Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Układ za piekarnikiem zrobiłabym: szafka 60 cm - zlew lub zmywarka (zależnie czy jesteście prawo czy leworęczni).

Nie rób wiszącej szafki narożnej. Zwykłą.

OCZYWIŚCIE PRZED ZAKUPEM PROJEKTU POWINNIŚMY WE WŁAŚCIWEJ SKALI WSTĘPNIE ROZPLANOWAĆ MEBLE WE WNĘTRZACH!

Wszystkich, nie tylko kuchnię.

Swietny pomysl z tym cargo pomiędzy lodówką, a pirkarnikiem. Miejsce zlewu niestety jest nie do ruszenia ze wzgledu na baterię stojącą, ktora pasuje z otwieraniem okna. Wychodzilo by od lewej: lodówka, cargo 20cm, piekarnik, szafka 60cm, zmywarka, zlew. Reszta jak poprzednio. Kuchnia jest w połowie zamknięta, wiec planujemy zrobić na przeciwko okna jakis wąski blat z hokerami.

Dlaczego zmieniac narożna wiszącą?

Dziękuję za uwagi

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Architekt przestawił mi 3 warianty kuchni - który wg Was jest najlepszy ?

Zależy na czym Ci najbardziej zależy - na większej ilości blatu czy na piekarniku w słupku?

Ja wolałam piekarnik w słupku, kosztem mniejszej ilości blatu - mam podobny układ do propozycji nr 1,

jestem bardzo zadowolona

• 3 weeks później...
Zależy na czym Ci najbardziej zależy - na większej ilości blatu czy na piekarniku w słupku?

Ja wolałam piekarnik w słupku, kosztem mniejszej ilości blatu - mam podobny układ do propozycji nr 1,

jestem bardzo zadowolona

Po przemyśleniach stworzyliśmy 3 dokładne koncepcje - raczej wybierzemy wariant nr 1 ale czekam na Wasze opinie.

wariant 1.jpg

wariant 2.jpg

wariant 3.jpg

moim zdaniem niepotrzebnie marnujesz miejsce po zlewem jednokomorowym na ogromną szafkę.

Szafka 60 cm starczy.

Zrobiłabym tak:

lodówka 60 cm, szafka z szufladami na sztućce, zmywarka, zlew, szafka wąska, (lub lodówka, zmywarka, zlew, szeroka szafka z szufladami).

Pod płytą szafka nerka na garnki, szafka na talerze i słupek z piekarnikiem.

I bateria składana, jeśli wadzi o zbyt nisko osadzone okno.

Edytowane przez Elfir

Witam, mamy już projekt kuchni tylko jeszcze kolorystycznie jakoś nie możemy tego poskładać. Meble fronty biały mat, płyta meblowa i blat w kolorze to EGGER H1180 Dąb Halifax naturalny ST37, posadzka gres paradyż tecniq silver. Jednak jakoś tak nie za dobrze nam to wygląda może ktoś ma jakieś pomysły?

[ATTACH=CONFIG]402274[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]402275[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]402276[/ATTACH]

Mam pytanie dotyczące blatu o którym piszesz-dąb halifax naturalny. Czy on posiada wgłębienie tj. niejednolitą strukturę? Nie boisz się, że może być problem z myciem jeśli w szparki dostanie się mąka, czy inne okruchy. Jak to zetrzeć? Ja zastanawiałam się nad ciemniejszą wersją tego blatu ale nie znalazłam na forum kogoś, kto miałby taki blat a nikt wypowiedzieć się nie chce.

ja bym w każdej szafce zrobiła szuflady (poza zlewozmywakową, bo tu jak komu wygodnie i jak duża planuje. Otwierane szafki do których trzeba nurkować to anachronizm.

Co więcej, uważam, że głębokie szuflady są mniej potrzebne od płytkich - wiec u siebie mam 4 szuflady na jedną szafkę.

I tu jeszcze parę wizualizacji.

[ATTACH=CONFIG]404230[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]404231[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]404232[/ATTACH]

Moja koleżanka ma identyczny układ kuchni, wszystko tak samo łącznie z szafkami wiszącymi. Jest zadowolona. Jedynie pod barkiem też ma jakieś szafki. Elfir ma rację-zrób szuflady.

Co zrobilibyście na moim miejscu. Mam dylemat z szafką wiszącą...

W projekcie kuchni mam szafkę wiszącą, która kończy się nad półwyspem i jest od okna do końca ściany . Teraz okazało się, że jedna część szafki nie będzie się otwierać ponieważ będą trzy wiszące lampy nad półwyspem.

Wstrzymałam robienie szafki. Czy ją skrócić i nie robić jej nad półwyspem,? Tylko co na tą pustą ścianę? Puste półki podobnież już są niemodne.....Czy zostawić tak jak jest i będę tam rzadko zaglądać? A może otwierać ją z boku tak jak szafkę na dole?

Na zdjęciu taka szersza bardziej mi się podoba...Ale jeśli skrócę to ta ściana będzie bardzo nieciekawa.

Na ścianie mam już kafelki, będą się kończyły ok 20 cm pod szafką. I z tym się pogodziłam do czasu następnego remontu. Tylko jeśli zrobię szafkę węższą to nad półwyspem będę miała same kafelki, które tutaj do niczego nie pasują Lacobel odpada- zbyt dużo byłoby kawałków. Macie jakiś pomysł na ścianę z szafką wiszącą i na samą szafkę?.

5 (2).jpg

Edytowane przez BEWA
.

Witam

Robię remont starego domu i mam dylemat odnośnie kuchni. Jakąś wizje już mam, chciałabym, żeby była w stylu prowansalskim i miała wyspę lub kształt litery U i chcę wstawić stół na 6 osób. W tej chwili mam puste ściany i zastanawiam się jak wszystko rozplanować tzn. gdzie dać lodówkę, płytę itd.. Od razu wspomnę że nie będę zamawiać kuchni na wymiar, więc nikt mi nie zaprojektuje jej, ponieważ część szafek (a dokładnie korpusy) wstawię ze starej kuchni a część dokupię i wymienię fronty i blaty na nowe. Wstawiam projekt z wymiarami zrobiony prze zemnie i jeśli ktoś mógłby mi doradzić to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam PROJEKT DOŁU jpg.JPG