Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.

Osobiście wolałabym cargo jako izolator między lodówką a piekarnikiem. Albo jak było pierwotnie - płytka szafka otwierana od strony wejścia do spiżarki. Cargo jest drogie.

:)

Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

Masz jakiś pomysł na plytką szafkę z przodu zamiast cargo? Zastanawiałam się nad różnymi opcjami i nic nie potrafię wymyślić. Podobają mi się ciemne wykończenie boków wysokiej zabudowy ale u mnie wyglądąłoby to jak poniższym obrazku, czyli bok i drzwi stanowiłyby jedną wielka ciemna plamę. Maż mówi, ze przesadzam i złości się a ja w tym miejscu utknęłam i nie mogę się zdecydować. Lustro odpada. Może być ta wspomniana wcześniej witrynka (nie wiem, czy za 5 lat będę z niej zadowolona bo moda przemija), do której mniej włożę. A może przesadzam i dać ten ciemny bok? Ale ja cały czas widzę go z kanapy i stąd chce aby mi się podobało

Masz jakiś pomysł na wykończenie boku fornir plus lakier? Płytka szafka , otwierana z boku , boki brązowe drzrwi białe, nie wiem juz co byłoby dobre...

Gdzieś czytałam, ze zamiast forniru ktoś dał fronty egger. Czym się to różni?

I pytanie : czy u mnie meble do góry czy zakończyć z drzwiami do spiżarki?

kuch6.jpg

Edytowane przez BEWA
..

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Potrzebuję pomocy przy wyborze kuchni… Ponieważ na nic nie mogę się zdecydować odwlekam w czasie zamówienie szafek. Niestety przyszedł moment, że nie mogę dłużej tego odkładać. Właściwie mam tydzień na podjęcie ostatecznej decyzji. Ło matko!!! Kuchnia malutka więc szaleństw nie będzie. W załączeniu zdjęcie – jakość beznadziejna ale jest pogląd chociaż. Zabudowa będzie w „L” + wyspa od strony wykuszu. W załączeniu projekt zrobiony przez miła panią z castoramy – to też tylko pogląd jak ma być wszystko rozmieszczone + zlew pod oknem. Marzyłam o białej kuchni z czarnym blatem i czarnymi uchwytami jednak mój M białej kuchni mówi stanowcze i absolutne NIE! A więc do wyboru mam dwie koncepcje. Jasny szary lub coś w beżach…. Jeżeli chodzi o szary to nie wiem czy po dodaniu do niego czarnego blatu nie będzie „smutno” i „zimno”. Jeżeli chodzi o beż to obawiam się żeby mi się to wszystko nie zlało ze sobą bo na ścianie beżowo szare płytki i podłoga też jasna beżowa. Chyba się zapędziłam z tymi kolorami… W załączeniu kilka zdjęć zaczerpniętych z Internetu. Bardzo proszę o opinie, które ujawnią mi jakieś dodatkowe za i przeciw. A może w ogóle postawię na coś innego??? A jeszcze jedno kuchnia połączona z salonem. W wykuszu będzie stał stół. Meble raczej ciemne utrzymane trochę w nowojorskim stylu. Ogólnie POMOCY IMG_20170203_184112.jpg

IMG_20170204_130524.jpg

2.jpg

Czyżby kolejny facet, który nic w kuchni robił nie będzie a decyduje o kolorach szafek? ;)

Szary nie musi być smutny, można też zrobić dwukolorowo: dolne szafki w szarościach a górne białe.

Wiesz już gdzie kupisz kuchnię? Czy może na zamówienie będzie robiona? Dobrze wiedzieć zawczasu, jaką kolorystykę frontów będziesz miała do wyboru.

Szary Bobdyn z Ikei - zdjęcia z netu

bc5a0183af270996088f76948edd4f2c.jpg

http://www.iaapbahamas.com/images/st.hzcdn.com/simgs/41a1666b0564f211_4-8943/traditional-kitchen.jpg

Tu szare i białe szafki (przepraszam, ale nie wiem skąd mam to zdjęcie zapisane)

22d2db640fa1c8b5.jpg

A tu beże (też nie wiem skąd inspiracja)

CW-DS1Jk5T8RapVcLID-oJ6HuC4Bx1A-.jpg

A może ciemna witrynka z mlecznym szkłem, zza którego nie będzie widać, że w witrynce stoją puszki i słoiki?

Poza tym na tej ciemnej bocznej ścianie, co ją widzisz z kanapy możesz zawiesić jasny obraz.

Egger to firma produkująca okleiny laminowane. Fornir to naturalne drewno.

Edytowane przez Elfir

Motherku problem z moim mężem jest taki, że świetnie gotuje i niestety kuchnia to nasze wspólne królestwo. Niestety jego wizja bardzo odbiega od mojej i musimy wypracować jakiś kompromis, który nie do końca zadowoli i mnie i jego. Nie chcę zostawić mu „wolnej ręki” bo obawiam się efektu końcowego:sick:. Kuchnie będziemy robić na zamówienie. Czas mnie goni bo plan na przeprowadzkę koniec kwietnia, początek maja czyli czasu bardzo mało szczególnie, że stolarz powiedział, że czas oczekiwania na gotowe meble u niego to 6 tygodni!!! Jeżeli chodzi o kolory to od ich ilości boli głowa…. Chyba więcej niż na palecie tynków z Caparola!!! :confused:Dziękuję za przesłane zdjęcia. Też myślałam do dwóch kolorach coś takiego np.:

3f5259a6c9394d12de2ed63de245b524.jpg

Anullka dzięki za opinię. Czuję presję okropną bo wiem, że muszę się na coś zdecydować! Dam znać jak już będzie decyzja jakaś.:bash:

Liliputku zdjęcia dawaj:yes:. U mnie dzieci małych nie ma i nie będzie. A w sumie to dlaczego zło?

Elfir dziękuję za zainteresowanie.

W załączeniu rzut domku w części kuchni i salonu nic nie zmienialiśmy wymiary są zgodne (tylko my mamy lustrzane odbicie ale to znaczenia nie ma). W salonie kanapa na dużej ścianie wewnętrznej – brak kominka, szafka TV na ścianie szczytowej. Fajny pomysł z jasnym obrazem na ciemnej ścianie. Podoba mi się. Myślę o meblach, które będą uniwersalne i nie będę musiała ich zmieniać za dwa lata bo będą mnie drażniły. I oczywiście mój M powiedział: wysoki połysk? - NIGDY!!! Z góry dzięki za pomoc.

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Edytowane przez Sylwia $

Czasu mało i dlatego muszę się na coś zdecydować. Mebli z IKEA nie chcę będą robione na zamówienie. Gdybym była decyzyjna to kuchnia już dawno byłaby zamówiona bo wiem co mi się podoba. Niestety mąż mnie blokuje i na wszystko mówi NIE:mad: Więc białej nie będzie na bank:sick:! Fajna ta kremowa tylko pewnie musiałabym się zdecydować na ciemniejszy blat żeby mdło nie było. Pomieszczenie na kuchnię jest ciemnawe bo małe okno tam mam:( i dlatego boję się szarości żeby nie było buro. No chyba, że można jakoś czymś rozweselić szarość. Pomysły?

A w ogóle to myślałam żeby ta wyspę zrobić innego koloru. Co wy na to?:confused:

Twoje pomysły powinnaś sobie wizualizować. Bo samo mówienie o wyspie w innym kolorze niewiele pomoże, skoro nawet nie wiesza jaki docelowo chcesz kolor kuchni.

Może znajdź w necie sobie jakąś realizację podobną do tego co planujesz.

A może ciemna witrynka z mlecznym szkłem?

Poza tym na tej ciemnej bocznej ścianie, co ją widzisz z kanapy możesz zawiesić jasny obraz.

Egger to firma produkująca okleiny laminowane. Fornir to naturalne drewno.

Elfir bardzo dziękuję. Obraz na boku mebli, nie bardzo chyba, myślałam jakiś kalendarz ale to już ostatecznie.

Podoba mi się zestawienie jak na załączonym zdjęciu białe-wenge tylko tutaj jest wysoki barek a ja chciałabym półwysep najchętniej otwarty pod spodem aby weszły krzesła ale może być zabudowany lub z jedna szufladą na sztućce pod blatem półwyspu ale nie wiem, czy tak może być.

Czy umiałabyś mi coś podpowiedzieć jak to połączyć z moimi ciemnymi drzwiami do spiżarki? Czyli bok biało-wenge plus coś z tego na półwyspie tak jak na załączonym przykładowym zdjęciu.

Pokazałam to mojemu stolarzowi, który narysował mi to co w załączeniu.

Ciemna witrynka. i mleczna szyba....Hm...

Podrzucam kila wizek oraz moje drzwi, proszę Cię bardzo o przerobienie bo bardzo sprawnie Ci to idzie. Może mi to troszkę rozjaśni.

BE bb.jpg

90da4428d463bda2gen.jpg

Biał. 3.jpg

drzwi).jpg

mnb6.jpg

Edytowane przez BEWA
.

ale co mam przerabiać?

Prosiłabym Cię o pokazanie jak widzisz tą witrynkę ciemną , czy całą , czy kawałek lub przerobienie boku biały-wenge w połączeniu z półwyspem, jeśli oczywiście coś Ci wpadnie do głowy. Półwysep jak na załączonych zdjęciach.

Stolarz mi powiedział dodatkowo za bok z forniru ponad 3 tys, wydaje mi się dużo ale nie mam orientacji. A moze lepiej wybrać ten eger? Widoczna będzie różnica?

Znalazłam jeszcze takie zestawienie wenge-lakier jak na załączonym zdjęciu.

zabudowa1-kuchenna-na-wymiar-w-biezach-i-brazach-mobiliani-006.jpg

Biaek 7.jpg

Biaek 6.jpg

różnica okleina a fornir będzie widoczna z bliska. Ale fornir po prostu jest drogi.

A witrynka/szafka z boku ma nawiązywać podziałem do drzwi spiżarki i takie samo mleczne szkło:

26885a4993352cd8.jpg

albo po prostu zwęź słupek o 5 cm i zakończ zabudowę wąską ścianką z płyty k-g malowaną pod kolor ścian

a66711b10fec5a29gen.jpg

albo jeszcze zjechać górnymi szafkami z lewej strony zamykając optycznie lewy bok:

123675739cbbc6d1gen.jpg

Edytowane przez Elfir

A witrynka/szafka z boku ma nawiązywać podziałem do drzwi spiżarki i takie samo mleczne szkło:

26885a4993352cd8.jpg

]

Dziękuję, ,że moje drzwi są inne niż na projekcie (zdjecie poniżej), nie mają tyle szyby tylko dwie maleńkie szybki o szer 5cm, więc zaproponowana witryna nie nawiązuje do drzwi do spiźarki. M się uparł, nie wymieni drzwi. O ściance K-G myslałam ale wówczas może nie zmieścić się szafka 30cm.

4.jpg

Edytowane przez BEWA
,