e1df65c-3965-4b46-8309-70f4c03f2cca_crop_1050_590_-kuchnia-styl-skandynawski.jpg

A najlepsze byłoby starzone, dymione, żeby nie odbijało dokładnie wnętrza.

Możesz też zrobić na biało i powiesić obraz, zegar.

A tu płytka szafa na zapasy mąki, cukru, kartoniki (tańsze od cargo):

08a1cae9711427be566b99f025164378.jpg

zawsze możesz mieć tam zabudowane akwarium - będzie ładny widok :D

Bardzo dziękuję. Oj nabiłaś mi głowę. Teraz będę myśleć: "witrynka, szafka, witrynka, szafka.......

W szafce dużo pomieszczę, w witrynce nic podręcznego, co wybrać : witrynka, szafka, witrynka....".

Jak taką szafkę można otworzyć? Czy konieczne są jakieś widoczne uchwyty? Dostęp do niej znakomity, dużo pomieści a tańsza od cargo.

Bardzo dziękuję. Oj nabiłaś mi głowę. Teraz będę myśleć: "witrynka, szafka, witrynka, szafka.......

W szafce dużo pomieszczę, w witrynce nic podręcznego, co wybrać : witrynka, szafka, witrynka....".

Jak taką szafkę można otworzyć? Czy konieczne są jakieś widoczne uchwyty? Dostęp do niej znakomity, dużo pomieści a tańsza od cargo. I jeszcze pytanie: czy podciągnać zabudowę go góry a jeśli tak to jak zmienić otwieranie szafek. Mnie stolarz zaproponował otwieranie szafek do góry, wiem, że to odpada jak jest wysoka zabudowa. Nie wiem, czy takie szafki są praktyczne, a może droższe i dlatego proponuje?W załączeniu rzut na wysoką zabudowę.

Biał. 3.jpg

możesz mieć na tip-ony (czyli na przycisk).

Albo wyfrezowany z boku

http://szafy-warszawa.com/upload/2014-10-01-szafa-1.jpg

albo bardzo mały:

http://tytuurzadzisz.pl/wp-content/uploads/2015/05/IMG_5322.jpg

Przy czym drzwiczki nadal mogą być ze szkła.

Glx czyli jak wykończyłabyś bok szafki, gdybym zrezygnowała z witrynki?

Mowilas ze ciemnej nie chcesz ... i słusznie ;-) czyli biało może z jakąs rameczka?

Elfirku, a czy jak Tobie te wizualki tak sprawnie idą, wrzuciałabyś jakaś dla mnie? - te z 3 słupkami 60/40/60 i plyta po drugiej stronie na polwyspie?

Mecze sie w ikeowskim planerze ale wszystko mi się rozjeżdża...:cry:

Bardzo bardzo prosze

Elfirku, a czy jak Tobie te wizualki tak sprawnie idą, wrzuciałabyś jakaś dla mnie? - te z 3 słupkami 60/40/60 i plyta po drugiej stronie na polwyspie?

Mecze sie w ikeowskim planerze ale wszystko mi się rozjeżdża...:cry:

Bardzo bardzo prosze

glx_kuchnia1a.jpg

Wysokość lodówki i reszty 192cm. Oczywiście można dać wyższe.

Pod blatem z płytą są szuflady: 80/60/80

Wyznacz miejsce gdzie będą przygotowywane napoje, kanapki, obiad. Gdzie będą obierane warzywa itp. W tych miejscach musi być odpowiednia iość miejsca oraz w szafkach niezbędne narzędzia/naczynia/produkty.

Porozmieszczaj przedmioty w poszczególnych szafkach np. gdzie talerze, szklanki, miski, tarki, blendery i inne. Gdzie będą trzymane produkty sypkie, przyprawy, a gdzie zapasy.

Edytowane przez moniss

[ATTACH=CONFIG]368694[/ATTACH]

Wysokość lodówki i reszty 192cm. Oczywiście można dać wyższe.

Pod blatem z płytą są szuflady: 80/60/80

Wyznacz miejsce gdzie będą przygotowywane napoje, kanapki, obiad. Gdzie będą obierane warzywa itp. W tych miejscach musi być odpowiednia iość miejsca oraz w szafkach niezbędne narzędzia/naczynia/produkty.

Porozmieszczaj przedmioty w poszczególnych szafkach np. gdzie talerze, szklanki, miski, tarki, blendery i inne. Gdzie będą trzymane produkty sypkie, przyprawy, a gdzie zapasy.

Moniss dobra kobietko, DZIEKUJE Ci BAAArdzo!:):wiggle:

Podoba mi sie, jakos symetryczniej sie zrobiło,dzięki !

Oczywiści sobie wszystko porozmieszczam - i co sadzicie?

Tylko prosze pamietajce zeto co widac z boku to jest okno dlugie balkonowe,nie drzwi, drzwi są po przeciwnej stronie, za słupem.

Czy przesunąć tę płyte blizej komina i zostawic tam te 80 cm ściany zeby pyta była schowana?

Edytowane przez glx

Ewentualnie zeby nie wyburzac tej sciany calej kolo komina tylko zostawic tam 60 cm i dac tam lodowkę??? a dalej blat na połwyspie?

Co myslicie - teraz to lepiej widac jak tak ładnie Moniss zrobila,..

Zamiast lodówki lepiej tam przenieść piekarnik w słupku:

glx_kuchnia2a.jpg glx_kuchnia2b.jpg

Edytowane przez moniss

Zamiast lodówki lepiej tam przenieść piekarnik w słupku:

[ATTACH=CONFIG]368750[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]368751[/ATTACH]

Dziękuje Ci :)*

I która opcja Wam sie najbardziej podoba?

Moniss, wrzuć prosze jeszcze ostatnią - z powrotem 3 słupki, a na óolwyspie plyta ale schowana za sciana, przesunieta blizej komina ( tam te 80 cm ściany zeby pyty nie było widać)

Chciałam coś jak tutaj:

komin.jpg

Ścianka ma 100cm (lepsze byłoby ze 110), a pomiędzy płytą a kominem jest 30cm blatu (moim zdaniem to minimum, chociaż lepiej byłoby zostawić ze 40cm) na odstawienie garów/pokrywek/pomocniczych narzędzi.

glx_kuchnia3a.jpg glx_kuchnia3b.jpg

Barek można dać wyższy, tak jak przy poprzedniej wersji kuchni.

I tak jak tutaj:

glx_kuchnia4a.jpg glx_kuchnia4b.jpg glx_kuchnia4c.jpg

zamiana wysokiej zabudowy ze zlewem

Edytowane przez moniss

I tak jak tutaj:

[ATTACH=CONFIG]368765[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]368766[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]368767[/ATTACH]

zamiana wysokiej zabudowy ze zlewem

Moinss, wiesz że jesteś Aniolem? Dziękuje Ci bardzo! :-***

I ktora opcja najbardziej Ci sie podoba???

Dziewczyny a Wam?

No to teraz mam sporo w temacie do przemyślenia :)

A od strony salonu, przy kominie ma być kominek, czy coś innego? Od tej wiadomości w dużej mierze zależy, która wersja kuchni zostanie, a która odpadnie.

Najlepiej wrzuć jeszcze rzut salonu/pokoju dziennego z zaznaczonymi elementami stałymi jak np. kominek (jeśli planujesz)

Ustawienie wysokiej zabudowy przy drzwiach tarasowych wygląda ładnie, ale mam wrażenie, że przy zlewie robi się mroczny zakątek.

Mnie się najbardziej podoba wersja 2(chyba) - z piekarnikiem w słupku obok płyty na półwyspie.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=368750&d=1475100137&thumb=1

Blaty są naprzeciwko siebie, tak samo elementy wysokiej zabudowy.

A rozważaliście zlew na półwyspie? Może była taka propozycja wcześniej ale nie zauważyłam - widzę, że z płytą na półwyspie masz problem. Dlaczego chcesz ukryć płytę za ścianką? Nie lubisz okapów wyspowych? Boisz się, że gary na kuchence będą zbyt widoczne(chociaż podwyższony barek moim zdaniem by wystarczył)?

A od strony salonu, przy kominie ma być kominek, czy coś innego? Od tej wiadomości w dużej mierze zależy, która wersja kuchni zostanie, a która odpadnie.

Najlepiej wrzuć jeszcze rzut salonu/pokoju dziennego z zaznaczonymi elementami stałymi jak np. kominek (jeśli planujesz)

Kominek to nie wiem, na pewno nie tu... ten pion wentylacyjny zwany kominem od strony pokoju ma 40 cm...

przed kuchnia , czyli zaraz za barkiem mam zamiar ustawić stólł.

Ustawienie wysokiej zabudowy przy drzwiach tarasowych wygląda ładnie, ale mam wrażenie, że przy zlewie robi się mroczny zakątek.

wyglada lepiej na pewno, ale czy nie lepiej wtedy tez zarysuje się trojkąt roboczy zlew-płyta -lodowka?