Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Robię remont starego domu i mam dylemat odnośnie kuchni. Jakąś wizje już mam, chciałabym, żeby była w stylu prowansalskim i miała wyspę lub kształt litery U i chcę wstawić stół na 6 osób.

 

 

Mógłbyś na jakimś przykładzie podać, jak wyobrażasz sobie styl prowansalski w kuchni?

Bo ludzie często go mylą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o podpowiedzi, co należy zmienić, żeby kuchnia była troszkę bardziej "życiowa" - wywalam jeden słupek z prawej strony (ten najbliższy okna), na rzecz większej lodówki, chcę zdecydowanie więcej szuflad, co jeszcze?

 

[ATTACH=CONFIG]404448[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]404449[/ATTACH]

 

A co jest w niej nieżyciowego?

 

W szafkach faktycznie nie ma szuflad? Bo myślałam, ze to szafki z ukrytymi szufladami

 

http://kuchniakatemac.blox.pl/resource/IKEA__RATIONELL__trzy_szuflady.jpg

 

 

Osobiście zrobiłabym wyspę bez płyty. Albo okap w suficie lub w blacie, bo ten zwieszający się wygląda masywnie.

 

Przy okazji: planujesz lampę Raimond od Mooi nad siedziskiem, czy to pobożne życzenia projektantki?

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elfir myślałam o czymś takim z8136256Q,Aranzacje--Na-widoku---Lekka-drewniana-zabudowa-w-.jpg zdjęcie zapożyczone z internetu. Zrobiłam też swój projekt, ale niestety nie jest dokładny ponieważ w programie brakuje elementów do wyboru. W każdym bądź razie bardzo podoba mi się ten okap i wykończenie sztukaterią, oraz drewniane blaty. Ciągle zastanawiam się nad wyspą lub kształtem U. Nie wiem też jeszcze czy piekarnik dać pod płyte tak jak na zdjęciu czy dać osobny słupek z mikrofalówką i piekarnikiem. kuchnia brw1.jpg Za wszelkie pomysły będę bardzo wdzięczna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co jest w niej nieżyciowego?

 

W szafkach faktycznie nie ma szuflad? Bo myślałam, ze to szafki z ukrytymi szufladami

 

Osobiście zrobiłabym wyspę bez płyty. Albo okap w suficie lub w blacie, bo ten zwieszający się wygląda masywnie.

 

Przy okazji: planujesz lampę Raimond od Mooi nad siedziskiem, czy to pobożne życzenia projektantki?

 

Na projekcie wszystko wygląda piknie, ale nie miałem nigdy wyspy w kuchni i nie wiem na co zwracać uwagę, stąd prośba o wszelkie podpowiedzi.

Szuflady schowane w szafce do mnie nie przemawiają, mam wrażenie, że jest to dodatkowy mechanizm, który może się popsuć, dlatego wolę zwykłe szuflady.

Czy wyspa bez płyty to osobiste preferencje czy stoją za tym jakieś praktyczne wskazania? Okap będzie inny - taki wiszący na linkach pochłaniacz żeby właśnie pozbyć się takiej rury zasłaniającej okno.

Żona bardzo by chciała takie dizajnerskie lampy i meble, ale to już będzie zależało od funduszy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bewa - tutaj masz szafki kończące się przed półwyspem:

http://i.mamkuchnie.pl/i/00/71/66/007166_940.jpg

 

Ale można zrobić coś takiego , otwieranego od strony salonu. Szybki matowe lub lustrzane. Szafka zajmuje tylko pół głębokości półwyspy. Za nią można schować np. toster.

 

b18df11bb87e8676gen.jpg

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elfir myślałam o czymś takim

 

Pytałam o to, bo kuchnie prowansalskie, poza ażurowymi drzwiczkami charakteryzują się rozbiciem stref roboczych.

 

Ja bym zdecydowanie stół zrobiła na wprost drzwi do salonu. Wówczas jest ładny widok na stół a nie na blaty robocze.

 

3ec1e124691b8bcagen.jpg

 

lub

 

916aeebc28e3b5aegen.jpg

 

Zielonym kolorem zaznaczyłam miejsca na ozdobne filary.

 

W tej drugiej wersji sąsiedztwo narożnikowego piekarnika i płyty może wyglądać tak:

http://images34.fotosik.pl/184/270309e284055be9med.jpg

 

trzeba byłoby to dokładnie rozrysować co do centymetra.

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy wyspa bez płyty to osobiste preferencje czy stoją za tym jakieś praktyczne wskazania? Okap będzie inny - taki wiszący na linkach pochłaniacz żeby właśnie pozbyć się takiej rury zasłaniającej okno.

 

Moim zdaniem rozbijanie blatu ze strefami roboczymi powoduje jedynie...zachlapanie podłogi. Płuczesz marchew i chcesz wrzucić do gotującej się wody. Albo musisz wyciągnąć talerz, by odłożyć marchewkę i przenieść do garnka oraz wytrzeć ręce, albo chlapiesz wodą kapiącą z mokrych rąk i marchewki. A jak płyta jest blisko zlewu na tym samym blacie roboczym, to przenosisz tylko nad blatem. Blaty jednak częściej się przeciera niż podłogi :)

 

Wyspa to patent na skrócenie drogi w dużych kuchniach. A często widzę wpychanie jej na siłę do kuchni, gdzie wystarczy układ w U, bo jest modna.

U ciebie akurat kuchnia jest wystarczająco spor,a by wyspa się zmieściła, ale zastanów czy nie dzieje się to kosztem zmniejszenia długości blatów roboczych?

 

Na dodatek jeśli wyspa jest wyeksponowana, najlepiej wygląda, jak nic na niej nie ma. Może jesteście pedantami, ale u mnie zawsze jakiś garnek czy czajnik stoi na płycie. A obok pojemnik na sól i młynek do pieprzu.

 

Zastanów się czy używacie tostera? Ekspresu do kawy? Miksera? Czajnika elektrycznego? Czy wygodne będzie chowanie tych sprzętów czy nie lepiej by stały na blacie? Jeśli tak, to gdzie?

 

Macie fajną wnękę z siedziskiem. Może zamiast robić barek na wyspie, zrobić wygodny stolik śniadaniowy przy tym siedzisku, pod designerską lampą?

 

W sumie nie widzę na wizualizacjach stołu jadalnego.

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za dużo sensu w Twojej odpowiedzi spowodowało, że zacząłem się znowu na poważnie zastanawiać nad tą wyspą :( no ale w końcu sam tego chciałem ;)

Staram się nie kierować modą, a raczej własnym zdaniem, wyspa mi się spodobała, to pyk i znalazła się na projekcie, który swoje odleżał. Ale teraz zaczynam się zbliżać do etapu kuchni i pojawiły się wątpliwości.

Sprzęt, który wymieniłaś będzie albo we wnęce po lewej stronie, lub w rogu po prawej - ta opcja jest gorsza bo będzie cały na widoku.

 

Siedzisko wyleciało i pod lampą (która też się przemieściła), będzie solidny stół.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bewa - tutaj masz szafki kończące się przed półwyspem:

http://i.mamkuchnie.pl/i/00/71/66/007166_940.jpg

 

Ale można zrobić coś takiego , otwieranego od strony salonu. Szybki matowe lub lustrzane. Szafka zajmuje tylko pół głębokości półwyspy. Za nią można schować np. toster.

 

b18df11bb87e8676gen.jpg

 

Dziękuję Elfirku. A coś takiego ? Szafke skopiowałam ze zdjęcia znalezionego gdzieś w internecie.

wersja z zzzszafką otwartą.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprzęt, który wymieniłaś będzie albo we wnęce po lewej stronie, lub w rogu po prawej - ta opcja jest gorsza bo będzie cały na widoku.

 

Przy większych kuchniach, gdy blaty robocze są rozbijane, to przy płycie montuje się dodatkowy mały zlew:

http://justkitchenssydney.com.au/wp-content/uploads/photo-gallery/Modern-Kitchen/modern-kitchen-3006.jpg

 

Ja nie potrafię gotować designersko tylko bałaganiarsko. Dlatego preferuję w kuchni strefy jednak ukryte przed wzrokiem gości.

Ale nie wykluczam, że inni potrafią :)

 

Przy okazji - w tej chwili masz zaprojektowane dwa piekarniki?

 

Jak patrzę na projekt domu, to oryginalna kuchnia wygląda jakby miała inne proporcje niż ta na wizualizacji.

 

Fajnie, jakby architekci robili wizualizacje z tym całym sprzętem, który trzyma się w kuchni ;)

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Proszę o ocenę czy takie rozmieszczenie lodówki, zlewu i płyty gazowej faktycznie jest złe? Obecnie korzystam z kuchni która też ma podobny rozkład i jest ok ale z tego co czytam prawidłowa kolejność to lodowka-zlew-kuchenka. Spizarki nie bedzie- w jej miejsce wysoka zabudowa na krótszej ścianie.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/319105b547ad85d9

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Proszę o ocenę czy takie rozmieszczenie lodówki, zlewu i płyty gazowej faktycznie jest złe? Obecnie korzystam z kuchni która też ma podobny rozkład i jest ok ale z tego co czytam prawidłowa kolejność to lodowka-zlew-kuchenka. Spizarki nie bedzie- w jej miejsce wysoka zabudowa na krótszej ścianie.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/319105b547ad85d9

Wrzućcie lodówkę na tę stronę z wysoką zabudową i po sprawie. Tak będzie dużo wygodniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy większych kuchniach, gdy blaty robocze są rozbijane, to przy płycie montuje się dodatkowy mały zlew:

 

Ja nie potrafię gotować designersko tylko bałaganiarsko. Dlatego preferuję w kuchni strefy jednak ukryte przed wzrokiem gości.

Ale nie wykluczam, że inni potrafią :)

 

Przy okazji - w tej chwili masz zaprojektowane dwa piekarniki?

 

Jak patrzę na projekt domu, to oryginalna kuchnia wygląda jakby miała inne proporcje niż ta na wizualizacji.

 

Fajnie, jakby architekci robili wizualizacje z tym całym sprzętem, który trzyma się w kuchni ;)

 

Zrobiłem sobie dzisiaj w kuchni symulację - poukładałem z kartonów meble i chyba zaryzykuję z tą wyspą, odległość do zlewu jest mała więc i powierzchni do ochlapania skąpo. Brakuje też alternatywy, bo stół tam kompletnie nie pasuje.

Możliwe, że podzielimy wyspę na 2 blaty - ten z płytą i ewentualnymi garami niżej, natomiast część od strony salonu wyżej.

Na wizualizacji to miała być mikrofala, piekarnik parowy? czy inne zbędne ustrojstwo, ale cały słupek wylatuje na rzecz większej lodówki.

Wymiary w miarę ;) się zgadzają, jedynie okno jest trochę inne.

 

No fajnie by było, chociaż wizualizacje nie wyglądałyby już tak „żurnalowo” ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bartek06 - nie wiem jakie konkretnie rozwiązania planujesz. Wysoka zabudowa na ścianie z drzwiami? Nie bardzo to widzę, za krótka ta ściana.Dobrze jest mieć blat roboczy (~80-120cm) przy lodówce i przy płycie a oba blaty powinny być w miarę blisko zlewu. Proste modyfikacje układu z Twojego rzutu - z przestawioną lodówką lub płytą. Oprócz tego piekarnik w słupku i wysokie cargo 40cm.

1)

1.jpg

 

2)

2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi.

Alicyja- z założenia zlew, płyta i lodówka miały być niewidoczne z salonu/jadalni. Nie lubimy gotować "na widoku". Sciana na której są drzwi ma 150cm, to faktycznie za mało na wysoka zabudowę przeznaczona do przechowywania(makarony, kasze itp)? Myslalem ze to dobre wyjscie- blisko z zakupami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...