Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kuchnia.jpg

Pomocy! Drodzy forumowicze ;)

Tak sobie to zaplanowałam ;)

może macie podobnie - coś się sprawdza, coś nie?

Zastanawiam się, czy po lewej od piekarnika zamiast szafek nie wydzielić zamkniętej spiżarki... wyjść trochę ścianką w stronę blatu i wówczas ten blat z hokerami skrócić... do 2 hokerów... ale fajnie by było mieć 3 lub 4... może te szafki posłużą jako spiżarka i nie ma sensu jej wydzielać?

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi ;)

1. Masz o wiele więcej blatu roboczego.

2. Kratka nie jest problemem.

3. Nie wchodzisz na wysoką zabudowę, która zwykle może przytłaczać na "dzień dobry".

4. Jest miejsce na ew. wyspę.

5. Masz możliwość przesuwania swobodnego stołu, ławki i krzeseł a nie są one upchane w kąt.

6. Zyskujesz dodatkowe słupki w wysokiej zabudowie do przechowywania.

7. Na prostym blacie łatwiej się pracuje niż na L.

8. Zgadzam się z Elfir, że sprzęty jak najdalej od narożników.

9. Ładniejszy widok z salonu na pełną zabudowę niż na uciętą szafkę zaraz za płytą- nie wygląda to estetycznie.

4fe556eed9a0.jpg

[ATTACH=CONFIG]407011[/ATTACH]

Pomocy! Drodzy forumowicze ;)

Tak sobie to zaplanowałam ;)

może macie podobnie - coś się sprawdza, coś nie?

Zastanawiam się, czy po lewej od piekarnika zamiast szafek nie wydzielić zamkniętej spiżarki... wyjść trochę ścianką w stronę blatu i wówczas ten blat z hokerami skrócić... do 2 hokerów... ale fajnie by było mieć 3 lub 4... może te szafki posłużą jako spiżarka i nie ma sensu jej wydzielać?

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi ;)

Barek dla hokerów - wystarczy 30-40 cm głębokości.

Masz za mało miejsca na wydzielenie spiżarki jako osobnego pomieszczenia, więc pozostań przy szafkach (dobrym pomysłem są wysuwane półki czyli półki na szufladowych szynach).

Odsuń płytę od narożnika min. 40 cm (a nawet 60 cm). U rodziców jest kuchenka w rogu i nie mieści się tam więcej niż jedna osoba, przez co niewygodnie się z tak usytuowanej płyty korzysta, a i dostęp do blatu narożnika (np. z ekspresem do kawy) jest bardzo ograniczony.

Z drugiej strony płyty też powinno być ze 40 cm blatu (tak jak masz obecnie na rysunku), a to wszystko kosztem szafek spiżarkowych ;)

1. Masz o wiele więcej blatu roboczego.

2. Kratka nie jest problemem.

3. Nie wchodzisz na wysoką zabudowę, która zwykle może przytłaczać na "dzień dobry".

4. Jest miejsce na ew. wyspę.

5. Masz możliwość przesuwania swobodnego stołu, ławki i krzeseł a nie są one upchane w kąt.

6. Zyskujesz dodatkowe słupki w wysokiej zabudowie do przechowywania.

7. Na prostym blacie łatwiej się pracuje niż na L.

8. Zgadzam się z Elfir, że sprzęty jak najdalej od narożników.

9. Ładniejszy widok z salonu na pełną zabudowę niż na uciętą szafkę zaraz za płytą- nie wygląda to estetycznie.

4fe556eed9a0.jpg

Dziękuje za fajny projekt.

Płytę wyśrodkować względem tej ścianki i nad nią ładny okap bez szafek górnych.

Mężowi marzy się lodówka z kostkarką a ona zmieści się tam gdzie słupek z piekarnikiem i wtedy bez dodatkowych słupków.

Stół wejdzie też większy.

Jedynie dała bym szafkę narożną obok zlewu od wysokiej zabudowy do krawędzi okna a blat dolny głębokości zabudowy jak w projekcie

bardzo proszę o pomoc z moją kuchnią :)

projekt robiliśmy dawno temu, gdy mieliśmy 1 dziecko, wtedy chciałam barek w kuchni

teraz mamy 3 dzieci w wieku 0-6 lat, więc jeszcze długo będą małe i z tego względu chciałabym stół w kuchni i jakieś siedziska (ława albo krzesła) żeby mieć dzieci na oku i też żebym z każdym posiłkiem nie musiała latać do salonu i z powrotem ;)

DSC01543.jpg

okno będzie na wysokości ok. 1,9m - długość planujemy zmniejszyć do 3,5m, czyli będzie na prawie całą ścianę

chciałabym zostawić przejście między holem a kuchnią oraz między kuchnią a salonem, aczkolwiek ścian jeszcze nie ma, więc wszystko można zmienić ;)

mam 2 wizje, ale nie jestem do nich przekonana

1. kuchnia.jpg

dużo blatu roboczego :) ale, jako że najwięcej chyba przemieszczam się między lodówką a płytą, stąd pytanie czy odległość ok. 3,5 m między lodówką a płytą to nie za dużo?

może lodówkę przesunąć w drugi róg koło drzwi do spiżarni?

2. DSC01547.jpg

fajna wysoka zabudowa na 1 ścianie (u kogoś w dzienniku widziałam przejście do spiżarni schowane w wysokiej zabudowie i super się to prezentuje jako całość), dużo miejsca na stół - ale masakra z upchaniem zlewu i kuchenki w pozostałym rogu, bardzo mało blatu roboczego

nie podoba mi się ani pierwsze rozwiązanie, ani drugie, może coś doradzicie?

na pewno rozbijanie blatów roboczych kiedy dzieci kręcą się pod nogami to proszenie się o wypadek.

Masz tak wysoko zaplanowane okno (pod sufitem?), że spokojnie możesz dać pod nim płytę indukcyjną.

okno będzie wysoko, ale płyty nie chciałabym tam dawać, z uwagi na okap

o wypadki z dziećmi się nie obawiam, jedyne co bym chciała wziąć pod uwagę projektując układ kuchni, to właśnie ten stół, żeby dzieciaki były blisko jak coś robię

Proszę o pomoc, bo już zmieniam koncepcję co pięć minut i lekko świruję ;)

Postanowiliśmy z mężem stworzyć projekt kuchni (bo elektrycy wchodzą za niedługo i trzeba im powiedzieć gdzie co będzie stało) i najłatwiej nam było wykorzystać planer IKEA, chociaż trochę mu do ideału brakuje. Co sądzicie?

Kuchnia po zmianach wymiarów ma 320 x 300 i jest w kształcie G

http://static.pokazywarka.pl/a/w/z/0ab0237fa508243b8ec0547837cc1a34_orig.jpg

Słupek przed lodówką ma być do sufitu, ale w IKEA nie ma takich szafek. Szafka nad lodówką być może będzie tak głęboka jak lodówka, żeby się w miarę wygodnie ja otwierało. Ściana ze zlewem ma być cała zabudowana szafkami - i to tyle jeśli chodzi o zgodność z poniższym projektem. W IKEA nie ma szafek, które mi się podobają. Najchętniej widziałabym to tak, że jeden moduł wiszących szafek to pozioma szafka w okuciach blum

http://static.pokazywarka.pl/r/h/z/87354768e3a0dc43965135b455d72b7e_orig.jpg

a nad nią do sufitu albo pozioma szafka, albo szafka z normalnymi drzwiczkami.

Przy lodówce jest zmywarka, a dalej zlewozmywak.

Wiem, wiem, lodówka nie jest dosunięta do samej krawędzi. Przeoczenie. W kuchni na wymiar zamiast zaślepek będą powiększone szafki.

http://static.pokazywarka.pl/0/0/b/b4b453d68b6cbf54eff6119e4d149098_orig.jpg

Blat pod oknem to blat roboczy.

http://static.pokazywarka.pl/a/c/y/be9cfab6a875ca1d8497432c86e1b863_orig.jpg

Zakładamy dwie płyty grzewcze. Jedna indukcja na 4 pola i jedna dzielona: 2 x indukcja + 2 x gaz. Pod jedną z nich piekarnik. Początkowo chciałam piekarnik w słupku, ale nie mam go gdzie wcisnąć żeby ładnie wyglądał i nie zasłaniał czegoś. Nad płytami grzewczymi będzie taki cienki, podszafkowy pochłaniacz z filtrem węglowym.

http://static.pokazywarka.pl/7/7/0/bb7390efcbb483125bc08cd3e7f75faf_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/s/a/v/889a8b03e05e60caf4444805bc6f0910_orig.jpg

A teraz garść wątpliwości jak już projekt był zrobiony i nawet wpis w dzienniku opublikowany: chciałabym aby szafki na dole były z jak największą ilością szuflad. Nie wiem czy w tej konfiguracji jest to możliwe aby pod zlewem były szuflady (na koszt na śmieci), pod płyta grzejną bliżej rogu i w szafkach tworzący zawijas G.

Nie wiem czy mając spiżarnię potrzebuję aż takiej ilości szafek wiszących. Za wiszącymi do samego sufitu przemawiał brak konieczności sprzątania na szafkach. Chciałam też szafki wiszące nad zlewem żeby schować w nich małą suszarkę na naczynia.

Niekoniecznie potrzebuję tego słupka przed lodówką, ale on rozwiązuje mi problem odsłoniętego boku lodówki - nie chcę lodówki do zabudowy. Bez niego musiałabym kombinować ze ścianką KG lub jakąś zabudową z płyty meblowej.

Podpowiedzcie coś proszę :)