Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]370400[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]370401[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]370402[/ATTACH]

:bash: To już lepiej schowaj piekarnik pod płytę, a nie robisz znowu jakieś dziwne, niefunkcjonalne zakamarki. Co tam chcesz schować?

Poza tym płyta jest nieco zbyt blisko słupka, co nie jest wygodne.

W mojej propozycji (nieco zmieniona wersja kinki), za słupkiem z piekarnikiem oraz lodówką, było miejsce na blacie na np. krajalnicę czy toster. Ekspres do kawy np. w rogu pod oknem (nie jest to na tyle brzydkie urządzenie aby je ukrywać). Poza tym możesz półwysep przesłonić wysokim barkiem, który ukryje wszystko co chcesz ukryć.

JandJ, masz już kilka propozycji: z półwyspem (na otarcie łez zamiast wyspy), czy też w zabudowie U.

A jeśli nie chcesz pokazywać sprzętów kuchennych, to proponuję kuchnię zamniętą. Czy myślałeś o takim rozwiązaniu? Można ja zamknąć np.szerokimi drzwiami przesuwanymi.

Wszystko zależy od tego, jakie masz/macie priorytety.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:bash: To już lepiej schowaj piekarnik pod płytę, a nie robisz znowu jakieś dziwne, niefunkcjonalne zakamarki. Co tam chcesz schować?

Poza tym płyta jest nieco zbyt blisko słupka, co nie jest wygodne.

W mojej propozycji (nieco zmieniona wersja kinki), za słupkiem z piekarnikiem oraz lodówką, było miejsce na blacie na np. krajalnicę czy toster. Ekspres do kawy np. w rogu pod oknem (nie jest to na tyle brzydkie urządzenie aby je ukrywać). Poza tym możesz półwysep przesłonić wysokim barkiem, który ukryje wszystko co chcesz ukryć.

JandJ, masz już kilka propozycji: z półwyspem (na otarcie łez zamiast wyspy), czy też w zabudowie U.

A jeśli nie chcesz pokazywać sprzętów kuchennych, to proponuję kuchnię zamniętą. Czy myślałeś o takim rozwiązaniu? Można ja zamknąć np.szerokimi drzwiami przesuwanymi.

Wszystko zależy od tego, jakie masz/macie priorytety.

Zgadzam się z tym postem. Dla mnie wygodniejsza jest kuchnia zamknięta. I nie wiem czemu np ekspres do kawy nie moze stać na wierzchu - i tak się używa go codziennie, czasem kilka razy dziennie;)

Kinka - Jand chciał miejsce na blacie na toster, krajalnicę, by nie trzeba było tego stale chować do szaf, a jednak nie stało na widoku. Dlatego za lodówką nie ma wysokiej zabudowy tylko miejsce na te rzeczy.

Ostatnia szafka z żaluzją rozwiązuje ten problem.Wątpię,że ktoś użytkuję codziennie toster,resztę można ukryć tak by nie zagracać blatu roboczego,jednocześnie mieć wszystko pod ręką.Pod półwyspą można zrobić półki a nie zamknięte szafki i tam chować sprzęty bo inaczej nie wyobrażam sobie kuchni z wszystkim rozstawionym na blacie.

http://www.intar.pl/users/277/Image/m00-d256-pl-700x315-314089.jpg

http://www.hit-meble.com.pl/images/stories/szynaka/kuchnia-piano2.jpg

Witam,

Nie wiem czy piszę w dobrym wątku. Chciałbym prosić Was o pomoc w zaprojektowaniu niezwykle małej kuchni. Mieszkam w kawalerce, całe 30m2 - wiecie jak jest - ciasne ale własne. Problem polega na tym, że nie mam pomysłu na kuchnię. .Szerokość kuchni to 185cm, lewa ściana ,ma 162cm i na niej znajduje się okno prawa ma 164cm. Wszystko jest szalenie nierówne, kto mieszka w bloku z dużej płyty wie na pewno o czym piszę :) załączam rzut, który zrobiłem w jednym z popularnych programów - mam nadzieje że coś widać. Na czerwono zaznaczona jest rura od gazu, na niebiesko od wody. Każdy pomysł będzie mile widziany :)plan.jpg

Witam,

Nie wiem czy piszę w dobrym wątku. Chciałbym prosić Was o pomoc w zaprojektowaniu niezwykle małej kuchni. Mieszkam w kawalerce, całe 30m2 - wiecie jak jest - ciasne ale własne. Problem polega na tym, że nie mam pomysłu na kuchnię. .Szerokość kuchni to 185cm, lewa ściana ,ma 162cm i na niej znajduje się okno prawa ma 164cm. Wszystko jest szalenie nierówne, kto mieszka w bloku z dużej płyty wie na pewno o czym piszę :) załączam rzut, który zrobiłem w jednym z popularnych programów - mam nadzieje że coś widać. Na czerwono zaznaczona jest rura od gazu, na niebiesko od wody. Każdy pomysł będzie mile widziany :)[ATTACH=CONFIG]370936[/ATTACH]

Rysunek jest strasznie malutki, ale przynajmniej z opisu wiadomo, która ściana jaki ma wymiar. Jaki wymiar ma okno i parapet na jakiej wysokości?

Czy płyta kuchenna ma mieć standardowo cztery palniki, czy wystarczą dwa? Czy ma być tam piekarnik, czy mikrofalówka?Lodówka najlepiej podblatowa, chyba, że da się standardową upchnąć poza aneksem kucennym, gdzieś koło jakiejś szafy wnękowej czy czegoś takiego (jeśli jest).

Czy możesz wrzucić plan (rysunek) całego mieszkania?

Dziękuję za odpowiedź! Parapet na wysokości 100 cm, okno ma szerokość 86. Chciałbym zrobić standardową kuchnię czteropalnikową z piekarnikiem. Wstępnie chciałem standardową lodówkę ale brałem pod uwagę taką do zabudowy. Nie wiem które części kuchni nie mogą do siebie przylegać. Nie chcę chować lodówki poza kuchnią.. Załączam schemat mieszkania ale wymiary nie są specjalnie dokładne. Ogólnie, drzwi są tylko do łazienki, między kuchnią a pokojem była ściana ale ją wyburzyłem.kawalerka.jpg

ech no nie umiem wstawić większego obrazka..przepraszam!

Dzień dobry!

Nie znalazłam nigdzie osobnego wątku o oświetleniu w kuchni, dlatego podczepiam się tutaj. Proszę o poradę lub sugestie, jakie lampy pasowałyby do mojej kuchni - mam problem jakie wybrać - potrzebuję jakieś długie zwisy z racji tego, że mam tzw pustkę nad kuchnią i skośny sufit. DSC_0230.jpgDSC_0231.jpg

to była uwaga do twojego poprzednika lolopoplady :D

Co do twojej kuchni - masz ją w neutralnym stylu. Pasują więc zarówno minimalistyczne, jak i bardziej dekoracyjne, jak ta Caboche w jadali.

W przypadku wysokich sufitów polecałabym lampę, która doświetli także sufit, a nie świeci wyłącznie w dół.

http://prasa.flypr.pl/Nowodvorski_Lighting/sticks/sticks_nowodvorski_lighting_3.jpg

Albo taką kulę:

http://1.bp.blogspot.com/-m-rcMqgKlpk/Ui4-iJf0StI/AAAAAAAABWc/sMQlFLixIww/s1600/81_pl_2.jpg

loftowo:

http://st.hzcdn.com/simgs/39e1496800fec426_8-9986/industrial-kitchen.jpg

możesz też nie montować zwisu, ale silne reflektorki downlight pod sufitem.

http://www.designbuild-network.com/projects/slide-loft-leaf/images/2-slide-loft-nyc.jpg

http://img.lampy.pl/product-images-large/grafitowy-reflektor-zewnetrzny-led-owen-3e4f-534830.jpg

Fajnie,dzięki za pomoc ale takie rozwiązanie mi się nie podoba. Wyburzanie jeszcze jednej ściany i budowa(?) miejsca na lodówkę. Wiesz lodówka na środku pokoju i tak nie jest super. Wolę albo zrobić już podblatową albo w kącie zmieścić, walcząc z meblami z ikea, żeby dopasować na mały wymiar. Ogólnie chciałbym już ścian nie ruszać. Teraz jestem na etapie wymiany kabli w ścianach, więc mam trochę czasu na obmyślenie kompetentnego planu mieszkania. Dzięki za pomoc :)

Witajcie ;)

Taki jest bardzo wstępny plan mojego aneksu kuchennego. Całe pomieszczenie to ok 30m2. Regał obok zabudowy jest na kształt Kallax'u z Ikei, na koszyki, książki itp. Będą też w trzesz półkach krzyżaki na wino. Co dodać, co zmienić?

Na dole dodaję też rzut mieszkania.

pnLot3F5j

poG9Yblnj

pomgdyCfp

Edytowane przez pluum