Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie osobiście pasowałby któryś z tych układów ale nie wiem jak to wymiarowo wyjdzie

[ATTACH=CONFIG]381043[/ATTACH].

[ATTACH=CONFIG]381044[/ATTACH]

Pierwszy układ jest kompletnie do niczego.

Po pierwsze ta wyspa byłaby mikroskopijna i niefunkcjonalna, czyli niczemu by nie służyła a tylko by zawadzała. Sprawa druga, to płyta kuchenna, która absolutnie nie może być na krawędzi blatu ze względu na bezpieczeństwo - dobrze by było mieć chociaż te 30-40 cm wolnego blatu z boku. Trzecia rzecz, to zlew, który usytuowany przy samym rogu czy w narożniku nie jest szczytem wygody, zwłaszcza, że masz na niego miejsce pod oknem.

Drugi układ z półwyspem/ą jest lepszy ale stołki w wejściu z holu uważam za mało komfortowe rozwiązanie (lepsze usytuowanie jest na propozycji Elfir). Jeśli dałoby się zmniejszyć nieco otwór wejściowy z holu (np. do 100cm), to na ścianie z przyłączami poza lodówką i słupkiem z piekarnikiem udałoby się umieścić także płytę kuchenną.

I jeszcze jedna ważna rzecz:

W Twojej kuchni przy półwyspie zmieściłyby się tylko 2 hockery, dokładnie tak jak to jest na rysunku Elfir.

Edytowane przez moniss

Witajcie,

plan małej kuchni 228x283. Mam kilka pomysłów, ale nęci mnie ten ;) Pytanie czy ma sens w takiej małej zamkniętej kuchni. Kuchnia nie jest dla mnie ustawna, wszędzie brakuje mi kilku cm.. Ścianki przy oknach mają 45 i 50cm, co dla mnie wyklucza postawienei przy nich lodówki, na ścianie z oknem jest też grzejnik. Chciałabym miejsce choć na jedno krzesełko. Szuflady pod oknem byłyby dalej, zmniejszając miejsce do siedzenia.

Co myślicie?[ATTACH=CONFIG]379984[/ATTACH]

Ja bym zamieniła miejscami wysoką zabudowę i płytę kuchenną

Edytowane przez moniss

nie rób sobie cargo szerokości 15 cm. Chyba, że masz kilkanaście różnych olejów do smażenia :D

Nie da się wstawić szafki narożnej 120 cm z wyciąganymi półkami? Kosz obrotowy jest mniej wygodny i mniej pojemny.

Masz może rzut pomieszczenia z wymiarami?

Nie mam rzutu. Jest to salon z kuchnia. Czy może zamiast cargo dac szuflady? Zastanawiam się też czy nie przesunąć zlewu żeby było więcej blatu między zalewem a kuchnia

No to podaj wymiary - ile masz miejsca na ten aneks?

Dzięki Elfir, pierwszy projekt mi się podoba. Zastanawiałam się jeszcze czy nie przesunąć słupka z piekarnikiem na drugą stronę zabudowy? A co z gornymi szafkami, no i czytałam żeby podzielić na różne strefy przechowywania itp. Jak to wszystko rozplanowac. Wogole sie na tym nie znam a chciałabym zeby kuchnia byla wygodna i ladnie wyglądała☺

BEWA, zapomnij o obniżanym półwyspie. Strasznie to wygląda.

A nie masz obok kuchni stołu przypadkiem?

Ta wysoka zabudowa bardziej mi się podoba:

[ATTACH=CONFIG]381182[/ATTACH]

Moniss dziękuję za odpowiedź,

Jeśli chodzi o wysoką zabudowę to zastanawiam się czy w miejscu wysokiej szafki dać cargo czy tez może zwykła otwierana z boku szafka do której wstawiłabym wszystkie talerze? Tak sobie pomyślałam, że odwracając się od zmywarki miałabym blisko do talerzy. Czy nie wygodniej byłoby zamienić miejscami szafkę z piekarnikiem i szafkę wysoką?

Jeśli chodzi o półwysep to chcemy troszkę oddzielić kuchnię od salonu i miec miejsce na posiłek dla 1-2 osób..

Mam w pobliżu stół w salonie.

r24-Moja propozycja w ogólnym zarysie jest taka:

1) Blaty po obu stronach zlewu mają po 90cm, zmywarka 60cm po lewej od zlewu.

8e3ebc12700d.jpg

5630aa0725bc.jpg

2) Myślałam jeszcze o trochę innym podziale szafek na ścianie 420cm - większość frontów ma szerokość 45cm (60cm płyta i okap).

9082088d398f.jpg

e830b74ed33a.jpg

Gdyby zlew był mniejszy (na wizkach 80cm), np.60cm, to da się powiększyć któryś blat. Nie zwracałam specjalnej uwagi na lewą stronę i szafki wiszące. Kolorystyka przypadkowa.

3) Albo z wysoką zabudową przy oknie.

76f6b603123e.jpg

13d21761ef20.jpg

Witam, póki co mamy bardziej prozaiczny temat: korekcja otwartej kuchni -mamy SSZ i otwarcie kuchni na salon to szerokość 282cm, wpadliśmy na pomysł, aby zawęzić to -szkic:

Opcja 1 -dołożyć jeszcze 1 pustak od strony lodówki + barek na trwałej podbudowie (pustaki) od strony ściany zewnętrznej.

Opcja 2 -bez dod. pustaka, a barek od strony lodówki

B. proszę o zaopiniowanie/doradzenie jak będzie najfunkcjonalniej :)

Kuchnia_z1a.jpg

Dzięki Elfir! OK, opcja 2 bez sensu! Natomiast płyta i lodówka powinny zostać tak jak na szkicu, gdyż wentylacja i już instalacje położone i poza tym tak żonka zadecydowała, ale mi to jakoś nie gra -zbyt otwarta ta kuchnia na jadalnię i salon :eek: Barek nie obligatoryjny, ale coś mi tam brakuje :) dlatego chyba Twoje drugie rozwiązanie (po prawej) jest najlepsze -przeniesienie lodówki na przeciwną stronę koło okna wraz z pionem. Chociaż 3-cie też super -otworzyłaś mi oczy :)

Opcja 1 - czy dobudowa ścianki ok. 1m nie będzie wymagać zabudowy pod belką, bo nie wyobrażam sobie jak będzie wyglądać otwór ok. 180cm i H=260?

Opcja 2 - pozostawia pierwotną jakby półotwartość kuchni...

Pod oknem musi być chyba dod. blat, aby było gdzie położyć zakupy przed włożeniem do lodówki. Ile cm powinna wynosić głębokość zabudowy, chyba więcej niż 60, bo przestrzeń za lodówką musi być, tak?

Kuchnia_z2b.jpg

Kuchnia_z2.jpg

Edytowane przez daniel.w