Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak widzę, że Twoja propozycja zawiera ten ciąg, jednak nie mogę przystać na zlew pod oknem (bo nie widzę tu dobrego miejsca)... Ale spodobała mi się ta wersja z przesunięciem lodówki i chyba będę biegał do zlewu ;).

Odsunąłem też lekko w lewo kuchnię, zamieniając tą małą 20cm szafkę na drugi jej bok.

Edytowane przez woytusss

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jest to mój pierwszy post, a już proszę o pomoc:) Wspólnie z narzeczoną jesteśmy obecnie na etapie projektu salonu z aneksem kuchennym. Chcielibyśmy poznać Wasze opinie na temat rozmieszczenia elementów.. Poniżej wrzucam widoki wraz z wymiarami i podpisy danych elementów. Wyspa z jednej strony z 4 szufladami o głębokości 60 cm. Z góry dziękuje za wszelkie uwagi :bye:

złożenie1.jpg

2.jpg

Edytowane przez KkrzysztofK

a gdzie w tej kuchni miejsce na blat roboczy?

Jak się upieracie na taki układ, to zróbcie półwyspę, żeby mieć gdzie pracować w tej kuchni.

http://images83.fotosik.pl/277/7cc8362813cc2155gen.jpg

Ale pamiętajcie, że przejście między kanapą w wyspą/półwyspą powinno wynosić min. 100 cm

Edytowane przez Elfir

Kwestię półwyspy komplikuje grzejnik, który jako jedyny w pomieszczeniu nie powinien być w żaden sposób zabudowywany aby ciepło było prawidłowo odprowadzane. Powierzchnie robocze w zależności od potrzeb stanowiłyby boki po lewej/prawej stronie płyty indukcyjnej (40 cm każda strona) a w przypadku większego zapotrzebowania bok wyspy (100 cm).

Czy sensowne byłoby przesunięcie płyty w jedną ze stron (po prawej stronie płyty 20 cm, po lewej stronie 60 cm blatu roboczego)?

• 2 weeks później...

Witajcie,

plan małej kuchni 228x283. Mam kilka pomysłów, ale nęci mnie ten ;) Pytanie czy ma sens w takiej małej zamkniętej kuchni. Kuchnia nie jest dla mnie ustawna, wszędzie brakuje mi kilku cm.. Ścianki przy oknach mają 45 i 50cm, co dla mnie wyklucza postawienei przy nich lodówki, na ścianie z oknem jest też grzejnik. Chciałabym miejsce choć na jedno krzesełko. Szuflady pod oknem byłyby dalej, zmniejszając miejsce do siedzenia.

Co myślicie?222.jpg

Witam ponownie,

pisze tutaj bo juz Was meczylam troche z kuchnią i potem pomagałyscie mi w salonie.

Teraz jest problem dalej z ustawieniem salonu, nie wiem czy zmieniać podłączenia tv..

]

Teraz jednak dreczy mnie czy szerokość salonu 468 nie jest jednak za duza żeby dac po przeciwnych stronach tv i narożnik?

Ty chyba Elfir kiedyś o tym wspominałaś...

teraz się sama dręczę:(

Co myślicie? prosze o radę.

Edytowane przez glx

Witam,

Marzy mi się funkcjonalna kuchnia w której będzie się dobrze gotowało. :yes:

Zawsze marzyłam o wyspie lub o półwyspie ale z blatem roboczym ewentualnie z możliwością szybkiego zjedzenia posiłku na hokerach. Większość posiłków jedzona jest i tak w salonie.

Kuchnie chcę mieć zabudowaną pod sufit. Nie posiadam spiżarki więc chciałabym wiele rzeczy zmieścić w niej.

Największa bolączka tej kuchni to szerokie wejścia oraz duże okna za nisko osadzone.

Owszem dzięki oknom kuchnia jest bardzo jasna .

Pod oknem no chyba muszą iść standardowej wysokości szafki aby móc otwierać okno a przy ścianach chciałabym wyższe. Piekarnik na pewno w słupku.

Lodówka jest wolno stojąca a kuchenka i zmywarka już pod zabudowę.

Chciałabym abyście doradzili jak to wszystko rozplanować aby było przede wszystkim funkcjonalnie.

A i jeszcze kolorystyka nie biała, nie ciemna. Popiele szarości ale tylko jako dodatek np. podłoga, blat....Nie wysoki połysk. Myślałam o brązach, limonka, ? Podobają się mi meble gdzie dolne szafki mają kolor X a górne Y :D

Pozdrawiam was serdecznie i liczę na waszą pomoc.

A i oto zarys mojej kuchni

Kuchnia.jpg

Edytowane przez asiok78

Tak się zabudowuje kratki wentylacyjne:

http://img.shmbk.pl/rimgsph/227711_687f1530-ce0c-44b6-9d29-8fc1da453a7b_max_900_1200_-kuchnia-styl-nowoczesny.jpg

galeria,kuchnia-z-salonem-1,246656.jpg

A jak chcesz wyciąg a nie pochłaniacz to możesz rurę ukryć w podwieszanym suficie

<a href=https://s5.postimg.org/gltgcm4wn/k8.png' alt='k8.png'>post a picture[/img]

U mnie (mam podobny układ drzwi/okna itp.) lodówka jest właśnie w tym miejscu co na tym zdjęciu (nie mam grzejnika - lodówka dochodzi do samej ściany)

w miejscu gdzie poprzednio miałeś lodówkę będzie słupek z szufladami, piekarnikiem, szafkami, za słupkiem zlew, a płyta przeniesiona pod okno.

Stolik w tym miejscu co u Ciebie, ale raczej mały - zjeść na szybko śniadanie, wypić kawę przed praca itp.

Edit. a może zamień zlewozmywak z kuchenką - tak miałam w mojej pierwszej opcji rozplanowania kuchni, zanim zdecydowałam się na słupek

Edytowane przez Agnieszka55