Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

masz 210 cm wysokie szafki nad piekarnikiem i lodówką?

Przepraszam, mała pomyłka. Jest 220cm.

Szerokość wysokiej zabudowy to: 60cm narożnik +60cm słupek+40cm cargo +60cm lodówka=220cm

lodówka jest do zabudowy, ma teraz 177cm, stolarz wysoką zabudowę podzielił tak jak widzisz.

Będzie tylko jedna szafka wisząca. Półwysep jedne z przedstawionych ale chyba ten zabudowany,

Elfir czy wg Ciebie podział i układ szafek wys. zabudowy jest ok? Czy Aventosy, które proponuje są dobrym rozwiązaniem?

Co jeszcze proponowałabyś, na co zwrócić uwagę?

Biał. 1a.jpg

B E aa.jpg

EB 4a.jpg

BEWA - chodziło mi w pionie. Szafki wiszące, aby nie dzielić. Przecież te najwyżej położone nie otworzysz bez drabiny.

Otwierane normalnie, a nie podnoszone do góry.

a97835c2b9aa1649gen.jpg

napisałam też, że robiłabym cztery szuflady a nie trzy. Dwie głębokie i tak nie wypełnisz po brzeg, bo albo będą za ciężkie albo trudno będzie wyjąć coś z samego dna.

Miał zrobić standardowo, nie przykładałam do tego wagi bo bardziej zajęłam się wyglądem kuchni i dobrze wiesz, że miałam od początku zagwozdkę.

Elfirku. Twój pomysł z szafkami wysokimi się nam podoba, ale jeśli one będą normalnej głębokości tj.j.tak jak piekarnik to lewa szafka nie otworzy się bo wejdzie nam na okap.

Po co ci kuchnia na wymiar, skoro zleciłaś standardowo? :)

Ma być pod ciebie - dokładnie pod twój wzrost.

Drzwiczki na wysokości okapu - może składane w pionie ?

Znalazłam zdjęcie takiej szafki, ale w łazience:

83d0379817c26e6ae765b46c7ebae6dc.jpg

Bo pokażę ci problem z tymi uchylnymi:

http://meble-szczecin.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_4758_resize.jpg

Jak uchylisz jedne to masz zablokowany dostęp do reszty półek w danej szafce.

Po co ci kuchnia na wymiar, skoro zleciłaś standardowo? :)

Ma być pod ciebie - dokładnie pod twój wzrost.

Drzwiczki na wysokości okapu - może składane w pionie ?

Znalazłam zdjęcie takiej szafki, ale w łazience:

83d0379817c26e6ae765b46c7ebae6dc.jpg

Bo pokażę ci problem z tymi uchylnymi:

http://meble-szczecin.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_4758_resize.jpg

Jak uchylisz jedne to masz zablokowany dostęp do reszty półek w danej szafce.

Elfirku bardzo ładne to drugie zdjęcie, bardzo Ci dziękuję. Szafka u góry będzie mało wykorzystywana ze względu na utrudniony dostęp.

Ta składana szafka na wysokości okapu jak się składa ? -pytam bo nie bardzo podobają mi się rolety.

Wysokość kuchni ja mam 160cm a mąż 180-jaka wys. dolnych szafek powinna być optymalnie? Myślałam, że taka jak wys. zmywarki plus blat.

Kuchnia na wymiar bo niestandardowa, praktycznie zero szafek wiszących.

Edytowane przez BEWA
.

przecież wkleiłam ci zdjęcie składanych drzwi do szafki.

poniżej podobne:

http://bi.gazeta.pl/im/c8/e6/10/z17723336Q,Chowanie-pralki-w-lazience.jpg

Szafki wiszące nie determinują tego, czy kuchnia jest standardowa czy nie :)

Wysokość optymalna blatu do pracy: wysokość łokcia od podłogi - 15 cm.

Jesteś niska w porównaniu ze mną, więc być może faktycznie szafki z blatem na wysokości 83 cm będą dla ciebie wygodne.

Edytowane przez Elfir

Czy mogę Was prosić o pomoc?

To są wymiary mojej bardzo małej kuchni, chciałabym zrobić na ścianie 2045 słupek z piekarnikiem, obok lodówki niezabudowanej.

Przy oknie musi być zmywarka, a płyta przy ścianie 2430

Nie wiem jak rozplanować szafki by było nieklaustrofobicznie, zwłaszcza w rogu 2045 z 2430.kuchnia.jpg

Fronty białe mat.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

lodówka nie do zabudowy ma zwykle nieco mniej niż 60 cm. Słupek z piekarnikiem będzie miał 60 cm równo.

Masz tam 204 cm. Wejdzie więc najwyżej cargo 20 cm. W narożniku szafka 120x60. Potem szafka 60 cm na płytę i znów narożna szafka 120x60. Potem zlew i zmywarka.

162eafed43c28dd4gen.jpg

Edytowane przez Elfir

TomekKisiel generalnie ok, do przemyślnia

- Masz miejsce na słupki (od strony salonu) - to oznacza wyżej piekarnik (dużo piekarnikow ma teraz wyświetlacze i łątwiej obsługiwać jak są wyżej), mikrofale, wbudowany ekspres, czy sporą spiżarkę. Może na całą ścianę, może 2 słupki - w dodatku, trochę zasłonią rzeczy stojące na blacie, zawsze coś takiego się znajdzie

- Nie rób skośnej szafki w górnym rzędzie, , chyba że na dole powtórzysz zabieg, ale powinno mieć to jakieś uzasadnienie np skosik pod kuchenkę. W nowoczesnych kuchniach unika się takich rozwiązań i łączy się meble prostopadle.

- Na pewno chcesz mieć płytę na wyspie? - Generalnie robi się tak gdy brakuje miejsca pod ścianą i nie ma wyjścia, albo kiedy miejsca jest dużo i wyspa może być naprawdę duża. Z płyty pryska tluszcz itp. trzeba go ścierać z drugiej strony wyspy i niekomfortowo wtedy przy niej siedzieć. Jeśli chcesz wyspę z płytą i siedziskami, to trzeba nadać jej głębokości 120cm.

- Odstęp między szafkami i wyspą - polecają 120 cm, żeby szafki sie nie obijały i mogły pracować 2 osoby, ale to spory odstęp jeśli chce się przenieść z płyty duży gorący garnek z ziemniakami i odlać wodę do zlewu. Kwestia chlapania wodą pomiędzy szafkami i dostępu. Ostęp może być mniejszy.

Przemyśl - czy wyspa będzie na kawkę i śniadanie, czy do wspólnego gotowania z podawaniem dań prosto z patelni i ile osob na raz korzysta z kuchni.

Edytowane przez Sawadi