Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukarna to wcale nie jest off tylko jak najbardziej na temat. Ja na etapie projektowania w ogóle o wysokości okien nie pomyślałam i teraz mam kombinacje alpejskie z ustawianiem mebli - i to nie tylko w kuchni :bash:

Ja, gdybym chciała zrobić zabudowę pod oknem, to potrzebowałabym ok. 95 cm - taką wysokość mebli kuchennych przewiduję.

Lukarna to wcale nie jest off tylko jak najbardziej na temat. Ja na etapie projektowania w ogóle o wysokości okien nie pomyślałam i teraz mam kombinacje alpejskie z ustawianiem mebli - i to nie tylko w kuchni :bash:

Ja, gdybym chciała zrobić zabudowę pod oknem, to potrzebowałabym ok. 95 cm - taką wysokość mebli kuchennych przewiduję.

Dokładnie ja taki błąd popełniłam przy budowie poprzedniego domu. Koszmar!!! Tym bardziej, że ja mam 175 cm wzrostu. Dla mnie i 100 cm licząc od podłogi do blatu włącznie byłoby w sam raz. Lukarna jeszcze pamiętaj o wylewkach pod podłogą itd. itd. Więc policz dobrze przy budowie domu.

no i mam:/

poleciałam zobaczyć do projektu i mam okna na wysokości 85cm

zmierzyłam swoje aktualne szafki kuchenne i mają 85cm a wolałabym, zeby miały 90

i teraz co?

- te 85 w projekcie to już uwzglęnia te wylewki wszystkie i grubośc płytek np?

- czy mozna podnieśc okna do góry??

się zdenerwowałam:(

Podniesienie okna do góry to pikuś. Gorzej jakbyś chciała powiększać.

Tylko trzeba ekipie zaznaczyć na planie, że mają to uwzględnić, najlepiej czerwonym mazakiem, coby nie zapomnieli :)

Ja się zastanawiam czy podnosić okno do wysokości blatu, czy jeszcze o 15 cm wyżej niż blat i pod parapetem zamontować gniazdka:

http://img695.imageshack.us/img695/1889/pomysy.jpg

Planuję półwysep i specjalnie nie wiem, gdzie gniazdka zamontować?

Edytowane przez Elfir

Tylko trzeba ekipie zaznaczyć na planie, że mają to uwzględnić, najlepiej czerwonym mazakiem, coby nie zapomnieli :)

Ja się zastanawiam czy podnosić okno do wysokości blatu, czy jeszcze o 15 cm wyżej niż blat i pod parapetem zamontować gniazdka:

widziałam ostatnio w kuchni u znajomych rewelacyjne rozwiazanie do wysp i półwyspów - gniazdka teleskopowe montowane w blacie jak są potrzebne można je wysunąc z blatu na sztorc nieużywane sa na poziomie blatu naprawde super szczególnie do dużych wysp gdzie np. płyta jest daleko od ściany gotujesz i chcesz coś blenderem zmielić cyk gniazdko wyjeżdza a potem cyk chowamy

Tak, tak, tylko ten "cyk" cholernie drogi jest ... Przynajmniej te eleganckie, bo te tańsze są strasznie tandetne (a też dość konkretną cenę mają).

Ja planuję zrobić gniazdka ... w górnej szufladzie - początkowo miała to być tylko zaślepka, taka jak pod płytą, ale wykombinowałam, że będą tam gniazdka. Pomysł może od czapy, ale się uparłam i tak będę mieć :cool: Tylko jeszcze nie wiem kiedy :(

Elfir - twój pomysł na gniazdka jest IMHO świetny.

Ja mam teraz okno zaprojektowane w kuchni dokładnie tak, jak Elfir pokazała z tymi gniazdkami, z tym, że jeszcze wyżej (około 30 cm) i też będą tam gniazdka, a kran nie bądzie przeszkadzał przy otwieraniu okna. Z tym, że z tą wysokością okna trzeba ostrożnie, bo może dojść do tego, że okna nawet na drabinie nie umyjesz. No i oczywiście wysokość okna uzależniona jest od wzrostu użytkowników.

Jest taka kuchnia, która to fajnie pokazuje, a mianowicie

http://www.domyzwizja.pl/ Niestety nie mogę dać linka na kuchnię, bo cała strona we Flashu. W domu projekcie Wygodny 1 jest pokazana taka kuchnia (lewy górny róg prezentacji tego domu) z takim wysokim parapetem. Dokładnie na tej kuchni wzoruje się w trakcie projektowania domu

Edytowane przez Aleksandryta

chodzi o tę kuchnię?

http://www.domyzwizja.pl/projekty/wygodny1/galeria/duze/7.jpg

Moja kuchnia miała nawiązywać wystrojem i kolorystyką do tej, ale koncept mi się już zmienia :)

Edytowane przez Elfir

Witam bardzo proszę o bezlitosną ocenę układu mebli i agd w moim projekcie. Ściany już stoją i są nie do ruszenia... Poza zabudową wnęki nie chciałabym mieć żadnych wysokich ani wiszących szafek... Za schodami jest salon, a pod schodami będą cargo na rzadziej używane klamoty kuchenne i inne. Sporo gotuję, ale nie planuję posiadania 50 garnków i 4 serwisów obiadowych na 12 osób.

Zastanawiam się tylko czy jednak nie przesadziłam z tym ograniczaniem ilości szafek... W końcu to dom, rodzina się powiększa...

Co sądzicie? (Ja mam teraz kuchnię 1,5m na 2,5m i jakoś nie mogę sobie poradzić z ta mega przestrzenią do zagospodarowania, ciagle wydaje mi się że za dużo tego wszystkiego:) )

Idąc od prawej są szuflady, potem zlew z koszem, dalej zmywarka, narożna, za zakrętem płyta z okapem, a pod nią szuflady i jeszcze na końcu znów szuflady.

W słupku lodówka, obok piekarnik + mikrofala i jakieś półki na książki etc (ten fragment wnęki jest płytki ok 30cm)

pozdrawiam

rzut z góry.jpg

widok.jpg