Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ae535e0eca3897b3gen.jpg

Nad kaloryferem zrobić otwory wentylacyjne:

http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/333/6/333690.jpg

http://cdn24.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/841/okno-w-kuchni_1040460.jpg

Ponieważ odsunięte szafki wymagałyby głębszego blatu a niestandardowej szerokości blaty są drogie, to lepiej pod ścianą i oknem zrobić taką półkę:

http://cdn9.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/28247/aranzacja-kuchnia-sciana-z-cegly_2354349.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/1f/21/11/z17963295Q,CEGLA--Odslonieta-cegla-na-scianie-nad-blatem-zost.jpg

ae535e0eca3897b3gen.jpg

Nad kaloryferem zrobić otwory wentylacyjne:

http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/333/6/333690.jpg

http://cdn24.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/841/okno-w-kuchni_1040460.jpg

Ponieważ odsunięte szafki wymagałyby głębszego blatu a niestandardowej szerokości blaty są drogie, to lepiej pod ścianą i oknem zrobić taką półkę:

http://cdn9.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/28247/aranzacja-kuchnia-sciana-z-cegly_2354349.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/1f/21/11/z17963295Q,CEGLA--Odslonieta-cegla-na-scianie-nad-blatem-zost.jpg

Dziekuje Elfir.

Taki zlew pod oknem... bajka :)

Muszę popytać naszego wykonawcy jak to wyjdzie kosztowo.

trzeba skupić się na szafkach wiszących. W narożnych trzymać garnki i sprzęt, koło piekarnika szuflady na sztućce i talerze.

Można spróbować wstawić zlew w szafkę 120x60 (odwrócić ją o 90 stopni) i dojdzie wówczas jeszcze jedna szafka z szufladami 60 cm. Ale traci się szafkę 120 cm, bo nie da się wówczas wstawić systemu wysuwanego i narożnik jest stracony.

6937f9afbda8e734gen.jpg

Niestety wymiary kuchni uniemożliwiają wstawienie większej liczby szafek. Nawet, jakby autorka chciała zrobić po swojemu, to ma:

zmywarkę, zlew, płyte z piekarnikiem.

pod oknem szafka narożna, szafka narożna i ewentualnie wąskie cargo 15 cm. (lub szafkę narożną + szafkę 60 lub 70 cm)

szafkę 60 cm i lodówkę (lub szafkę narożną 120 i lodówkę)

Zyskuje tylko wąskie cargo 15 cm a ma zlew zaraz obok płyty, bez blatu roboczego.

Chyba, że zrobi szafki na wymiar, płytsze niż zazwyczaj, by zmieścił się grzejnik. Zyskuje 15 cm przestrzeni.

Albo szafki 90x90 cm z pólkami, tylko trudno się z nich wyciąga cokolwiek.

Edytowane przez Elfir

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w rozplanowaniu kuchni. Załączam rzut salonu z aneksem oraz planowany projekt. Zależało mi, aby w kuchni znalazły się szuflady. Pod oknem znajduje się kaloryfer. Szafka po prawej stronie pod blatem będzie na szerokość blatu 50 cm. Następnie szuflady 55 lub 60 w zależności czy na początku będziemy wstawiać cargo. Cargo miałoby wtedy 15 cm, nie wiem czy jest sens wstawiana tak małego cargo. Szafka pod zlewem musi mieć przynajmniej 70 cm, z uwagi na to, że podłączenie znajduje się około 65 cm od komina. Bierzemy jeszcze pod uwagę przeniesienie punktu bliżej komina, wtedy szafka pod zlew mogłaby być na 60 cm, cargo na 15 cm znalazło by się pomiędzy blatem pod oknem a szufladami. Zastanawiamy się również czy nie kupić zmywarki 45 cm, wtedy cargo mogłoby być na 20 cm. Sama już nie wiem co będzie lepsze i bardziej funkcjonalne.

Pozdrawiam

pokaneks.jpgKUCHNIA 001 (2).jpg

zamień zlew z płytą. Będzie bardziej schowany

W sumie fajny pomysł, ale zastanawiam się czy w takim przypadku korzystanie z płyty będzie wygodne? Chodzi mi o bliskość komina. Mogę wstawić cargo pomiędzy kominem a płytą, ale wielkość nie większa niż 20 cm i to kosztem szuflad będą musiały być maksymalnie na 50 cm. Czy te 15-20 cm odstępu od komina będzie wystarczające?

przecież obecnie między zlewem a kominem masz szafkę na rysunku. Jak zrobisz szafkę 40 cm i tę dalej też 40 cm z szufladami to będzie wystarczający odstęp.

Moim zdaniem bardziej funkcjonalnie będzie bez blatu pod oknem, bo to daje ci możliwość zrobienia jeszcze jednej szafki z szufladami i to z obu stron zabudowy.

Mozna też w tym kierunku:

15b92b654ceca3b9gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Dziękuję za propozycje, bez blatu pod oknem mamy więcej możliwości jeżeli chodzi o szuflady, ale obawiamy się, że blatu roboczego będzie za mało :). Trudno jest podjąć decyzję, a musimy się już zdecydować. :confused:

przecież obecnie między zlewem a kominem masz szafkę na rysunku. Jak zrobisz szafkę 40 cm i tę dalej też 40 cm z szufladami to będzie wystarczający odstęp.

Moim zdaniem bardziej funkcjonalnie będzie bez blatu pod oknem, bo to daje ci możliwość zrobienia jeszcze jednej szafki z szufladami i to z obu stron zabudowy.

Mozna też w tym kierunku:

15b92b654ceca3b9gen.jpg

Dzięki forum, Waszym podpowiedziom powstał projekt kuchni. Nie wiem gdzie umieścić mikrofalę. Odległość od końca płyty indukcyjnej do ściany wynosi 85 cm a więc gdybym zrobiła pełną szafkę byłoby to 25 cm. Zamierzałam w prawym rogu wysokiej zabudowy zrobić półkę niezabudowaną do której będę mogła włożyć wolnostojącą mikrofalę, tak jak w projekcie na przedstawionym zdjęciu. Mój M najchętniej umieściłby ja na blacie w kuchni (przecież teraz tak jest i jest dobrze-fakt jest wygodnie) ale ja dopuszczam na blacie tylko termomix . Nawet chlebak schowam tylko jeszcze nie wiem gdzie.

Druga opcja to umieszczenie mikrofali w zabudowie i zastawienia wnęki-zrobienie szafki tak jak na załączonym zdjęciu. Czy taka mała odległość nie wpłynie na zachowanie się lakieru? Zabudowana szafka będzie narażona jak to przy kuchni na jakieś zachlapania, może trafić pryskający tłuszcz a i po prawej stronie garnka nie ustawię.

Gdzie umieścić mikrofalę i który wariant wybrać?Wnękę czy zabudować szafkę ? A jesli szafkę to jak ją otwierać? A może dać jakieś matowe szkło w tym miejscu?Nie wiem czy będzie pasowało. Macie jakiś pomysł?

Nie wiem jeszcze jak otwierać górne szafki.

Czy tylko podnośniki, dzięki którym szafka otwiera się do góry (koszt jednej sztuki to 160 zł a więc za 3 szt będzie 480 zł więcej). A może zrobić tam tylko diw półki o szer.120cm i 90cmi (będzie niesymetrycznie).

Z góry bardzo dziekuję

EB 4a.jpg

BE c.jpg

To kompromis między oczekiwaniami męża a schowaniem sprzętu :D

Ja mam nad piekarnikiem a piekarnik obniżony, jak na twoim drugim rysunku. Ale mikrofale mam zwykłą, schowaną za drzwiczkami, a nie do zabudowy.

Górne szafki - nie dzieliłabym na osobno otwierane drzwiczki.

Zrób sobie cztery szuflady w szafkach a nie trzy.

To kompromis między oczekiwaniami męża a schowaniem sprzętu :D

J.

Dzięki, nie wiedziałam, że spiskujesz razem z moim mężem.

Tyle, że mnie się ta wnęko-dziura nie bardzo podoba i dlatego podpytuję, skąd taka opinia. Czy uważasz, że we wnęce będzie bardziej praktycznie czy tez zostawić wnękę dlatego, że szafka będzie za blisko płyty indukcyjnej?

Też mogę obniżyć piekarnik tak jak Ty. Tez mam zwykłą mikrofalę ale ładną już z tych nowoczesnych ale nie do zabudowy.

A górnych szafek w ogóle nie dzielić? Przecież to jest 210 cm.